Postul Realitatea Plus a fost amendat de CNA cu 10000 de lei pentru că o moderatoare a spus că România nu ar trebui să ajute Ucraina.
Sonda Voyager 1 transmite din nou date spre Pământ.
Au găsit-o ăia și au repus-o în funcție…
Lăsând gluma la o parte, vă dați seama ce lucruri de calitate făceau oamenii ăia în anii ’70?
O versiune Voyager făcută acum și-ar fi încetat transmisia la fix o săptămână după expirarea termenului de garanție din cauză că bateriile alea nu s-ar mai fi încărcat.
Și chiar dacă nu s-ar fi stricat la data la care a fost programată să se strice nu ar mai fi putut fi folosită pentru că după doi ani s-ar fi considerat că sistemul de operare este mult prea vechi pentru a fi sigur.
Citind despre Ziua Bibliotecarilor mi-am adus aminte cum am început eu cu digitalizarea bibliotecii personale.
Prima oară mi-am făcut un fel de bază de date cu cărțile, o chestie simplă, titlul, autorul și câteva cuvinte cheie, “polițistă, Căpitanul Apostolescu”, chestii din astea.
Nu mi-a folosit la nimic pentru că oricum știam toate amănuntele astea uitându-mă la o carte pentru că le citisem pe fiecare de cel puțin câteva ori.
După aceea am început să fac altă chestie, o altă bază de date în care înscriam locul în care găsesc o anumită informație, de exemplu „Instrument de măsură cu 741 Tehnium 7/85 pag. 14”. Sau „Persu automobil, Știință și tehnică 6/69 pag.10”.
De fapt încercam să inventez internetul dar nu știam asta. Și chestia asta s-a născut moartă.
Mai târziu am început să adun de pe unde puteam cărți în format digital, la început în format .txt, mai târziu *.doc, lit și mai târziu epub.
Le făceam *.jar ca să le pot citi pe ecranul ăla mic al telefoanelor pe care le aveam în anii ‘90-începutul anilor 2000…
Și mai târziu am digitalizat chiar și eu câteva zeci de cărți, o muncă destul de grea în condițiile în care nu am scanere speciale pentru cărți, ci trebuie să scanez fiecare pagină în parte, după care trebuie să fac paginile alea să fie toate drepte, chiar dacă în timpul scanării cartea aceea groasă nu s-a deschis ca lumea, pozele alea scanate trebuie transformate în text și după aceea urmează partea cea mai grea, mai și trebuie să citești textul ăla cuvânt cu cuvânt, pentru a corecta greșelile, că nici softurile astea nu sunt perfecte.
Totuși, 5500 de titluri la UPT, în condițiile în care o parte din acestea sunt teze de doctorat probabil au fost redactate pe calculator, deci erau deja gata digitalizate, mi se pare cam puțin pentru o instituție cum este o mare bibliotecă.
Cred că eu am mai multe cărți în format digital în propria mea colecție, este adevărat, marea lor majoritate digitalizate prin munca altora.
Astăzi aflăm că bani din „Big Pharma” ajung la medici. Cine ar fi crezut.
De fapt nu e nici o noutate, chestia asta se întâmplă încă din anii ’90, atât farmaciile cât și medicii sunt „sponsorizați” de industria farmaceutică.
Tot ce vedeți acolo, calculatoare, mobilier, toate provin de la ăștia. De aceea farmacistul îți recomandă un medicament mai scump în loc de unul generic, deci mai ieftin, de aceea și medicul îți prescrie tot felul de medicamente interesante sau suplimente alimentare, de aceea unii dintre ăștia administrau bolnavilor medicamete despre care OMS spunea că nu au alt efect decât acela de a provoca o suferință inutilă în perioada pandemiei.
Mai sunt și altele, de exemplu sponsorizări pentru tot felul de conferințe care se țin în locuri exotice unde de fapt nu se discută nimic dar merg ăstia, medicii cu asistentele, și și-o trag ca iepurii și se îmbată ca porcii. Dar asta o fac și universitarii, așa că nu se pune.
Un bărbat a fost prins că a aruncat niște gunoaie pe lângă Beregsău și nu numai că a fost amendat, dar i-au mai și confiscat și mașina.
Nu vreau să-i iau apărarea ăluia, nici nu știu dacă era din Timișoara, dar, domnilor care administrați orașul ăsta, cu toată prietenia și bunăvoința, hai să recunoaștem că nu ați rezolvat cum trebuie problema asta cu deșeurile de volum mare și asta este una din lipsurile actualei administrații.
Ca să o luăm de la început, începând cu campania electorală precedentă eu am înțeles că îmi sugerați că nu este frumos să mă fâțâi cu mașina prin oraș, ci este bine să ne plimbăm pe jos, cu trotineta, cu bicicleta sau cu transportul în comun.
Dar în același timp ați organizat treaba asta cu gunoaiele mari, covoare, mobilă veche și ce se mai vede în poză că avea ăla în dubă, astfel încât problema să nu poată fi rezolvată fără a fi în posesia unui automobil.
Deja aici apare o contradicție, adică îmi spui că nu e frumos cu mașina, dar nu pot să-mi arunc mocheta veche la gunoi decât dacă am o mașină.
Și maică-mea ce face? Sau Nea’ Puiu de la ea din bloc? Sau eu care sunt un adept al nefolosirii autoturismului și ca atare am căutat să scap de mașina aia?
Păi vedeți?
Ar trebui să puneți mână de la mână, și voi, șefii din Primărie, și ăia de la RETIM și să-i plătiți omului amenda.
Pentru că voi, primar, viceprimari și șefii de la RETIM care vor să maximizeze profitul pe spatele cetățenilor sunteți principalii vinovați pentru această situație.
Hai să vă spun cum aș fi făcut eu treaba asta:
M-aș uita cât costă un container din ăla de 10 mc. Costă fix 2796.50 lei. Probabil dacă cumperi mai multe și știi să te târguiești poți să obții un preț mai bun.
Aș cumpăra vreo 10 containere din astea, mașină pentru ca să fie transportate există, am văzut-o eu prin oraș.
După aceea, aș împărți orașul în 12 de sectoare, să spunem că un sector ar fi cam cât bucata aia de la Martirilor până la IAEM.
Și aș pune containerele astea 10 într-un sector din ăsta cam pe acolo unde sunt și clopotele alea pentru sticlă, timp de o săptămână.
După care le-aș lua de acolo, le-aș goli și aș muta containerele în următorul sector.
Și în felul ăsta aș avea în tot orașul un fel de „Sperrmüll” de 4 ori/an. Nu e chiar ca la Germania, dar ar fi infinit mai mult decât acum.
Ar mai fi multe lucruri care s-ar putea face în domeniul ăsta, aș putea scrie o carte pe tema asta, poate că o voi și scrie la un moment dat, dar ar trebui să și o citească cineva.
***
Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din cosmos către Pământ
UE aruncă in aer prețul gazelor
Uniunea Europeană discută includerea unei interdicții a importului de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni anti-ruse, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, pe 22 aprilie. În acest moment, UE nu este pregătită să întrerupă imediat livrările de GNL din Rusia, a declarat Ronald Smith, analist senior la […]
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza anterioară, conform unor estimări publicate marți, 23 aprilie.
A început construcția primei linii de tren de mare viteză din SUA
SUA nu are trenuri de mare viteză și, deși planuri există de zeci de ani, nimic nu a fost dus la bun sfârșit. Luni s-a petrecut un moment istoric, fiindcă a început construcția liniei de mare viteză Las Vegas – Los Angeles. Proiectul costă peste 12 miliarde dolari, vitezele maxime vor fi 300 km/h, iar linia ar trebui să fie gata în 2028.
Unul dintre obiectivele stabilite de premierul Rishi Sunak pentru a stopa fluxul de solicitanți de azil care ajung în Marea Britanie pe barcă ar putea primi aprobarea regală în această săptămână. Măsura controversată îi va trimite pe azilanți direct în Rwanda, unde vor aștepta prelucrarea cererii lor.
Starbucks vrea să reducă peste noapte dimensiunea „cănilor” de cafea cu 20%
Clienţii Starbucks deja zguduiţi de inflaţie vor trebui să se acomodeze cu o nouă realitate: vor plăti mai mult pentru mai puţin.
Jerry Seinfeld spune că „industria cinematografică s-a încheiat” și a fost înlocuită de „confuzie”
Actorul Jerry Seinfeld, unul dintre creatorii și totodată protagonistul serialului TV „Seinfeld”, care va asista în curând la premiera lungmetrajului său de debut, intitulat „Unfrosted”, susține că „industria cinematografică s-a încheiat”, iar filmul a fost înlocuit de „confuzie”, informează revista Variety, potrivit Agerpres.
Țările bogate datorează țărilor sărace o „datorie morală” de 500 de miliarde de dolari pe an, potrivit economistei Esther Duflo, laureat al Premiului Nobel, care propune ca țările dezvoltate să își asume responsabilitatea pentru încălzirea globală prin două taxe, potrivit AFP.
Postul Realitatea Plus a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu 10.000 de lei, după ce moderatoarea emisiunii „Caravana România Suverană”, Alexandra Păcuraru, a afirmat că România nu ar trebui să ofere asistență Ucrainei. „Sunt una dintre românii care vor să rezilieze sprijinul pentru Ucraina. Nu este războiul nostru. Dacă ei petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate, pentru ce să finanțez eu?”
Ministrul Rafila a negat că Societatea de microbiologie e sponsorizată de companii farmaceutice. HotNews a descoperit intermediarul: firma Ella CongressandEvents, către care companiile de medicamente dau bani, sub formă de prestări servicii. Astfel, sumele de la big farma către societatea profesională a lui Alexandru Rafila nu apar în baza de date a Agenției Naționale a Medicamentului unde, conform legii, sponsorizările sunt obligatoriu declarate de către industria sănătății, societăți medicale și medici.
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati.
Noutate pe piaţa muncii: muncă fără contract
Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus va putea face acest lucru pe o platformă de tip marketplace.
În România aproape 4 milioane de persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul zilei, aproape 3 milioane se confruntă cu un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul nopții. Din păcate această expunere poate avea efecte grave asupra sănătății, cum ar fi cele asupra inimii și a sistemului circulator cauzate de efecte fiziologice și emoționale pe termen lung, precum și de o reducere a calității somnului.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi achitării în anii 1990 a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, a anunţat instanţa europeană într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii a comentat pe Facebook condamnarea României la CEDO pentru revenirea asupra unor sentințe istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi achitării în anii 1990 a doi ofiţeri, condamnaţi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii. Diplomatul spune că „România trecutului și a fantomelor sale a făcut posibilă această rușine acum 25 de ani”.
Cum îl învie tinerii pe Codreanu
Există un curent puternic anti-Israel în rândul tinerimii dâmbovițene, în special în rândul studenților. Am înțeles că situația escaladează când am auzit din gura unei persoane de 20 de ani că „Israel este un stat creat artificial.” Dacă în cazul studenților americani putem spune că este la mijloc incultura caracteristică și un fenomen decretat la modă de niște influensări, la noi intervine un antisemitism pe care nu-l putem băga sub preș.
Știința, pe înțelesul tuturor: Longitudinea – cea mai mare bătaie de cap a omenirii
Cucerirea mărilor și a oceanelor planetei n-a fost tocmai floare la ureche pentru temerarii care s-au avântat în expediții de explorare și colonizare. De fapt, fără aportul curioșilor cu bărbi vâlvoi care-și storceau creierii în laboratoare stipendiate de lacomele curți princiare ale Europei, nimic nu s-ar fi realizat.
”Există două tipuri de oameni. Oameni care realizează lucruri și oameni care pretind că au realizat lucruri. Primul grup este mai puțin numeros.”Mark Twain Suntem în Londra anului 1873. Pe străzile ei se plimba scriitorul copilăriei noastre, Mark Twain. Pe o casă de pe Fleet Street a văzut o reclamă pentru serviciile unui concetățean. Imediat […]
Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
TIMISOARA. Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei […]
23.04.2024 Invitat Cristian Moș
FOTO: Expoziția-multimedia TRIAJ, o reinterpretare culturală a trecutului întunecat la Timișoara
Într-o inițiativă culturală inedită, Timișoara găzduiește TRIAJ, o expoziție-multimedia ce aduce în prim-plan reinterprearea Muzeului Holocaustului din Odessa. TRIAJ, un proiect amplu ce cuprinde spații […]
Consilierii locali vor avea de aprobat tarifele pe care adăpostul public de câini urmează să îl perceapă proprietarilor animalelor pierdute și ajunse în acest adăpost. Pentru fiecare zi de ”cazare” urmează să fie solicitați bani, la fel și pentru operațiuni medicale. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor…
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizați duminică după-amiaza, prin apel la numărul unic de urgență 112, cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare.
Cu vaporetto pe Bega, la festivalul culinar maghiar de la Otelec
Cu vaporetto pe Bega, la festivalul culinar maghiar de la Otelec. Asociația Òtelek Magyarul Magyarokèrt organizează Concurs internațional de gastronomie la Otelec, în ziua de 27 aprilie 2024. Din Titel, Serbia – locul unde Bega se varsă în…
Ce facem astăzi, 24 aprilie 2024, în Timișoara?
Miercuri puteți merge la spectacole, expoziții și conferințe.