Anton Kovacs July 13, 2021

 

 

Oamenii ăia din Moldova, exact cum facem și noi la fiecare 4 ani, au votat ca să scape de hoți. Și să le fie puțin mai bine.

Și tot exact ca noi, nu au înțeles că nimeni nu își lasă meseria în care face performanță pentru a intra în politică. Acolo se adună, de regulă, oameni care nu știu să facă nimic, lepădături care nu au făcut nimic și nu vor face niciodată nimic, ci întotdeauna vor trăi pe spatele celor care produc lucruri utile pentru societate. Au început cu o școală în care nu au învățat nimic, au continuat în niște ONG-uri sau alte organizații asemănătoare în care au consumat resurse, dar nu au realizat nimic și după aceea evoluția firească este să consume și mai multe resurse, fără a realiza niciodată nimic. Asta dacă nu au fost pregătiți din start pentru a fi asasini economici.

Pe de altă parte, să spui că Maia Sandu este cel mai bun politician român, sau să faci campanie în alegerile din Moldova cu sloganul “Votați pentru România” este o iresponsabilitate.

Imaginați-vă ce s-ar întâmpla aici dacă la alegerile noastre UDMR-iștii ar purta veste verzi pe care să scrie “Votați pentru Ungaria”. Sau să se spună că Ionannis este cel mai bun politician german.

Nu se face așa ceva dacă ești un bun vecin.

***

Au făcut chinezii un tren, dar pentru că merge prin munți, în Tibet, trenul ăsta nu merge decât cu 160Km/oră, spre deosebire de celelalte care nu merg prin Tibet, unde vitezele de 350Km/oră sunt ceva obișnuit.

Noi nu facem cu chinezii nici trenuri, nici autostrăzi, nici centrale atomice, nici comunicații de generația a 5-a. Noi facem cu Bechtel.

***

Ungaria impune o taxă de 90% pentru a stăvili scumpirea materialelor de construcții.

Pentru că acolo sunt mai importante interesele colectivității decât ale unor indivizi care doresc să se îmbogățească peste noapte.

Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă și la noi s-ar pune o taxă peste orice profit care depășește, să spunem, 20%. Investitorii și-ar reduce dramatic profitul, care oricum e taxat, pentru a câștiga din volum. Deci în loc de un profit de 300-800% ar rămâne doar cu 20%. În loc să vindem o locuință cu 100000 de euro, din care vreo 60000 îi ia statul, vindem 10 cu 25000-30000. În final profitul nostru e același. Și chestia asta se poate aplica la orice, și la mâncare, și la energie, nu mai vorbim despre industria pharma, la tot.

Nici măcar nu e comunism sau socialism, nu e decât bun simț și eliminarea speculei.

Și îi rog pe domnii de dreapta să nu îmi explice cum e cu piața. Eu dau, nu primesc de la nimeni, de vreo 30 de ani. Adică fac capitalism, pe banii și pe timpul meu, cât pot să fac. În România nu poate fi piață liberă în condițiile în care nu am pornit cu toții de pe poziții egale decât poate peste 100-200 de ani…

***

Ați văzut secvență asta de sute de ori la televizor:

Tuta, vreo 22-25 de ani, absolventă de sociologie sau psihologie, adică nimic, stă pe scaun de o parte a mesei.

Îl interoghează pe strungarul care stă în poziție de drepți de cealaltă parte a mesei.

Ea , dacă ar fi pusă să descrie cum arată un strung, ar avea o mare problemă, nici nu își imaginează cum ar putea arăta așa ceva, cu atât mai puțin la ce folosește. Dar a citit ea mai de mult într-un serial din Adevărul că Emil Bobu era “strungar în fier”. Și atunci a ajuns la concluzia că meseria de strungar e ceva înjositor, poate strungarul o fi omul ăla care desfundă canalele când put, sau cel care spală WC-uri.

Eu nu știu dacă domnul Ioan Gârboni merită sau nu merită să fie director la Filarmonică. Am văzut mai de mult că a organizat niște concerte în tot felul de locuri interesante, după aceea parcă a lăsat-o mai moale, m-a mai și fentat când a candidat, după care a renunțat în favoarea lui Robu, poate nu dirijează corect, poate că arată cu bățul ăla în stânga când ar trebui să arate în dreapta. Dar, dă-o dracului, cum să pui un veterinar, nici măcar un veterinar care vindecă câini, ci unul care le vinde mâncare și soluții pentru purici, să-l evalueze pe un director de filarmonică?

Credeam că numai la liberali se crede că apartenența la un partid îți oferă și competență.

***

Probabil că ați remarcat că nu prea scriu despre Covid. Adică nu scriu de loc.

Dar astăzi, credeți-mă că nu eu am scris știrile alea cu vaccinurile, dar prea au fost multe.

Ca să nu mai căutați, că știrea e nouă și nu s-au dat prea multe amănunte, afecțiunea aia neurologică de la Johnson and Johnson se numește Sindromul Guillain-Barré. Vă citez de pe Wikipedia, să aveți ce citi în timp ce vă beți cafeaua:

Tabloul clinic în faza de stare este caracterizat printr-o paralizie ascendentă simetrică care atinge cele patru membre (tetraplegie) și uneori nervii cranieni (diplegie facială, în ordinea frecvenței: IX, VII, X, III, VI), cu dureri frecvente, care pot persista timp îndelungat (mialgii, dureri la întinderea trunchiurilor nervoase și uneori dureri rahidiene), deficit senzorial moderat (parestezii sau disestezii) și areflexie osteotendinoasă. Sunt posibile complicații vitale: tulburări cardiorespiratorii, pandisautonomia acută Young și Adams (hipo- sau hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac, tulburări ale sudorației), tulburările de deglutiție. Atingerea rădăcinilor cervicale și craniene antrenează o paralizie respiratorie și poate fi necesară ventilația mecanică. Boala evoluează în trei faze.

În prima fază, care durează în medie 12 zile (între 3 zile și 1 lună), apare o paralizie a membrelor inferioare, care se extinde simetric la membrele superioare (tetraplegie) și la nervii cranieni, provocând paralizie facială, tulburări oculomotorii și de deglutiție. Poate apărea și o paralizie a mușchilor respiratori.

A doua fază, perioadă în platou, cu durata medie de 11 zile (între 1 și 35 de zile), în care semnele precedente neurologice sunt stabile.

Cea de a treia fază, care poate dura de la câteva săptămâni la luni (în medie 24 de săptămâni), este cea de regresiune treptată a semnelor. Evoluția este cel mai frecvent favorabilă, cei mai mulți pacienți se refac considerabil după câteva luni; mai rar pot persista sechele motorii, aproximativ 30% din adulți și chiar mai mult dintre copii rămân cu pareză reziduală la 3 ani.

***

jurn_ind

 

***

 

Papa Francisc rămâne internat alte câteva zile, după operația la colon

Suveranul Pontif, 84 de ani, operat duminică, 4 iulie, la colon, a încheiat tratamentul post-chirurgical, însă va rămâne internat alte câteva zile pentru „optimizarea tratamentului său medicamentos”, a anunţat luni Vaticanul, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

 

***

 

Viteza maximă a automobilelor pe străzile Parisului coboară la 30 km/oră – este încurajată deplasarea cu bicicleta

paris-aglomeratie.png

Limita de viteză va scădea de la 50 la 30 km/h, de la sfârșitul lunii august, pentru mașinile și motocicletele care circulă în Paris. Viteza…

 

***

 

Cum va arăta stația spațială pe care NASA o va lansa pe orbita Lunii. Gateway va fi un avanpost al misiunilor pe Marte

gateway nasa2 flick

NASA și compania Northrop Grumman au finalizat contractul pentru dezvoltarea unei stații spațiale care va fi construită pe orbita Lunii, în cadrul programului Artemis al agenției spațiale americane. În cadrul acestui program, NASA vrea să trimită din nou astronauți pe Lună în anul 2024 și să înființeze o bază permanentă pe Lună după 2030.

 

***

 

Cum arată cel mai mare muzeu de astronomie din lume, deschis la Shanghai

muzeu-1024x501.png

Cu o suprafață impresionantă de 420.000 de metri pătrați, cel mai mare muzeu de astronomie din lume își va deschide ușile vineri, la Shanghai. Clădirea este cu inedită, prin faptul că este construită în formă de linii curbe complexe, pentru a reflecta geometria cosmosului și structurată din trei arcuri suprapuse care fac aluzie la orbitele corpurilor cerești, potrivit CNN.

Muzeul de Astronomie din Shanghai face parte din Muzeul de Știință și Tehnologie din Shanghai și va găzdui expoziții, un planetariu și un observator. De asemenea, muzeul dispune de un telescop solar de 78 de metri.

 

***

 

Prima linie de tren ultrarapid din Tibet intră în funcțiune

Un tren glonț Fuxing circulă de-a lungul noii linii de cale ferată Lhasa-Nyingchi.

 

(CNN) – Pentru prima dată, călătorii din Tibet se pot bucura de priveliștile montane ale zonei cu viteză mare.

O linie ferată de 435 de kilometri (250 de mile) care leagă capitala tibetană Lhasa de orașul Nyingchi a intrat în funcțiune pe 25 iunie, oferind tuturor celor 31 de regiuni la nivel de provincie din China continentală accesul la călătoriile cu trenul de mare viteză.

47 de tunele, 121 de poduri

Construirea unei căi ferate de mare viteză în Tibet , supranumită „acoperișul lumii”, nu a fost un lucru ușor.

Aproximativ 90% din traseu, care a durat șase ani pentru a fi construit, se află la mai mult de 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Linia Lhasa-Nyingchi are 47 de tuneluri și 121 de poduri – care reprezintă aproximativ 75% din întregul traseu. Aceasta include podul feroviar Zangmu lung de 525 de metri , cel mai mare și cel mai înalt pod arc de acest gen din lume.

Călătorind la altitudini mari, trenurile Fuxing sunt echipate cu sisteme automate de alimentare cu oxigen, care mențin nivelurile de oxigen la o constantă de 23,6% – puțin mai mare decât media de 21% din atmosferele normale.

Ferestrele trenurilor sunt echipate cu un strat special de sticlă conceput pentru a rezista la nivelurile ridicate de UV ale regiunii .

Trenurile Fuxing desfășurate pe linia de nouă stații Lhasa-Nyingchi sunt alimentate atât de motoare cu ardere internă, cât și de motoare electrice. Motorul cu putere dublă le permite să obțină o tracțiune lină pe parcursul călătoriei de 2,5 ore atât pe căile ferate electrificate, cât și pe cele neelectrificate.

Acestea operează cu aproximativ 160 de kilometri pe oră – mult mai lent decât viteza maximă de 350 km / h (217 mph) pe care o experimentează călătorii pe multe alte linii din China.

 

***

 

China susţine că a alungat o navă militară americană din apele sale teritoriale

400x200.jpg

China a anunţat luni că a „alungat” o navă americană care a intrat ilegal în apele sale teritoriale, în apropierea Insulelor Paracel. Anunţul a fost făcut într-o zi în care se împlinesc cinci ani de la pronunţarea deciziei potrivit căreia Beijingul nu poate avea revendicări de ordin istoric în Marea Chinei de Sud.

 

***

 

Moscova, avertisment dupa protestele istorice din Cuba: “Consideram inacceptabil orice amestec strain in afacerile interne ale unui stat suveran”

?mmid=24326565ea540e2718

Rusia a avertizat luni, 12 iulie, impotriva oricarui “amestec strain” in criza care zguduie Cuba, o tara aliata Moscovei, in care autoritatile sunt tinta unor manifestatii istorice impotriva puterii comuniste, relateaza AFP.

 

***

 

Talibanii cuceresc tot mai mult teritoriu în Afganistan. Aceștia au reușit să înconjoare orașul Ghazni

Talibanii au înconjurat orașul Ghazni din centrul Afganistanului, în cadrul celei mai recente ofensive după retragerea trupelor occidentale din această țară. Luptătorii au preluat controlul asupra caselor civililor, cu scopul de a lupta împotriva forțelor […]

 

***

 

Campania românească din Afganistan, costuri de peste o jumătate de miliard de euro. Ultimii militari români s-au retras la finalul lunii trecute

Campania românească din Afganistan, costuri de peste o jumătate de miliard de euro. Ultimii militari români s-au retras la finalul lunii trecute

Mai mult de 600 de milioane de euro a plătit România pentru războiul din Afganistan. Aceasta este estimarea costurilor celei mai lungi campanii a Armatei Române. Timp de 19 ani, alături de aliații din NATO, România a contribuit la Coaliția din Afganistan, schimbind contingentele la fiecare șase luni. Ultimii militari români s-au retras din Afganistan la finalul lunii trecute, relatează TVR.

Conform unor date ale MApN, România cheltuit pentru cele aproape două decenii de război în Afganistan în jur de trei miliarde de lei. Cu acești bani, în toată acesta perioadă, Armata a trimis în țara asiatică 32.000 de militari români.

***

Opriți muzica și încetiniți banda de alergat! Seul introduce măsuri bizare Covid-19 pentru a combate răspândirea virusului

Opriți muzica și încetiniți banda de alergat! Seul introduce măsuri bizare Covid-19 pentru a combate creșterea virusului

Sud-coreenilor care locuiesc în zona Marelui Seul li s-a cerut să-și încetinească rolul – la propriu. Autoritățile virale ar fi ordonat oamenilor să renunțe la „alergarea de mare viteză pe benzile de alergat și muzica de dans rapid pentru exerciții de grup”.

Comenzile au intrat în vigoare luni și sunt motivate de îngrijorarea că antrenamentele mai intense vor exacerba răspândirea Covid-19, care în prezent crește la cea mai mare rată din țară până acum.

O regulă și mai neobișnuită prevede că muzica mai rapidă de 120 de bătăi pe minut (bpm) trebuie interzisă în timpul orelor de exerciții de grup – din nou, ca să nu încurajeze exerciții fizice exagerate la participanți – și utilizatorii benzii de alergare sunt limitați la o viteză maximă de 6 kilometri pe oră .

Cei care se antrenează și-au ridicat mâinile în frustrare, subliniind că toată lumea este deja forțată să poarte măști, să își verifice temperaturile înainte de a intra în unitate, să ofere informații de contact și să urmeze cu atenție o listă puternică de alte reguli – totuși „ acum ne vor să nu mai alergi și să asculți balade? ”A declarat pentru Korean Herald un lucrător de birou în vârstă de 32 de ani, pe nume Jang.

Citește și:  Revista presei–15.03.2021

 

***

 

Ugur Sahin, omul din spatele serului Pfizer BioNTech, se declara impotriva obligativitatii vaccinarii. “Poate produce efectul invers celui dorit”

Fondatorul BioNTech – firma din spatele vaccinului Pfizer-BioNTech, unul dintre cele mai folosite vaccinuri impotriva covid-19 – Ugur Sahin considera ca vaccinarea este o “responsabilitate individuala” si pledeaza in favoarea unei vaccinari bazate pe transparenta si educatie si care sa nu aiba la baza obligativitatea vaccinarii, declara el publicatiei franceze Les Echos.

 

***

 

EMA: Inflamațiile cardiace – pe lista posibilelor efecte adverse ale vaccinurilor mARN

vaccinare.png

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri introducerea inflamaţiilor cardiace printre posibilele efecte secundare ale vaccinurilor împotriva Covid-19 produse prin tehnologia mARN. Dintre cele…

 

***

 

Și OMS vede o „legătură probabilă” dintre inflamațiile cardiace şi vaccinurile anti-COVID cu ARN mesager

OMS.jpg

Există o legătură „probabilă” între cazurile de inflamaţie la nivelul inimii şi injectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager (mARN), dar avantajele depăşesc riscurile, a…

 

***

 

Vaccinul Johnson & Johnson, încă un efect advers trecut pe prospect / “Poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice” (FDA)

image-2021-03-15-24665670-70-vaccinul-jo

Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) a SUA intenționează să treacă ca avetisment pe prospect că vaccinul contra coronavirusului Johnson & Johnson poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barré, un alt obstacol pentru un vaccin care a fost în mare parte exclus în Statele Unite, potrivit New York Times.

***

Directorul general al OMS, mesaj dur pentru cei care se gandesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid

Directorul general al OMS, mesaj dur pentru cei care se gandesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii FOTO Facebook

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a denuntat “lacomia” celor care se gandesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid, a carui necesitatea nu a fost dovedita, in contextul in care o mare parte din locuitorii lumii asteapta prima doza.

 

***

SUA dezvaluie noul avion secret: Bombardierul invizibil, negru ca smoala VIDEO

Fortele Aeriene din Statele Unite au dezvaluit noi detalii despre bombardierul secret B-21 Raider, un avion invizibil care costa o suma uriasa, de peste 600 de milioane de dolari. Avionul este construit de Northrop Grumman si va avea capabilitati nucleare.

Aeronava va avea un design mai modern decat modelul B-2 Spirit si se asteapta sa intre in functiune in urmatorii cinci ani. Insa cele mai importante informatii tehnice despre aceasta raman clasificate, potrivit Daily Mail.
Spre deosebire de conceptele anterioare ale bombardierului, care au fost lansate in 2020, noua imagine ne arata partea din fata mai clar definita, precum si fereastra principala a cabinei de pilotaj.

***

Cine este cel care a comandat asasinarea preşedintelui din Haiti. În 2011 îi acuza pe liderii ţării de corupţie: „Cu mine la putere va trebui să-mi spui ce faci cu resursele haitiene”

 

***

 

Ungaria impune o taxă specială, de 90%, pentru a stăvili scumpirea materialelor de construcţii

***

Dincolo de eterna alegere între interesele Occidentului şi cele ale Rusiei, moldovenii şi bulgarii au votat să îndepărteze corupţia şi furtul. Moldovenii au fost mai hotărâţi

Alegerile din Republica Moldova sunt cel mai adesea romantate ca fiind o alegere de direcţie, spre Est, Rusia, sau către Vest, Europa şi Occidentul. Câşti­gătorul votului de duminică a făcut însă clar ce vor moldovenii, cea mai săracă naţiune europeană: „Astăzi, cetăţenii se pot elibera de hoţi şi pot alege un parlament cinstit“.

***

Se interzice sistarea furnizării de agent termic în perioada sezonului rece – lege promulgată

calorifer-repartitor.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ care interzice sistarea furnizării de agent termic în perioada sezonului rece și care obligă toți proprietarii să…

 

***

Cauze de deces în România. Ce arată statisticile lunii mai, când au murit mult mai multe persoane decât în aceeași lună a anului trecut

cauze deces romania

Numărul deceselor înregistrate în România în luna mai a crescut cu 3.500 față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, decesele cauzate de bolile aparatului respirator s-au dublat. Cele mai multe persoane au murit, însă, din cauza bolilor de inimă.

Aproape 25.000 de români au decedat în luna mai, mai mulți cu 3.556 față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai bine de jumătate dintre decese au fost cauzate de boli ale aparatului circulator. Adică aproximativ 13.000 de persoane au murit din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.

A doua cea mai întâlnită cauză de deces în rândul românilor sunt tumorile. 3.875 de persoane au murit din această cauză.

***

Gafa lui Cioloş, nervii lui Kelemen şi factorul Viktor Orban: de ce iubeşte UDMR atât de mult Secţia Specială

400x200.jpg

Dacian Cioloş a făcut zilele trecute o salutară prostie (dacă prostie o fi fost şi nu altceva), care a jucat rolul unui fulger într-o noapte de catran: îţi arată, fie şi preţ de o fracţiune de secundă, împrejurimile. Ajută la orientare, scrie jurnalistul Liviu Avram pe blogul său de pe adevarul.ro.

 

***

Sindicaliştii de la MERIDIAN solicită retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO

Sindicaliştii de la Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN solicită retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO până la apariţia unei decizii a Parlamentului României care va fi luată în funcţie de concluziile raportului Comisiei interministeriale.

***

Câte voturi a luat AUR la alegerile din Republica Moldova. Muraru: „Cetățenii nu au dat curs mirajului mincinos”

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală. PAS a depăşit categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS). Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut doar 0,49% din voturile cetățenilor moldoveni.

 

***

 

Omul care construieşte avioane

1357707889_Burt-w-WK.jpg

Burt Rutan, acesta este numele unui alt prieten al meu. Este unul cu totul special. E inginer şi artist în acelaşi timp. Ţin minte că în urmă cu decenii (vai, ce repede a trecut timpul meu!) descopeream, în revista Ştiinţă şi tehnică, fotografii ale avioanelor lui şi, în ciuda faptului că în acea vreme calitatea […]

 

***

 

curs

 

***

 

Viitoarea maternitate Bega, tot mai aproape de începerea lucrărilor. 19 copaci vor fi mutați

maternitate2.jpg

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș predat, luni, amplasamentul și au dat ordinul de începere a organizării de șantier pentru viitoarea maternitate a Spitalului Județean din Timișoara. Noua clădire amplasată pe terenul aflat între Spitalul Județean și Casa Austria va avea o suprafață utilă de 4.761 metri pătrați. În cadrul organizării de șantier, în această săptămână, vor […]

 

***

 

Primarul cere modificări înainte de a semna recepția lucrărilor de pe Bulevardul Sudului din Timișoara

fritz-bulevardul-sudului-7.jpg

Primarul Dominic Fritz a convocat presa luni dimineață pe șantierul de pe Bulevardul Sudului, proiect demarat de fosta administrație, însă apoi s-a răzgândit și a anulat conferința de presă care trebuia să aibă loc acolo. În schimb, s-a deplasat acolo cu alai. Fritz a scris pe pagina sa de Facebook că a avut o întâlnire […]

 

***

 

Spania, prin obiectivul a patru fotografi. Super-expoziție pe gardul Băncii Naționale a României Timişoara

 

Expoziţia în aer liber Spania, prin obiectivul a patru fotografi clasici spanioli câştigători ai Premiului Naţional de Fotografie, are loc, în perioada 5-18 iulie 2021 la sediul Băncii Naționale a României din Timişoara.

Asfel, zeci de fotografii sunt expuse direct în stradă, prinse de gardul instituției bancare.

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Centrul de Artă din Alcobendas (Madrid) şi cu sprijinul Băncii Naţionale a României – Sucursala regională Timiş, expoziţia în aer liber Spania, prin obiectivul a patru fotografi clasici spanioli.

Ei sunt câştigători ai Premiului Naţional de Fotografie. Lucrările vor putea fi văzute în perioada 5-18 iulie 2021 în jurul clădirii Băncii Naționale a României din Timişoara.

 

***

 

Concursul pentru un nou manager la Filarmonica Banatul, suspendat, după ce fostul director Gârboni a mai înregistrat o victorie în instanță

Luni, 12 iulie, Ioan Gârboni a înregistrat o nouă victorie în instanță împotriva Primăriei Timișoara. Încă director al Filarmonicii, acesta a reușit, prin intermediul instanțelor de judecată, să suspende concursul prin care i se caută înlocuitor. Înscrierile s-au finalizat pe 6 iulie, iar spre finalul lunii urma să fie anunțat câștigătorul. Decizia Tribunalului Timiș de luni nu este încă definitivă, primăria având termen de cinci zile să o atace.

 

***

 

O nouă etapă în scandalul liberalilor din Timiş. Cei din aripa Ambruş nu mai au acces în sediu. A fost schimbată yala

400x200.jpg

Conform deputatului Claudiu Martin Chira, yala de intrarea în filială a fost schimbată de secretarul Dănuţ Groza.

 

***

 

Alertă! Vin zile fierbinți în Banat și vestul țării

Trei zile de caniculă în 7 județe. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade

Şapte judeţe din vestul şi sud-vestul ţării vor fi afectate de caniculă şi disconfort termic în următoarele trei zile, potrivit unei atenţionări Cod galben publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt vremea va deveni caniculară, cu temperaturi maxime, luni, de 34 – 36 de grade Celsius, apoi de 37 – 39 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general între 18 şi 22 de grade.

Atenţionarea meteorologilor este valabilă până pe 14 iulie.

 

***

 

reclama_blue

 

 

***

 

Cine a inventat becul? Detalii inedite despre istoria becului electric

bec-thomas-edisonshutterstock-1024x658.j

Becul este, fără doar și poate, una dintre cele mai mari invenții din istoria omenirii. Din momentul în care oamenii au putut să transforme noaptea în zi în propriile locuințe, viața li s-a schimbat în mod radical. Dar, cine a inventat becul? Măcar o dată în viață ne-am pus această întrebare, însă puțini sunt cei care știu răspunsul.

Pentru cei care sunteți curioși să aflați cine a fost geniul care a adus lumina în casele oamenilor vă vom prezenta detalii neștiute despre istoria becului electric.

 

***

 

Cele 3 motive principale pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, în România și în restul lumii. Sunt motive ce țin de biologie și de stilul de viață care explică această diferență.

 

***

 

Cum a ajuns zacusca în România să calmeze foamea și să umple sufletul studenților

Noi, românii, ne-am născut în zodia zacuștelor și, spre deosebire de alte apucături culinare, treaba asta nu e deloc nașpa. Ba chiar dimpotrivă.

Ne urmăresc din copilărie, unde tronau în cămările burdușite cu tot felul de borcane, butoaie sau sticle. Conserve homemade din roșii d-alea bune, nu din plastic, ca la supermarket. Ne-au fost trimise cu trenul sau microbuzul în sacoșe burduhănoase din rafie, indicator social de abundență studențească, marfă la mare căutare pentru trocurile din Regie sau Tei. Asta până ce marile case de modă le-au clonat și le-au transformat în alt fel de indicator social, care se asortează la crocși cu toc de purtat cluburi de fițe la concertele lui Armin Van Buuren.

 

***

 

Reclamele din presa interbelică: oglindă a păturii bogate a societăţii româneşti

Perioada interbelică reprezintă una dintre cele mai intens rememorate și idealizate perioade istorice, în România acest fenomen dezvoltându-se cu rapiditate mai ales după anul 1989. Fără a încerca să prezinte un tablou complet și complex al acestui segment temporal, reclamele din presa scrisă reprezintă o importantă sursă de informații cu privire la mentalitățile, obiceiurile, gusturile și activitățile populației României Mari. Oglindă a compoziției socio-culturale a publicului cititor de ziare, dar și vehicul prin care se urmărea occidentalizarea unei pături cât mai mari a populației României, reclamele din presa interbelică uimesc astăzi prin elementele grafice de o reală valoare artistică, textele atent articulate și prin grija neîntreruptă de a comunica direct, personal, cu cititorul. Deși au o vechime de aproape opt decenii, reclamele interbelice au o vitalitate impresionantă, fiind mult mai actuale decât o mare parte din corespondentele lor din prezent.

***

Tot acasă e cel mai bine

Prea mult tam-tam, prea multă isterie… cu Euro ăsta zic, atâtea orgolii, atâtea meciuri, atâta cheltuială, ca să ce? Ca să ajungi ca românii, acasă. Mă scuzați, dar mi se pare o mare tâmpenie.

Cod roșu de caniculă, furtuni, ninsori și campanie în PNL.

Cîțu a zis că vrea o guvernare liberală de opt ani, Orban – una de doisprezece ani. După cum se observă destul de ușor, ambele sunt minore.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*