Cred că problema școlilor din prezent nu stă în porți, în camerele de supraveghere sau în prezența paznicilor.
Nu gardurile mai înalte vor rezolva ce e cu adevărat greșit în sistemul educațional.
Adevăratele cauze sunt mult mai adânci, mai subtile și mai vechi.
Porțile sunt doar un simbol al neputinței noastre de a înțelege și repara un mecanism social care s-a stricat încet, dar sigur.
Fenomenul pe care îl trăim astăzi – cu violență în școli, lipsă de respect, dezinteres, frică – nu a existat dintotdeauna.
El a început să prindă contur după anii ’90, într-o perioadă în care lumea trecea prin transformări dramatice, când vechiul sistem de valori era demolat, dar unul nou nu a fost pus în loc.
Școala, la fel ca și alte instituții esențiale ale societății, a fost lăsată să se adapteze singură, fără o viziune coerentă și fără o protecție reală.
În goana după „reforme”, s-a uitat tocmai de elev, de om, de comunitate.
Poate că este momentul ca cei care au autoritate morală și intelectuală – sociologi, juriști, psihologi, profesori, filosofi – să facă un pas înapoi.
Nu în sensul de a renunța, ci pentru a obține o privire de ansamblu.
Pentru a se desprinde de soluțiile de suprafață, de plasturii puși pe răni infectate, și a cerceta în profunzime cauzele reale ale acestui dezechilibru social.
Abia după ce vom înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat cu relația dintre școală și societate, cu autoritatea cadrelor didactice, cu rolul familiei, cu statutul cunoașterii în ochii tinerilor – abia atunci vom putea vorbi despre soluții adevărate.
Și poate că această nevoie de recul nu privește doar școala.
E nevoie de același pas înapoi și în economie, unde omul a devenit unealtă pentru profit iar cel care face poze pantofilor câștigă mai mult decât cel care-i produce; și în relațiile internaționale, unde diplomația e umbrită de cinism și interese brute; și în viața socială, unde comunicarea a fost înlocuită de simulacre virtuale, iar solidaritatea de competiție oarbă.
Trăim într-o lume care merge tot mai repede, dar nu ne mai întrebăm încotro.
Iar uneori, ca să te regăsești, trebuie să te oprești și să te uiți înapoi, nu cu nostalgie, ci cu luciditate.
Pasul înapoi nu înseamnă regres, ci reflecție. Iar fără reflecție, nicio poartă, oricât de înaltă ar fi, nu va mai putea ține pe nimeni înăuntru. Sau afară.
***
Raportul care da fiori: Economia UE intră cu viteză în picaj
Criza financiară este generată, în mare măsură, dereglementarea și supravegherea inadecvată a sistemului financiar. Politicile energetice imprudente, cum ar fi dependența excesivă de sursele de energie incontrolabile, creează mari probleme
Unsprezece morți, inclusiv elevi, într-un atac armat dintr-o școală din Graz, Austria / Suspectul, un fost elev al școlii / Primarul denunță „o tragedie oribilă”

Poliția locală a confirmat „mai mulți morți” și existența unei operațiuni de amploare la școala din Graz, al doilea oraș ca mărime al Austriei, dar nu a oferit deocamdată detalii suplimentare despre gravul incident
Cine este autorul atacului armat care a zguduit Austria / Primele informații oferite de polițiști dezvăluie parțial identitatea suspectului

Un tânăr de 21 de ani, fost elev al școlii din Graz în care a comis masacru, sa împușcat și a murit într-o toaletă a instituției, anunțat oficialii austrieci citați de Reuters. Zece persoane…
Franța testează instalarea de porți de securitate în școli, după crima din nord-estul țării

Premierul Franței, François Bayrou, a declarat marți că guvernul intenționează să testeze instalarea unor porți de securitate în școli, în contextul în care un elev în vârstă de 14 ani este suspectat că a înjunghiat…
O asistentă școlară din Franța, înjunghiată mortală în timp ce controla ghiozdanele elevilor / Suspectul este un elev de 14 ani

Președintele Emmanuel Macron a condamnat marți „un val de violență fără sens” după incidentul care a avut loc în fața unei școli din Nogent, nord-estul Franței, scrie AFP. O asistentă didactică în vârstă de 31…
Proteste violente în Irlanda de Nord, după audierea a doi ROMÂNI de 14 ani acuzați de agresiune sexuală asupra unei adolescente
15 ofițeri de Poliție au fost răniți și mai multe case și magazine au fost incendiate, conform BBC.
Poliția a descris incidentele ca „brutalitate rasistă, pură și simplă” care ar fi vizat minoritățile etnice și forțele de ordine.
Ofițerii au fost „atacați în mod susținut” timp de câteva ore, potrivit Serviciului de Poliție din Irlanda de Nord, care a declarat că protestatarii, dintre care mulți erau mascați, au aruncat în Poliție cocktailuri Molotov, artificii, bucăți de zidări și cărămizi.
Poliția a adăugat că investighează ca “atacuri motivate rasial” atacurile asupra mai multor case și afaceri, dintre care unele au avut ferestrele și ușile sparte, iar altele au fost incendiate. Trei persoane au fost evacuate din patru case care au fost incendiate, iar unii dintre cei 15 ofițeri care au fost răniți au avut nevoie de tratament spitalicesc.
Tatăl lui Elon Musk, la Moscova, să vadă „adevărul”

Rusia este deschisă vizitelor străinilor care doresc să o cunoască și altfel față de cum o prezenta prezență occidentală, a declarat marți Kremlinul despre vizita pe care tatăl miliardarului american Elon Musk, Errol, o efectuează la Moscova, relatează EFE.
Israelul comite acte de „exterminare” în Gaza, prin uciderea civililor care se adăpostesc în școli și lăcașuri de cult, afirmă experții ONU

„Atacurile Israelului asupra vieții educaționale, culturale și religioase a poporului palestinian vor afecta generațiile actuale și viitoare, împiedicând-le dreptul la autodeterminare”, a spus fostul Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, potrivit Reuters.…
Protestele s-au extins și în alte state americane
Protestele din SUA, care au început la Los Angeles din cauza raidurilor asupra imigranților ilegali, s-au extins și în Texas, relatează CNN . Prima unitate a Gărzii Naționale a SUA a fost desfășurată în Los Angeles (California) din 8 iunie. Potrivit guvernatorului Texasului, Greg Abbott, proteste au avut loc în Austin și Dallas, zeci de manifestari fiind […]
Scene de pe străzile din Los Angeles
Cele mai bune fotografii ale zilei, realizate de fotoreporterii AP
Robert F. Kennedy Jr. a demis întregul comitet CDC de experți în vaccinuri
Într-o decizie radicală, RFK Jr. a înlăturat toți membrii Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Anunțul a fost făcut de Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS), care a precizat că RFK Jr. se află în procesul de numire a unei noi echipe.
Secretarul Sănătăţii a justificat acţiunea spunând că doreşte „restabilirea încrederii publice” şi a acuzat comitetul de conflict de interese şi lipsă de obiectivitate, afirmând că ACIP nu a respins niciodată un vaccin.
Ion Iliescu este internat în secția ATI a Spitalului SRI

Ion Iliescu (95 de ani) este internat în secția de Terapie Intensivă a Spitalului SRI „Agrippa Ionescu” din București, anunță Antena 3 și Digi 24, care citează surse. Serviciul Român de Informații a confirmat că…
SRI, despre starea de sănătate a fostului președinte Iliescu

Starea de sănătate a fostului președinte Ion Iliescu, care este internat de luni la Spitalul Clinic de Urgență ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’, este stabilă, anunțat, mărți seara, Serviciul Român de Informații.
‘În acest moment, pacientul este stabil. Nu sa schimbat nimic în evoluția stării de sănătate’, a precizat sursa citată.
Experți străini și români, concluzii la Praid

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet și de șeful Departamentului pentru Situația de Urgență, dr. Raed Arafat, s-au întâlnit marți, la Praid, cu experții străine și români care sprijină activitatea autorităților în situația de criză provocată de inundarea salinei, fiind prezentat de către aceștia un raport preliminar, iar o parte dintre concluzii au fost relații de oficialii români într-o declarație de presă.
Marian Enache rămâne la șefia CCR, deși ia expirat mandatul. A fost desemnat „interimar”, cu unanimitate
Marți, 10 iunie, a expirat mandatul lui Marian Enache ca președinte al Curții Constituționale. Plenul CCR sa reunit și la desemnat președinte interimar tot pe el.
Maria Grapini, suspectată la Bruxelles de trafic de influență în favoarea Emiratelor Arabe Unite

Europarlamentara Maria Grapini este suspectată de trafic de influență în beneficiul Emiratelor Arabe Unite (EAU), arată Aktual 24, citând publicația Brussels Watch. Aceasta din urmă o acuză pe Grapini că promovează pe ascuns obiectivele EAU în Parlamentul European, acțiuni pe care mulți critici le-am văzut similare cu cele ale unui agent străin. Eurodeputata timişoreană Maria …
Politicieni „proeuropeni”, chiar nu vă e rușine?
Un IT-ist român sub 30 de ani, om cu facultate și apoi serviciu în Anglia, îmi trimite un titlu dintr-un ziar recent: „Marian Vanghelie a scăpat definitiv de condamnare pentru mită de 30 milioane euro. Faptele s-au prescris”. Știam. Fostul primar fusese condamnat în primă instanță, iar apelul na mai apucat să se judece. Instanțele au tras cu grija de timp, ca să se împlinească termenul și inculpatul condamnat nedefinitiv să nu mai fie împiedicat să-și vadă viața după bunul plac. Cazurile similare sunt nenumărate. Unul din cele mai tari este al unei judecătoare prinsă în flagrant când lua mită. După prescriere și-a primit toate drepturile din urmă și a fost repusă în funcție ca să împartă „dreptatea” așa cum știe, Se bucură și de pensie de zeci de mii, de judecător cinstit. Fosta ministră pesedistă condamnată acum la pedeapsă cu executare pentru o șpagă de „numai” 24.000 de euro (pe când era directă de spital) a fost doar victima unui adevăr adaptat din decembrie 1989: Justiție, fă-te că (și) lucrezi!
Comentariul tânărului era, însă, plin de obidă: „Dar în schimb hai să mărim taxele și să impozităm pensiile. Scârbos”.
„Astfel de procedee aruncă în derizoriu gravitatea adevărului despre Holocaust”. Institutul Elie Wiesel cere președintelui Federației Comunităților Evreiești din România explicații în legătură cu afirmațiile făcute despre cardinalul Hossu

Într-o scrisoare deschisă semnată de mai mulți cercetători în studiul totalitarismului, Silviu Vexler, deputat și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, este chestionat în legătură cu niște afirmații făcute la un eveniment de la Vatican. …
Ion Cristoiu: Nicușor Dan ne-a spus că are „câteva idei” despre reducerea deficitului bugetar. De ce nu ni le dezvăluie și nouă?
Așadar, deși la mingileala de vineri Nicușor Dam ne-a promis pentru luni sau schiță a măsurilor de reducere a deficitului bugetar, definite ca discuții tehnice, ieri, după întâlnirea cu partidele, sa anunțat că nu avem nicio schiță. Deci era vorba întâi de schiță, după ce se face schița, se prezintă liderilor, se discută schița și apoi se bate la mașină proiectul. Așa vreo două-trei zile. Sa zis ca nu. Nu sa ajuns nici o concluzie. Domnia sa plecat acum, nu știu, eo misiune internațională.
Sa întâlnit cu regele Spaniei, de acolo pleacă la Chișinău și de la Chișinău pleacă la Odessa. Deci două zile nu mai este. Și nu mai este. Deci înseamnă cam așa pe mâine e miercuri, cum să zic…, așa pe joi, dacă se va discuta, repet, numai chestiunile de reducere a deficitului bugetar.
Cum reușește fiscul român să ne pricopsească cu cel mai mare nivel de evaziune fiscală și de deficit bugetar din UE?

Economia României, ca și cea a Uniunii Europene, nu mai este o liberă, de piață, concurențială.
Este o economie de control și supraveghere.
Întreprinderile și simplii cetățeni trebuie să furnizeze munți de hârtii lunar diversele autorități sau entități „private” menite a ne monitoriza. Toată contabilitatea e concepută cu scopul final de a statului dreptul de a ne impozita, taxe, dijmui și jumuli. Toate hârtiile depuse la bancă și toate operațiunile făcute prin bancă sunt vizibile la simplă cerere, chiar și confidențială, a fiscului, a executorilor, a procurorilor, a oficiului pentru prevenirea și spalării de combatere a banilor. La fel stau lucrurile cu angajatorii, cu asigurătorii, cu casele de pensii publice (chiar și cele administrate „privat”).
Gabriel Biriș: Nu degeaba oamenii au votat masiv Călin Georgescu

Gabriel Biriș, avocat special în fiscalitate, a apreciat luni, la B1 TV , că deficitul bugetar poate fi acoperit prin taxarea inversă la TVA , asta pentru măsura ar reduce evaziunea fiscală. Biriș a punctat că taxarea inversă și-a demonstrat eficiența pe zonele unde se aplică deja, prin urmare ar trebui generalizată.
Ce înseamnă taxare inversă a TVA și cine virează de fapt banii către stat
În ultima perioadă sa tot avansat ideea taxării inverse a TVA ca soluție la combaterea evaziunii fiscale, măsura care ar crește nivelul colectării taxelor către stat fără a împovăra și mai mult consumatorul final.
Economistul șef al BNR acuză „invențiile fiscale cu randament incert care nu fac decât să enerveze grupurile sociale”. „Analiștii economici acționează cel mai adesea ca lobby pentru sectorul de afaceri”

Discuții recente privind măsurile de reducere a deficitului bugetar au pus pe tapet sau serie de soluții „originale”, puțin sau deloc încercați în alte state ale Uniunii Europene, scrie într-o opinie publicată pe blogul Băncii…
EXCLUSIV SURPRIZĂ O nouă fabrică străină din România, închisă

O nouă retragere de investitori străini de pe piața românească. Grupul american AAM a decis să închidă fabrica din Brașov a companiilor germane Tekfor, pe care o deține în portofoliu, cu circa 60 de angajați, ajungând la…
Aducem din străinătate mâncare de peste un miliard de euro lunar. Deficitul „geamăn” crește alarmant după primele 4 luni

Exporturile României au crescut anemic în primele 4 luni (0,5%), dar importurile au fost cu 6% mai mari, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică. Deficitul comercial a fost de 11,6 miliarde de…
Medicina de război în România anului 2025: copii operați fără un diagnostic clar
Într-un spital din România, mulți copii ajung să suporte intervenții chirurgicale inutile. Medicii sunt nevoiți să meargă pe bâjbâite, doar cu suspiciuni de diagnostic, din cauza lipsei de suport imagistic. Criza de radiologi se menține în toată țara.
Eduard Răducan îi contestă candidatura lui Dominic Fritz: Lipsa cetățeniei române ar genera probleme de legitimitate

Filarmonica Banatul răsfață publicul cu un recital de pian și chitară și un concert simfonic
Un recital de pian și un concert simfonic este propunerea pe care Filarmonica Banatul o face melomanilor săptămâna aceasta. Primul eveniment va avea loc joi, 12 iunie, iar cel de-al doilea, vineri, 13 iunie, ambele de la ora 19, la Sala Capitol.
Primaria Timişoara a lansat în SEAP licitaţia pentru proiectarea şi construirea noului campus dual, investiţie estimată la 141 mil. lei
Primăria Timișoara: Un nou lot de garaje va fi demolat și transformat în parcări publice

Primăria Municipiului Timișoara a transmis că va continua programul de transformare a zonelor cu vechi garaje în parcări și spații verzi.
Percheziții DNA la ISCTR Timiș. Șeful regionalei ar fi fost prins în flagrant cu o mită de 6. 500 de euro
Salonul Industriei Ușoare are o nouă ediție
Ce facem astăzi, 11 iunie 2025, în Timișoara?
Miercuri puteți merge la expoziții, proiecții, spectacole sau să faceți yoga în biblioteca UPT.