Redacție July 7, 2021

 

 

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a adus, miercuri, lămuriri privind accesul persoanelor însoțite de animale de companie în mijloacele de transport în comun. Asta după ce un șofer nu i-a permis unei timișorence cu probleme de vedere să urce în autobuz deoarece câinele-ghid care o asista nu avea botniță.

 

Conform mesajului trasmis de STPT, accesul în mijloacele de transport în comun împreună cu animalele de companie se face doar respectând prevederile Hotărârii Consiliului Local Timișoara nr. 188/25.05.2021:

 

 


„(1) Câinii de talie medie şi mare vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham și vor purta botniță;
(2) Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham, ținuți în brațe sau în cuşcă/geantă de transport;
(3) Pisicile sau alte animale mici vor fi ținute în cuşcă/geantă de transport;
(4) O persoană va fi însoțită de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar cele de talie mică în funcție de capacitatea permisă de cuşcă/geantă de transport şi cu respectarea cerințelor etologice în funcție de specie/rasă;
(5) Deținătorul achită şi compostează şi pentru câine/pisică bilet de călătorie;
(6) Animalul trebuie să fie îngrijit, socializat şi însoțit de carnetul de sănătate care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, deparazitări şi vaccinări la zi, avizat de către medicul veterinar curant (precum şi identificarea și înregistrarea in sistemul național RECS, pentru câini);
(7) Persoana însoțită de animalul de companie trebuie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun şi să evite orele de vârf şi mijloacele de transport aglomerate, spațiul trebuie să permită o distanțare de minim un metru față de celelalte persoane;
(8) Conducătorul de bord sau controlorii titlurilor de călătorie au dreptul să solicite persoanei însoțite de animal părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate aceste prevederi, iar acesta refuză să se conformeze.
(9) Câinele-ghid şi câinele terapeut au acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport”, au transmis reprezentanții STPT.


 

Citește și:  Uniunea Europeană va implementa un pașaport COVID-19 pentru vacanța de vară

 

Totuși, trebuie menționat faptul că în Legea 448 06/12/2006 nu se specifică obligativitatea purtării botniței de către asistența vie, câinii-ghid. Nici chiar Compania Naţională de Transport Aerian nu condiționează urcarea la bord a câinilor-ghid dacă nu au botnița pusă, ci precizează doar că stăpânii trebui să aibă botniță la ei, „în cazul în care câinele devine agitat în timpul zborului”.
 

 

***


Publicația infotimisoara.ro este în slujba cetățenilor și are în spate o echipă de oameni pasionați pentru a acoperi domenii variate pentru un oraș cât mai informat.

🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

 

 

4 thoughts on “Trebuie sau nu trebuie botniță la câinii-ghid în mijloacele de transport în comun?

  1. Apropo, sunteti singurii din Timisoara care ati avut curajul sa scrieti ca fata avea dreptul sa urce cu cainele-ghid fara botnita în autobuz asa ca pentru asta aveti o donatie mica din partea mea.

  2. Eu consider ca trebuie sa poarte botnita cainele mai ales daca te urci cu el intr-un mijloc de transport plin cu oameni. Si daca e dresat si inofensiv cu tine si in mediul lui, nu poti sa sti care poate fi reactia nici a animalului si nici a oamenilor. Ce atata ipocrizie si “iubire pentru animale” in detrimentul respectului pentru oameni si bunului simt. Si daca sa zicem, tu esti atata de “open minded” pune-ti si tie botnita si lesa.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*