Într-o lume ideală, în care toți oamenii sunt inteligenți, această revistă a presei ar trebui citită în următorul fel:
Mai întâi vedem titlul articolului, poate o poză și un scurt rezumat din câteva cuvinte.
Dacă subiectul ne interesează, dăm click pe acel titlu subliniat și citim întregul articol.
După aceea, dacă mai este nevoie, căutăm referințe pe internet, că acum avem nemaipomenita șansă să avem toată informația la un click distanță, așa că nu mai este admisibil să ne lăsăm prostiți decât dacă suntem și noi niște proști.
De exemplu căutăm despre Taiwan, a fost acesta din cele mai vechi timpuri o țară independentă sau este adevărat ce spune omul ăla într-un articol de mai jos.
Sau, căutăm despre daci, este așa cum spune Dan Alexe, sau, dimpotrivă este așa cum am învățat la orele de istorie.
La fel putem căuta despre tramvaie, că tot a apărut discuția asta în spațiul public, au fost culorile alb-violet o tradiție în Timișoara, niște culori care sunt, așa cum spune una din părți, “culorile cu care comunitatea adevărată de timișoreni se identifică”? Sau tradiția a fost ca acestea să fie vopsite în galben, așa cum spune cealaltă parte?
Eu sunt un adevărat timișorean, nu am venit aici cu pluta. Și sunt timișorean cu mult înainte ca acel domn care vorbește despre “comunitatea de adevărați timișoreni” să fi venit aici de unde a venit.
De aceea pe mine puteți să mă credeți când vorbesc despre Timișoara, pentru că eu spun despre lucrurile pe care le-am văzut cu ochii mei.
Adevărul este că tramvaiele din acest oraș au fost dintotdeauna galbene.
A existat o scurtă perioadă cândva în anii ‘60, când acestea au fost vopsite în culorile tricolorului, unele roșii, altele galbene și altele albastre, dar acea perioadă a fost destul de scurtă, după care s-a revenit la culoarea galbenă.
După revoluție, când au fost aduse tramvaiele second-hand din Germania, inițial acestea nu au mai fost imediat revopsite, ci au rămas așa cum au fost acolo de unde veniseră, așa că pe lângă tramvaiele galbene am avut tramvaie de toate culorile. Unora nici nu li se schimbase tăblița aceea indicatoare care menționa destinația. Mai rârziu și o parte din acestea au fost revopsite în culorile alb-violet.
Culorile alb-violet au apărut pe mijloacele de transport în comun abia în urmă cu foarte puțin timp, când în administrația locală au ajuns niște persoane pasionate de băut bere și scuipat semințe la meciurile cu Poli.
Și pentru că aceștia nu știau prea multe despre acest oraș și despre nenumăratele premiere sau realizări care ne-au făcut cunoscuți în toată Europa și pe Wikipedia, au crezut că cel mai important lucru care s-a întâmplat aici a fost existența unei echipe oarecare de fotbal. Așa că au vopsit unele mijloace de transport în culorile alb-violet.
De altfel, dacă dați click-dreapta pe clipul de mai jos nu mai trebuie să credeți pe nimeni, acolo puteți vedea care au fost culorile folosite pentru vopsirea mijloacelor de transport în comun din Timișoara, cu mențiunea că unele din aceste culori, cele ale autobuzelor și ale troleibuzelor, erau cele folosite implicit de fabricanții acestora.
Și veți constata că departe de a fi o tradiție, culorile alb-violet au fost folosite doar începând cu 1995.
După aceea putem să căutăm și de ce culoarea galbenă ar fi mai potrivită, de data asta obținând argumente științifice.
Acum aveți acces la ChatGPT care este foarte simplu de folosit și mai e și gratuit, întrebați-l, puteți să-l întrebați orice, și astfel atunci când vă veți exprima opinia, veți putea să o faceți serios și responsabil, fiind înarmați cu toate cunoștințele necesare.
De fapt așa ar trebui să procedăm de fiecare dată când ne exprimăm opinia sau mergem la vot.
Din păcate prea puțini fac acest lucru, de aceea lumea asta a ajuns unde a ajuns. Și ce este mai rău abia urmează.
Iar dacă citiți și mai jos de acest text veți afla o mulțime de alte lucruri interesante care s-au întâmplat în lume, în Romănia sau în Timișoara.
Veți afla că Jeff Bezos face o rachetă care să ducă oamenii pe Lună, că o arăboaică a ajuns pe Stația Spațială Internațională, că în Franța s-au interzis zborurile cu avionul pe distanțe scurte, că, atenție această este o știre deosebit de importantă pentru români, nu veți mai putea să vă uitați la Netflix pe abonamentul altuia.
Veți afla și care este adevărul despre Taiwan, despre faptul că dacii ăia s-ar putea să nu fie chiar așa cum am învățat noi în școală, că Darius Vâlcov s-a predat poliției italiene, sau că Alecu Paleologu a fost turnător, ceea ce nu ar fi o problemă, toți au fost chiar dacă după revoluție au fost considerați onești și dizidenți anticomuniști.
O altă stire este că că ăstia de acum, anticomuniștii, folosesc aceleași metode pe care le foloseau și ăia de dinainte. Lucru de înțeles dacă ținem cont că sunt copiii celor de dinainte și după cum se știe, așchia nu sare departe de trunchi.
Veți afla totodată de ce este bine să mâncați ouă.
Iar pe plan local veți afla că, în ciuda faptului că unii dintre noi nu știm despre ele, în Timișoara se întâmplă tot felul de lucruri pozitive, au loc tot felul de manifestări culturale și se fac și o mulțime de alte de lucruri importante, este adevărat, se fac cam încet dar se fac.
***
Penuria de energie: „Ce e mai rău urmează să vină” pentru Europa, a declarat ministrul Energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi, la un forum din Doha. Oficialul qatarez despre faptul că europenii vor trebui să se confrunte cu o ”realitate care se va impune” dacă nu se schimbă nimic în domeniul aprovizionării cu energie. Qatar este al treilea cel mai mare exportator de gaze naturale din lume – după Rusia și SUA – și deține 12,5% din rezervele mondiale de gaze naturale.
Prima femeie astronaut din Arabia Saudită a ajuns pe Stația Spațială Internațională
Capsula spațială în care se află, printre alți membri ai echipajului, și prima femeie astronaut din Arabia Saudită, Rayyanah Barnawi, a andocat pe Stația Spațială Internațională (ISS). Rayyanah Barnawi, cercetător pe celule stem, va efectua 20 de experimente focalizate pe celule stem și cancerul de sân. Misiunea spațială a fost lansată duminica din Florida, în […]
Jeff Bezos de la Amazon va ajuta NASA să se întoarcă pe Lună
Franţa a interzis-oportune pe distanţe scurte pentru a reduce poluarea
Autoritățile din Franța au interzis deschise pe distanțe scurte pentru a reduce emisiile de carbon
Gata cu utilizarea conturilor la comun pe Netflix. Compania şi-a actualizat termenii
Dan Tomozei, jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre tensiunile care au apărut între China și Taiwan. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă. În […]
Cine erau „dacii” sau „daco-geții” și cum nu putem avea mereu încredere în mărturiile antice
Găsim în „Istoria Romei” a lui Mary Beard confirmarea că trebuie să relativizăm toate miturile, chiar și cele care păreau consfințite definitiv de tradiție.
Mary Beard amintește ocuparea și jefuirea Romei de către «gali» în anul 390 î.e.n. (episodul cu gâștele Capitoliului etc.). Ea pune însă «gali» între ghilimele, în ciuda tradiției dublu milenare, deoarece, spune ea: „Ne este imposibil să știm cine erau acei invadatori, romanii nedistingând între cei pe care îi strângeau la pachet sub denumirea de «triburi barbare» din nord.”
Și are dreptate, căci Cezar în De Bello Gallico, sau Tacit în Germania, nu furnizează nici cea mai mică informație (de altfel, probabil că nici nu i-ar fi interesat să afle, sau ar fi găsit distincțiile total irelevante) despre identitatea celor numiți colectiv acolo «gali» și, respectiv, «germani». Nu avem nici cea mai măruntă idee dacă printre aceia nu se aflau cumva populații fino-ugrice sau alt tip de non-indo-europeni, precum «rheticii» din Alpi.
Gallia și Germania erau doar etichete generice (ca și Dacia), în care nu vom ști niciodată ce limbi se vorbeau și ce soi de populații trăiau barbar acolo. Exact asta se poate spune și despre «Dacia»: o simplă etichetă generică sub care se ascunde o gaură neagră.
Ion Cristoiu: Proletcultismul criticii anticomuniste
Parlamentarii din coaliția de guvernare vor depune amendamentele pentru proiectul privind desființarea pensiilor speciale joi, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, care a spus că vor fi bazate mai multe principii.
Darius Vâlcov, dat în urmărire internațională, sa predat la o secție de Poliție din Napoli
Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, sa predat la o secție de Poliție din Napoli, scrie presa din Italia.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat marți seară, 23 mai, la B1 TV, după ce Consiliul Național de Etică a stabilit că Lucian Bode nu a plagiat în lucrarea de doctorat, că ministrul PNL de interne face parte din categoria politicienilor „nulități”, care „în materie de educație sunt zero”, dar care au doctorat.
Imaginea instituțiilor de presă din România este folosită de site-uri fantomă care promit „medicamente-minune” care te scapă de toate problemele. Site-urile fantomă sunt din țări din spațiul ex-sovietic, o spune chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care vorbește de „o înșelătorie”. Aceste minute construite: site-uri media din România sunt copiate, este folosită imaginea unor medici români foarte cunoscuți care apar cu interviuri inventate vorbind despre eficiența produselor și, pentru a fi și mai credibil, se folosește numele Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului.
Alexandru Rafila: „Medicii ar trebui să fie plătiți în funcție de performanță”
Performanța ar trebui să fie principalul criteriu de salarizare a medicilor, afirmă prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Conferința Națională „Iași – polul excelenței în sănătate”, organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul, prin proiectul România Inteligentă.
„În primul rând, Guvernul României nu este în grevă”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, întrebat cât mai poate dura greva din educație și ce le transmit părinților care nu știu de pe o zi pe alta ce vor face cu copiii lor.
Marina Almășan: Salarii mai mari pentru profesori?….
Sunt fiică de profesoară și, în plus, mai sunt și o fostă „elevă silitoare” – sintagmă care cred că astăzi sună la fel de ridicol precum sau rochie cu crinolină, călare pe o motoră ultimul răcnet. Prin urmare, respectul meu pentru profesori este oarecum previzibil. Iar el chiar există. Rolul dascălului în conturarea viitorului adult este, în opinia mea, covarșitor. Cel de la catedră este în măsura să orienteze drumul prin viață al copilului, îndrăgostindu-l pe veci de o materie sau, dimpotrivă, făcându-l să o urască, tot pentru o veșnicie. Este motivul pentru care eu, personal, mă umplu de urticarie atunci cand văd formule chimice, dar și cel pentru care iubesc până la cer și înapoi limba română.
Nea Alecu, nea Alecu, toarnă oaia și berbecu’
Conu’ Alecu Paleologu a descins din bazileii Bizanțului, dar sa căsătorie, din convingere, cu tartorii Securității. Căsătoria și convingerea au fost, e drept, obținute în penitenciar, prin tortură fizică și morală, dar mirele na semnat, la eliberare, actele de divorț, ci a întreținute relații cu ofițerii încă douăzeci de ani.
Toți cei care și-l amintesc pe Alexandru Paleologu evocă un intelectual șarmant, fin și vesel, cu un ridicat simț al umorului și cu trecere la femei. Există la acest capitol mărturii despre impresionanta înzestrare masculină a eseistului, precum și o faimă recunoscută în memoriile nepublicate ale doamnelor din epoca postbelică.
Ziua Copilului și Rusalii: o nouă minivacanță de 5 zile pentru români
Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță în perioada imediat următoare. Este vorba despre cele cinci zile libere de la începutul lunii iunie, de care vor beneficia elevii, profesorii și bugetarii, după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua copilului și Rusalii.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănci zilnic ouă. Nutrienții ESENȚIALI din gălbenuș
Cantitatea de ouă recomandată pentru a fi consumată de o persoană sănătoasă și un subiect controversat, părerile fiind împărțite. Însă, potrivit mai multor cercetări se pare că nu ar exista neapărat o legătură demonstrată între […]
Proiectul de înlocuire a conductelor de termoficare din Timișoara și aproape de final
Proiectul trebuie să încheie în luna septembrie.
Conform proiectului, Timișoara trebuie să înlocuiască 20 de kilometri de rețea secundară, 9 kilometri de rețea primară și 25 de puncte termice din oraș.
Primăria Timișoara pregătește terenul pentru viitoarea firmă de distribuție a termiei
Primăria Timișoara pregătește terenul pentru viitoarea firmă de distribuție a termiei. Primarul Timișoarei anunța, la 3 mai 2023, că primăria a început pregătirile pentru tranziția sistemului de termoficare local către „producția verde”. Astfel, sistemul de distribuție a agentului termic va fi preluat „de către municipiu” din această vară…
Timișoara, eliberată treptat de cablurile ilegale. Vor fi tăiate cele din zona Circumvalațiunii
Primăria Timișoara continuă acțiunile de tăiere a cablurilor aeriene amplasate ilegal în oraș, de date aceasta în zona cuprinsă între Spitalul de Copii, Piața 700, Parcul Botanic, Calea Circumvalațiunii și Bulevardul Gheorghe Lazăr.
Consiliul Județean propune timișenilor iubitori de cultură o nouă săptămână cu expoziție temporară și permanentă, spectacole, precum și teatru de păpuși.
Muzicienii din vestul României care au participat la sfârșitul săptămânii trecute la festivalul Constelații Rock 2023, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, s-au ales cu o serie de premii. Trupa timișoreană Dincolo de Ziduri a câștigat locul întâi al festivalului și sa ales cu dreptul de a participa la Gala Constelații Rock care va […]
Pro Musica și drum până la intrarea în mitologia Timișoarei | FOTO-VIDEO
După lansarea în acest an a două filme: „Phoenix. Har/Jar” și „Phoenix – Povestea” – care redau povestea legendarei trupe Phoenix, a venit și rândul celor de la Pro Musica să înceapă filmările la un documentar artistic-muzical, la 50 de ani de la înființare.
Filmul va conține interviuri cu principalii grupului, fragmente din concertele susținute de Pro Musica de-a lungul istoriei, dar și reconstituiri teatralizate cu actori ale unor momente importante.
Viceprimarul Ruben Lațcău ar fi solicitat ca tramvaiele Bozankaya, pe banii europeni aduse la Timișoara să fie vopsite în cu totul alte culori decât cele care care provin din regiunea, acuză Culiță Chiș, fostul director din primărie care să ocupat de implementarea proiectului. Conform acestuia, cererea era ca garniturile de tramvai să fie vopsite în galben-negru, nicidecum în alb-violet, cele cu care comunitatea adevărată de timișoreni se identifică.
O nouă ediție a evenimentului „Noaptea filosofiei”, la Timișoara. Vezi programul complet
„Noaptea filosofiei”, un eveniment cultural pus la cale de Institutul Francez din România, va fi organizat pentru a treia oară la Timișoara în anul în care orașul este capitală europeană a culturii, și totodată va avea prima ediție a unui parcurs filosofic la București. . La Timișoara, evenimentul se va desfășura în 26 mai, va […]„Noaptea filosofiei”, un eveniment cultural pus la cale de Institutul Francez din România, va fi organizat pentru a treia oară la Timișoara în anul în care orașul este capitală europeană a culturii, și totodată va avea prima ediție a unui parcurs filosofic la București. . La Timișoara, evenimentul se va desfășura în 26 mai, va […]
Specialiști din peste 30 de țări, participă la conferința internațională în domeniul științelor vieții organizate de USV Timișoara. Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara organizează, în perioada 25 – 26 mai, cea de-a șasea ediție a Conferinței internaționale ”Multidisciplinary Conference on Sustainable Development”…
TIMISOARA. Surpriza emotionanta pregatita de Corul Avocatilor din Baroul Timis. Va fi organizat un concert caritabil de primavara, iar banii obtinuti vor fi donati. CITESTE SI: Vor zugravi 30 de case in 3 zile intr-un sat din Banat. Peste 400 de voluntari au spus deja prezent, sunt ultimele zile de inscrieri pentru Color The Village. […]
Teatrul German invită, de ziua lor, toți copiii la două reprezentații ale spectacolului „Crăiasa Zăpezii” de Evgheni Schwarz, regia de László Béres, programate pentru 31 mai 2023, ora 13.30, și 1 iunie 2023, ora 18.00.
Ce facem astăzi, 24 mai 2023, în Timișoara?
Miercuri, 24 mai, are loc ziua porților deschise la OilRight, unde puteți confecționa lumânări din uleiul folosit. Mămicile pot participa la un atelier pentru sănătatea mintală, iar pe când vă puteți bucura de expoziții, piese de teatru sau dezbateri.