Nici măcar o săptămână nu trece fără ca un nou scandal să implice medici.
Cât de lipsit de scrupule și josnic trebuie să fii ca să accepți mită sub formă de borș și miere — ca să nu mai vorbim de bani — de la un om care vine la tine cu frica morții în suflet?
Această situație evidențiază o problemă profundă în sistemul medical, unde unii practicieni par să fi uitat jurământul pe care l-au depus la începutul carierei lor. În loc să își dedice toate eforturile îngrijirii pacienților și salvării de vieți, aceștia aleg să abuzeze de puterea și influența lor în cele mai vulnerabile momente ale celor pe care ar trebui să îi ajute. Este o realitate tulburătoare și inacceptabilă într-o societate care ar trebui să valorizeze demnitatea umană și să pună sănătatea oamenilor mai presus de interesele financiare.
Faptele acestea distrug încrederea dintre medici și pacienți și știrbesc prestigiul unei profesii care ar trebui să fie un simbol al empatiei și dedicării. Când pacienții, copleșiți de teama și incertitudinea unui diagnostic, sunt forțați să ofere „atenții” pentru a primi îngrijirea necesară, este clar că sistemul trebuie reformat din temelii.
*
Din păcate, chiar dacă dânsul nu-și dă seama, domnul Boloș nu și-a îndeplinit responsabilitățile. Poate că a fost din lipsa de cunoaștere a situației din domeniul pe care îl gestiona, dar rezultatul a fost același: domnul Boloș nu și-a făcut datoria.
Acțiunile sale au generat un haos informatic și contabil și nu au adus nimic bun în afară de câștiguri substanțiale unor firme de software și consultanți, pe seama contribuabililor. Măsurile implementate nu au adus nimic nou față de declarația 394, pe care firmele o depuneau deja de mulți ani.
Inițiativele precum e-facturile și alte „e-uri”, de altfel niște lucruri extrem de prost concepute pe care le-am preluat de la alții, ca niște maimuțe idioate, și implementate la noi cu costuri considerabile, nu au adus nici un byte de informație utilă suplimentară.
Este regretabil, deoarece s-au irosit mulți bani și mult timp. Dacă în Ministerul Finanțelor și ANAF ar fi existat specialiști cu adevărat competenți, am fi putut asista la o informatizare reală, care să fie în beneficiul contribuabililor și al statului, nu una făcută doar de dragul informatizării.
*
O altă problemă gravă care afectează nu doar această țară, ci întreaga Uniune Europeană, este disfuncționalitatea sistemului de justiție. Dacă acest sistem ar funcționa așa cum ar trebui, nu ar fi posibil ca tot felul de derbedei urmăriți internațional, implicați în activități ilegale, să circule liber prin Europa și nimeni nu-i arestează, ca să-i aducă din post în post, cu o bilă legată de picior cu un lanț.
Infractorii, care ar trebui să fie capturați și predați autorităților competente, continuă să profite de lacunele juridice și de lipsa de cooperare eficientă între statele membre. Ba mai mult, în România bandiților le mai crește și pensia.
*
În urmă cu mulți ani, când la un moment dat nu aveam ce să citesc, am ajuns să citesc din scoarță în scoarță Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Țin minte că era acolo o regulă care spunea că dacă cineva folosește o mașină pentru a comite o infracțiune – de exemplu, să fure niște știuleți de porumb de pe câmp, să transporte un infractor sau să răpească pe cineva și să îl ducă undeva cu mașina – acea mașină va fi confiscată.
Mai era și Legea 18, care cerea să îți justifici banii, casele, mașinile și alte bunuri pe care le ai. Să nu vă imaginați că orice cetățean trebuia să-și depună lunar statele de plată la Miliția Economică, dar dacă averea ta ieșea prea mult în evidentă veneau niște oameni și te întrebau de unde ai banii ăia. Iar dacă puteai să-i justifici nu era nici o problemă, nimeni nu îți confisca banii obținuți cinstit.
Erau menționate și circumstanțele agravante, de exemplu era una să intri singur în casa cuiva și să-i furi butelia, dar era mult mai grav dacă te asociai cu alții pentru a face asta. O altă situație cu circumstanțe agravante era când un judecător sau cineva din sistemul de justiție sau din Miliție (actuala Poliție) comitea o infracțiune, cum ar fi să ajute un infractor să scape. În astfel de cazuri, pedepsele erau mai severe, pentru că acești oameni cunoșteau legea și știau exact ce rău provoacă societății prin acțiunile lor.
Totuși, erau și lucruri bune în legile de atunci. Dacă legile respective ar fi existat și acum, cei trei ticăloși implicați în acea răpire probabil ar fi primit fiecare vreo 10 ani de închisoare și ar fi rămas și fără Mercedesul acela. După care ar fi venit niște specialiști și le-ar fi numărat papiotele de ață din sertarul mașinii de cusut și ar fi stabilit că nu își justifică averea, așa că le-ar fi luat și cășile.
Și nu prea ar fi fost judecători sau procurori care să-i scoată basma curată, că le era frică, mai ales că toți colaborau cu securitatea și abia așteptau să se toarne unii pe alții.
***
COMENTARIU Lelia Munteanu: Ura
The American Conservative: Arctica, noul câmp de luptă al marilor puteri
Preşedinta Parlamentului European îşi numeşte cumnatul în poziţia de şef de cabinet
2020: Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 11)
Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?
Deputat polonez: Ministrul ucrainean de externe trebuie declarat persona non grata
Deputatul Sejmului polonez Janusz Kowalski a criticat declarația ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba despre masacrul de la Volyn pe rețeaua de socializare X. „Acest politician ar trebui să fie declarat persona non grata în Polonia. Trebuie să părăsească țara noastră imediat!” a scris el.În plus, Kovalsky a numit declarația lui Kuleba revizionistă.
Studiu – Cu cât vârsta tatălui este mai mare, cu atât este mai mare riscul de boli genetice pentru copil
“Eroul” de la Nassiryah? “Cumsecadele” Nicolae Ionel Ciucă, un impostor în slujba ţării
“Marcel Ciolacu încearcă din nou să aducă PSD la conducerea României, după 20 de ani. Dar, din postura unui apărător al intereselor oamenilor, PNL va face tot ce îi stă în putință pentru a împiedica acest lucru.”. L-am citat aici pe preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, o declaraţie făcută imediat după Congresul PSD, acolo unde liderii…
Simion, despre Şoşoacă şi Lasconi: Să se lămurească între ele care fac mai multe mătănii, că brusc au luat-o pe calea credinţei/ Acum câţiva ani erau împotriva pupăturilor de moaşte
Preşedintele formațiunii extremiste AUR, George Simion, a afirmat că Diana Şoşoacă, preşedintele SOS, şi Elena Lasconi, preşedintele USR, ”trebuie să se lămurescă între ele care…
Țara celor slugarnici, casa celor luați de proști
E război, Ioane, e război, Vasile, e război, Gheorghe. Dar nu este război chiar la noi în țară. Este război la granițele noastre, uneori mai aproape, uneori mai departe. Nu putem nega asta, nu putem nega nici că situația nu este deloc roz și că, într-un fel, cu explozii de rachete și drone la Izmail, la doar 500-600 de metri de malul românesc al Dunării, nu prea ar trebui să ne relaxăm.
Dar nu este război la noi în țară, toți pretinșii responsabili de bunul mers al țărișoarei ne asigură că suntem bine, safe și nu avem de ce să ne facem griji. Prin urmare, nici nu ne facem și încercăm să ne ducem viața la fel ca înainte. Ne mai lovim de produsele care vin din Ucraina și inundă piața românească, mai facem față, mai ușor sau mai greu, cheltuielilor pe care ni le provoacă și nouă războiul, ne împrumutăm sume colosale pentru a cumpăra armament de care avem sau n-avem nevoie. Speriați de pățania ucrainenilor, ne înarmăm accelerat, nu neapărat și inteligent. Dar despre asta am mai vorbit.
Nu știm, nici astăzi, la doi ani și jumătate de la începerea invaziei rusești în țara vecină, cum și în ce sumă a ajutat România Ucraina. Avem vagi estimări ale eforturilor financiare făcute cu primirea refugiaților ucraineni, știm că există pierderi mari ale agricultorilor români, cel puțin în anii 2022 și 2023, provocate de prețul scăzut al produselor agricole care teoretic doar ne tranzitează țara. Nu știm, însă, valoarea ajutoarelor militare, nu știm ce armament și ce muniții am livrat, cât au costat ele și de unde am luat banii. Știm doar despre sistemul Patriot donat, dar nu avem informații despre alt armament la care am renunțat pentru a satisface cererile ucrainenilor. Și, oricât de discreți am vrea să fim, nu e absolut deloc normal să nu știm cum sunt cheltuiți banii noștri.
Şase medici şi o asistentă de la Oncologie din Timişoara, sub control judiciar pentru luare de mită. Sumele, de ordinul zecilor de mii de lei şi euro
Fritz cel siderat și furios că se ia șpagă în spitale
Dominic Fritz, primarul din Timișoara, se declară siderat și furios. Asta după ce o ceată de medici de la Oncologie, din Spitalul Municipal Timișoara, au fost săltați de procurori.
„Sunt siderat și înfuriat. Aproape toți medicii din secția de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzați de procurori că au luat șpagă, în mod repetat, de la pacienți și familiile lor. Asta doar două luni după ce fostul șef al aceleiași secții a fost condamnat la 3 ani de închisoare (cu suspendare) tot pentru luare de mită” – scrie Fritz pe Facebook.
Marcel Boloş, întrebat dacă va fi remaniat: Eu mi-am făcut şi îmi fac datoria
„Eu mi-am făcut şi îmi fac datoria, aceea de a propune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, pentru digitalizare…”, a spus, joi, Marcel Boloş, întrebat dacă va fi remaniat, înaintea şedinţei conducerii PNL.
Vicepreședinte CECCAR despre CNP-ul fiscal în comerțul online: Obiectivul este să încasăm taxe și impozite? Ele se colectează de la vânzător, nu de la client
Utilizarea CNP-ului fiscal (NID) în sistemul opțional de a credit fiscal nu este neapărat o măsură rea, susține Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
„Trebuie făcută o analiză să vezi în ce măsură nu se îngreunează procesul, în ideea de îngrijire a oamenilor vor folosi acest cod pentru obținerea acelui credit fiscal”, a spus el.
Problema, în opinia sa, vine la comerțul online, unde acolo obligativitatea utilizării crede că este în acest moment inoportună.
„Până la urmă, care este obiectivul nostru? Este să colectăm taxe și impozite? Păi, taxele și impozite le colectez de la vânzător, nu de la client. Și atunci sigur că nu vedem neapărat rezonabilă și proporțională această măsură cu obiectivul pe care și-l propun”, afirmă Șova.
Potrivit acestuia, unuia care nu vrea să fie corect, să poată încerca să-i pui în NIF-ul în factură, dar el se duce să-și ia produsele pe site-ul din Bulgaria și le ridică de la Ruse.
„România sa mai trezită experiențe de genul acesta, dar se pare că nu învățăm. Mai cumpăr minte cu taxe de mediu? Sa umplut România cu mașini înmatriculate în Bulgaria. Ce a câștigat statut? Nu România a câștigat, ci statul bulgar”, a spus el.
Este de părere că autoritățile trebuie să vadă lucrurile într-o perspectivă mult mai largă și să încerce să analizeze toate efectele acestor măsuri, nu să se gândească că o măsură are un singur efect.
VIDEO: Unde a fost filmat Sorin Oprescu
Marian Nazat: Olimpice, și nu prea!
București. Delegația olimpică a României, mai bogată în metale prețioase decât vecina sa plavă, se întoarce acasă. Se aliniază cuminte și stingheră în salonul oficial al aeroportului și se pozează cu Mihai Covaliu și cu Elisabeta Lipă, după care fiecare o ia care-ncotro.
Ce diferență între cele două secvențe… Chiar nu mai există o sămânță de fior patriotic în scutlâcul de la Gurile Dunării? Chiar nu mai există o fărâmă de mândrie națională care să te scoată în stradă pentru a-ți omagia campionii de la Paris? Răspunsurile mă descumpănesc și, dincolo de tușele triste ale tabloului de la Otopeni, se întinde indiferența… Să ai un asemenea miracol sportiv ca David Popovici și să-l ignori cu atâta nesimțire mi se pare o palmă de neiertat dată performanței ! Dar nu mă mir, într-o țară în care meritocrația a fost abolită de câteva decenii, iar recunoștința zace pe undeva, pe holurile Spitalului… Pantelimon ! Publicul de la noi are alte gusturi și priorități, cu miros de marijuana și de Untold, Neversea… Nu mai întrevăd vreo speranță, suntem un popor paralizat și care, culmea, benchetuiește în ritm de manele și hip-hop…
Cât îl privește pe părintele nației, probabil că acesta se golfănea pe terenurile cu circuit închis ale patriei de prepelici și nu și-a găsit loc în agenda ca să le mulțumească ambasadorilor în trening roșu, galben și albastru…
Bărbat, răpit în plină zi din parcare de la LIDL
Cei trei au fost depistați în colaborare cu IPJ Cluj.
În fapt, la data de 27.08.2024, în jurul orei 15:04, polițiștii timișoreni au fost sesizați cu privire la faptul că, în parcarea unei societăți comerciale de pe Calea Torontalului din Timișoara, a oprit un autovehicul în care se aflau 3 persoane, iar din acesta a coborât un bărbat, care s-a apropiat de un alt bărbat, în vârstă de 40 de ani, cunoscut cu handicap locomotor și cu alte probleme de sănătate și l-a introdus în autovehicul cu forța, pornind într-o direcție necunoscută.
Municipalitatea demarează exproprierile pentru construirea primului pod executat în Timișoara după mai bine de 30 de ani
Incendiu de vegetație în Timișoara: Peste 25 de hectare mistuite de flăcări
Un incendiu puternic de vegetație uscată a izbucnit ieri seară, 29 august, în jurul orei 18:00, în zona de sud a Timișoarei, la intrarea în […]
Calum Scott, Editori și Patrice, Timișoara și Festivalul Codru! Publicul este așteptat în număr mare
Timișoara găzduiește în prezent un festival de muzică. Anul acesta intenționăm să publicăm Festivalul 2024 la Festivalul Codru, dintre care unul este o scenă de artă națională și internațională care va aduce o scenă specială Marelui Festival Zoologic. Festivalul este programat să aibă loc în perioada 30 august – 1 septembrie.