Băsescu era un tip fain, cel mai bun președinte pe care îl avusese România vreodată, nu că ar fi fost prea mulți până la el. Președinte jucător, luase niște măsuri economice care erau necesare în acel moment, nu, nu a tăiat pensiile, nici salariile, asta era propagandă. A redus fondul de salarii la bugetari, în condițiile în care întregul popor românesc țipa în gura mare că ăia sunt prea mulți și prea bine plătiți. Dar a reduce fondul de salarii înseamnă altceva decât a tăia salariile, pentru cei care înțeleg ce citesc în limba română.
Și cum era el așa fain, deodată, parcă l-ar fi lovit cineva cu un par în cap. Iese într-o seară la televizor și începe să aiureze, de parcă își pierduse mințile, că Antonescu a fost un erou, că câinii trebuie omorâți, că Arafat… de ieșiseră oamenii din Sibiu în stradă în toiul nopții, să-l apere pe Arafat, neștiind că ăsta va fi cel care va îndeplini ordinul de a le pune măști pe față și le va cere ordine de serviciu când sunt prinși pe stradă.
Dacă veți citi articolele de mai jos, veți ajunge și voi la concluzia că printr-un astfel de moment este posibil să treacă zilele astea și domnul Cioloș. Să sperăm că e ceva în legătură cu căldurile de afară și că e doar temporar.
***
Femeile afgane ies în stradă înarmate. Ca să arate că sunt mult mai bărbate decât militarii NATO.
De fapt, ăia nici nu erau bărbați. Am citit ce au făcut ei acolo, aveau Burger King, magazine de haine, spa. Voi stăteați aici și le dădeați 2% din ce câștigați imaginându-vă că ăia săracii merg acolo să lupte cu răul prin cine știe ce deșert, și când colo soldatul mergea la spa, să se relaxeze. Probabil își făceau și pedichiura, sau poate se epilau pe picioare, că, nu-i așa, cum să-l prindă la careul de dimineață comandantul de grupă neepilat și nepensat.
***
Roboți de la Yandex, ăia cu Yandex Disk, vor livra mâncare studenților din campusuri americane.
Asta în timp ce voi vă imaginați că ăia doi mâine-poimâine se vor bombarda reciproc cu nuclearele.
Să știți și voi, toate articolele alea antirusești sunt pentru ochii pulimii, în timp ce businessul e business. Și când vinzi roboți ieftini rusești firmelor americane, și când sperii cretinii că vin rușii și trebuie să-și cumpere rachete și avioane second hand ca să se apere.
***
E o pisică mai jos, dați click pe poză pentru a vedea filmulețul, e tare faină.
***
Orban ăsta nu spune prostii când spune că vin vremuri primejdioase. Dacă vă mai amintiți, alaltăieri a spus același lucru și Roubini. Poate că ar trebui să-i credeți, renunțați să vă schimbați anul ăsta mașina, poate mai stați un an fără concediu în străinătate…
Uite, până și industria germană scade.
Nu o să se întâmple mâine nimic, dar încet, încet, mai dispare un loc de muncă, probabil per total produsele din căruciorul ăla de supermarket vor fi mai scumpe săptămâna asta decât au fost săptămâna trecută…
***
Protasevici a început să apară pe Twitter. Dar, informați-vă și voi, oare l-a întrebat cineva pe pilotul ăla ce s-a întâmplat. Că ăla nu era nici rus nici bielorus, așa că nu are de ce să mintă.
***
A fost prelungită starea de alertă cu o lună. Dar asta nu e o știre, știam că se va întâmpla așa încă de luna trecută. La fel cum știm că nu e ultima oară.
***
Bunicul a sperat o viață că poate va avea odată ocazia să se urce în turnul ăla, să se uite de sus la oraș. Mama la fel.
Sper ca eu să am ocazia să mă urc acolo și să fac niște poze.
***
Joia e ziua când apare Dilema Veche. Sunt o mulțime de lucruri interesante de citit acolo.
***
Și încă ceva, să știți că nu ne supărăm dacă dați share la articolul ăsta, poate sunt și alții curioși să afle ce s-a mai întâmplat în lume.
***
***
Eroarea de securitate, cunoscută sub numele de PrintNightmare, afectează serviciul Windows Print Spooler. La sfârșitul lunii mai, cercetătorii companiei de securitate cibernetică Sangfor au anunțat pe Twitter că au găsit vulnerabilități în Print Spooler, care permit mai multor utilizatori să acceseze o imprimantă. Au publicat online din greșeală un ghid pas cu pas care exploatează vulnerabilitatea iar ulterior l-au șters, dar nu înainte de a fi preluat de alte site-uri.
Microsoft a avertizat că hackerii care exploatează vulnerabilitatea pot instala programe, vizualiza și șterge date sau chiar crea conturi noi de utilizator cu drepturi depline. Acest lucru le oferă hackerilor suficient control asupra computerelor pentru a provoca daune grave. Windows 10 nu este singura versiune afectată, ci și Windows 7.
***
Explorarea lunii se va întâmpla mai devreme decât se credea cu noua rachetă Mega a NASA
NASA este cu un pas mai aproape de întoarcerea la Lună, după ce a pus ultimele atingeri pe masiva sa „mega rachetă” a Sistemului de Lansare Spațială (SLS) înainte de termen.
La 11 iunie 2021, inginerii de la Kennedy Space Center din Florida au terminat coborârea etapei centrale de 65 de metri (212-f00t) între două rachete de rapel mai mici. Speranța NASA este că această mega rachetă va putea duce astronauții pe Lună și chiar pe Marte în următorii ani.
Sistemul de lansare spațială a fost anunțat pentru prima dată de NASA în 2011 și este destinat să devină racheta spațială principală a NASA în următorii ani. SLS va lansa pentru prima dată în noiembrie 2021, dar nu va avea niciun echipaj la bordul navei spațiale în timpul acestei misiuni.
***
Richard Branson își asumă un mare risc să meargă în spațiu
New York (CNN Business)Richard Branson va lua un avion spațial cu rachetă pe o plimbare de 2.400 mile pe oră până la marginea spațiului în acest weekend. Asta dacă totul merge conform planului. Și sunt multe care ar putea merge prost.
Motorul rachetei ar putea să nu se aprindă. Cabina ar putea pierde presiunea și ar putea amenința viața pasagerilor. Și fizica intensă implicată atunci când arunca din – și înapoi în – atmosfera Pământului ar putea rupe vehiculul.
***
Femeile afgane înarmate ies în stradă în semn de sfidare împotriva talibanilor
Femeile din regiunile nordice și centrale ale țării organizează demonstrații pe măsură ce talibanii realizează victorii radicale la nivel național
***
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că situaţia din Afganistan are tendinţa să se deterioreze rapid şi a dat asigurări că Moscova este…
***
Roboţi fără şoferi ai companiei ruseşti Yandex vor livra mâncare studenţilor din campusuri ale unor colegii din Statele Unite, în urma unui acord multianual între Yandex şi compania de comenzi online GrubHub transmite Reuters.
***
VIDEO & FOTO. Pisica 3D uriașă de pe un bloc din Tokyo. Imaginile au devenit virale
(click pe imagine pentru a vedea video)
O pisică 3D uriașă a apărut pe un panou publicitar din Tokyo, lângă una dintre cele mai aglomerate gări ale orașului. Afișată între alte reclame, felina hiper-realistă prinde viață pe un ecran LED curbat din districtul Shinjuku. Afișajul cu rezoluție 4K arată pisica plimbându-se și mieunând, relatează CNN.
***
Viktor Orbán: Vin vremuri primejdioase, avem nevoie de rezerva de aur, de acoperire, de siguranţă
Vin vremuri primejdioase, lumea nu îşi mai poate continua viaţa de dinaintea pandemiei, iar în asemenea vremuri avem nevoie de rezerve, de acoperire şi de…
***
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Noua Europă: Când vorbeşti cu mine, să taci !
***
Preşedintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat. Prima doamnă, rănită
***
Industria germană scade pentru a doua lună consecutiv. Economiștii rămân optimiști
Producția industrială din Germania a scăzut în mai pentru a doua lună consecutiv, spre dezamăgirea analiștilor care așteptau o revenire robustă a sectorului manufacturier, transmit…
***
***
Presedintele Renew Europe Dacian Ciolos a fost contrazis miercuri, 7 iulie, in plenul Parlamentului European, dupa ce anterior a anuntat ca planul de redresare a Ungariei a fost suspendat. „Nu exista o astfel de stire, nu am oprit nimic”, a subliniat vicepresedintele Comisiei Europene Veja Jourova.
***
Copresedintele USR PLUS, Dacian Ciolos, a afirmat, miercuri seara, ca nu accepta lectii si „tafnosenie demonstrativa” de la Ludovic Orban si Kelemen Hunor comentand, astfel, declaratii facute de cei doi lideri politici.
***
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat in sedinta de miercuri, 7 iulie 2021, Hotararea numarul 44 prin care se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile.
***
Kelemen Hunor: Nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că nu există niciun blocaj în coaliţie pe tema desfiinţării SIIJ, întrucât toate formaţiunile susţin acest lucru. UDMR a depus, însă, un amendament ca magistraţii să fie anchetaţi de o secţie din Parchetul General. ”În Comisia juridică poate trece sau nu acest amendament”, a afirmat vicepremierul, precizând că, dacă acest amendament nu trece, UDMR va vota varianta Guvernului.
***
Guvernul își va asuma săptămâna viitoare, prin memorandum, țintele și obiectivele proiectului „România educată”, urmând să stabilească un plan clar de acțiune, cu responsabili și termene pentru implementare, spune președintele Klaus Iohannis. Iohannis a spus că proiectul se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada post-decembristă
***
Cum mi s-a părut că am nimerit într-un Telejurnal din anii ’80. Săptămâna manipulărilor grosiere
Sunt abia în septembrie alegerile acelea în PNL, Cîțu vs Orban. Scăndăluțuri cusute cu ață albă izbucnesc din te miri ce. Mai nou avem și o luptă culturală a „europenilor” cu „conservatorii”, de mai mare râsul.
A ieșit Orban cu o declarație ridicolă despre aripa useristă, cum că parcă nu trăiesc în țara asta, unde toți ținem post și ne spovedim înainte să intrăm în supermarket sau la mall. Orban l-a descoperit pe Dumnezeu în turneul de convingere a peneliștilor din țară și a apelat la cea mai facilă cale de a face campanie: românismul cu pâine, sare și anti-LGBT. Au sărit „europeniștii” să explice că Orban e un fel de AUR, ca și PSD-ul, ca oricine nu e din tabăra lor. De parcă peneliștii lui Cîțu (Rareș Bogdan și compania) nu au votat împotriva avortului în Parlamentul European). Și Clotilde Armand e cu unele declarații tot din AUR – că doar era și ea împotriva parteneriatului civil între cetățeni de același sex.
Așa cum am tot explicat pe aici, acest război cultural e de un fals revoltător.
Dar e un fals global, deci cu putere mare de a deveni adevărat. Acum 5 ani, puteam trece fără zarvă și un parteneriat civil și nu o mai ardeam aiurea atâta cu marea luptă cu LGBT-ul. (Animalul mare și sperios, PSD, a ratat șansa să fie mare și cu sânge în instalație, nu e prima oară). S-au găsit americanii ultraconservatori să bage bani aici și să aducă toate prostiile de peșteră: antiavort, antigay, antimarxiști. Propaganda a fost și e atât de agresivă, încât am văzut din ce în ce mai mulți oameni care n-au din ce plăti facturile foarte îngrijorați de apariția sexomarxiștilor.
Culmea e că unii americanii bagă bani fix acolo unde bagă și rușii bani: în aburirea cetățeanului de la periferie cum că gay-ii și avorturile sunt problema. Naivii cred că Putin se bate cu americanii în propagandă.
Greșit: în unele chestii se completează, e pe aici o adevărată olimpiadă a conservatorismului. Ungaria și Polonia nu sunt în așa hal întâmplător. Cu mențiunea că și ultraconservatorii germani au vină imensă, puțin comentată, în umflarea unui personaj precum Viktor Orban. Rețineți însă paradoxul: acuzația de bolșevism va veni și de la americanizați fanatici, și de la putiniști sau ortodoxiști fanatici. O știu, sunt pățit. De ce se întâmplă asta? Pentru că nimic nu e mai e subversiv și periculos decât să le zici patronilor ruși, americani sau români un singur lucru: salariu!, drepturi!, și plătește taxe!
***
Saptamana trecuta, o tanara pe tocuri, partenera unui sofer de BMW a sarit dintr-o masina cu o maceta in mana pentru a ataca un sofer, in trafic, pe o strada din Bucuresti. Acum cateva zile, un interlop a facut o petrecere la care invitatii dansau pe manele inarmati cu zeci de arme albe.
***
România are un nou amabasador în SUA. Cine este Andrei Muraru
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri acreditarea lui Dan Andrei Muraru în calitate de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, cu reşedinţa la Washington.
***
Cu ochii-n 3,14
Aparut in Dilema veche, nr. 900, 8 – 14 iulie 2021
CÎND VĂ SCAPĂ IDEEA CĂ (ÎN LUMEA NOASTRĂ) NISIPUL DE PE LITORAL NU MAI E LA FEL DE SIMPATIC, POATE AR FI BINE SĂ UMPLEȚI APELE MĂRILOR CU ALTE CUVINTE
● Cînd vă scapă cîte o înjurătură din cauza unei pișcături de țînțar, poate ar fi bine să fiți corecți și să folosiți termenul „țînțară”, pentru că doar femelele sug sîngele, pe cînd masculii se hrănesc cu sucuri vegetale. (A. M. S.)
***
Din nou despre „mișto”
Cuvîntul mișto e un exemplu de împrumut din limba romani intrat în limbajul colocvial, unde a căpătat o mare răspîndire și a dovedit o productivitate remarcabilă: și-a sporit valențele gramaticale (căpătînd, pe lîngă valoarea de adverb, pe cea de adjectiv invariabil), a produs derivate (miștoacă, miștocuț, miștocar, a miștocări, miștocăreală, miștocăresc, miștocărește), a intrat în componența unor expresii, dezvoltînd astfel sensuri noi, preluate de derivate (a lua la mișto, a face mișto de cineva). Cuvîntul a devenit emblematic pentru argoul românesc, apărînd chiar în titlul unei cărți consacrate acestuia (Theodor Granser, Miștocăreasca, 1992).
Dicționarele noastre înregistrează cuvîntul mișto destul de tîrziu și îi atribuie prime atestări de abia din anii ’30 ai secolului al XX-lea. În Dicționarul limbii române (marele dicționar academic), Litera M, 1965, mișto apare ca atestat în 1934, în articolul lui Alexandru Graur, Les mots tsiganes en roumain, din Bulletin Linguistique, și în 1935, într-un articol al lui Iorgu Iordan din Buletinul Institutului Philippide. De fapt, urmărind numeroasele exemple pe care Al. Graur le dădea în articolul său, putem ajunge la ziare și reviste din anii 1905-1907, între care unele erau cotidiene de largă circulație – Adevărul, Dimineața –, altele – reviste umoristice mai mult sau mai puțin efemere: Veselia, Pardon.
***
Sex vs sexualitate
Dacă Foucault are dreptate? „Sexul și sexualitatea sînt două lucruri distincte“, declara filosoful, într-un interviu în care vorbea despre lucrarea sa Istoria sexualității.
„Sexualitatea despre care vorbim azi și pe care o credem înnăscută, principiul energiei noastre, libidoul care ne traversează existența și comportamentele, este ceva natural, înnăscut, sau este un cumul al efectelor societăților în care trăim, al mentalităților care guvernează aceste societăți?“
***
Puterea de cumpărare a locuitorilor din Bucureşti este cu 81% mai mare decât media naţională, această disparitate fiind printre cele mai mari din Europa, arată un raport al companiei de cercetare de piaţă GfK. Asemenea diferenţe importante pot fi regăsite mai degrabă în Europa Centrală şi de Est.
***
***
TIMISOARA. Se fac noi pasi pentru transformarea Turnului de Apa din Iosefin intr-un spatiu cultural neconventional. Primaria Timisoara a anuntat pornirea proiectului de revitalizare a obiectivului, care urmeaza sa fie complet modificat si repus in circuitul cultural al orasului. Banii, in marea lor majoritate, au fost deja asigurati din fonduri norvegiene, inca din 2019. Reamenajarea […]
***
Pur și simplu, doar din pix! Pe hârtie, fără nicio aprobare, în spate! Poate doar niște studii de fezabilitate, oricum mai vechi de cinci ani de zile și care, nici măcar la data scamatoriei tehnice, nu mai aveau vreo relevanță, fiind absolut depășite de realitatea din teren, datorată dezvoltării urbanistice periurbane de la marginea Timișoarei. […]
***
Heroina, o dependenţă veche de mai bine de 100 de ani
În anul 1890 o companie farmaceutică germană a lansat pe piaţă un nou medicament. Se numea heroină. Mai bine de o sută de ani mai târziu, drogul circulă ilegal prin lume în cantităţi record. Ne întrebăm aşadar, cum a ajuns ştiinţa secolului al XIX-lea să fie responsabilă de cumplita adicţie?
În 1863, un negustor german pe nume Friedrich Bayer a fondat în Elberfeld o fabrică menită să exploreze noi proceduri chimice pentru a obţine nuanţe colorate din gudron de cărbune. Industria vopselurilor pe bază de gudron s-a dezvoltat rapid până prin 1875. Apoi s-a înregistrat însă o criză a preţurilor şi materiei prime, aşa că brandul Bayer a început să investească în cercetare pentru a diversifica produsele. În 1888, o nouă substanţă sintetizată în laboratoarele de aici a devenit primul medicament scos pe piaţă de companie.
***
Lupta cu bugetarii începe din interior
Din noiembrie 2019, de când prim-ministru al României este un membru al PNL (mai întâi Ludovic Orban, mai apoi Florin Cîțu), s-a declanșat războiul sfânt liberal împotriva angajaților de la stat. Sunt prea mulți, prea ineficienți, prea bine plătiți, prea ca de la țară sau prea ca de la oraș. Cert este că angajații la stat nu sunt buni, sunt răi, trebuie eliminați, concediați, trimiși să muncească.