Özlem Türeci și Ugur Sahin, fondatorii companiei BioNTech și pionieri în dezvoltarea vaccinului anti-COVID, au primit marți Premiul Național al Germaniei. Cancelarul Friedrich Merz le-a recunoscut „curajul extraordinar” și i-a dat ca exemplu pentru viitorul unei societăți deschise și democratice.
Fondatorii BioNTech, recunoscuți oficial pentru contribuția lor la combaterea pandemiei COVID-19. Özlem Türeci și Ugur Sahin au primit marți, la Berlin, Premiul Național al Germaniei pentru realizările lor în dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului.
Evenimentul a avut loc la biserica Französische Friedrichstadtkirche din centrul capitalei germane.
Premiul, acordat de Fundația Națională Germană, este în valoare de 50.000 de euro și onorează, anual, persoane sau organizații care contribuie semnificativ la o societate democratică.
Cancelarul Friedrich Merz i-a elogiat pe cei doi cercetători pentru modul în care au acționat în fața crizei: „Aveți un curaj extraordinar. Reprezentați forța de viitor a unei societăți liberale. Ca oameni de știință care caută soluții. Dar și ca antreprenori pentru care responsabilitatea este în centrul muncii lor.”
Türeci și Sahin sunt specializați în dezvoltarea de imunoterapii pentru cancer, boli infecțioase și afecțiuni ale sistemului imunitar și nervos. În mai puțin de un an, în 2020, au creat unul dintre primele vaccinuri eficiente împotriva COVID-19.
Merz a subliniat și rolul important al imigrației calificate în progresul unei națiuni moderne. Cei doi fondatori ai BioNTech au origini turcești și au fost aduși ca exemple ale succesului integrării: „Vreau să trăiesc într-o Germanie în care talentul este promovat la maximum, indiferent de originea socială sau etnică.”
El a avertizat împotriva ideologiilor care pun sub semnul întrebării aceste valori: „Pun în pericol viitorul ordinii noastre liberale prin îngustimea lor de viziune.”
Premiul Național al Germaniei este oferit din 1997 de Fundația Națională Germană, fondată în 1993 de fostul cancelar Helmut Schmidt și apropiați ai acestuia. Scopul său este de a susține o democrație activă și o societate deschisă.
foto (c) Annette Riedl/dpa