Anton Kovacs June 18, 2021

S-a terminat și cu întâlnirea celor doi președinți.

Mai jos puteți vedea poza pe care cei doi și-au făcut-o împreună la final, uitați-vă foarte atenți la poza aia, spune mai multe decât toți analiștii la un loc.

***

Uitați-vă atenți și la John McAfee care riscă să fie închis pentru următorii 30 de ani, ăstuia îi încredințați securitatea datelor din calculalatoarele voastre.

***

România este țara europeană cu cele mai multe victime provocate de poluare. Și, am văzut aseară la televizor, Timișoara este pe locul 2 în România, după București.

Nu cumva să facă cineva ceva pentru a rezolva această situație, probabil se așteaptă ordine de la conducerea de la București. Stați liniștiți domnilor edili și consilieri locali și așteptați să se termine centura aia, sperând că lucrurile se vor rezolva. Ei bine, vă spun eu de acum, nu se vor rezolva. Faceți în continuare investiții nu neapărat necesare timișorenilor, care aduc, direct sau indirect, și mai multă poluare, ăsta e rezultatul, suntem unul din cele mai împuțite și mai bolnave orașe de pe continent.

Nu datorită mie sau celorlalți cetățeni, ci datorită vouă, că ați vrut și mai mulți bani pe care să-i risipiți sau să-i furați împreună cu colegii voștri dela  partid sau de la biserică.

În locul vostru aș fi plantat deja un gard viu de protecție între carosabil și trotuare/piste pe străzile extrem de poluate, Calea Sagului, Gh. Lazăr, Rebreanu, Martirilor, Buziașului… Un astfel de gard viu reduce pericolul spectaculos de a face cancer din cauza noxelor provocate de automobile, barem pietonii să fie protejați, că ceilalți și-o cam merită. Ar fi fost ceva simplu de făcut și care nu presupune cine știe ce investiții. Aș fi făcut un regulament prin care i se interzice oricui să-și după copilul la o școală sau grădiniță mai îndepărtată de 1 Km de locul în care locuiește, în cazul claselor I-VIII, aș fi rezolvat astfel 90% din traficul de la primele ore ale zilei. Aș face orice e posibil ca cei care nu fac ceva util cu mașina aia, cei care nu își câștigă în mod direct pâinea zilnică cu ajutorul ei, să fie descurajați să aibă o mașină. Parcarea, oriunde pe spațiul public, chiar și în cartiere, ar fi cel puțin 1 leu/oră, indiferent cine parchează și când parchează.

Dar nu o să faceți nimic în sensul ăsta, în primul rând și șoferii, chiar dacă șansele lor de a face cancer la plămâni sunt mai mari cu 50%, chiar dacă sunt atât de iresponsabili încât își omoară proprii copii plimbându-i cu autoturismul pe șoselele pline de noxe au dreptul de a vota, și în al doilea rând, doar nu o să veniți la serviciu cu bicicleta. Și nu în ultimul rând, să-l văd și eu pe ăla care le explică celor de la fabricile poluatoare că dacă miroase a căcat, înseamnă că ai inspirat niște căcat.

***

Dintr-un articol pe care îl puteți citi mai jos veți afla că există o legătură foarte strânsă între subvențiile pentru agricultură și defrișări.

Niciodată nu am înțeles de ce, dacă lăcătușul nu primește subvenții pentru lăcătușerie, nici strungarii, nici multe alte categorii profesionale, de ce țăranii primesc subvenții pentru agricultură. De ce nu funcționează și acolo economia de piață și cel care reușește să trăiască din ceea ce produce să rămână, iar ceilalți să se apuce de altceva? Că roșiile și morcovii tot din Olanda și alte locuri le cumpărăm, iar subvențiile îi îngrașă pe cei care produc, exportă sau fac speculă cu cereale. Deci, noi, cetățenii de rând, că de la noi vin subventiile alea, subvenționăm consumul altora și profitul unora care nu ne dau nouă nimic din el.

Acum aflăm despre încă un flagel care s-a produs și din cauza acestor subvenții, defrișările. Că era normal să se întâmple așa, dacă îți dau o subvenție pentru că ai teren agricol, e de așteptat să-ți transformi pădurea în teren agricol ca să primești niște bani nemunciți.

Poate ar trebui făcut exact invers, dacă alegi să nu produci și să-ți împădurești pământul, ca să fie și aerul puțin mai curat și să aibă și ursul, și pasărea aia unde să trăiască, primești subvenție, că trebuie să te ajutăm să trăiești dacă ceea ce produci nu este decât aer curat care nu se poate vinde, dar de care avem cu toții nevoie. Altfel nu, că în fond faci o activitate lucrativă și probabil câșțigi destul exportând grâu și porumb și ce mai exporți tu acolo.

***

În copilărie cunoșteam practic toți copiii din vreo 3 cartiere, am fost la grădiniță împreună, mai târziu am fost la aceeași școală, că așa era pe atunci, copiii mergeau la grădinița și la școala din cartier, nu neapărat la Lenau și la Loga. Dar niciodată nu am auzit de autism.

Mai târziu am locuit în Circumvalațiunii, un cartier în care locuiau practic aceleași familii, cei care se mutaseră la bloc. Iar când am ajuns la casa mea, am locuit și locuiesc în continuare într-un cartier în care copiii erau departe de a avea o copilărie fericită, părinții mergeau amândoi la serviciu, bunicii rămăseseră undeva departe, dincolo de Carpați, așa că acești copii trăiau cu cheia legată de gât cu o sfoară și avea grijă de ei cel mult o vecină. Erau slabi ca vai de capul lor, că nu prea se găsea mâncare în anii ‘80, dar nu am auzit de vreun copil cu autism. De fapt cred că singurul loc în care auzisem de boala asta, până după revoluție, a fost un film cu Dustin Hoffman. Acum citesc că unul din 50 de copii născuți în această țară este sau va fi autist. Nu știu ce e, o fi gena de dac, o fi apa, o fi aerul, o fi incompetența medicilor din România, dar e clar că avem o problemă și în această privință

***

Fostul director adjunct al Direcției de Informații a Apărării este acuzat că a furat 180000 de dolari.

Șeful serviciului secret al MAI nu se simte nici el mult mai bine.

La un moment dat, în vremurile ceaușiste, din curiozitate mi-am cumpărat Codul Penal și Codul de Procedură Penală și le-am citit din scoarță în scoarță, ca pe un roman.

Țin minte că scria acolo ceva despre circumstanțe agravante. De exemplu, una era dacă furai ceva dintr-o curte în timpul zilei, primeai de exemplu de la 1 la 3 ani, dar dacă furai în timpul nopții era mai grav, primeai de la 2 la 6 ani.

Cam așa ar trebui făcut și cu generalii ăștia. Dacă ești civil și furi 180000 de dolari primești, să spunem, 5 ani. Dacă ești militar sau polițist, un om care a jurat că o să fie cinstit și apără legea și mai ești și plătit regește ca să nu te lași ispitit, și furi aceeași sumă, primești 10 ani și pierderea tuturor drepturilor obținute datorită funcției, că e pensie sau ce o fi. Iar dacă ești general și furi sau faci ce nu e voie, inclusiv că nu ți-ai declarat veniturile obținute din închirierea apartamentului sau a mașinii cu care un amărât face taxi, primești de 5 ori mai mult, că așa e cinstit, și leafă mai mare, și pensie mai mare, dar, pentru ca balanța să fie echilibrată, și pedepse mult mai mari decât pulimea de rând.

***

Putin îl laudă pe Biden, după summitul de la Geneva. „Este pe deplin concentrat şi ştie ce vrea să realizeze”

 

***

 

The Hill: Acum știm de ce Biden n-a susținut o conferință de presă comună cu Putin

image-2021-06-17-24865456-70-joe-biden-c

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit timp de 55 de minute la conferința de presă de după întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, răspunzând la peste 20 de întrebări. La scurt timp după, Biden a acceptat doar 7 întrebări, după ce a citit de pe prompter timp de 11 minute, scrie The Hill.

 

***

 

Putin a obținut exact ceea ce și-a dorit de la Biden la Geneva

Putin se confruntă cu întrebări despre atacurile cibernetice împotriva SUA

Geneva și Londra (CNN) Chiar înainte ca președintele american Joe Biden să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin, așteptările erau scăzute.

Dincolo de unele angajamente de bază privind reintegrarea diplomaților și acceptarea deschiderii unui dialog „constructiv” cu SUA pe probleme precum securitatea cibernetică și politica externă, Putin nu a dat niciun indiciu că prima întâlnire față în față a celor doi lideri a obligat o schimbare a inima. Se pare că niciun număr de cuvinte prietenoase nu-l va opri pe liderul rus să continue să-și urmărească cu forță agenda politică atât în ​​Rusia, cât și în străinătate, cu aproape totală impunitate.

 

***

„Nu am nimic”: John McAfee, guru al software-ului de securitate, spune că averea sa criptografică a dispărut

„Nu am nimic”: John McAfee, guru al software-ului încarcerat, spune că averea sa criptografică a dispărut

Pionierul antivirusului software John McAfee a declarat pe Twitter că este rupt și că întreaga sa avere criptografică a dispărut. McAfee se află în spatele gratiilor din Spania din octombrie 2020, pe baza unui mandat american privind spălarea banilor și evaziunea fiscală.

Fondatorul McAfee Antivirus a scris pe Twitter  „Nu am nimic. Cu toate acestea, nu regret nimic ”, adăugând: „ SUA consideră că am ascuns cripto. Mi-aș dori să o fac, dar s-a dizolvat prin multele mâini ale echipei McAfee , iar bunurile mele rămase sunt confiscate. Prietenii mei s-au evaporat de frica asocierii. ”

McAfee ar putea fi în curând extrădat în Statele Unite, urmând ca o hotărâre să vină de la instanțele spaniole în următoarele zile. Dacă este extrădat, tânărul în vârstă de 76 de ani se va confrunta cu instanța de judecată sub acuzația de eludare a impozitelor între 2014 și 2018, care aplică o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani.

***

Casetele difuzate către mass-media arată că guvernul bolivian de lovitură de stat intenționează să anuleze pierderile electorale din 2020 cu ajutorul mercenarilor americani

Casetele difuzate către mass-media arată că guvernul bolivian de lovitură de stat intenționează să anuleze pierderile electorale din 2020 cu ajutorul mercenarilor americani

Înalți oficiali ai cabinetului din guvernul interimar al lui Jeanine Anez au planificat o a doua lovitură de stat pentru a rămâne la putere în Bolivia, potrivit documentelor divulgate. Planul ar presupune implicarea a sute de mercenari americani care au zburat din Florida.

Anez a preluat puterea în Bolivia în noiembrie 2019, după ce protestele în masă susținute de armata și poliția țării l-au obligat pe Evo Morales să fugă din țară, mai degrabă decât să continue să guverneze pentru un al patrulea mandat prezidențial după câștigarea alegerilor. Protestele au fost declanșate de pretenții de fraudă electorală, care au fost promovate de Organizația Statelor Americane și s-au dovedit ulterior a fi neîntemeiate.

 

***

 

Aerul ucide în Europa – România, țara cu cele mai multe victime provocate de poluare

În UE, fiecare al optulea deces ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător, susține un studiu. Cea mai gravă ar fi situația din România. O mică consolare: înainte era și mai rău.

Un activist pentru protecția mediului la București cu mască de gaze (în februarie)

Un activist pentru protecția mediului la București cu mască de gaze (în februarie)

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. În document sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor. Potrivit studiului, în Europa poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

Agenția insistă însă că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion.

Există însă și alte surse de poluare a mediului înconjurător care costă vieți omenești: poluarea fonică ar fi pe locul al doilea, ei fiindu-i atribuite 12.000 de morți premature. Efectele schimbărilor climatice ar avea de asemenea un impact tot mai mare – de exemplu prin valuri de caniculă și inundații. Oamenii din mediul urban ar fi afectați în cea mai mare măsură de urmările modificărilor climatice, potrivit lui Catherine Ganzleben de la Agenția Europeană de Mediu.

Diferențe Est-Vest: România stă cel mai prost

Agenția a mai identificat și alți factori de pericol: compușii chimici, rezistența anumitor microbi la tratament, cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor, contaminarea apei potabile. Iese în evidență de asemenea deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei.

Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Citește și:  Revista presei 26.07.2020

***

Când a fost defrișată România?

Indiferent că mănânci acasă, sau ești servit într-un restaurant, indiferent că ai în față un steak cu legume și un vin, sau mănânci doar o salată cu ceapă verde și ridichi, mâncarea ta a crescut pe un sol pe care cândva era o pădure virgină sau o pajiște naturală.

 

***

 

Cristian Popa, BNR: România importă inflație, pericolul inflaționist este real.

cristian-popa.jpg

Pericolul inflaţionist nu trebuie omis, el fiind în această perioadă cât se poate de real, în contextul în care România importă inflaţie, a afirmat, joi,…

 

***

 

In Romania se nasc tot mai multi copii cu tulburari din spectrul autist. Numarul cazurilor a crescut in 2020

?mmid=3a814565c05b859f37

Patologiile de spectru autist in tara noastra au crescut cu 3,85% in 2020 fata de 2019, potrivit unui raport special privind impactului pandemiei de COVID-19 asupra sanatatii mintale a copiilor, prezentat joi de Cornelia Cor, consilier al Avocatului Poporului.

 

***

 

Spălătura pe creier a generației mele, 40-50 de ani: nu ne place sistemul public de sănătate, dar vom muri în case pentru că n-avem bani de cel privat

După un an de COVID-19 în care privații au stat la cutie și au făcut bani din teste, guvernul Cîțu a dus mai departe opera lobbystului Victor Costache: au avut pe masă o ordonanță, deocamdată amânată, prin care mai dau un vagon de bani publici sănătății private.

Întrebarea care se pune: de unde obsesia pentru mutarea banilor publici către spitale private când ai avut un an în care zona publică a fost supusă unei presiuni groaznice, iar zona privată s-a comportat lamentabil? Ce îi mână în luptă pe Orban, Costache, Cîțu și cei ca ei? 

 

***

 

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR privind conformitatea reorganizarii judiciare cu principiile Constituției României nu este convingator. Însă chiar mai important decât legalitatea acestor reforme, pe care Parlamentul le poate modifica oricand prin amendarea legii privind Organizarea Judiciara, este poziționarea generala a sistemului juridic romanesc fata de dreptul european ca urmare a deciziei CCR. Relația dintre cele doua sisteme juridice este obiectul principal si miza centrala a Deciziei 390. In urma cu aproape o luna, pe 18 mai 2021, Marea Camera a Curtii de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat asupra reorganizării judiciare din Romania din perspectiva dreptului european. Concluzia judecatorilor europeni este ca reorganizarea judiciara încalcă normele dreptului european pe care Romania este obligata sa le respecte ca membru UE. Potrivit principiilor fundamentale ale dreptului european, decizia Curtii Europene este obligatorie pentru toate instanțele naționale, inclusiv Curtea Constituțională. Insa, printr-un rationament ce combina ignoranta juridica selectiva si formalismul strategic, CCR a interpretat Constitutia Romaniei intr-un canon nationalist incompatibil cu dreptul european. Decizia CCR aduce Romania in colimatorul Comisiei Europe, alaturi de Ungaria si Polonia, ca o tara al carei sistem constitutional devine incompatibil cu principiile UE.

 

***

 

Fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii a Apărării Iulian Gherghe, acuzat că a furat aproape 180.000 de dolari, trimis în judecată

image-2020-10-15-24354622-70-sala-judeca

Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general – maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost trimis în judecată de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, relatează Agerpres.

 

***

 

Șeful serviciului secret al MAI susține că donația către fetele sale a domeniului lui Liviu Luca s-a făcut „în conformitate cu rigorile legii”
Șeful serviciului secret al MAI susține că donația către fetele sale a domeniului lui Liviu Luca s-a făcut „în conformitate cu rigorile legii”

Generalul de brigadă Tiberiu-Silviu Dumitrache conduce DGIPI, instituție care apără de corupție și vulnerabilități Ministerul de Interne. El a răspuns întrebărilor Libertății după o investigație de săptămâna trecută.
Generalul aflat la comanda Direcției Generale de Protecție Internă (DGIPI) are în declarația de avere un domeniu în județul Prahova, în suprafață de 31.565 mp, pe care e plasat un conac de 2.675 mp. Terenul și locuințele cu lift, piscină olimpică și heliport reprezintă donații făcute celor doi copii minori ai generalului Dumitrache de către străbunicii copiilor. DIICOT susține că, de fapt, proprietățile i-au aparținut liderului sindical Liviu Luca. Luca le-a construit, afirmă procurorii, cu bani furați de la membri de sindicat din OMV Petrom. În total, Luca a deturnat 3 milioane de euro. Prin donația către copiii generalului Dumitrache, scrie DIICOT în rechizitoriu, de fapt „imobilul a ajuns iar în posesia lui Liviu Luca”.

***

 

Cu ochii-n 3,14

 

eminescu

# S-a lămurit: găina a fost mai întîi, întrucît oul conține o enzimă pe care n-o putea lua de altundeva. A, și încă ceva: mirosul a preexistat planetelor; practic, nimicul avea un parfum anume. (M. C.)

# Din alte vremuri, un titlu simpatic de carte: Dicționarul artei, curiozității și bibeloului, de Ernest Bosc, lucrare apărută în 1883 la Paris. (D. S.)

 

Curs

Banca Mondială, o nouă încercare de salvare a Colterm. Colaborare de 180.000 de euro cu Primăria Timișoara

Banca Mondială salvează Colterm. Sau cel puțin așa crede primarul Timișoarei, care a anunțat, joi, că municipalitatea va încheia un acord de colaborare cu Banca Mondială, în valoare de 900.000 de lei, peste 180.000 de euro. Puțin mai ieftin decât concordatul, dar specialiștii Băncii Mondiale vor spune clar cum își poate reveni societatea de termoficare a Timișoarei cu datorii de peste 400 de milioane de lei.

 

***

 

Colterm contestă amenda de aproape 107 milioane de lei pentru certificatele CO2

colterm.jpg

Amenda uriașă încasată de către compania de termoficare pentru că nu a cumpărat certificatele verzi a fost contestată. Colterm ar fi trebuit, conform legislației europene în vigoare, să achiziționeze certificate verzi în valoare de 45 de milioane de lei până la data de 30 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat. Ca atare, a fost amendată […]

 

***

 

„Îngerul” nevoiașilor din Timișoara. „Servește dacă îți este foame”

„Servește dacă îți este foame!” Acesta este mesajul care apare zi de zi lângă un restaurant din Timișoara. Un bucătar a demarat o campanie pentru a combate risipa de mâncare, scrie observatornews.ro. Porții de mâncare, […]

***

Funcţia de şef a Poliţiei Locale va fi scoasă la concurs pentru prima dată în istoria instituţiei

În următoarele săptămâni, Primăria Timişoara va organiza un concurs pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Locale. Este pentru prima dată când se organizează un astfel de concurs. În ultimii opt ani, instituţia a fost condusă doar prin delegaţie sau cu interimat. Primul şef de instituţie aflată subordinea Primăriei Timişoara demis de primarul Dominic Fritz

 

***

 

Primăria Timișoara vrea să cumpere 1.000 de noi coșuri de gunoi. Vor fi amplasate pe stâlpi, acolo unde există solicitări

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță, joi, 17 iunie, că a fost demarată achiziționarea prin sistemul electronic de achiziții publice a 1.000 de noi coșuri de gunoi stradale suspendate. Acestea vor trebui să aibă o capacitate între 45 și 60 de litri și să poată fi prinși pe stâlpi. Valoarea de la care pornește licitația este de 131.600 de lei, criteriul de atribuire îl reprezintă prețul cel mai mic, iar termenul limită de depunere a ofertelor este de 12 iulie. După ce va fi aleasă firma câștigătoare, aceasta va avea 15 zile să facă și livrarea.

 

***

 

Arborii din Timișoara vor fi testați cu un tomograf înainte de tăiere

received_340415480772107.jpeg

Arborii din Timișoara nu vor mai fi tăiați ”după ochi”. Ei vor fi testați cu un aparat tomograf care va indica starea lor de sănătate. Primăria Timișoara se pregătește de achiziția publică.

”Au fost demarate procedurile de achiziție a unui set tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor. În baza contractului care va fi încheiat se achiziționează un set tomograf, 6 licențe și se vor instrui 6 persoane, care vor lucra cu aparatul respectiv. Verificarea stării de sănătate a arborilor înainte de a se propune tăierea este o metodă modernă, prin care pot fi salvați de la tăiere copacii sănătoși”, a transmis Primăria Timișoara.

Valoarea aparatului și a instructajului este de 155.000 de lei și se va întinde pe patru luni. Cei care vor să se înscrie în procedura de achiziție o pot face până în 7 iulie.

 

***

 

Președintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Europeană a Culturii să ajungă la Timișoara, și nu la Cluj-Napoca, nu este sigur că a făcut alegerea corectă

zilele-cluj.jpg

Președintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Culturală Europeană să ajungă la Timișoara, și nu la Cluj, a ajuns să se îndoiască de propria decizie, care a influențat decisiv rezultatul. Steve Green a fost președintele comisiei de selecție care a recomandat ca titlul să ajungă la Timișoara, relatează actualdecluj.ro. „Așa cum arată raportul […]

 

***

 

Prefect Timiş: Pietele de vechituri s-ar putea redeschide începând cu 1 iulie

Prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth, susţine că târgurile, bâlciurile şi talciocurile ar putea fi deschise din 1 iulie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs.

 

***

 

Havana high-life: tărâmul opulenţei în anii ’20-’50 | FOTO

Înainte de venirea lui Castro la putere, Cuba era atracţia principală a vedetelor vremii şi a bogaţilor americani. În timpul mandatului de preşedinte al lui Gerardo Machado, în anii ’20, turismul cubanez a explodat. Hoteluri, restaurante, cluburi de noapte şi cazinouri au împânzit Havana, spre deliciul bogătaşilor vremii în căutare de spaţii luxoase. Paradisul cubanez era vizitat de persoane mondene, tineri care îşi făceau ieşirea în înalta societate, de celebrităţi, precum Ava Gardner sau Frank Sinatra, dar şi de gangsteri americani.

Cubanezii se îmbogăţeau de pe urma turismului, dar şi a vânzării în cantităţi din ce în ce mai mari de zahăr. Totuşi nu toţi reuşeau să beneficieze de urma acestor servicii. Iar turiştii nu vedeau – sau nu doreau să vadă – tristeţea vieţii claselor inferioare, precum macheteros(tăietorii de trestie de zahăr), care munceau numai patru luni, în sezon, iar restul anului rămâneau şomeri – şi supăraţi. Drumul spre marea revoluţie cubaneză a fost pavat cu aceste inegalităţi financiare, precum şi cu acuzaţii de corupţie din partea administraţiei preşedintelui Fulgencio Batista. Viaţa sublimă de la Havana s-a stins rapid, după embargoul economic impus de Statele Unite ale Americii.

 

***

 

Che Guevara, o viață de revoluționar

Una dintre cele mai cunoscute figuri în cultura de masă contemporană este cea a lui Che Guevara.  După moartea sa-și mai ales datorită acesteia-imaginea argentinianului s-a transformat într-un adevărat simbol cultural al revoluționarilor  de stânga din întreaga lume.

Guevara rămâne o figură istorică respectată de unii, denunțată de alții. Asupra vieții sale s-au scris o multitudine de biografii, eseuri, memorii, documentare, filme și cântece – dintre care Hasta siempre, Comandate, compus de Carlos Puebla în 1965, este cunoscut în întreaga lume. Prin moartea sa – executat de forțele boliviene în 1967 (cu implicația americanilor), prin talentul scriitoricesc cu care și-a promovat convingerile, el a devenit eroul-martir al grupărilor de stânga din întreaga lume, și imaginea lui a devenit un icon al radicalismului de stânga și al anti-imperialismului.

***

Ana Morodan (cruelă digitală): „Pentru mine, să pot să o portretizez pe Cruella a însemnat îndeplinirea unui vis din copilărie“

88225243_615477212347099_355646837119516

Gen Flori, pete și băieți Ana Morodan (cruelă digitală): „Pentru mine, să pot să o portretizez pe Cruella a însemnat îndeplinirea unui vis din copilărie. Cruella este larger than life. Este cea care te învață cu adevărat să te iubești pe tine și să înțelegi că să poți să rîzi de tine și de lume este una dintre calitățile care te fac cu adevărat memorabil.“ (Libertatea, 12 iunie) O afirmație foarte sinceră și curajoasă, mai ales că majoritatea copiilor visează […]

***

Cum „știe” un termometru temperatura corpului nostru?

Dacă două sau mai multe sisteme sunt puse împreună, o parte a energiei celui mai cald va fi transferată către cel mai rece până când ambele vor ajunge la aceeaşi temperatură (adică până se ajunge la echilibru termic).

Atunci când ne măsurăm temperatura corpului folosind un termometru, corpul se răceşte foarte puţin, iar termometrul preia această energie, încălzindu-se până la temperatura corpului nostru. Astfel că indicaţia termometrului dezvăluie temperatura corpului nostru, din moment ce aceste două valori sunt egale.

→ Dacă sunteți interesați de cum se transferă căldura, un articol detaliat găsiții aici.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*