Astăzi putem citi despre doi oameni deștepți. Unul este primarul din Bacău care a dat dispoziție ca cei fără mască să nu mai fie amendați, ci să li se ofere o mască, pentru că așa trebuie să facă un primar, să-i ajute sub orice formă pe cei care l-au ales, nu să-i considere o sursă de bani din amenzi. Iar al doilea este primarul din Deva care le-a spus oamenilor să-și cumpere centrale pe gaz. Și are dreptate. Dacă aș fi primarul Timișoarei, aș face același lucru, ce să o mai tot frecăm cu tot felul de subvenții, și împrumuturi, și bani cheltuiți aiurea cu mii de salarii și conducte sparte prin oraș, cu banii ăia mai bine îi împrumutăm pe oameni să-și cumpere centrale individuale, sau de bloc, cum se înțeleg între ei, și am rezolvat definitiv problema. Mai scoatem și un bănuț pe fiarele alea și se reduce și poluarea.
O altă știre care îmi place este că Emag a decis că peste 3.000 de angajați vor lucra în sistem hibrid, fie de acasă, fie de la serviciu, cum îi place fiecăruia. Oamenii ăia poate nici nu își dau seama ce norocoși sunt că li se oferă libertatea de a alege…
***
Tot un om deștept este și Violeta Alexandru, fostul și cel mai bun ministru al muncii.
La prima vedere cineva s-ar putea întreba, bine, de astea ne arde nouă acum, de accesul la bazele de date din sistemul public?
Dar, ia imaginați-vă, merge, de exemplu, cineva la primărie, să-și înregistreze mașina.
– CNP-ul vă rog, îi spune funcționarul de la ghiseu solicitantului. Omul spune CNP-ul, funcționarul îl tastează, după care treaba e rezolvată, fără nici un fel de alte acte suplimentare. Sau, îi spune:
– Îmi pare rău, din datele noastre rezultă că veniturile pe care le-ați declarat nu v-ar fi permis achiziționarea unui autoturism. Se va declanșa un control fiscal pentru lămurirea situației.
Vă dați seama, numai cu o aplicație mititică s-ar putea elimina o mare parte din evaziunea fiscală din țară, că acolo e șmecheria, să controlezi și să impozitezi cheltuielile, nu veniturile.
Dar, accesul la bazele de date nu ar putea fi folosit numai în scopuri “polițienești”, există nenumărate situații în care cetățeanul ar putea fi ajutat de un astfel de sistem.
***
Marius Oprea afirmă că ăștia tinereii ar fi copii de securiști.
Tot aud despre zvonul ăsta. Nu am nici cea mai mică idee dacă e adevărat, dar, chiar și dacă ideea nu îmi place, asta nu înseamnă să mă fac că această opinie nu există.
Am impresia că de fapt aici este vorba despre o ceartă între securiștii noștri și securiștii lor.
Poate că oamenii ăia cu “Fără români în funcții publice” au și ei dreptate, nu ar fi rău dacă am încerca și cu niște tehnicieni finlandezi, sau cu niște suedezi, poate nu sunt mai buni decât ai noștri, dar barem nu sunt pui de securiști români.
***
Iată că ocazia de a face noi raționamente în privința măștilor de protecție pe care le purtăm s-a ivit mai repede decât am crezut.
Într-un articol pe care îl puteți citi mai jos, cineva numit LARICS, adică Laborator de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare, caută să ne convingă că fie purtăm mască, fie nu purtăm mască, cantitatea de oxigen care ajunge în organismul nostru rămâne neschimbată. Nu știu cine e LARICS, dar, din ce am mai citit semnat de organizația asta, cred că e vorba tot despre un fel de securiști, care vor să ne convingă despre anumite lucruri. Poate unii cu mai multe stele pe mânecă decât ăia despre care scriam mai sus.
Se vorbește despre un experiment destul de simplu, niște oameni au fost dotați cu un pulsoximetru care le-a măsurat saturația de oxigen atât în timp ce purtau mască și când nu purtau mască. Valorile s-au dovedit aproximativ egale.
Experiența nu este nouă, a făcut-o și fizicianul Cristian Presură, cel despre care povesteam ieri că a demitizat povestea cu viermii din măști. De altfel în articol se pomenește și despre experiența acestuia.
Se dau și niște linkuri, pentru a ne convinge că este vorba despre o sursă serioasă, Universitatea McMaster din Canada.
Prima problemă o constituie chiar aceste linkuri, dacă dați click pe ele veți observa că este vorba despre niște referințe circulare, de fapt toate vă duc la niște articole din ziare care dovedesc fiecare adevărul celuilalt. Ionescu îl citează pe Popescu iar Popescu spune că sigur e adevărat, doar o spune Ionescu. Adică până aici nu avem nici o dovadă. Totuși, căutând să ajung la informația originală am ajuns aici: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2772655
Acolo am aflat mai multe date. De fapt acel experiment canadian a fost ceva ridicol, un individ a pus o mască pe față câtorva persoane sănătoase tun, le-a pus pe deget câte o jucărie din aceea pe care o puteți cumpăra cu câteva zeci de lei dintr-un supermarket sau o puteți vedea clipind pe spatele smartwatch-ului pe care îl aveți la mână, și a afirmat că a făcut un studiu. Nu așa se face.
Dacă atât fizicianul român cât și canadianul acela ar fi vrut să facă un experiment adevărat, cu rezultate repetabile și fără a putea fi puse la îndoială, ar fi folosit niște pompe de aer cu debit constant și măsurat cu precizie și niște debitmetre care ar fi măsurat cantitatea de aer care circulă liber și cea care circulă în cazul în care fluxul este obturat cu o mască. Există chiar și dispozitive specializate pentru astfel de măsurători, puteți vedea unul din modele în poza de copertă. Dar cred că intenția lor nu a fost să facă o demonstrație științifică, ci doar să demonstreze adevărul în care cred ei, sau cel pentru care au fost plătiți.
Dar astea sunt amănunte și lucruri prea complicate.
Eu, pentru a vă lămuri, dincolo de orice îndoială, vă propun un experiment mult mai simplu pentru a vă demonstra că o mască, indiferent ce mască, vă obturează respirația. Acest experiment nu presupune nici să fim medici și nici doctori în fizică.
Luați aspiratiorul pe care îl aveți în casă, porniți-l, ascultați cum sună motorul acestuia, și după aceea puneți o mască peste țeava aia care suge praful. Veți observa că sunetul motorului se schimbă, acesta “trage mai greu”, ceea ce înseamnă că prin tub trece mai puțin aer. Iar dacă trece mai puțin aer, înseamnă că trece și mai puțin oxigen. Deci, o mască obturează fluxul de aer care trece prin ea.
Sau, și mai simplu, cred că sunteți de acord că dacă vedeți masca înseamnă că suprafața însumată a fibrelor care o compun este diferită de zero. Dacă suprafața gurii și a nărilor dumneavoastră este obturată de o anumită suprafață, înseamnă că la fiecare inspirație în gura și nasul dumneavoastră ajunge o cantitate mai mică de aer. E ca și cum ați închide, nu complet, dar într-o anumită măsură, un robinet montat pe o țeavă.
Iar dacă prin mască trece mai puțin aer, înseamnă că va trece și mai puțin oxigen, pentru că în aer cantitatea de oxigen este întotdeauna în proporție de aproximativ 21%.
Totuși, cum a fost posibil ca în experiențele lui Cristian Presură și ale celor din Canada aparatele de măsură, așa imprecise cum erau ele, să arate că portul măștii nu influențează cantitatea de oxigen care ajunge în sânge?
Răspunsul este ridicol de simplu, oamenii ăia, când li s-a pus masca pe față respirau mai repede. Acesta este un reflex. Oamenii respiră mai repede sau mai încet în funcție de cât oxigen îi este necesar creierului, fără să conștientizeze acest lucru. De exemplu, când fugiți respirați mai repede, pentru că aveți nevoie de mai mult oxigen. La fel, dacă ne punem masca pe față inspirăm mai adânc, sau mai des, pentru a menține un nivel suficient al oxigenului care ajunge în plămâni, în sânge și în final în creier. Plămânii sunt mai solicitați, inima trebuie să pompeze și ea mai rapid, adică ne chinuim mai mult pentru a trăi.
Dacă pentru un om sănătos efortul suplimentar pe care îl presupune respirația printr-o mască nu e chiar o problemă, pentru un timp relativ scurt, pentru un cardiac, sau cineva care are deja o problemă cu plămânii, portul unei măști s-ar putea fi destul de problematic. De aia a și ales șmecherul ăla din Canada numai oameni sănătoși tun pentru a participa la simulacrul acela de studiu cu măștile.
Dacă ne-am învinge reflexele și am inspira exact la fel de des și de adânc ca și fără mască, ceea ce este imposibil pentru că intervine instinctul de supraviețuire, după un timp ar începe să ne doară capul, după care unghiile și buzele ni s-ar învineți iar în final am leșina. Adică, s-ar instala hipoxia.
Pe de altă parte, există si situații în care e bine să purtăm o mască, bineînțeles pentru perioade limitate de timp, ca medicii, că nici ăia nu stau cu masca pe față ore întregi. De exemplu atunci când ne plimbăm pe lângă o șosea pe care trec multe mașini. Masca va împiedica foată mizeria aia formată din praf, particule de cauciuc, resturi de ardere și alte nenumărate mizerii să intre în plămânii noștri. La fel, o mască ne apără când trecem pe lângă un șantier, sau când ne curățăm calculatorul de praf, sau când batem covorul. Sau chiar când suntem obligați să respirăm într-o atmosferă încărcată cu bacterii, într-un WC public de exemplu.
***
Primul ministru spune că începând cu 1 iunie va începe, încet-încet, revenirea la normalitate. Eu cred că domnul Cîțu este mult prea optimist. Este adevărat, după valul 3 începe vara, o perioadă în care lucrurile se mai relaxează puțin, s-ar putea chiar să nu mai trebuiască să purtăm măști pentru o perioadă, până prin septembrie. Dar după aceea urmează toamna, adică valul 4.
Noroc că ministrul sănătății, domnul Voiculescu, pune lucrurile la punct și ne spune că nu se știe când vom scăpa de Covid, probabil niciodată. Ăsta cred că e puțin pesimist Eu cred că la un moment dat nu vom mai avea nevoie de această pandemie și atunci vom uita ca prin minune de ea. Cândva în preajma valului 12.
***
Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.
🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara
***
Science News: Telescopul Hubble ne dezvăluie o imagine cosmică atât de fascinantă încât pare un fals
Imaginea, surprinsă de la uriașa distanță de 2.100 de ani-lumină de Pământ, este uluitoare din toate privințele. Nebuloasa pe care o vedeți este rezultatul morții unei imense stele, estimată a fi avut o masă de 20 de ori mai mare decât Soarele nostru. Uriașe cantități de materie au fost aruncate în spațiu și gaze rotindu-se în spirale sunt tot ce a mai rămas la 10.000 de ani de când steaua a detonat într-o explozie care ar fi nimicit totul în calea ei.
***
Administraţia Joe Biden vrea un impozit minim la nivel mondial pentru companiile multinaţionale
***
Kremlinul spune din nou că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, respingând astfel preocupările exprimate de Alianţa Nord-Atlantică și administrația americană.
***
Jumătate din ruși consideră corectă condamnarea lui Navalnîi (sondaj)
Aproape jumătate din ruși afirmă că disidentul Alexei Navalnîi a fost încarcerat pe bună dreptate pentru încălcarea condițiilor cauțiunii sale, potrivit unui sondaj independent publicat luni și citat de Moscow Times.
***
Rusia testează un nou tip de torpilă în Arctica (media)
Rusia testează un nou tip de armă într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa, a relatat postul de televiziune american CNN, citat luni de agenţia de presă EFE. Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale. Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, indică CNN.
***
Violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord, pe fondul nemulţumirii faţă de Acordul Brexit
***
Din Turcia, primul semnal public: a fost ridicat capacul coşului cu vipere de la Montreux
De-abia când ies la pensie, militarii şi diplomaţii lăsaţi la vatră simt câteodată, adevărat rar după o viaţă de supuşenie la ordin, simt nevoia să iasă în public, adoptând singurul mod care, după părerea lor, nu i-ar trimite în locuri ferite şi nesănătoase: scrisorile publice de avertisment, scrie jurnalistul Cristian Unteanu pe blogul său de pe adevarul.ro.
***
Aceste vagoane vor fi introduse mai intai pe rutele Iasi-Timisoara si retur si Bucuresti Nord-Baia Mare si retur.
***
eMAG, cel mai mare retailer online din România, a decis că va trece permanent la un mod de lucru hibrid (New Way of Working@eMAG), de acasă şi de la birou, care le va permite celor peste 3.000 de angajaţi din sediul central, hub-urile IT şi centrele de Customer Care să lucreze cum li se potriveşte cel mai bine în funcţie de tipul de activitate.
***
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: În sfârşit, un tip deştept !
***
Cîțu, despre revizuirea programului magazinelor: „Lucrurile rămân cum sunt, pentru că dau rezultate”
Ideea revizuirii programului a venit după ce, în weekend, în București au fost semnalate aglomerări. Din cauza ratei de infectare de peste 4 la mia de locuitori, în Capitală magazinele se închid la ora 18.00, de vineri până duminică.
După ce prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, a anunțat că ia în calcul revizuirea programului magazinelor, premierul Florin Cîțu a declarat că nu se pune probleme vreunei schimbări în această privință. Motivul: măsura „dă rezultate”.
***
VIDEO. Cîțu: Din 1 iunie vom începe să revenim la normalitate
Premierul Florin Cîțu a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că va anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure revenirea la normalitate a României. Acest lucru se va produce treptat, începând din 1 iunie.
***
Vlad Voiculescu: „Foarte probabil că va trebui să trăim cu o formă sau alta a coronavirusului”.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a precizat, în cadrul videoconferinţei “Profit Health.forum – Sistemul sanitar, un an de pandemie: realizări, eşecuri, viitor”, că România va fi nevoită să conviețuiască cu coronavirusul.
De asemenea, politicianul USR-PLUS a mai afirmat că nu știe cât va mai dura până vom reveni la normalitatea de dinainte de martie 2020.
***
Fostul ministrul liberal al muncii, Violeta Alexandru, cere ca bazele de date din sistemul public, cele care conțin date cheie pentru livrarea unui serviciu public, să poată fi accesate, printr-o interfață, de către toți funcționarii publici desemnați în acest sens, indiferent de instituția care le deține respectiv indiferent de instituția publică în care lucrează.
Aceasta motivează că toți sunt funcționari publici și nu există diferență de responsabilitate.
”De ce când accesezi servicii publice din sănătate sau privind transportul public, trebuie să aduci dovezi, hârtii peste hârtii, ca și cum datele tale nu se regasesc deja în sistemele informatice ale instituțiilor publice? M-am ocupat de acest lucru la Ministerul Muncii, cât am putut, cu multe alte urgențe în față. Problema e dincolo de ușa Ministerului. Între instituții. În orice caz, orice fac, tot aici ajung. Așa că m-am tot gândit care să fie soluția, la nivelul întregului sistem. Dacă nu o găsim și dacă nu mișcăm lucrurile tot aici vom fi în 10 ani.”, scrie Violeta Alexandru pe pagina ei de Facebook.
***
Cine decide asupra artei în spațiul public?
Farsa nevoii de imagine cu orice preț se transformă în tragedie într-un oraș care nu s-a împăcat încă cu cea mai rușinoasă pată din istoria sa.
***
Atac mortal la sarea și grafitul României
Guvernul Cîțu a intrat în linie dreaptă. A decis în taină să înstrăineze toate zăcămintele de sare și de grafit ale României. Iar pentru a nu declanșa un scandal uriaș, încearcă o prestidigitație. De ochii lumii, să nu înstrăineze Salrom printr-o vânzare de acțiuni. Ci pur și simplu să-i tragă societății covoroul de sub picioare. Să-i ia conținutul. Să-i vândă practic obiectul de activitate.
Salrom, societatea națională a sării este deținută de statul român în proporție de 51%, și de Fondul Proprietatea în proporție de 49%. Prin urmare, singura societate din România care exploatează sarea și grafitul, două bogății uriașe care ne fac unici în Europa, aparține încă statului român. Și așa trebuie să și rămână. În măsura în care mai există suveranitate. Însă Guvernul responsabil de suveranitatea națională i-a pus gând rău societății naționale a sării. Care nu mai trebuie să rămână națională. În acest sens, procedează la o șmecherie.
***
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni, respingerea cererilor de revizuire depuse de Parchetul General în procesul omului de afaceri Sebastian Ghiță, în care a fost achitat alături de șefi ai Poliției si parchetelor din Prahova și în cazul Romsilva, informează G4Media, care citează portalul instanțelor de judecată.
***
Sorin Ovidiu Vântu a scăpat de dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că i-a dat 1 milion de euro mită lui Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării, după ce Tribunalul București a constatat că fapta s-a prescris, potrivit sentinței pronunțate în sala de judecată.
***
Nu am mai călătorit cu trenul de cel puțin cinci ani. Mi-am luat inima în dinți și…
***
Primarul Devei: „Termocentrala Mintia nu va mai porni. Devenii să îşi cumpere centrale pe gaz”
Termocentrala Mintia nu va mai fi pornită, susţine primarul Devei. Florin Oancea îi îndeamnă pe localnici să îşi cumpere centrale pe gaz, pentru a avea apă caldă şi căldură.
***
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt, pe moştenitorii Securităţii. În frunte cu Coldea.
Marius Oprea: „Eminenţa cenuşie” din spatele PLUS, unul din fondatorii partidului, este fiul unui anchetator al Securităţii, fostul maior de la Direcţia de cercetări penale, Alexandru Iordache.
Dacian Cioloş, ”terist” la Filajul Securităţii, – sub protecţia miliţianului Virgil Ardelean, ”Vulpea” care a ajuns şef la ”doi şi-un sfert” după ’89 – a supravegheat casa disidentei Doinei Cornea.
Marius Oprea: Raluca Prună a fost, pe faţă, ucenica ”gândirii” lui Coldea, sprijinind SRI-ul să rămînă ”organ de cercetare penală”.
Marius Oprea: Alt ministru ”tehnocrat” al ”teristului” Cioloş de la Filajul Securităţii a fost Vlad Voiculescu, de la Sănătate. A fost bursier al Institutului Aspen, a cărui filială în România a fost creată de Nic Voiculescu, cel mai mare ”lobbyist” pe piaţa medicamentelor din România, văr primar cu tatăl lui Vlad Voiculescu, informator al Securităţii.
Scenariul lui Coldea, pentru a pune mîna pe USR: ”Uitaţi de Nicuşor!” şi eşecul Roxanei Wring, şefa filialei USR a Bucureşti, dovedită colaboratoare a securităţii.
***
Primul an încheiat în era pandemiei de coronavirus a adus cu el şi o hemoragie de narative false. Majoritatea au fost punctuale şi au avut efecte pentru o perioadă scurtă.
***
Fiica unui fost pacient de COVID din Galați îi acuză pe medici de rele tratamente. Tatăl ei a decedat în spital, infectat cu noul coronavirus, deși la internare rezultatele testelor erau negative pentru COVID! Acesta […]
***
Cosmarul fara sfarsit al bolnavilor din Romania. Afectiunile grave non-COVID devin aproape imposibil de tratat: „Pacientii sunt trimisi acasa!”
La un an de la decizia autoritatilor romane de a-i trata cu prioritate pe pacientii cu COVID-19 in dauna celor care sufera de patologii cronice, o decizie similara a fost luata de factorii de decizie chiar in primele zile ale lunii aprilie 2021.
Asociatiile de pacienti atrag atentia ca lipsa accesului la servicii medicale si amanarea unor operatii esentiale pentru bolnavii cronici vor duce la cresterea mortalitatii in randul acestor pacienti.
„Pacientii sunt trimisi acasa!”, declara Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor Cronici din Romania (COPAC).
***
Ceea ce mă nedumerește complet și definitiv e că nu am dat nicio ciocolată. No bribe. Nici o mită, mai pe românește. Niciun ban. Asta chiar mă zăpăcește. Rău de tot.
***
***
Încep lucrările la Calea Bogdăneștilor. Cum a fost modificat proiectul de către noua administrație
Primarul Dominic Fritz a anunțat deschiderea șantierului pentru schimbarea radicală a Căii Bogdăneștilor, un proiect inițiat de fosta administrație. „Începem lucrările pe Bogdăneștilor, cel mai mare șantier din acest început de an și care va schimba total aspectul zonei. Nu vă ascund că au fost probleme cu proiectul, în special legate de lățimea trotuarelor și […]
***
***
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s-a gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
Criza petrolieră din 1973 a dus la creşterea masivă a preţurilor la petrol, ceea ce a afectat puternic industria auto din Occident, ca urmare a preţului mare al carburanţilor. În acel moment, fabrica Dacia – realizată de către statul român cu Renault – funcţiona deja din anul 1966, iar românii stăteau la coadă ani buni pentru a putea prinde o maşină.
***
Secolul fanariot şi Ţările Române aflate la graniţa marilor imperii
Una dintre perioadele cele mai demonizate şi mai obscure în acelaşi timp din istoria românească este „secolul fanariot”. În perioada cuprinsă între anii 1711 şi 1821, la conducerea Ţărilor Române s-au aflat domni de origine greacă, locuitori ai cartierului Fanar din Constantinopol, care au fost numiţi de otomani să conducă destinele celor două Principate, într-o perioadă în care Imperiul Semilunei trecea prin grele încercări politico-militare.
***
Ramona Mănescu a câștigat în instanță 4 .000 de euro de la Rise Project, plus cheltuieli de judecată. Instanța nu a contestat cele scrise în anchetele Rise despre fapte, bani, nume, ci legătura dintre Ramona Mănescu, funcțiile pe care le ocupa, și brusca îmbogățire a familiei sale. I-a lovit bogăția ca trenul. Odată cu știrea asta despre procesul câștigat de Ramona Mănescu, care a circulat peste tot, unii au citit pentru prima dată seria de investigații Rise despre afacerile familiei […]
***
Chiolhanuri cu pacienți
10 lei costă mâncarea unui bolnav în spital pe zi. Că nici nu știi ce să comanzi mai întâi de banii ăștia: să iei o pâine, să iei o scobitoare sau să treci direct la un gemuleț cu trei felii de carton.
Florin Cîțu zice că Certificatul Verde nu se va aplica în România. Asta se poate întâmpla doar dacă, într-adevăr, Dragnea ne-a scos din UE. La ultima verificare, însă, omul era la muncă, pe Rahova.