Directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, Adrian Bere, a declarat, pentru AGERPRES, că Comisariatul Judeţean Timiş al Gărzii de Mediu a confirmat faptul că arborele din scuarul Castelului Huniade, doborât săptămâna trecută de primărie, a fost tăiat legal, fiind un salcâm japonez putred, ci nu un stejar, aşa cum susţinea Asociaţia Peisagiştilor Vest.
„Arborele doborât, din scuarul din faţa Castelului Huniade (…) a fost salcâm japonez. Conform fotografiilor prezentate este un arbore foarte puternic vătămat de furtuna din septembrie 2017 când au fost rupte mai multe ramuri groase, a prezentat scorburi şi putregai atât la nivelul trunchiului cât şi la nivelul rădăcinii. Aşadar intervenţia a fost justificată şi a respectat prevederile Legii 24/2007. La data controlului, cioata a fost scoasă şi transplantată în curtea SDM, în vederea valorificării”, a citat Adrian Bere din nota de constatare a Gărzii de Mediu.
Asociaţia Peisagiştilor Vest din Timişoara a acuzat primăria că a tăiat „un stejar din patrimoniul oraşului, doar pentru că „încurca o alee” din faţa Castelului Huniade.
„Astăzi, Timişoara a mai pierdut un stejar din patrimoniul oraşului, doar pentru că încurca o alee. Am solicitat Gărzii de Mediu inspecţia şi controlul legalităţii lucrărilor de defrişare a arborilor din faţa Muzeului Naţional al Banatului (Castelul Huniazilor) din Timişoara. Dar lucrurile sunt mai complicate un pic, în sensul că şi dacă există aviz de tăiere, ne întrebăm cum de a fost posibil o asemenea viziune de a şterge identitatea peisageră a Timişoarei şi a reduce fondul vegetal, cel care asigură serviciile ecosistemice (reducererea poluării, reglarea microclimatului, eliberare oxigen, biodiversitate etc)”, afirma Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest.
La rândul său, Adrian Bere a explicat că decizia de a fi tăiat un arbore se ia în baza legislaţiei în vigoare, după o analiză a stării de sănătate a copacului şi că în niciun caz primăria nu taie copaci sănătoşi, dar nici nu îşi asumă să răspundă penal sau să plătească despăgubiri dacă astfel de copaci, care reprezintă un pericol la siguranţa cetăţenilor, ar cădea peste trecători sau peste bunurile acestora.