Redacție June 18, 2021

 

 

Se împlinesc 70 de ani (1951) de când a avut loc Deportarea în Bărăgan (începută în noaptea de Rusalii – 17 spre 18 iunie) efectuată de regimul comunist. A fost cea mai amplă acţiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în fosta Uniune Sovietică.

 

Pe fondul încordării relațiilor dintre România și Iugoslavia, exclusă în 1948 din Cominform, populaţia din zona de frontieră reprezenta pentru guvernul comunist de la București „un factor ridicat de risc”. Pentru a securiza zona, conducerea de partid a hotărât ca pe o rază de aproximativ 25 de km populaţia să fie „dislocată”. Un număr de 12.791 de familii, respectiv 40.230 de persoane, din care 33.000 au fost doar bănăţeni, din 258 de localităţi, din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi, au fost ridicate din căminele lor şi deportate în Câmpia Bărăganului. Au fost vizate grupuri sociale şi etnice considerate de risc: chiaburi (ţărani înstăriţi), comercianţi, foşti industriaşi, refugiaţi din Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţa, români, germani, sârbi, bulgari, aromâni, evrei şi alţii.

În perioada 1951-1956, cât a durat domiciliul forţat în Bărăgan, au murit peste 1.700 de oameni, dintre care 174 de copii.

 

Ziua Victimelor Deportării în timpul Regimului Comunist

 

Inițiată în anul 2020 de senatorul PNL Ion Marcel Vela, este marcată pentru a arăta dramele și pierderile suferite de victimele deportate de regimul comunist, amintind de Deportarea în Bărăgan din 18 iunie 1951, una din cele mai ample acțiuni de acest gen din România comunistă.

 

sursa: Rador

Citește și:  2.357 doze de vaccin anti-COVID administrate în Timiș, în ultimele 24 de ore

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*