În urmă cu vreo două-trei luni am văzut pe YouTube un „travel vlog” în care era prezentată Budapesta. Ceea ce mi-a atras atenția a fost că, undeva în centrul orașului, lângă o biserică mare, iarba era lungă de vreo 30-40 de cm.
Am mai văzut și săptămâna trecută un alt vlog din ăsta, făcut de altcineva. Am fost atent la iarbă, din nou, iarba era mai mare decât la noi.
La noi vedem exact opusul: cum a crescut iarba puțin mai lungă decât firele unei mochete, imediat vine cineva și o tunde. Rezultatul este că în următoarea zi acea iarbă, dacă nu este cumva într-un loc umbrit, este arsă, iar solul se încinge la o temperatură apropiată de cea a asfaltului. Și, nu sunt specialist în crescutul ierbii, dar mă gândesc că dacă o tot tunzi iarba aia nu mai poate să-și facă semințe. Iar dacă nu se regenerează singură, anul viitor vei avea o iarbă mai rară, până când nu o vei avea de deloc și va trebui să replantezi acel teren.
Exact cum se întâmplă și pe Bulevardul Cetății, între liniile de tramvai.
Oamenii care administrează orașul ar trebui să știe cum este cu iarba. Ar trebui să aibă niște consilieri care se pricep la ierburi și care să-i învețe cum se face, că asta trebuie să facă consilierii locali. Sau, în ultimă instanță, cât de greu este să te urci în mașină, să mergi la Budapesta și să-i întrebi pe oamenii aceia de ce nu tund iarba din două în două săptămâni, cum se face la noi?
Și cea mai mare surpriză a articolului despre iarba de pe Cetății a fost să aflu că acolo ar exista niște aspersoare. Eu merg aproape în fiecare zi pe linia aia de tramvai, uneori dimineața devreme, alteori după-amiază, uneori și dimineața și după-amiază, dar habar nu am avut că acolo există o instalație de udare a ierbii.
O știre pentru unii bună, pentru alții rea, dar importantă pentru noi toți, este că Guvernul va introduce taxe de acces pentru mașini în anumite zone din Timișoara șî în alte orașe. Se pare că vor exista și zone interzise mașinilor.
Javier Milei mai că nu vrea să le declare război venezuelenilor pentru că l-au votat pe Maduro.
Pentru că tot s-a băgat în seamă omul ăsta de dreapta de la Argentina, m-am uitat să văd cam ce a făcut el de când e președinte, că avea timp să facă câte ceva pentru binele oamenilor de acolo. L-am întrebat pe un inteligent din ăsta artificial cum este situația acolo și iată răspunsul:
– Piața muncii și salariile: Măsurile de austeritate au avut un impact sever asupra populației, cu o creștere a ratei sărăciei la 50% și o reducere a salariilor reale la niveluri văzute acum două decenii (Nasdaq).
– Povara asupra populației: Reducerile de cheltuieli guvernamentale au afectat profund populația, în special prin scăderea cheltuielilor pentru pensiile contributive și prin reducerea achizițiilor esențiale cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Aceasta a dus la o scădere a nivelului de trai pentru mulți argentinieni (Nasdaq).
În concluzie, deși reformele economice ale lui Javier Milei au adus unele îmbunătățiri macroeconomice, cum ar fi reducerea inflației și creșterea rezervelor internaționale, acestea au avut un cost social considerabil, cu creșterea sărăciei și scăderea nivelului de trai pentru o mare parte a populației.
Deci, marele economist capitalist a reușit să facă cam ce a făcut și Ceaușescu la vremea lui: Nu ne puteam căca de foame dar eram mândri că aveam o producție mare de oțel pe cap de locuitor.
Despre alegerile din Venezuela nu știu ce să spun, unii le contestă, alții spun că au fost corecte.
Dar nu am uitat că nici mie nu îmi venea să cred în ’90 că a câștigat Ion Iliescu cu peste 85% din voturi.
Poate că, dincolo de problemele pe care țara le-a avut în timpul guvernării Maduro, oamenii ăia din Venezuela s-au uitat în jur, la Chile, Argentina, Nicaragua, Guatemala, Honduras sau Brazilia în timpul cât a fost Bolosano președinte, și au văzut că nu întotdeauna alegerea președinților susținuți de SUA a avut rezultate foarte fericite pentru popor, așa că au votat ținând cont și de acest aspect.
Neapărat să citiți și textul cu cășile pe care le dă Simion la oameni, de fapt o excelentă și curajoasă analiză a societății noastre, textul cu Parisul vesel sau cel al lui Marian Nazat despre caniculă.
***
Alegeri prezidenţiale în Venezuela: Nicolas Maduro a câştigat un mandat al treilea, contrazicând sondajele la ieşirea de la urne.
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, anunțat luni Consiliul național electoral, după numărarea a 80% din voturi, relatează Reuters.
Observatorii electorali ai National Lawyers Guild laudă corectitudinea, transparența procesului electoral din Venezuela; condamnă refuzul opoziției susținute de SUA de a accepta rezultatul alegerilor democratice
O delegație de cinci observatori electorali de la National Lawyers Guild (NLG) a monitorizat alegerile prezidențiale din Venezuela care au avut loc la 28 iulie 2024. Delegația a observat un proces de vot transparent și echitabil, cu o atenție scrupuloasă acordată legitimității, accesului la urne și pluralism.
În ciuda solidității procesului electoral, opoziția susținută de SUA, cu sprijinul unei prese occidentale anti-Maduro, a refuzat să accepte rezultatele, subminând stabilitatea democrației Venezuelei. Președintele Consejo Nacional Electoral (CNE), Elvis Amoroso, i-a cerut procurorului general să investigheze atacurile asupra sistemului de transmisie electorală. Delegația condamnă ferm aceste atacuri asupra sistemului electoral, precum și rolul SUA în subminarea procesului democratic.
Rezultatele oficiale ale alegerilor au fost anunțate la scurt timp după ora 12:00 pe 29 iulie: președintele Nicolas Maduro a fost reales cu o cotă de 51,2% din voturi; Principalul său contestator, Edmundo Gonzales, a luat 44,2% din voturi, cu prezența la vot de aproximativ 59% în toată țara, cu un electorat de peste 21,3 milioane de persoane.
Președintele Argentinei încurajează armata să dea o lovitură de stat în Venezuela, după ce Nicolas Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor.
Președintele argentinian Javier Milei, a declarat luni că țara sa nu va recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Venezuela și a îndemnat forțele armate venezuelene să „apere democrația” în condițiile în care Nicolas Maduro revendică o nouă victorie, relatează Reuters .
„Argentina nu va recunoaște încă o fraudă și speră ca de date aceasta Forțele Armate [venezuelene] vor apăra democrația și voința populară”, a spus Milei, referindu-se la fapta că și rezultatul anterioarelor alegeri prezidențiale din Venezuela a fost marcat de suspiciuni de fraudă pe scară largă.
El Salvador vrea in BRICS
El Salvador se gândește să se alăture BRICS și ar putea solicita aderarea la organizație, a declarat prim-secretarul Ambasadei Rusiei în Nicaragua și șeful biroului din El Salvador, Alexander Ilyukhin, într-un interviu acordat Izvestia. „Este posibil ca în următorii ani sau doi El Salvador să ceară să fie admis în BRICS”, a spus el, menționând […]
Malaezia solicită aderarea la BRICS: PM Anwar
(ECNS)– Malaezia a solicitat aderarea la BRICS, a anunțat prim-ministrul țării Anwar Ibrahim în postarea sa de duminică a X-a.
Anwar a spus că a primit un apel de curtoazie de la ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul vizitei sale oficiale de două zile în Malaezia la Seri Perdana, Putrajaya. „Discuțiile s-au concentrat în principal pe cererea recentă a Malaeziei de aderare la alianța BRICS, pe care Rusia o prezidează în prezent”.
Acest potențial membru este promițător substanțial pentru ambele națiuni și subliniază angajamentul lor de a promova o colaborare internațională solidă, potrivit Anwar.
BRICS are acum 10 membri: China, Rusia, Brazilia, India, Africa de Sud, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iran și Etiopia.
Colonel German: Armata ucraineană se retrage
Forțele armate ucrainene se află, în esență, într-o stare de retragere constantă, lipsind personalul militar necesar pentru a face altfel, a opinat colonelul (retragere) Ralf Thiele, ofițer Bundeswehr. „Ucrainenii se află într-o stare de retragere treptată de facto. Lipsa de personal în forțele armate, mai presus de toate, rămâne principala problemă pentru Kiev”
„Ce se dă aici? Să dau căși la oameni!”
La prima strigare, cea cu ”Planul” ce promitea casa la un preț abordabil, Internetul a fost plin de meme ce reluau imaginea afișului, cu liderul promițând de toate, care de care mai fanteziste. La a doua, cea cu înscrierea pe listele de așteptare a izbucnit indignarea: populism la partid și la lider (amintind de un alt personaj meteoric al politicii noastre ce-i promitea fiecărui român 10 sau 20 de mii de euro) și lipsă de discernământ la alegători, colectare de date personale ilegală (nu e clar de ce ilegală, dacă oamenii le-au oferit de bună voie), nou ”Caritas” etc. În fapt, e câte puțin din toate acestea, dar e și mai mult, și mai interesant decât toate la un loc. Spre deosebire de cel cu zecile de mii de euro, care n-a făcut decât o simplă promisiune, liderul actual al partidului (ce se consideră) ”de opoziție” a mers mai departe. Mai întâi, a ieșit – cu această ofertă – din apele (nămoloase) ale partidului lui și s-a deschis către un public mult mai larg. Sunt vizați tânărul ce n-are nici o perspectivă de-a se vedea la casa lui, omul matur sau pensionarul care ”a pus ceva la ciorap”, poate mai vinde și mașina și e dispus ”să facă o investiție” care să-i aducă o mică rentă pecuniară, micul ”afacerist” local care nu poate intra pe piața mare a localității în care stă, dar caută mereu o oportunitate de gheșeft. În realitate, o lume foarte diversă aflată nu la granița sărăciei, dar nici la nivelul high-life-ul orașelor. Sunt oameni care trăiesc onest și care simt – la fiecare val inflaționar – cum le fuge pământul de sub picioare și cum mai coboară o treaptă a declasării. Ei sunt ceea ce s-ar putea numi ”clasa mijlocie” a României actuale. Ei, nu cei care câștigă peste 5000 de euro pe lună. Aceia aparțin păturii superioare (și destul de restrânse) a lumii noastre.
Parisul vesel. Sau de la Queen la Drag Queen
Am citit comentariile din întreg spectrul religios şi ideologic. Recunosc că analizele pedante, cu înflorituri filozofice, sociologice, psihologice, plus includerea factorului economic, a conceptelor şi termenilor neoliberali şi neomarxişti, mi s-au părut obositoare şi mult prea abstracte. Am căutat, totuşi, să înţeleg ambele puncte de vedere.
În ce mă priveşte, în ambele situaţii am aplicat, prevalent, două criterii: unul, cel estetic, doi, cel al bunului simţ. Nu neapărat în această ordine şi nu în egală măsură. Elementele ideologice sau religioase le-am ignorat complet, deşi ele au influenţat subliminal, probabil, instrumentarul meu estetic sau bunul simţ.
Oricum ar fi, am dezaprobat ”fusta profesorului Nae”, dar mi-a plăcut ceremonia de deschidere de la Paris. Păcat de ploaie!
Primul eveniment, despre care am scris şi eu, e deja expirat, dar merită câteva pasaje suplimentare.
Încă o dată, sunt de acord cu drepturile lui, ca cetăţean. Stilul vestimentar e strict o chestie de gust. Problema apare când îmbrăcămintea e folosită ca mijloc deliberat de provocare. Din acest motiv, ar fi benefic pentru toată lumea să existe reguli de conduită clare şi chiar un cod vestimentar în spaţiul universitar. Iar studenţii şi cadrele didactice, înainte să se înscrie sau să predea la facultatea X, să ştie dinainte la ce să se aştepte. Spre exemplu, la Universitatea din Bucureşti, să se menţioneze fie că va exista un dress code (cum e la Cambridge), fie, dimpotrivă, să se ştie că toată lumea, indiferent de sex, poate purta minijupe, colanţi, tricou mulat deasupra buricului, barbă, mustaţă, gene false, părul în bigudiuri etc. Eventual, ca să fie şi nişte limite, să se stipuleze că unghiile false nu pot depăşi 10 cm, nu pot fi în mai mult de cinci culori ţipătoare, iar dacă se folosesc strasuri la unghii, să nu fie în formă de svastică.
Marian Nazat: Caniculare
Șefii bisericii de la noi au hotărât să se oficieze slujbe inclusiv pe izlazurile pârjolite de vipie, pentru a-l îmbuna pe zeul ploii să se întoarcă pe pământul valah. Paparudele au căzut în desuetudine, cine să le mai joace, din moment ce țăranii au dispărut din peisaj ? Și, asemenea lui Vintilă Horia, mă întreb: „Există oare ceva mai vechi, mai religios decât omul rugându-se să plouă, ieșind în procesiune la marginea ogorului, îngenunchind în glia ancestrală, implorând și agitându-și zdrențele în lumina implacabilă a verii secetoase, acceptând să se umilească înaintea furiei Creatorului?”
Inflația – scheletul din dulap! Să nu ziceţi că n-aţi fost avertizaţi!
Atunci când scriam la „The Little Book of Bull Moves in Bear Markets: How to Keep Your Portfolio Up When the Market Is Down” la sfârșitul anului 2007 și începutul lui 2008, previziunile sumbre din prima carte „Cash proof: How to Profit from the Coming Economic Collapse” tocmai începuseră să devină realitate. Bula imobiliară fusese înțepată așa cum era prevăzut, dar, în loc să explodeze, pierdea aer încet. Recesiunea era, cu siguranță, pe drum, nu se recunoaște acest lucru.
Orice dubiu a fost spulberat: deficitul bugetar va fi în 2024 peste cel din 2023. Deficitul bugetar a ajuns, la jumătatea anului, la 3,6% din PIB după ce venituri bugetului general consolidat au crescut cu 13,5%, an/an , dar cheltuielile au avansat cu 21,2%.
Datele la primul semestru indică fără putere de tăgădă că, în acest an, deficitul bugetar va fi peste cel de anul trecut, deși, în mod firesc și în înțelegere cu Comisia Europeană, el trebuia să scadă, nu să crească. În primul semestru din 2023 deficitul bugetar a fost de 2,32% din PIB, în vreme ce în semestru I din 2024 acesta a ajuns la 3,6% din PIB, adică un avans de 1,3 puncte procentuale, an/an.
În culisele scandalului cu baterii pentru fotovoltaice. Costurile halucinante pentru prosumatorii români și detaliile care desființează proiectul
Dacă arunci o privire pe harta Europei va fi greu să găsești o țară cu un mix energetic atât de variat precum România. Avantajată semnificativă de poziție geografică, țara noastră este capabilă să prezinte să producă energie electrică din energie hidraulică, energie nucleară, gaze naturale, cărbuni, energie solară și energie eoliană.
Cu un astfel de mix energetic, pentru România ar trebui să fie mai degrabă sau formalitate să facă tranziția spre o producție de energie electrică cât mai puțin poluantă pentru mediul înconjurător. Ar trebui, în valori selectate timp, să facă cu ușurință permutări în reacția surselor de producție pentru energie electrică atunci când consumul înregistrează peste cele obișnuite ale unei perioade. Cum ar fi, de exemplu, perioada de caniculă care a afectat România în luna iulie și cu care avem toate șansele să ne intersectăm frecvent și în verile următoare.
Cu toate acestea, date publicate în timp real pe site-ul oficial al Transelectrica, operatorul național de transport al energiei electrice, arată că producția internă nu acoperă aproape în niciun moment cererea din partea consumatorilor, motiv pentru care România este nevoită să importe energie electrică. de pe piețele externe.
Guvernul va introduce taxe de acces pentru mașini în zone din Timișoara și ale 12 mari orașe
Guvernul se pregătește să introducă zone cu restricții sau taxe de acces pentru mașini în anumite ”zone cu nivel scăzut de emisie” din București și 12 mari orașe din România.
Guvernanții se pregătesc să introducă taxe de acces pentru mașini și zone cu restricții în București și 12 mari orașe din România, scrie Profit.
Potrivit sursei citate, ”în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE)”.
”Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”, prevede proiectul adoptat acum un an.
Conform legii pe baza căreia se vor reglementa aceste restricții, sunt vizate aglomerări din municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Timișoara.
Violonistul Ara Malikian susține un concert special în Parcul Rozelor din Timișoara
Violonistul Ara Malikian va susține un concert extraordinar la Timișoara, evenimentul urmând să se desfășoare marți, 30 iulie, de la ora 20, în Parcul Rozelor. În avanpremiera acestui eveniment Timișoara găzduiește mai multe manifestări incluse în cea de-a doua ediție a festivalului armenesc Hayastani șakar.
Secretele cartierului istoric Elisabetin, explorate printr-un tur ghidat
Doriți să descoperiți cultura din Timișoara? Proiectul „Timișoara All Around” revine cu un tur ghidat în cartierul istoric Elisabetin.
Investiții de zeci de milioane de euro din bani europeni, derulate în Timișoara, sunt lăsate în paragină după darea în exploatare
Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, prin intermediul căreia sunt finanțate cu bani europeni mari proiecte de reabilitare, atrage atenția că o mare problemă a României este întreținerea acestor lucrări. Sorin Maxim spune că pur și simplu România nu are o „cultură a mentenanței”.
Bulevardul Cetății din Timișoara a fost inaugurat în luna februarie 2024, în urma unei investiții de peste 100 de milioane de lei, din care peste 66 de milioane de lei bani europeni. În cadrul proiectului, bulevardul a fost reabilitat complet: liniile de tramvai au fost schimbate pe o lungime de peste 1,5 km, au fost refăcute rețelele de utilități și au fost amenajați 20.000 mp de spațiu verde. În premieră pentru Timișoara liniile de tramvai au fost înierbate. La inaugurarea cu fast făcută de primarul Dominic Fritz în luna februarie 2024, spațiul verde dintre liniile de tramvai, proaspăt amenajat, arăta impecabil.
Ce facem astăzi, 30 iulie 2024, în Timișoara?
Marți, 30 iulie, puteți merge la un concert Ara Malikian în Parcul Rozelor sau să participați la activități din cadrul ISWinT.