Pare o știre minoră, într-un restaurant de la capătul lumii s-a servit carne de pui artificială. Adică un fel de salam cu soia de la noi.
De fapt este cea mai importantă știre, nu numai a zilei.
Carnea asta artificială va schimba omenirea la fel de mult cum a schimbat-o revoluția industrială sau electronica și informatica.
Sute de milioane de oameni își vor schimba modul de viață. Sute de milioane de hectare de teren vor fi redate naturii. Chiar și modul de a gândi al oamenilor va fi schimbat.
***
Spun cei care au elaborat sistemul de garanție-returnare a ambalajelor că în acest fel se va reduce poluarea.
Eu spun că dimpotrivă, nu se va reduce nimic, toată povestea nu va duce la altceva decât împovărarea celor care se ocupă de comerțul produselor ambalate, la creșterea birocrației și scumpirea produselor respective.
Luați-vă o cafea și începeți să gândiți:
Cumpărați sucul sau berea și lăsați 50 de bani garanția pentru ambalaj. Cei 50 de bani trebuie contabillizați, că nu putem să ne jucăm așa cu bănuții ăia.
După aceea, la un moment dat, returnați ambalajul și primiți înapoi cei 50 de bani. Altă contabilizare.
Ambalajul acela trebuie depozitat undeva de către comerciant.
Deci, comerciantul, fie că este cineva care are o butică în balconul apartamentului, sau într-un spațiu închiriat, fie că este imensul lanț de magazine care vinde milioane de ambalaje într-o singură zi, va trebui să cheltuie ceva și pentru acel spațiu suplimentar de depozitare. Mai trebuie să plătească în plus și contabilului, că nici ăla nu e tâmpit să contabilizeze toate tranzacțiile astea de 50 de bani pe gratis. Din curiozitate, poate se duc toți cei care au elaborat și cei care susțin tâmpenia asta, la un contabil, să îl întrebe cam cât le cere pentru contabilizarea unei operațiuni de 50 de bani. Vă garantez că mult mai mult de 50 de bani.
Dar și cetățeanul, chiar crede cineva că într-o țară unde “săracule” este o înjurătură se vor duce oamenii la supermarket sau la butică cu balotul sau cu sacoșele pline de peturi, borcane, sticle de bere și doze de aluminiu?
Mă îndoiesc.
De fapt ambalajele vor rămâne tot acolo unde sunt și acum.
Cum ar trebui făcut?
Dacă eu m-aș ocupa de poată povestea asta aș impune producătorilor de ambalaje să plătească 50 de bani pentru ambalaj produs. Această sumă va fi depusă într-un cont special, să-i spunem “Fondul de garantare al recuperării ambalajelor”.
Când vinde ambalajele la prețul acesta se va adăuga această sumă, deci ambalajul nu va mai costa 5 bani ci prețul va fi de 55 de bani (menținem suma aia de 50 de bani/ambalaj). Producătorul de sucuri va scumpi și el sucul cu 50 de bani, la capătul lanțului și clientul plătește 50 de bani în plus.
În acest moment el, cetățeanul care a băut suc sau bere sau a mâncat compot face cu ambalajul ce dorește. Fie îl aruncă la tomberon, cum făcea când lumea era normală și gunoierii își făceau treaba, fie îl duce la un centru de colectare de genul celui cum erau centrele ICVA pe vremuri (în continuare o să le spun tot ICVA) și își primește bănuții, 50 de bani/ambalaj.
Poate îl aruncă pe stradă. Dar, pentru că 50 de bani pentru un PET este o afacere bună, sigur se vor găsi mici întreprinzători care să se plimbe prin oraș cu o remorcă mică agățată de bicicletă, sau chiar cu mașina, și să adune PET-urile de oriunde sunt aruncate pentru a le duce la centrele de colectare, în fond 10 PET-uri înseamnă 5 lei, 100 de PET-uri înseamnă 50 de lei. Și nu trebuie decât să le adune de pe stradă sau să le ia din tomberonul de gunoi.
Centrele astea ICVA nu vor fi niște anexe ale magazinelor ci vor fi firme de sine stătătoare care se ocupă cu așa ceva. De fapt există și acum dar poate nu dau chiar 50 de bani/PET și de aceea mai vedem așa ceva pe stradă.
Deci, cetățeanul sau cineva care se ocupă cu așa ceva, a predat la ICVA-ul din cartier sau din sat ambalajele și și-a primit banii.
Cei care se ocupă cu ICVA-urile alea pot să-și optimizeze și ei afacerea, nu trebuie neapărat ca totul să se reducă la imense depozite unde un tip în halat albastru și cu bască pe cap numără sticlele cu o mână și returnează banii cu cealaltă, în cartiere pot fi amplasate niște automate în care să bagi ambalajul, mașina aia îl toacă sau îl presează ca să încapă cât mai multe și îți dă banii. MAi face și primăria un bănuț din închirierea spațiului pentru acele automate, câte 2-3 mp pentru fiecare.
La centrele ICVA toată povestea este contabilizată iar situația cu ambalajele recuperate este transmisă la administrația de stat care le returnează banii.
De unde? Din “Fondul de garantare a recuperării ambalajelor”, unde s-au depus niște bani în momentul fabricării ambalajului.
În acest moment circuitul este închis, nimeni nu a pierdut, nimeni nu a câștigat, fabricantul de ambalaje a plătit la “Fond” dar și-a recuperat banii de pa producătorul de sucuri, producătorul a recuperat de la engrosist, engrosistul de la detailist, detailistul de la cetățean, cetățeanul fie și-a recuperat banii de la ICVA, fie a preferat să-și plătească luxul de a lăsa pe altcineva să se ocupe de treaba asta.
Dar care e afacerea acelor ICVA unde se adună milioane de PET-uri, sau tone de conserve de aluminiu?
Păi, ăștia vor presa PET-urile alea și le vor vinde ca materie primă. Sau, poate o să-și extindă afacerea și poate să facă tăieței din PET-uri, tăieței pe care să-i vândă producătorilor de asfalt (așa-i că nu v-ați gândit la așa ceva, că plasticul ăla din PET-uri dacă ar fi tăiat fâșii înguste de tot ar putea fi folosit la ranforsarea asfaltului, a plăcilor de gips-carton sau chiar a plăcilor fibrolemnoase?). Sau poate omul ăla ca să-și maximizeze profitul își va cumpăra o presă și un cuptor și în loc să vândă doze de aluminiu va vinde lingouri de aluminiu.
Iar în final toată lumea e fericită, comerciantul își vede de comerțul lui și nu are cheltuieli suplimentare, cetățeanul alege cum să-și trăiască viața și nu mai trebuie să se chinuie cu reciclarea, se crează și noi locuri de muncă iar mediul înconjurător va fi mult mai curat.
Mai mult, plătim și gunoierilor mai puțin pentru că aceștia, fie nu vor mai avea PET-uri în gunoi, cel mai probabil, fie își vor recupera ei bănuții predând acele PET-uri.
***
.
Premiera istorica: carne de pui crescuta in laborator, servita intr-un restaurant din Singapore
Carne de pui crescuta in laborator a fost servita pentru prima data sambata, 19 decembrie, intr-un restaurant din Singapore, o etapa istorica pentru producatorii sai care spera sa reduca amprenta de carbon lasata de consumul de carne pe planeta, relateaza AFP.
La inceputul lunii decembrie, Singapore si-a dat acordul pentru ca start-upul american Eat Just sa poata sa comercializeze carnea sa de pui crescuta in laborator, firma sustinand ca este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru asa-numita „carne curata” care nu provine de la animale sacrificate.
Miercuri, Eat Just a anuntat prima sa vanzare comerciala in restaurantul 1880 dintr-un cartier luxos din Singapore.
Sambata seara, restaurantul a servit aceasta carne produsa in laborator unor tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, invitati la aceasta lansare datorita „angajamentului lor de a construi o planeta mai buna”.
La aceasta cina „istorica” jurnalistii nu au avut acces din cauza pandemiei de COVID-19.
Servirea acestei carni artificiale este „o etapa revolutionara in lupta impotriva schimbarilor climatice si a aprovizionarii populatiei mondiale fara a afecta planeta”, a declarat fondatorul restaurantului 1880, Marc Nicholson.
Pentru fondatorul Eat Just, Josh Tetrick, aceasta premiera „ne aduce mai aproape de o lume in care majoritatea carnii pe care o consumam nu va necesita distrugerea unei singure paduri, mutarea unui singur habitat animal sau utilizarea unei singure picaturi de antibiotic”.
Kamala Harris, următorul preşedinte al Americii? E politiciana care a scris istorie
Anticipăm puţin şi ne transpunem patru ani mai târziu, când Joe Biden, actualul preşedinte al Americii, va avea, deja, 82 de ani şi va preda ştafeta candidaturii din partea democraţilor unei femei tinere şi progresiste, vice-preşedintele Kamala Harris (56).
Agentia medicamentului din SUA cerceteaza cinci reactii alergice inregistrate la persoanele carora li s-a administrat vaccinul anti-Covid facut de Pfizer
Agentia americana pentru medicamente (FDA) cerceteaza cinci reactii alergice care au fost inregistrate la unele persoane carora li s-a administrat, in ultimele zile, vaccinul anti-Covid creat de Pfizer si BioNTech, a spus vineri seara un oficial al agentiei, relateaza Reuters.
Conform sursei citate, doctorul Peter Marks, director al Centrului pentru evaluare si cercetare biologica din cadrul FDA, a delarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca reactiile alergice au fost raportate in mai mult de un stat, printre care Alaska.
Marks a spus ca o substanta numita Polietilenglicol este un ingredient in vaccinul Pfizer – cat si in cel de la Moderna aprobat vineri – care „ar putea fi vinovatul” care provoaca reactiilor alergice.
Marks a spus ca reactiile alergice la Polietilenglicol ar putea fi oarecum mai comune decat s-a crezut initial. Cazurile din Alaska au fost similare cu doua cazuri raportate saptamana trecuta in Marea Britanie.
Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a spus ca oricine cu un istoric de reactii anafilactice sau cu reactii alergice severe la medicamente sau mancare ar trebui sa nu se vaccineze cu vaccinul Pfizer.
„Vehiculul de lansare Soyuz-2.1b împreună cu un booster Fregat şi 36 de sateliţi de comunicaţii OneWeb au fost lansaţi de pe cosmodromul Vostochny „, a scris vineri pe Twitter Roscosmos.
Această lansare va extinde numărul sateliţilor OneWeb de pe orbită la 110, în cadrul unei flote ce va cuprinde 648 de sateliţi, potrivit operatorului OneWeb, citat de Reuters.
„În conformitate cu secvenţa de zbor, sateliţii OneWeb vor fi separaţi în mod secvenţial în grupuri de patru”, a declarat agenţia spaţială rusă Roscosmos într-un comunicat emis după lansare.
Compania OneWeb intenţionează să ofere internet wireless de mare viteză oriunde în lume printr-o reţea de sateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine de aproximativ 1.200 de kilometri.
SpaceX a lansat racheta Falcon 9 pentru o misiune secretă a guvernului SUA
Sarah Palin se alătură apelurilor de a-l ierta pe Assange și condamnă comentariile anterioare despre fondatorul WikiLeaks: „Am făcut o greșeală”
Fosta candidată republicană la funcția de vicepreședinte și guvernatorul Alaska, Sarah Palin, s-a alăturat corului de voci care cerea iertare pentru Julian Assange, în ciuda condamnării „răului” din trecut.
Pe măsură ce zvonurile se învârt despre o posibilă iertare pentru Assange din partea președintelui Donald Trump, tot mai mulți avocați și-au arătat sprijinul în spatele fondatorului WikiLeaks, iar acum Palin se poate considera un membru surprinzător al acestor voci.
Trump minimizează pe hack-ul guvernului după ce Pompeo îl învinovățește pe Rusia
Nu după mult timp după ce Mike Pompeo a devenit primul membru al administrației Trump care a dat vina pe Rusia pentru pirateria largă a agențiilor guvernamentale americane și a companiilor private care au trimis Washingtonul luptând pentru a umple breșa, președintele a încercat să reducă piratarea.
Drept răspuns, un democrat în vârstă al Congresului l-a acuzat pe Trump de „o altă trădare scandaloasă a securității noastre naționale”.
„Cyber Hack-ul este mult mai mare în Fake News Media decât în realitate”, a scris Trump pe Twitter sâmbătă dimineață. „Am fost complet informat și totul este bine sub control. Rusia, Rusia, Rusia este cântarea prioritară atunci când se întâmplă orice, deoarece [mass-media din SUA] este, din cele mai multe motive financiare, pietrificată de a discuta despre posibilitatea ca aceasta să fie China (poate!) ”
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susţinut de PNL pentru funcţia de premier în viitorul guvern, a anunţat, sâmbătă, că programul de guvernare al coaliţiei PNL-USR PLUS-UDMR va fi finalizat duminică, cel târziu luni. Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că în urma discuţiilor coaliției de guvernare a fost definită arhitectura instituţională guvernamentală şi a fost definit modul de gestiune a poziţiilor de răspundere pe palierele doi şi trei ale guvernării.
USR-PLUS va avea peste 40 de prefecți și subprefecți, conducerea Gărzii de Mediu și cea a CNAS
USR PLUS a obținut 42 de funcții de prefecți și subprefecți, conducerea unor autorități importante pentru protecția mediului cât și cea a CNAS în viitoarea guvernare. Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
Alianța USR-PLUS a obținut, după 3 zile de negocieri politice cu PNL și UDMR, pe lângă portofoliile din viitorul Guvern, posibilitatea de a numi conducerea la autoritățile centrale pentru protecția mediului, românii de pretutindeni și CNAS dar și dreptul de reprezentare guvernamentală în județele țării prin 42 de funcții de prefect și subprefect.
Astfel, USR-PLUS va avea 14 prefecți și 28 de subprefecți în țară, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.
În ceea ce privește aria de implementare a politicilor de mediu, alianța va avea dreptul de a numi conducerea la Garda Națională de Mediu, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Orban spune ca functiile de demnitate publica vor fi exercitate de oamenii partidelor. Functiile din administratie, ocupate prin concurs transparent
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat sambata, 19 decembrie, ca functiile de demnitate publica, fiind de raspundere politica, vor fi exercitate de reprezentanti ai partidelor din coalitie, dar cele aflate in zona administrativa vor fi ocupate „prin concurs organizat transparent”.
Cioloş: Nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă
Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, sâmbătă, la finalul discuţiilor privind programul de guvernare al coaliţiei, că nu vor fi împărţite şi nici nu vor fi transformate în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă din instituţiile şi structurile deconcentrate. „Vreau să vă asigur că nu vom împărţi şi nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă, în instituţiile şi structurile deconcentrate, în acele agenţii care sunt conduse de directori generali care sunt funcţionari publici şi trebuie numiţi prin concurs.
Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este condusă de un comitet de reglementare. Domnul Gheorghe Gabriel, fost politician ALDE, este membru în acest comitet. A ajuns, fără nici o experiență, la Transelectrica, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Romgaz și, acum, în conducerea ANRE!
CV-ul și o mare parte a declarațiilor de avere ale domnului Gheorghe Gabriel duhnesc a știință. Asta dacă impostura e o știință.
<strong>Bine, există și posibilitatea ca omul să fie încarnarea lui Zamolxes în ANRE și, deci, să se ocupe de făcutul de minuni acolo.
În declarația de avere de pe 11.05.2017 domnul Gabriel Gheorghe avea un venit anual de 18.601 lei, o datorie de 330.000 de lei, un Mercedes din 2012 și trei proprietăți în Sibiu.
Peste exact un an de zile, domnul Gheorghe are în plus un Volkswagen (în declarația din 2017 este din 2012, în declarația din 2020 este din 2014), a achitat datoria de 30.000 de lei, a pus în bancă peste 180.000 de lei și peste 10.000 de euro, dintr-un venit de sub 197.000 lei.
Mai clar, a câștigat de la stat și din chirii sub 197.000 RON și a economisit peste 255.000 RON, plus o mașină Volkswagen.
Cum va funcționa sistemul garantie-returnare prin care primesti înapoi banii pentru fiecare sticla si PET
Romanii vor plati 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apa, bauturi racoritoare si alcoolice cumparate din magazine.
Sistemul garantie-returnare prin care primesti inapoi banii pentru fiecare sticla si PET va fi functional efectiv abia intr-un an si jumatate, a explicat la Digi24 ministrul Mediului Mircea Fechet.
Oficialul a precizat ca, dupa ce „consumi o bautura ambalata in PET-uri sau doze de aluminiu sau sticla o vei returna in magazin, fara sa ai nevoie de bonul fiscal de cand ai cumparat bautura respectiva. Se poate returna oriunde in tara. Se poate face asta fie in aparatele specifice pentru asta, fie in magazinele mici de cartier putea fi returnate la orice magazin, de oriunde din tara, fara sa fie necesar bonul fiscal de la cumparare”.