Redacție March 4, 2020

 

Un alt stejar a fost pus la pământ de drujbele din Primăria Timișoara. Copacul istoric stătea în calea dezvoltării în forță a Timișoarei și încurca, pare-se, amenajarea, anunţată de primarul Nicolae Robu, a celebrelor trotuare cu plăci speciale. Arborele care a fost tăiat se afla în zona centrală a oraşului, în faţa Castelului Huniade.

 

 

Asociaţia Peisagiştilor din România, Filiala Teritorială Vest, a protestat împotriva deciziei și cere lămuriri suplimentare de la Garda de Mediu.

 

„Astăzi Timișoara a mai pierdut un stejar din patrimoniul orașului, doar pentru că încurca o alee. Am solicitat Gărzii de Mediu inspecția și controlul legalității lucrărilor de defrișare a arborilor din fața Muzeului Național al Banatului (Castelul Huniazilor), Piaţa Iancu Huniade nr. 1 Timișoara. Dar lucrurile sunt mai complicate un pic, în sensul că și dacă există aviz de tăiere, ne întrebăm cum de a fost posibil o asemenea viziune de a șterge identitatea peisageră a Timișoarei și a reduce fondul vegetal, cel care asigură serviciile ecosistemice (reducererea poluării, reglarea microclimatului, eliberă oxigen, biodiversitate etc). Tot mai clar este că Timișoara are nevoie de Carta Arborilor Istorici, un instrument necesar pentru identificarea arborilor cu valoare patrimonială, la fel cum este și Registrul Verde Al Spațiilor Verzi”, spun reprezentanţii Asociaţiei.

 

Revolta cetățenilor după isprava de miercuri dimineață a municipalității este de înțeles, în condițiile în care poluarea în Timișoara a atins cote alarmante, dar și pentru că Primăria Timişoara a mai fost amendată anul trecut după ce a pus la pământ şi alţi arbori de mari dimensiuni tot în aceeaşi zonă. Atunci, primăria a plătit din banii contribuabililor 50.000 de lei amenzi pentru tăierile ilegale de copaci.

Citește și:  Scandal izbucnit în sala de cinema a mall-ului din Calea Șagului. Două persoane au fost înjunghiate

 

1 thought on “Stejar istoric din centrul Timișoarei pus la pământ de drujba primăriei

  1. Ha-i bey k kopaci mai kreshte da Primare k Domnu Robu nu ma-i este pa lume da bun k iel in veatza la univerzu asta beyyy!!!!!!!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*