Nu, nu este o normalitate să înlocuiești defilările de 23 august cu altele în care își arăți disprețul față de niște semeni care au, culmea, curajul să fie altfel.
Nu e normal să te strângi în cete mândre, cu pancarte, icoane și tricolorul pe umeri, ca să lupți vitejește împotriva unor oameni care nu-ți cer nimic, în afară de dreptul să trăiască liniștiți.
Dar, pe de altă parte, nici să faci dintr-o preferință sexuală o ideologie militantă, cu steaguri fluturând non-stop și lozinci obligatorii, nu e vreo culme a echilibrului.
Să transformi intimitatea în spectacol continuu, să înlocuiești o normă rigidă cu alta la fel de sufocantă, nu e progres – e doar o altă formă de zgomot, îmbrăcată în culori mai vii.
Normalitatea – dacă mai știm ce înseamnă cuvântul ăsta – ar trebui să fie altceva.
Ar trebui să însemne decență.
Bun-simț.
O minimă înțelegere că viața personală, fie că vorbim de religie, sexualitate, opțiuni culinare sau ritualuri de sâmbătă seara, nu e material de paradă și nici de cruciadă.
Preferințele – toate, nu doar cele care se vând bine în știri – sunt chestiuni intime.
Nu ne definesc ca oameni prin zgomotul cu care le fluturăm în public, ci prin modul în care le trăim în tăcere, fără a le transforma în baston de polițist moral.
Până nu învățăm să ne ținem convingerile în spațiul lor natural – adică în noi înșine – nu suntem nici liberi, nici toleranți, nici, scuzați-mi îndrăzneala, normali.
Suntem doar două tabere strigând una la alta, convinse fiecare că dețin adevărul și că restul lumii trebuie „educat”, „convertit” sau, la nevoie, pus la colț.
Poate că normalitatea e tocmai liniștea aia pe care o ignorăm cu atâta ardoare.
Poate că ea nu urlă, nu defilează și nu dă cu pietre.
Poate că doar trăiește.
Ar fi timpul s-o redescoperim.
În tăcere.
Și cu mai puțină teatralitate.
*
Încă trăim vremurile când fiecare om merge pe stradă cu capul plecat, cu ochii lipiți de un dreptunghi strălucitor numit telefon.
Ei bine, suntem pe cale să ieșim din acea epocă.
Tehnologia evoluează, iar telefoanele inteligente – așa cum le cunoaștem – sunt pe cale să devină simple relicve.
În locul lor, vin ochelarii inteligenți.
Discreți, eleganți, mereu la ochi, fără să te oblige să-ți ocupi mâinile sau să-ți distragi atenția.
Dispozitive al căror strămoș este în prezent Rokid deschid ușa unei lumi în care realitatea nu mai e doar ceea ce vezi, ci ceea ce alegi să vezi.
Cu ajutorul realității augmentate, acești ochelari vor adăuga straturi de informație peste lumea reală: navigație pe lentilă, traduceri instantanee, recunoaștere facială (pentru cine uită des nume), notificări, mesaje, vremea, bursa, știrile – toate la o simplă comandă vocală sau prin gesturi subtile.
Te vei uita la o clădire istorică, dar undeva într-un colț vei vedea și informații despre acea clădire. Te vei uita la un mormânt și vei vedea cine a fost cel de acolo, poat chiar îți va vorbi dacă va avea ceva de spus. Te vei uita la televizor dar nu vei mai vedea un dreptunghi cu diagonala de 1-2 metri ci vei vedea un ecran imens ca de cinematograf care te înconjoară.
În doar câțiva ani, ideea de a scoate un telefon din buzunar pentru a citi o rețetă, a verifica harta sau a răspunde la un mesaj va părea primitivă.
Vom privi în față, nu în jos.
Vom interacționa cu realitatea, nu cu un ecran.
Și vom avea toate funcțiile unui smartphone – plus multe altele – direct în câmpul vizual.
Telefonul nu va muri. Se va transforma. Și îl vom purta pe ochi.
***
Startup-ul tehnologic chinezesc Rokid pregătește lansarea globală a ochelarilor AR

Rokid, un producător chinez de ochelari AR, va lansa la nivel global ochelarii AR Spatial pe 16 iunie prin intermediul AliExpress, compania Alibaba, coincidând cu evenimentul de reduceri de vară 618.
Ca parte a programului „BigSave” de pe AliExpress, ochelarii vor fi oferiți la o reducere de 100 USD, prețul ajungând la 568 USD pentru o perioadă limitată.
Ochelarii de 75 de grame se conectează la un hub portabil cu baterie și cip Qualcomm pentru a susține calculul spațial.
Magazinul oficial Rokid se va alătura altor mărci tehnologice chinezești precum Lenovo, Xiaomi și Anker în inițiativa BigSave.
Ochelarii AR Spatial permit utilizatorilor să vizualizeze trei medii desktop simultan și oferă un „mod cinema” pentru o vizualizare captivantă.
Rokid, care anterior vindea prin distribuitori pe AliExpress, a raportat o creștere a veniturilor de 600% față de anul precedent în primul trimestru al anului 2025.
Actualizări în direct ale protestelor împotriva imigrației din Los Angeles: Trump desfășoară 2.000 de membri ai Gărzii Naționale
Președintele Donald Trump a semnat un memorandum „prin care desfășoară 2.000 de membri ai Gărzii Naționale pentru a combate ilegalitatea” din California, în timp ce demonstrațiile care se opun operațiunilor Serviciului de Imigrare și Control Vamal continuă în stat, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, într-un comunicat emis sâmbătă seara.
Sâmbătă, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că guvernul federal se pregătește să „preia controlul asupra Gărzii Naționale din California”, numind mișcarea „intenționat inflamatorie” și spunând că „nu va face decât să escaladeze tensiunile”.
Senatorul columbian Miguel Uribe Turbay, un posibil candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor, a fost împușcat și rănit în timpul unui miting de campanie electorală din Bogota, au declarat autoritățile.
Partidul său conservator, Centrul Democrat, a emis o declarație în care numește-l „un act de violență inacceptabil”.
Atacul de sâmbătă (ora locală) a avut loc într-un parc din cartierul Fontibon, când atacatori înarmați l-au împușcat din spate, a declarat partidul său.
Imaginile care circulă pe rețelele de socializare îl arătau pe Uribe Turbay acoperit de sânge, aparent cu o rană la cap, ținut în brațe de mai multe persoane. Până în prezent, nu a fost publicat niciun raport oficial cu privire la starea senatorului.
Suspectul atacator a fost capturat, a anunțat primarul orașului Bogotá, Carlos Galán, pe platforma de socializare X. Guvernul federal a declarat însă că oferă o recompensă pentru capturarea celor responsabili.
Uribe Turbay este un senator de dreapta și fiul unui jurnalist care a fost răpit și ucis în timpul uneia dintre cele mai violente perioade din țară, devastată de un război împotriva drogurilor.
El este considerat un posibil candidat la președinție în alegerile din Columbia din mai 2026.
Președintele ales al Poloniei se opune aderării Ucrainei la UE

Președintele ales al Poloniei, Karol Nawrocki, s-a pronunțat împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană într-un interviu acordat publicației ungare Mandiner. Întrebat cum ar răspunde apelurilor de la Bruxelles ca Kievul să se alăture mai rapid blocului comunitar, Nawrocki a spus: „În acest moment, sunt împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană”.
Manifestație la Madrid: ”Jos armele, sus pensiile!”

Aproximativ 3.000 de protestatari, potrivit estimărilor oficiale, s-au adunat sâmbătă în capitala spaniolă Madrid la o manifestație împotriva reînarmării Europei și a creșterii cheltuielilor militare la 5% din PIB, transmite agenția EFE.
Protestul s-a desfășurat sub sloganele ”Nu NATO!” și ”Nu bugetelor de război!”, participanții cerând în același timp guvernului spaniol condus de premierul socialist Pedro Sanchez să fie ferm în refuzul de a aloca pentru cheltuieli militare fonduri utile în scopuri sociale.
”Jos armele, sus pensiile!”, ”Nu vrem să plătim războiul tău cu Sănătatea și Educația”, ”Israelul asasin, Europa sponsor”, au mai scandat participanții, cu aluzii nu doar la războiul din Ucraina, ci și la cel din Fâșia Gaza. La miting au participat de asemenea lideri politici ai stângii spaniole și activiști pentru drepturi sociale.
Finanțarea reînarmării ”va veni, fără nicio îndoială, prin reduceri ale cheltuielilor sociale”, a subliniat un manifestant, Javier Baeza, preot al unei biserici care ajută grupuri vulnerabile. ”Trebuie să strigăm că nu putem accepta această cale războinică, întrucât ea nu va conduce la nimic bun”, a adăugat același protestatar.
China, dispusă să acorde UE un tratament preferențial pentru exporturile de metale rare. Se negociază și un acord pentru coniacul franțuzesc

China a propus înfiinţarea unui „canal verde” pentru accelerarea procesului de eliberare a licenţelor necesare pentru exporturile de metale rare spre Uniunea Europeană, a anunţat, sâmbătă, Ministerul chinez al Comerţului, în contextul în care Beijingul…
Avertisment de la Moscova pentru Germania: „Noi nu vrem așa ceva, dar suntem pregătiți”

Preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a avertizat sâmbătă cu privire la o escaladare a tensiunilor dintre ţara sa şi Germania într-un mesaj adresat parlamentarilor de la Berlin, informează DPA, preluată de Agerpres. „Actuala elită germană…
Avatarii doctorului Knock

Există distopii al căror potențial de întrupare în realitate încă ne procură fiori pe șira spinării (1984, de pildă), după cum există distopii care își fac loc atât de firesc printre noi încât nu le mai percepem diformitatea. În această din urmă categorie aș plasa piesa lui Jules Romains Knock sau triumful medicinei.
Scrisă în 1923, ea este o ilustrare magistrală a ușurinței cu care pot fi manipulate spaimele noastre ancestrale: boala și moartea. Varianta cinematografică de departe cea mai reușită mi se pare cea a lui Guy Lefranc din 1951, cu Louis Jouvet în rolul principal.
Un “doctor” proaspăt instalat într-un orășel liniștit de munte reușește să-și pună în practică teoria după care “orice om sănătos este un bolnav care se ignoră” (Knock are, totuși, onestitatea să-i recunoască lui Claude Bernard paternitatea maximei). În opinia sa, “cuvântul sănătate poate fi șters din dicționar fără nicio pierdere”. “Pentru mine”, continuă Knock, “nu există decât oameni mai mult sau mai puțin bolnavi, cu prognostic mai mult sau mai puțin rezervat”. În ceea ce privește statutul profesional al lui Knock, acesta e foarte incert. Singura literatură medicală pe care o poate invoca este cea a diverselor prospecte medicamentoase din farmacia părinților, a căror lectură foarte aplicată i-a furnizat elementele de stil indispensabile aplicării teoriei sale. Cu o astfel de “dotație”, el sfârșește prin a-și converti concetățenii la condiția de pacienți, cu ajutorul, deloc neglijabil, al farmacistului și al toboșarului satului. Finalul, așa cum stă bine unei distopii, este apoteotic. Locuitorii liniștitului orășel de munte se metamorfozează, sub supravegherea “doctorului” Knock, în pacienți eterni, încolonați cu sfințenie în ritualul vesperal al termometrizării rectale, convinși că-și împlinesc, în sfârșit, destinul.
Patologii europene

”Este uimitor cât de diferite și, în același timp, asemănătoare sunt Franța și Marea Britanie. Diferențele sunt evidente, iar asemănările sunt fundamentale. Printre aceste asemănări se numără nevoia imperativă și totodată imposibilitatea reformei.
Studiu: Parazitismul digital sau cum smartphone-ul a devenit un parazit real
Conform definiției biologice, un parazit este un organism care obține beneficii de pe urma gazdei sale, în timp ce aceasta suportă costuri. La fel cum păduchii sau puricii supraviețuiesc pe seama gazdei lor umane, smartphone-ul consumă timpul, atenția și datele personale ale utilizatorilor, în beneficiul direct al companiilor și agenților de publicitate, scrie Science Alert.
Și ce-i dacă mă ajută ChatGPT-ul să-mi scriu articolele?

Declarație de intenție Ce urmează să citiți, săptămână de săptămână, este mai mult decât o opinie. Este un act de luciditate augmentată. O tentativă sinceră de a privi realitatea cu claritate – și de a o formula cu ajutorul unui partener digital. Da, această rubrică este scrisă cu sprijinul inteligenței artificiale. Da, articolele sunt asistate,…
Ion Cristoiu: Instituții de presă din România sînt finanțate cu sute de mii de euro, ba chiar și cu milioane, ca să susțină politica UE. E vreo diferență față de comunism, în care Partidul finanța presa ca să susțină politica sa?
Un raport realizat de un mare jurnalist italian sub titlul „Mașinăria Bruxellului” ne dezvăluie o realitate înfiorătoare pentru soarta democrației în Uniunea Europeană și, în deosebit, în România. Este vorba de finanțarea de către Comisia Europeană cu sute de milioane de euro a unor instituții de presă și ONG-uri cu proiecte. Adică, înseamnă bani dați, dar sub acoperirea de asigurarea diversității de expresie, a libertății presei și, evident, a luptei împotriva dezinformării.
Ministerul Finanțelor, acuzat că șantajează emoțional populația

Concluzii dure ale economistului Bogdan Glăvan după apariția publică a raportului FMI. Ministerul Finanțelor șantajează emoțional populația, fluturându-i prin față un raport FMI, ceea ce arată disperarea celor de la Finanțe, spune economistul. Ministerul spune practic – „Nu avem ce face fraților, vă rugăm să ne credeți, uitați, și FMI ne sfătuiește să creștem birurile!”, crede Glăvan.
Dragi români harnici și cinstiți, care vă plătiți toate taxele, impozitele și contribuțiile… sunteți toți niște fraieri!
Băi fraierilor, harnici și cinstiți, care vă plătiți toate taxele, impozitele și contribuțiile, acum vă cerem și mai mult, trebuie să puneți umărul să iasă țara din impasul economic. Trebuie, nu-i așa, să fim solidari, să strângem din dinți, să ne unim la greu, să aducem mai mulți bani la buget, să reducem printr-un efort colectiv deficitul bugetar.
Ia uite ce vă așteaptă.
Asta era luni, 2 iunie:
- CASS pe pensii, impozit progresiv, taxă de solidaritate, creșterea impozitului la jocurile de noroc şi baruri, privatizarea companiilor de stat, creşterea TVA, creşterea impozitului pe dividende;
Asta era vineri, 6 iunie:
- Taxă de solidaritate de 20% pe salariile de peste 10.000 lei, impozitarea jocurilor de noroc, creşterea TVA;
Aproape 335. 000 de persoane, la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc
Aproximativ 335.000 de credincioși din întreaga lume au participat sâmbătă la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, considerat cel mai mare eveniment religios catolic din Europa Centrală și de Est
Marşul normalităţii, la Bucureşti. Participanții au fluturat steaguri tricolore, s-au rugat și au cântat / Diana Șoșoacă, printre cei prezenți

Marşul normalităţii, care susţine familia formată dintre un bărbat şi o femeie, a început sâmbătă la prânz pe străzile din București. Cei mai mulți dintre participanţi poartă cu ei steaguri tricolore, icoane şi cruci din…
Bucharest Pride 2025: 30. 000 de persoane participă la marș / Contramanifestație cu icoane și rugăciuni
Organizatorii susțin că sunt peste 30.000 de persoane prezente la ediția din acest an.
„Acum 20 de ani, marșul PRIDE însemna un cordon de jandarmi mai numeros decât participanții și un curaj greu de imaginat în România anilor 2000. Astăzi, Bucharest PRIDE este cea mai amplă manifestație civică anuală pentru egalitate și libertate din țară. Creșterea de la 300 la 30.000 de participanți nu e doar despre numere, este dovada că protestul nostru a prins rădăcini în conștiința publică.