Legat de ceea ce se întâmplă în Israel, dar nu numai, astăzi putem afla care sunt „regulile războaielor”.
Foarte pe scurt, chestia este cam așa, indiferent cine ești, că te cheamă Hamas, Azov sau Popescu, în momentul în care cu bună știință ataci civili, îți asumi că ești un criminal și când ești prins, meriți să fii spânzurat.
La fel, în cazul armatelor, cel care dă un ordin de atac în care există un pericol evident de a cauza daune populației civile încalcă regula, iar ca să nu fie nimeni supărat, și el merită spânzurat, indiferent cum îl cheamă.
O patroană a descoperit că nu îi mai veneau banii de la clienți. Când s-a uitat mai atentă a constatat că cineva îi înlocuise IBAN-ul de pe facturi, așa că facturile mergeau la clienți, mergea și marfa, sau serviciile, aceștia le plăteau, dar banii mergeau în alt cont.
Îmi pare rău pentru femeia asta, sper că situația se va rezolva ușor, în fond dacă ai IBAN-ul se poate afla în câteva minute cui aparține acesta, dar doamna patroană a primit exact ceea ce merita. Și toți cei care fac la fel merită să pățească același lucru.
Să vă explic și de ce spun asta:
Când este vorba despre valori, fie că e vorba despre banii din casierie, sau despre mărfuri sau ce-o mai fi, răspunderile trebuie foarte clar stabilite.
Nu poți să organizezi o casierie, de exemplu, în așa fel încât orice angajat să umble acolo și să facă ce vrea.
Răspunderea unei casierii va fi în sarcina unei persoane care încuie banii în seif când iese din încăpere, iar cifrul de la acel seif nu va fi cunoscut decât de casier. La fel va proceda și cu actele.
La fel se întâmplă într-o gestiune de bunuri materiale, acolo există un gestionar care răspunde cu capul pentru acea gestiune, nu merge să facă acolo cine ce vrea și nici evidența operativă nu o face cine vrea, contabila firmei de exemplu. Chestiile astea le face cel care răspunde de valorile acelea. La fel se întâmplă și în cazul contabilei, valorile pe care ea le păzește sunt datele pe care le-a operat. Nu e voie ca în acea contabilitate oricine să poată modifica conturile sau sumele.
După revoluția am început să ne automatizăm.
Și mie îmi place automatizarea, de aceea timp de 40 de ani m-am ocupat numai de lucruri din acestea.
Dar, automatizarea asta trebuie făcută neuitând de principiul răspunderii individualizate.
Pentru că dacă nu faci așa, atunci când apare o problemă nu vei ști cine este vinovat.
La femeia asta cineva i-a schimbat IBAN-ul. Ăia cu softul spun că nu ei, angajații spun că nici ei, patroana habar nu are cine a făcut chestia asta, probabil o fi având Windows-ul ceva. Glumesc.
Sau poate e vreun puștan, poate chiar angajatul celor cu softul, care și-a făcut niște bani să-și ia mașină.
Ideea este că nu poți să-ți lași datele la îndemâna oricui, mai ales la îndemâna cuiva despre care nu știi nimic, a unei persoane de undeva dintr-un nor, cum se întâmplă în cazul programelor online.
În momentul când două persoane sunt responsabile de un lucru, nu mai răspunde nimeni.
Programele online sunt bune, când citești ziare, sau postezi poze cu pisici, dar nu atunci când este vorba de bani.
În aceste situații programul trebuie să fie „offline”, numai în calculatorul utilizatorului, calculator la care să nu aibă acces nimeni decât cei care își asumă răspunderea că dacă se întâmplă ceva vor plăti pagubele.
După aceea datele pot fi postate și online, așa cum se întâmplă cu declarațiile la Finanțe, sau cu facturile către clienți, sau ofertele sau ce or mai fi.
Dar alea sunt date deja prelucrate, nu date primare, editabile.
Datele editabile cu privire la gestiuni trebuie să rămână accesibile numai gestionarului. Nici măcar patronul sau directorul sau oricine altcineva nu trebuie să aibă nici cea mai mică posibilitate de a umbla în acele date, la fel cum nici unul din aceștia nu pot fi lăsați, cât sunt ei de patroni sau directori, să umble liberi prin casierie sau în depozitul de materiale.
Da, pot să le vadă, să ceară tot felul de situații, dar cea mai mică posibilitate ca altcineva în afara gestionarului să le poată modifica ar trebui exclusă.
Ca în fiecare zi și astăzi putem citi despre fapte de corupție, fie ale unora care ei fac regulile după care tot ei împart prăjitura, fie despre forma asta nouă de corupție din justiție în care unii sunt făcuți scăpați folosindu-se tertipul ăsta cu prescripțiile.
Un bărbat care se pretinde expert în energie afirmă că în viitorul apropiat cel puțin jumătate dintre noi vom avea în casă niște acumulatoare, probabil puse la dispoziție de firmele de energie, în care vom stoca curent, iar firmele alea care ne dau energie ne vor da și niște bani pentru că le ținem bateriile alea în casă.
Este o prostie.
Poate că unii dintre noi vom avea așa ceva, hai să spunem sub 1% din familiile europene, dar pe banii noștri. Eu aveam așa ceva pe vremea lui Ceaușescu, în balcon aveam o baterie mare de camion pe care o încărcam ziua când mergea curentul și o foloseam seara când se lua lumina ca să-mi alimentez un neon mititel și un televizor sport. Dar ca 50% dintre noi să avem măcar așa ceva este exclus, gândiți-vă că bateriile astea sunt în primul rând foarte scumpe, nu funcționează pe vecie, periodic trebuie schimbate, trebuie reciclate, numai asta e o mare problemă. In UE, conform Bard, avem cam 150 de milioane de familii. Ce dracu s-ar putea face cu 75 de milioane de baterii care se aruncă la fiecare câțiva ani, în condițiile în care până și PET-urile aruncate sunt o problemă? Și țineți cont că astea de casă nu sunt baterii micuțele ca cele de mașină.
Probabil că cea mai importantă veste pentru noi, timișorenii, este că turnul de apă din Fabric poate intra în patrimoniul orașului.
Sper că la ora când citiți acest text niște angajați din Primărie și-au luat deja pe laptopuri niște drafturi ca să pună la punct toată documentația, astfel ca luni să poată fi convocat Consiliul Local să aprobe ce este de aprobat, primarul să semneze și el ce este de semnat, în așa fel încât turnul ăla să fie din nou al nostru, al tuturor, până nu se răzgândesc oamenii ăia care vor să ni-l dea pe gratis.
Și despre Piața Traian avem vești bune, s-a terminat studiul de fezabilitate. Sper că se va face și restul, cât se poate de repede, astfel încât să vedem încă înainte de alegerile viitoare o Piață Traian complet nouă.
***
Cele 161 de Reguli Cutumiare de Drept Internaţional Umanitar
Emir al Qatarului: „Dacă bombardamentul Fâşiei Gaza nu se opreşte, vom opri furnizarea de gaz a lumii”.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a îndemnat vineri Israelul să ridice „imediat” blocada asupra Fâşiei Gaza, afirmând că „pedepsirea colectivă” a civililor pentru atrocităţile teroriste ale Hamas echivalează cu o crimă de război, relatează CNN.
Reporterul BBC Arabic Adnan Elbursh și echipa sa descoperă, într-un spital din Gaza, că propriii lor vecini, rude și prieteni se numără printre cei răniți și uciși.
Teroriștii Hamas au fost îndrumați de către liderii lor să vizeze școlile primare și centrele de tineret din Israel pentru a „ucide cât mai mulți oameni” în timpul atacului lor furtiv sângeros din weekend, potrivit unui raport. Complotul tulburător a fost trasat în documente „top secret” recuperate de primii răspunsuri israelieni de la corpurile Hamas…
Cadavrele israelienilor dispăruți au fost găsite în timpul raidului din Gaza
Aceasta a fost prima operațiune efectuată în interiorul Gazei de la începutul războiului în urmă cu șase zile.
Șeful ONU îndeamnă Israelul să „reconsidere” avertismentul de evacuare din nordul Gazei
Guterres avertizează împotriva notificării „periculoase, profund tulburătoare” și a „consecințelor umanitare devastatoare”, solicită eliberarea tuturor ostaticilor
OMS Răspunde: Care este situația spitalelor din Gaza
Nu există loc în spitale în Fâșia Gaza asediată, iar atacurile aeriene israeliene au lăsat sistemul de sănătate din Gaza „pe un prag de colaps”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Între timp, cel puțin 10 paramedici au fost uciși în Gaza de când Israelul a lansat cea mai recentă operațiune militară pe Fâșia asediată, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene.
Datorită deciziei israeliene de a întrerupe combustibilul, electricitatea și apa, spitalele din Gaza au acum doar câteva ore de energie electrică pe zi.
Prin urmare, OMS a cerut încetarea imediată a ostilităților și protecția unităților de sănătate.
Crucea Roșie Internațională: Dincolo de imaginație
Comitetul Internațional a emis, de asemenea, o declarație joi, avertizând că Gaza asediată mai are combustibil pentru operarea generatoarelor, dar s-ar putea epuiza „în câteva ore”.
Într-o declarație separată de vineri, Crucea Roșie a cerut protecția „civililor și infrastructurii Gazei”, adăugând:
„Rapoartele echipelor noastre din Gaza depășesc imaginația. Secvența evenimentelor se îndreaptă spre perspective dezastruoase”.
Amnesty va investiga utilizarea de către Israel a fosforului alb în Gaza
Amnesty International a declarat vineri că va investiga utilizarea de către Israel a cartușele de artilerie cu fosfor alb. Acest lucru vine la o zi după ce un raport al Human Rights Watch a confirmat acest lucru.
Amnesty International a declarat vineri că Laboratorul său de dovezi de criză a verificat vineri că unitățile militare israeliene care lovesc Gaza sunt echipate cu cartușe de artilerie cu fosfor alb, a raportat agenția Anadolu.
„Investigăm ceea ce pare a fi utilizarea fosforului alb în Gaza, inclusiv într-un atac lângă un hotel de pe plaja din orașul Gaza”, a declarat grupul pentru Drepturi într-un comunicat.
Acesta a adăugat că fosforul alb „arde la temperaturi extrem de ridicate atunci când este expus la aer și poate continua să ardă în interiorul cărnii, (…) provoacă dureri îngrozitoare și răni care schimbă viața” și „nu poate fi stins cu apă”.
„De aceea, fosforul alb nu ar trebui să fie folosit niciodată în zone civile. Gaza este una dintre cele mai dens populate zone din lume. Pe măsură ce continuăm să investigăm îndeaproape aceste cazuri profund îngrijorătoare”, a adăugat organizația.
„Amnesty îndeamnă Israelul să respecte în orice moment DIH, civilii trebuie cruțați”.
Declarația a venit la o zi după ce Human Rights Watch (HRW) a declarat că a verificat videoclipuri care arată mai multe explozii aeriene de fosfor alb explodat de artilerie peste Gaza și Liban în perioada 10-11 octombrie.
China a emis oficial vineri prima certificare din lume pentru un taxi zburător autonom şi electric, a anunţat compania producătoare, semn al unei potenţiale autorizări iminente privind exploatarea comercială a acestor vehicule în întreaga ţară, informează AFP.
Autoritățile, dar și românii care cad victime ale înșelătoriilor fac publice situațiile prin care trec pentru a-i avertiza și pe alții.
Deputată cu venituri uriașe. Din ce câștigă sute de mii de euro
Cristina Trăilă a încasat, cumulat, în ultimii trei ani, aproximativ 3.575 de milioane de lei, adică peste 700 de mii de euro din activitatea de avocat. Asta înseamnă de peste opt ori și jumătate mai mult decât din indemnizația de parlamentar, care a fost de 416 mii de lei. Cristina Trăilă este la al doilea […]
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, scapă de închisoare în dosarul de corupţie în care primiseră iniţial 8, respectiv 5 ani de închisoare cu executare, Tribunalul Prahova dispunând încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei faptelor. Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii de la Tribunalul […]
Situația la zi, vineri, 13octombrie
Pur și simplu nu poți inventa genul ăsta de nesimțire: o deputată PNL din comisia care se ocupă de Codul Silvic e avocata HS Timber (fostă Schweighofer). Și a făcut 700.000€ în 3 ani din avocatură în timp ce era și parlamentar. Cum de nu e deja arestată pentru subminarea siguranței naționale?!?!! Cum de mai […]
Firme de unică folosință, din bani europeni
Absorbția de fonduri europene pe componentele Capital Uman și Start-Up s-a făcut anevoios, nu din cauza celor care au depus proiecte, ci din cauza piedicilor puse din start, chiar de autoritățile din România.
Răzvan Nicolescu, expert în energie, fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), estimează că stocarea energiei electrice în baterii va crește foarte mult în următorii ani. „Companiile de energie vor plăti consumatorilor casnici taxe pentru utilizarea acestor baterii la reglarea funcționării sistemului. Cadrul european de reglementare se va adapta în curând la această situație”, a afirmat Nicolescu.
Impactul calitatii aerului asupra sanatatii umane: ce trebuie să știm
In acest articol poti descoperi cateva dintre elementele complexe care tin de relatia dintre calitatea aerului si starea de sanatate a individului. Vom discuta despre unele concepte cheie si indicatori relevanti, pentru a intelege mai bine ce inseamna aer de calitate. De asemenea, vom analiza legatura directa dintre expunerea la aerul de proasta calitate si […]
A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru transformarea Pieței Traian
Societatea care s-a ocupat de studiul de fezabilitate pentru Regenerarea Urbană a Pieței Traian și a 15 străzi adiacente a finalizat documentația. Intenția primariei este ca prin acest proiect să schimbe la față întreg cartierul. „Cred cu tărie în potențialul cartierelor noastre istorice. Am finalizat prima etapă, printr-un proces deschis și transparent în care i-am…
Vine frigul! Colterm va începe probele la cald ale instalațiilor de încălzire
Colterm anunță că pregătirea pentru funcționarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a municipiului Timișoara, pentru sezonul de încălzire 2023-2024, intră în ultima etapă.
În contextul temperaturilor exterioare în scădere, începând cu data de 16 octombrie 2023, ora 08.00, până în data de 18 octombrie 2023, ora 18.00, se vor desfășura, etapizat, probele la cald ale instalațiilor de încălzire.
Vineri, la Timișoara, deputatul PSD Alfred Simonis a declarat că fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, nici nu se poate compara cu Fritz în ceea ce privește viziunea și bunele intenții, acesta ducând orașul în direcții greșite.
Turnul de Apă din cartierul Fabric este mai aproape să se alăture ”fratelui” din cealaltă parte a orașului și să reintre în patrimoniul municipalității. Societatea care deține fabrica “1 Iunie”, care avea dreptul de administrare al turnului, a anunțat că renunță la acest drept. În urmă cu mai bine de doi ani viceprimarul Cosmin Tabără…
Circulația vaporașelor pe Bega, suspendată sâmbătă
Sâmbătă, în prima parte a zilei, circulația vaporașelor pe Bega va fi suspendată din cauza concursului „Cupa Nautic”, anunță cei de la STPT.
TIMPARK începe demersurile pentru realizarea unei parcări în Piaţa 700
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK – lansează licitația pentru achiziționare a serviciilor de proiectare privind obiectivul de investiții ”Reorganizare parcări și spațiu public Piața 700 (DALI + PT+ DDE + AT)”. Spațiul public din această zonă ultracentrală se află într-un stadiu ridicat de degradare. Mai multe…
„Primăria Timișoara, prin primarul Dominic Fritz, a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților No Name”
Aniversare în muzica timișoreană: La mulți ani Levi Molnar
Muzicianul timișorean Levi Molnar împlinește astăzi 54 de ani, ocazie cu care PRESSALERT.ro îi urează un sincer La Mulți Ani! Artistul provine dintr-o familie de artişti, tatăl său fiind cântăreţ de operă şi artist plastic, iar mama sa tot artist plastic. Chiar dacă a cochetat cu muzica încă din primii ani de copilărie, prima sa […]