Sistemul de Garanție Returnare (SGR), implementat la sfârșitul anului 2023, înregistrează un avânt promițător, cu o creștere semnificativă a ratei de returnare a ambalajelor de băuturi. Iar Timișoara nu face excepție, unde sistemul se bucură de un real succes, cu o implicare tot mai activă a cetățenilor în reciclare.
Deși au existat temeri inițiale cu privire la funcționalitate, realitatea este că sistemul merge fluid, cu timpi de așteptare acceptabili. Din ce în ce mai mulți timișoreni se implică activ și returnează ambalajele de băuturi, fapt ce demonstrează o conștientizare tot mai mare a problemelor de mediu și o dorință reală de a contribui la un viitor mai sustenabil.
Sistemul de Garanție Returnare (SGR) câștigă rapid popularitate nu doar prin contribuția sa la un mediu mai curat, ci și prin beneficiul direct pentru cetățeni, prin recuperarea garanției de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Această dublă victorie generează o implicare semnificativă a oamenilor, din toate categoriile de vârstă și condiție socială.
În Timișoara, capacitatea punctelor de returnare este monitorizată constant și se iau măsuri suplimentare pentru a fluidiza procesul în zonele cu aglomerație la aparate. Timpul mediu de așteptare la automate este de câteva minute, în funcție de numărul persoanelor prezente la rând și de funcționalitatea respectivelor aparate.
Creștere rapidă a ratei de returnare la nivel național:
- Peste 23 de milioane de ambalaje returnate în primele 3 luni de la lansare
- O creștere de 700% a numărului de ambalaje returnate din luna decembrie 2023 până în luna februarie 2024
- Rata de returnare actuală depășește 50%
- Peste 9.000 de magazine și supermarketuri participante
- Peste 10.000 de automate de returnare instalate
- Implicarea activă a producătorilor, importatorilor și comercianților de băuturi
Prin urmare, Sistemul SGR din România se dovedește în prezent a fi benefic, cu o creștere rapidă a adoptării și o rată semnificativă de returnare a ambalajelor. Timișoara se remarcă și ea din ce în ce mai mult prin implicarea activă a cetățenilor în reciclare, contribuind semnificativ la beneficiile sistemului la nivel local.
foto (c) Viorel Vașadi