Redacție August 26, 2019

 

O amendă de 15.000 de lei aplicată de Garda de Mediu fabricii de cauciucuri Continental din Timişoara a fost anulată de judecători. Fabrica a pierdut în primă instanţă, la Judecătoria Timişoara, procesul de anulare a amenzii, dar a primit câştig de cauză în apel, la Tribunalul Timiş.

 

Un control inopinat efectuat de Garda de Mediu Timiş şi Direcţia de Sănătate Publică în luna septembrie a anului trecut la fabrica de cauciucuri Continental din Timişoara s-a finalizat cu o amendă de 15.000 de lei dată companiei de comisarii Gărzii de Mediu. Amenda a fost aplicată pentru că „s-a simţit de către membrii echipei de control un miros persistent, sesizabil olfactiv, de cauciuc precum şi depunere de pulbere pe acoperiş”.

 

Amenda a fost contestată de Continental la Judecătoria Timişoara. Compania s-a apărat arătând că „simplu fapt că echipa de control a identificat un miros distant şi sesizabil olfactiv, de cauciuc şi chimicale, precum şi depuneri de pulbere neagră, în interiorul halei de producţie şi pe acoperişul acesteia, nu cunoaşte în ce măsură, constatările vizuale şi olfactive ale inspectorilor reprezintă dovezi ale încălcării unor proceduri şi cerinţe legale ce ar fi fost nesocotite expres, astfel încât să justifice aplicarea sancţiunii contravenţionale”.

 

Continental a mai arătat că „fapta reţinută în proces verbal este în directă contradicţie cu aspectele reţinute în nota de constatare prin care echipa de control confirmă expres îndeplinirea întocmai a obligaţiilor conform autorizaţiei de mediu”.

 

În primă instanţă, Judecătoria Timişoara a respins cererea Continental arătând că „din planşele depuse la dosar se observă depuneri pe pulberi pe acoperiş ceea ce atestă evacuarea în atmosferă a emisiilor, creând prezumţia că acestea sunt nefiltrate şi conţin negru de fum şi silică, fiind încălcate dispoziţiile din cuprinsul autorizaţiei de mediu de la pagina 15”.

Citește și:  O nouă zi fără vreun caz nou de COVID-19 în Timiș

 

Hotărârea Judecătoriei Timişoara a fost atacată de Continental cu apel, la Tribunalul Timiş. Judecătorii de aici au admis apelul, dispunând anularea amenzii aplicate de Garda de Mediu companiei Continental. Sentinţa Tribunalului Timiş încă nu a fost redactată, motivele anulării amenzii fiind astfel încă necunoscute.

 

sursa: Adevărul

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*