Redacție April 26, 2019

În ultima săptămână, 50 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara cu înțepături de căpușe. Oamenii au solicitat să li se administreze tratamentul care previne boala Lyme, o boală infecțioasă extrem de periculoasă care provoca probleme neurologice și cardiace.

 

Boala Lyme este produsă de bacteria Borrelia care pătrunde în organism prin mușcătura de căpușă. Cu tratament, în 80% din cazuri organismul elimină acest microb, precizează medicii. Nu toate căpușele sunt purtătoare ale germenilor care provoacă boala Lyme, iar medicii mai precizează că cea mai sigură metodă de prevenție este dezinsecția făcută în spațiile verzi.

Se recomandă pacienților ca atunci când observă că au fost înțepați de o căpușă, să nu încerce să o scoată singuri. Cei aflați în această situație trebuie să ceară ajutorul unui cadru medical. Insecta trebuie scoasă din piele în cel mult 72 de ore.

Majoritatea persoanelor care ajung la serviciile de urgență spun că au fost mușcate de căpușe când au fost la iarbă verde. De aceea cadrele medicale recomandă amatorilor de drumeții să evite zonele cu iarbă mare sau unde sunt animale în apropiere.

Medicii de la Victor Babeș din Timișora spun că, până acum, anul 2019 este anul cu cei mai mulți pacienți mușcați de căpușe. Zilnic se prezintă 2-3 pacienți înțepți de insecta respectivă. Din fericire, până acum nu a fost confirmat niciun caz de boala Lyme.

 

Veterinarii atrag și ei atenția asupra căpușelor.

 

Numărul animalelor care ajung la cabinetele veterinare mușcate de căpușe este în creștere. Proprietarii de animale de companie, de câini în special, sunt îndemnați ca atunci când găsesc căpușe pe animale să vină cu patrupezii la cabinetele veterinare din oraș. În cazul animalelor, numărul bolilor letale transmise de căpușe este mare.

Citește și:  4.309 doze de vaccin anti-COVID administrate în Timiș, în ultimele 24 de ore

Vă reamintim că în Timișoara în ultimii 5 ani nu s-au făcut dezinsecție și deratizare în spațiile publice. După cum scriam în 8 aprilie, luna aceasta s-a semnat noul contract de deratizare și dezinsecție, firma Coral Impex urmând să se ocupe de acest serviciu în următorii 4 ani.

Odată cu începerea derulării contratului de dezinsecție și deratizare, numărul mușcăturilor de căpușe ar trebui să scadă, cel puțin în parcurile din Timișoara.

 


Scriem pentru timișoreni. Susțineți-ne pentru a ne păstra independența și calitatea editorială!

 

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*