Redacție October 29, 2019

 

Iarna și-a făcut deja simțită prezența în mai multe zone ale țării, iar Poliția Română îi avertizează încă de duminică pe șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă că riscă amenzi de până la 2.900 de lei.

Pentru a face o alegere cât mai corectă în momentul în care vorbim despre acest gen de cauciucuri, polițiștii au realizat un ghid despre anvelopele de iarna și cât de multă siguranță ne oferă pe un carosabil alunecos. Potrivit „Legii cauciucurilor de iarnă” intrată în vigoare în 2011, toți cei care circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

 

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliția Română. „Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, mai transmite Poliția Română, care precizează că anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons” nu intră în categoria aceasta.

 

Când se montează cauciucurile de iarnă?

 

Concret, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, însă acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului, atrag atenția polițiștii.

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Citește și:  Cu mașina printre peroanele Gării de Nord din Timișoara

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

 

sursa

1 thought on “Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă riscă amenzi uriașe

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*