Avertismente apocaliptice, milioane de joburi vor dispărea, ordinea internațională liberală se află în pragul colapsului, mai sunt și altele.
Părerea mea este că nu trebuie să ne speriem, ceea ce vedem că se întâmplă nu este decât transformare.
Este normal că dacă poți înlocui un job cu o mașină să o faci, e și mai ieftin, e și mai uman să pui un robot să facă aceeași operațiune repetitică de mii de ori într-o zi decât să pui un om să facă aceeași operațiune care îl obosește și îl tâmpește, este normal să pui la un helpdesk un chat din ăsta inteligent în loc de a pune acolo un om cu studii superioare pentru a face niște lucruri pe care le poate face chiar și un copil alfabetizat care a terminat clasa a VIII-a.
Oamenii se pot recalifica, sunt o mulțime de lucruri pe care nu le pot face nici roboții și nici inteligențele artificiale.
Iar dacă liberalismul, așa cum este el acum, va dispărea, nu poate decât să ne bucure.
Pentru că actualul sistem și-a dovedit ineficiența, se cheltuie o mulțime de bani pentru lucruri care nu au nici o utilitate, dopurile legate de sticlă sau e-factura sunt doar două din milioanele de exemple. Țările în care funcționează sistemele neo-liberale sunt măcinate de corupție, ineficiență și inegalitate socială. Inegalitate care nu mai are nimic de a face cu performanta, ci, din nou, cu corupția. Pentru că poți să fii tu mai deștept decât Solomon, dacă nu ești al sistemului și nu ești frate cu vreun Beniamin nu vei fi angajat nici portar la un spital.
Iar corupția asta este de mai multe feluri, corupt este și funcționarul care cere șpagă pentru a-și face treaba, corupt este și profesorul care îl lasă să treacă prin școală pe studentul acela care mai târziu devine judecător și o întreabă pe femeia aia dacă a fost la înmormântarea fie-sii, corupți sunt cei care nu au eliminat-o din funcție pe femeia aia care nu numai că a demonstrat că nu ese potrivită pentru acel post dar mai are și antecedente medicale care o fac nepotrivită pentru a fi în locul în care e, corupt este și cel care îi dă dispensă unui medic să omoare oameni în continuare, corupt este și cel care militează pentru achiziția de arme atât timp cât pe Facebook putem vedea o mulțime de oameni care cer bani pentru a-și salva copilul de la moarte, corupți sunt și cei care obligă o întreagă țară să-și cumpere semnături electronice și tot felul de programe pentru a emite e-facturi, numai pentru a băga niște bani în buzunarele unora, puțini, corupt este și primarul care după ce a văzut că o anumită lucrare executată de o firmă a fost un dezastru dă acelor oameni încă câteva lucrări, că nu numai ăla de la Sinaia e așa, genul ăsta de primari asistați de Beniamini sunt răspândiți în toată lumea neo-liberală, există și o sectă a Beniaminilor, ei își spun că sunt o familie, care îi conduc de fapt pe unii primari, miniștri, senatori sau chiar șefi de stat.
***
Avertisment apocaliptic de la omul care a creat ChatGPT: ”Îmi este frică de ce va urma, este o problemă masivă. Nu realizaţi încă impactul Inteligenţei Artificiale.” Milioane de joburi vor dispărea
The Economist: Ordinea internațională liberală se află în pragul colapsului. Prăbușirea economiei globale ar fi bruscă și ireversibilă
La o primă vedere, economia mondială pare că a rezistat cu brio în fața tuturor provocărilor pe care le-a avut de înfruntat în ultimul timp: America este în ascensiune chiar și după declanșarea războiului comercial cu China, iar Germania a evitat un dezastru economic după ce a renunțat la gazul importat din Rusia. Războiul din Orientul Mijlociu nu a produs niciun șoc major pe piața petrolului și rachetele rebelilor Houthi au avut un efect limitat asupra comerțului global, care și-a revenit după perioada de pandemie și ar urma să cunoască o creștere destul de mare anul acesta, potrivit estimărilor. La o privire mai atentă, însă, ordinea care a guvernat economia globală de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial s-a erodat, iar astăzi este aproape să se prăbușească, scrie The Economist.
Drulă: „Sunt un candidat natural pentru Președinția României”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat joi seară, la Digi24, că este „candidatul natural” al Alianței Dreapta Unită la alegerile prezidențiale, precizând însă că nu s-a luat încă o decizie în cadrul alianței. El a mai adăugat că va fi făcut un anunț după alegerile din 9 iunie.
Guvernul vrea să plătească pensii şi salarii cu bani europeni. Disperarea mare! Va fi de acord CE cu aceste măsuri?
Tocmai ce a fost publicat de site-ul profit.ro deficitul bugetar preliminat la 4 luni: 3,3% din PIB, adică 57,4 miliarde lei.
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda de trei ori mai mare decât un german“
Analistul financiar Radu Georgescu demonstrează că afirmația conform căreia locuințele sunt, în România, mai accesibile comparativ cu alte țări europene este falsă. Românii plătesc una dintre cele mai mari dobânzi din UE, în final, achitând de trei ori valoarea casei.
Florin Piersic, în stare generală gravă, la ATI, în urma unui sepsis – Spitalul Foișor
Actorul Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat, joi, la Spitalul Foișor din Capitală, de la Institutul Matei Balș. Starea generală a actorului, la momentul internării la Foișor, este „gravă, în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi”, au anunțat reprezentanții spitalului, într-un comunicat de presă. Actorul se află în secția de Terapie Intensivă a spitalului, au precizat pentru HotNews.ro surse medicale.
Răsturnare de situație în cazul pacientei care a murit după o bronhoscopie. Medicul lucra cu „dispensă” de la Colegiul Medicilor
Medicul Alin Demetrian era deja cercetat în alte patru cazuri de malpraxis. Inițial, procurorii i-au interzis să mai profeseze, după care s-au răzgândit.
Noi gafe ale judecătoarei în dosarul accidentului de la 2 mai. Ce spune avocatul uneia dintre familiile victimelor
Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor din accidentul de la 2 Mai, a declarat jurnaliştilor la ieşirea din Judecătoria Mangalia, unde a avut loc un nou termen din dosarul în care autorul accidentului, Vlad Pascu, este judecat pentru ucidere din culpă, că la termenul următor, care va fi şi ultimul al procesului, Pascu va fi adus în sala de judecată.
Ion Cristoiu: Şansa ratată a social-democraţiei româneşti
O fostă navă de pompieri și spărgător de gheață va face curse pe Bega. Vasul a fost construit în 1948 în Germania
Un spectaculos vapor construit în 1948, în Germania, va fi restaurat și pregătit să fie pus pe canalul Bega, din Timișoara. Deocamdată, se află într-o curte din oraș, pentru reparații.
Canalul Bega din Timișoara începe încet să fie repopulat cu bărci. Amatorii de ambarcațiuni visează să navigheze până sau după ecluza de la Sânmihaiu Român, alții se gândesc că poate frontiera româno-sârbă de pe Bega ar putea fi deschisă definitiv, nu doar cu ocazii speciale, cum se întâmplă acum.
Bătrânul vapor „Pelican”, restaurat și repus pe apă în 2021, este deocamdată „rege” în Timișoara, dar în curând nu va mai fi singur, pentru că un spectaculos vapor construit în 1948, în Germania, va fi pregătit pentru a fi pus pe Bega. Deocamdată, se află într-o curte din oraș, pentru restaurare și reparații.
Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile
Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține primăriei. Transferul se face sub forma delegării gestiunii prin atribuire directa a activităților necesare întreținerii și exploatării, fără organizarea unei licitații în vederea găsirii unei firme care să preia această funcție.
La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice
Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului Bănățean, în organizarea Asociației Chinologice Române a județului Timiș, au loc mai multe concursuri de frumusețe, la care vor participa câini din 146 de rase. Cele două zile vor fi pline de evenimente.
S-a rezolvat conflictul de munca de la RETIM!
Administratorii firmei de salubritate RETIM anunta populatia de masurile luate pentru incheierea conflictului de munca deschis chiar in perioada Sarbatorilor de Paste de angajatii firmei.
Revitalizare urbană în Timișoara. Proiectul de transformare a zonei Traian primește undă verde
Primăria Timișoara avansează în eforturile de revitalizare a zonei istorice a Pieței Traian și a 15 străzi adiacente. Consiliul Local a aprobat ieri un proiect crucial pentru depunerea cererii de finanțare europeană, marcând astfel o nouă etapă în realizarea acestui proiect masiv.
Ce facem astăzi, 10 mai 2024, în Timișoara?
Vineri, 10 mai, începe Harababura Vinyl Fair la Bastionul Theresia. Mai puteți merge la un atelier deschis de artă murală și design ambiental în contextul artei contemporane, la concerte, piese de teatru sau la proiecții de film.