N-am terminat, n-am ieșit din stupoarea produsă de declarațiile referitoare la medicină de care am dat la începutul săptămânii, făcute de Călin Georgescu. Așa că, și dacă a trebuit să caut mult ca să găsesc încă un medic, profesor de medicină (pe lângă prof. dr. Șerban Negru), dispus să comenteze aceste afirmații – pentru că mulți se trag pe posterior (sintagmă mai bună nici că există), gândindu-se probabil că vor fi în poziția să trebuiască să se aibă bine cu camarila ipochimenului – mai există câțiva oameni pentru care contează în primul rând logica fundamentală a meseriei lor de a salva oameni.
Să adăugăm indignării personale poziția profesorului Mihai Gafencu, manager al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
– Ce facem cu situația de față, când un individ care înțeleg că e profesor universitar vine public cu niște tâmpenii strigătoare la cer, pe linia medicinei?
– Am trecut printr-o perioadă dificilă. La un moment dat chiar lumea medicală fiind speriată și necrezând în puterea medicinei. Și asta s-a întâmplat recent, în pandemia covid. Pandemia covid a scos din oameni, ca o hârtie de turnesol, tot ceea ce poate să fie mai ascuns în textura albă pe care unii și-o prezintă, în textura albă pe care o poate prezenta un om îmbrăcat cu eleganță, care se exprimă decent în limba română – chiar dacă conținutul celor spuse cel mai des dovedește o ignoranță, față de știință, extremă.
Nu vreau să discut personajul în cauză, ci vreau să atrag atenția asupra fenomenului. O mică paranteză – știm că românii se pricep, toți, la fotbal și agricultură, dar speram să nu ajungem să spunem agricultură și medicină. Ca să descriu comparativ, este ca și când m-aș pronunța eu cum că cernoziomul nu există și că plantele sunt niște instrumente ale extratereștilor, care creează un dezechilibru.
Fiecare dintre noi suntem pregătiți în domeniile în care lucrăm, și sper că un om care-și asumă cârma unei părți de lume, aflată foarte aproape de cel mai mare conflict pe care l-a avut Europa în ultimii ani, poate să fie suficient de cerebral încât să nu judece după teorii ascunse și după non-știință, asta nefiind opusul situației în care credință există. Poți să ai credință și în felul în care, de curând, a fost ilustrat prin poziția Vaticanului, în care teoriile creștine ale catolicilor au fost acordate cu dovezi științifice irefutabile.
– Așa e, vorbești de darwinism, de vaccin, de donarea de organe și de multe altele.
– De foarte multe lucruri – mințile bisericești, dorind să ne lase sufletele împăcate și capul plecat cu smerenie în fața credinței, nu trebuie să excludă formarea profesională. Grav este că în momentul de față România se află în poziția ultimă în Europa ca cumpărători de carte, România este pe ultima poziție din Europa la cei care frecventează evenimente culturale, este pe prima poziție în Europa la analfabetismul funcțional…
– …și nu vei uita și mamele care nasc la vârste foarte mici, că tot primii în Europa suntem și la asta…
– Ăsta era următorul punct. La „Salvați copiii” spunem de ani de zile: avem cel mai mare număr de mame minore, în condițiile în care nu reușim să convingem Parlamentul să facă obligatorie educația sanitară și cea sexuală în școli, în contextul în care ne transformăm încetul cu încetul într-o populație ușor de manipulat, de fapt la limita coeficientului intelectual, pentru că știi că sunt niște studii care arată comparativ acest coeficient al intelectului în diverse populații de tineri din țări. Și, din păcate, nici acolo nu stăm foarte bine. Este sigur un IQ mediu, și un IQ care poate fi contestat de fiecare om care lucrează în, să zicem, neurologia infantilă, dar, repet, nu stăm foarte bine, suntem spre ultimele locuri, nu stăm chiar pe ultimul loc, arătând de fapt că suntem un popor speculant și cu mari abilități de a se descurca în viață, dar, încetul cu încetul, în absența a ceea ce noi am avut ca numită cultură generală, și în derâderea în care a fost luată educația prin zeci de ani în care procentul din PIB nu a fost crescut substanțial, și în care Ministerul Învățămânului era ultimul care se alegea, pentru că indiferent că îl numeau al Educației, sau al Educației și învățământului, în funcție de cum voiau să manipuleze schimbarea miniștirilor, erau numiți miniștri care nu știau să acorde subiectul cu predicatul, și foloseau formule precum „genunche”.
Lucrul ăsta a duc la o generație care, actualmente, nu mai știe să se orienteze nici măcar în gusturi, consumă fast food, se îngrașă și ajunge la obezitate infantilă sau la vârstă foarte tânără, și, probabil, va muri de infarct mult mai repede decât alții, care consumă muzică de tip manea, care n-a deschis o carte, alta decât… Pe vremuri era o poantă, cu cartea de telefon, acum nici măcar nu se mai poate spune cartea de bucate…
Și toate acestea fac să avem lucruri servite de oameni pretențioși ca aspect, fornăitori ca și expresie, și cu citate majoritatea dintre ele incorecte și incomplete, dacă nu cumva unele chiar atribuite greșit. Toate acestea fac ca noi să ne aflăm într-un major pericol, pentru că știința și domeniul în care cel puțin eu activez, sănătatea, nu sunt negociabile și nu pot să fie puse sub talpa ignoranței!
– Cum ar fi 2025, vara, să zicem, cu acest individ președinte, atunci când, de la cea mai înaltă tribună a țării se va spune că nu există cancer, deși ție îți vin copii în spital cu cancer, și vaccinul e rău și… Cum ar arăta – ca să nu spun „va arăta” – lumea în cazul în care vom avea un președinte care face astfel de afirmații aberante în ceea ce privește medicina? Cum o să fie cu părinții copiilor, cu copiii de la spital, cu vaccinările, cu operațiile, cu cancerul și cu tot ce… există și nu există?…
– Pur și simplu refuz să-mi imaginez acest scenariu. Nu sunt în stare.
Ramona Băluțescu
Un răspuns la “„Știința și (…) sănătatea nu sunt negociabile și nu pot să fie puse sub talpa ignoranței!” – prof. dr. Mihai Gafencu despre afirmații ale lui Călin Georgescu”