„Răul era amestecat cu prostia și dădea un melanj insuportabil. Se întâmplă asta și acum”
„Prostia este un dușman mai periculos al binelui decât al răului”, a scris Dietrich Bonhoeffer, un teolog german. Scriind această sentință la zece ani după aderarea lui Adolf Hitler la puterea supremă, aceste cuvinte reflectau lecții grele îmbibate în sânge. Bonhoeffer a făcut parte dintr-un mic cerc de rezistență la dictatorul din Germania, riscându-și viața pentru un ideal.
Era o perioadă întunecată în patria sa. Războiul total cuprinsese lumea și un regim totalitar controla țara. Bonhoeffer s-a gândit la cum a ajuns asta. S-a gândit la natura răului, dar a ajuns la concluzia că nu răul însuși era cel mai periculos dușman al binelui. Mai degrabă, a fost o prostie .
Căci poți lupta împotriva răului. Răul le dă oamenilor o senzație de greață în stomac. După cum a continuat Bonhoeffer, „răul poartă cu sine semințele propriei distrugeri”. Pentru a preveni răutatea intenționată, puteți oricând să ridicați bariere pentru a opri răspândirea acesteia. Împotriva prostiei ești fără apărare. Nici protestele, nici forța nu o pot atinge”.
Spuneam zilele trecute că „dacă israelienii ar fi atât de inteligenți pe cât se spune”.
Un sondaj ne arată că într-adevăr israelienii sunt inteligenți, 74% dintre ei se opun unui atac asupra Iranului, atac care ar duce la escaladarea conflictului.
Sper ca și conducătorii lor să fie la fel de inteligenți.
Pe timp de război cresc acțiunile firmelor producătoare de armament.
Și reciproca este valabilă, dacă acționarii firmele producătoare de armament doresc să crească valoarea acțiunilor, nu trebuie decât să declanșeze un război.
Sau să mențină frica de război.
Să nu vă lăsați înșelați de titlul acelui articol despre limfocitele T. Nu este un articol despre medicină.
România are cea mai mare inflație din UE.
Bine, și ce este cu asta, va spune românul de rând, se scumpește pâinea dar crește și leafa, sau pensia.
De fapt nu este așa.
Întotdeauna inflația îi face să piardă pe cei care au puțin și îi face să câștige pe cei care au mult.
Contribuabilii care închiriază locuințe sunt obligați să depună o declarație la ANAF.
De fapt și până acum depuneau o declarație.
Iar cei care nu o depuneau pe cea veche nu o vor depune nici pe cea nouă.
Mai ales că ANAF-ul nu prea are un sistem de control al acestei imense afaceri, ei se joacă cu casele de marcat și e-facturile. Iar mulți din ăștia care închiriază locuințe, vorbesc despre persoanele fizice, nu au nici case de marcat și nici facturi nu fac.
***
Sondaj israelian: 74% dintre cetăţeni se opun unui atac asupra Iranului
Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament
Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu, indică o analiză realizată de grupul XTB. “Pe fondul unui mediu global tot mai instabil, unii investitori își reorientează strategiile și alocă bugete în creștere în portofolii spre domeniul militar”, arată […]
Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?
Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei, cancerul social ce năpădește corpul public? Imunologii și geneticienii de la Universitatea Stanford din California cercetează de mai mulți ani activitatea limfocitelor numite CAR-T, limfocite T modificate prin bioinginerie, un fel […]
Ana Blandiana: „Și în timpul lui Ceaușescu, mă înfiora faptul că răul era amestecat cu prostia și dădea un melanj insuportabil. Se întâmplă asta și acum, ca și când nimic nu s-ar fi petrecut””. INTERVIU
„Sentimentul că era mai bine e totuși real și el vine din faptul că e mult mai greu să fii liber decât să nu fii liber. Atunci exista confortul spiritual care provenea din faptul că știam că noi toți suntem buni și Ceaușescu este rău și el e vinovat de toate. Tot ce era rău n-avea legătură cu noi, noi eram victime, în timp ce în condițiile de libertate ești în permanență responsabil de ceea ce se întâmplă. Mereu dai examen și, în funcție de cum îl treci, ți se desfășoară viața în continuare”, spune Ana Blandiana
Noile reguli UE pentru presă. Apare „CNA”-ul ziarelor
UE a lansat un nou regulament prin care se dorește independența reală a politicilor editoriale și a jurnaliștilor, precum și protecția acestora și a surselor lor de informare, prin eliminarea influențelor din sfera politică și economică.
„Vreau ca fiecare țăran francez să aibă o găină în oală”. Cum analizăm promisiunile din campania electorală
Se spune că cele mai mari minciuni se spun în timpul campaniei electorale, după o partidă de vânătoare sau în timpul unei partide de sex. Întrucât suntem în cel mai electoral an, în care probabil va fi o fisiune de minciuni, mi-am propus să aplic criteriile lui Alvin Toffler de filtrare a adevărului în cazul campaniei electorale.
România, cea mai mare inflaţie din UE în martie. Croaţia a fost lăsată mult în urmă
România a avut în luna martie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, de 6,7%, la mare distanţă de următoarea clasată, Croaţia, cu 4,9%, arată datele publicate miercuri de Biroul european de Statistică Eurostat, informează Ziarul Financiar.
Guvernul a dat aviz negativ pe proiectul de lege care penaliza practica trimiterii pacienților de la stat la privat
Investigația Hotnews privind practica medicului Cătălin Cîrstoiu de a-și chema pacienții de la stat la clinica privată a readus în dezbaterea publică un fenomen cunoscut de decenii în sistemul de sănătate. Este vorba de parazitarea sistemului public de cel privat, făcută inclusiv (dar nu numai) prin intermediul medicilor care lucrează în paralel în ambele sisteme.
Medicii care au ucis sau schilodit oameni din culpă proprie, de neatins în România: Colegiul Medicilor închide ochii, procurorii par pe dinafară, procesele civile sunt foarte rare
Medicii malpraxis, de neatins în România. Sistemul de sănătate din România rămâne cel mai corupt din Uniunea Europeană.
Speranța de viață în țara noastră este de 72,8 ani, față de media europeană, de 80,1.
România se află pe primul loc în UE la numărul de decese cu o cauză care poate fi prevenită sau tratabilă.
Proiectul reactoarelor mici de la Doicești a fost blocat de Ministerul Energiei, în ședința acționarilor -UPDATE
Ministerul Energiei a blocat, în ședința de miercuri a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi, legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești. Unul dintre puncte era aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Practic, acest punct, la fel ca și celelalte, nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. UPDATE Ministerul Energiei a revenit cu un comunicat prin care spune că propunerile despre mini-reactoare vor fi rediscutate într-o ședință ulterioară și că este „nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului”.
Secretele agriculturii sînt extrem de scump păzite
Acum, că s-au mai liniștit tractoriștii, că nu ne mai invadează cerealele din Ucraina, că a pus Guvernul cel eficient Agricultura pe un făgaș de dezvoltare, că mi-e să n-ajungem iar ce n-am fost vreodată, Grînarul Europei, putem să revenim la normalitate, la stabilitate și la vechile obiceiuri de cheltuială. Însă, înainte de orice, trebuie să ne asigurăm că investim în îmbunătățiri funciare, dar mai ales că păzim și apărăm ce avem deja, chiar dacă n-avem. Că doar de-aia există o Agenție Națională de Îmbunătățiri Funciare, cu sediu central și filiale teritoriale, prin care tocăm bani.
Contribuabilii care își închiriază locuințele, obligați să depună o declarație la ANAF. Care este data limită
Închirierea locuințelor sau a altor bunuri mobile și imobile vine cu o obligație pentru proprietari. Aceștia trebuie să depună o declarație la ANAF, până la finalul lunii mai, pe data de 25.
La rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative este publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal.
La saloanele de înfrumusețare se va intra ca la spital. Frizeriile mici n-au nicio șansă de supraviețuire
Noile norme ale Ministerului Sănătății privind dotările obligatorii și normele sanitare pentru saloanele de înfrumusețare sunt imposibil de respectat de către firmele mici.
Rezerva de cadre de partid…
Ați văzut „The Americans”? Ați auzit de conceptul sleeper agent? Eh, cam ăsta a fost Cîrstoiu. Pur și simplu într-o zi i-a sunat telefonul și i s-a zis „te duci acolo și faci aia”. Fără comentarii, fără remușcări. Și nu e doar el. PSD e condus de un, nici nu știu cum să îl descriu, […]
6 motive pentru care ar trebui să utilizați Microsoft OneDrive
OneDrive este un instrument puternic care stă pur și simplu lângă tine în timp ce lucrezi pe computer sau pe dispozitiv. Este excelent pentru a face copii de rezervă ale fișierelor, îl puteți folosi din mers și este gratuit și ușor de utilizat. Iată șase motive pentru care ar trebui să aveți OneDrive pe toate dispozitivele dvs.
Radar de ultimă generație la Centrul Meteo din Timișoara. A costat 3,7 milioane de euro
Centrul de Meteorologie Regional Banat-Crişana de la Pădurea Verde are de-acum un radar nou, la cele mai înalte standarde europene. Radarul instalat la Timișoara face parte dintr-o serie de șapte asemenea echipamente achiziționate cu fonduri europene pentru prognoza vremii, instalate în Oradea, Iași, Bobohalma-Sibiu și Medgidia. Ultimul urmează să fie instalat la București.
Ce facem astăzi, 18 aprilie 2024, în Timișoara?
Joi puteți merge la mai multe expoziții, spectacole și proiecții, în oraș.