Cum ar trebui să fie amenajat orașul? Episodul 1


3 răspunsuri la “Cum ar trebui să fie amenajat orașul? Episodul 1

  1. Mda, din ciclul „ce bine era pe vremea aia ca eram tanar si-n putere”. Realitatea e ca suntem unul din orasele in care imbecilii urbanisti comunisti au construit kilometri de front stradal fara un singur spatiu comercial (chiar Circumvalatiunii, de exemplu). Autorului articolului ii doresc sa locuiasca macar un an intr-unul din blocurile alea „confort 3” de pe Muzicescu, asta ca sa-i intareasca putin nostalgia. Eu am locuit acolo in anii ´90 si n-am stiut sa apreciez zidurile intre care fermentau gunoaiele. „Pistol de lipit la Dioda” – ce gluma buna! Oi fi eu prea tanar pentru laptele si mierea comunista, dar nu am prins la Dioda decat niste montaje electronice si niscai piese pe care nu aveai cu ce le lipi. Cositorul era doar pentru elite, iar sacazul- mai rar ca diamantul. Nu ca televizorul Diamant 210B (cu „B”de la Bistandard, adica cu ton la sarbi) cumparat in ´88 de pe Republicii, televizor care s-a stricat dupa o luna iar cei de la reprezentanta au spus ca nu au cu ce sa mi-l repare ca se arsese un tranzistor de putere care nu se gasea nici macar la Cooperativa Dinamo. Sa nu uit, pentru a obtine un amarat de pistol de lipit, maica-mea a trebuit sa traga niste sfori la depozitele ICRA, altfel nu mi-as fi construit eu nici galene, nici radio Iunosti. Probabil ca am trait in lumi paralele.

  2. 1. In privința frontului stradal nu știu ce să spun, dar, dacă ne uităm în Circumvalațiunii, spațiile comerciale care existau în anii 70 sunt cele care sunt folosite și acum.
    Si modelul esteaproximativ același, un magazin în care se vinde și pâine și fructe și legume șî multe alte lucruri, atunci îi spunea „Alimentara” acum îi spune „Profi” sau „Penny Market” sau „Mega Image”…
    2. Blocul care poate fi văzut în poză este unul cu apartamente confort 3, acolo am locuit, cât am stat la părinți, vreo 7-8 ani.
    3. Faceți o greșeală pe care o fac foarte mulți din cei tineri încadrând toată epoca comunistă în același șablon, după care urmează concluziea „a fost foamete șî nu era lumină pe vremea comuniștilor”, sau, dimpotrivă, „a fost bine pe vremea comuniștilor că ăia dădeau locuințe la toți tinerii și locuri de muncă”.

    Adevătul este că, în comparație cu actuala perioadă, nu prea a fost niciodată bine pe vremea comuniștilor.

    Dar, perioada despre care vorbim, care de fapt nu a prea avut nimic comun cu comunismul ci a fost o dictatută a pegrei, un a fost uniformă.
    A existat perioada „romantică”, când existau oameni care chiar credeau în sistem, cei care, exact cum s-a întâmplat în USA în anii „marelui Deal”, mergeau la Bumbești Livezeni pe gratis și construiau tunele șî căui ferate, sau, cum a făcut mama mea, nesiliți de nimeni mergeau la ștrandul Tineretului și dalau malurile, pentru că doreau să aibă un ștrand ca lumea, după care, de la începutul anilor ’60 până în 1978 a urmat perioada aceea în care aveam acces, chiar dacă prin canale neoficiale la cultura occidentală, începuse un fel de consumism limitat, dar oricum mai mult decât în toate perioadele anterioare din istoria României, dupăcare, începând cu 1978 a urmat perioada cea mai neagră din istoria postbelică a țării, nu mai era mâncare, curentul era întrerupt zilnic, nu mai aveam nimic.

    Dar pistoale de lipit se găseau.
    Este adevărat, in România nu exista un loc de unde să cumperi fludor, nu găseai nici măcar de unde să cumperi șuruburi M 2.5.
    Dar oamenii se descurcau, în talciocul din Mehala găseai și fludor, șî tranzistori BFR 90, și LED-uri, de toate.

    DUpărevoluție nu se mai găseaiu pistoale pentru că oamenii, în loc să se apuce de treabă, în fond, cel puțin aparent, nu mai lucrau pentru comuniști, s-au apucat de business.
    Intregul popor devenise un popor de afaceriști.
    Magazinele erau complet goale, nu se mai găsea nimic, totul se cumpăra și se ducea afară, fie la sârbi și unguri la noi, fie la turci, dei de peste Carpați.
    Si pistoalele nu se mai găseau și pentru că tot stocul fusese cumpărat și dus la sârbi, dar șî pntru că si cei de la cooperativa Radioprogres în loc să fabrice pistoale erau plecați la turci săle vândă rulmenți.

    Povestea cu tomberoianele de gunoaie descrisă se întâmpla în anii ’70.
    In anii ’80 tomberoanele fuseseră înlocuite cu niște containere care erau fgolite doar atunci când se umpleau și care într-adevăr puțeau de-ți mutau nasul.
    Nici zidul acela nu mai împrejmuia complet locul pentru că în prima zi când a venit automacaraua aia să ia containerul l-a izbit de zid și acesta s-a dărâmat.

    Sacâz se găsea la Muzica, pe Alba Iulia, era folosit pentru viori.

    Iar cu tranzistorul acela, cred că despre BU205 povesteați, trebuia să ai stil dacă doreai să-l obții.
    Când mergeai acolo cumpărai ceva ce se vedea pe raft, o priză, ceva, și aveai grijă să cumperi de la ea, că ea, doamna aceea micuță și mereu încruntată, doamna Potra, era șefă acolo.

    Ii zâmbeai, mulțumesc, lăsați e bine așa și lăsai un mic rest pe masă…
    Mai mergeai odată, făceai la fel și pânăla urmă te ținea minte și când cereai un BU 205 îl scotea ea de undeva de sub tejghea.
    Aveam un prieten care i-a săpat grădina și a făcut-o să creadă că o ia de nevastă pentru niște cablu de antenă 🙂
    Asta era sistemul ăla merga duminică să-i dea femeia supă cu găluște pentru cablu de antenă, eu îi făceam masaj la gât lui Nea’ Minda, bătrânul care vindea cărți în față la Farmacia 2, ca să îmi vândă la suprapreț „50 de montaje cu amplificatoare operaționale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *