Nu pot decât să fiu de acord cu percepția pe care americanii o au despre Europa, în special despre Uniunea Europeană.
Ne comportăm asemenea unor aristocrați care privesc de la balcon mulțimea de jos, convinși că statutul nostru ne oferă un soi de imunitate istorică.
Ne complacem în această iluzie, fără să realizăm că, dacă nu coborâm cu picioarele pe pământ, viitorul ne va pedepsi prin irelevanță.
Pentru a înțelege mai bine această realitate, este suficient să analizăm ce s-a realizat cu adevărat important în lume în ultimele trei decenii.
Statele Unite – epicentrul inovației globale
Conectivitatea digitală: SUA a revoluționat societatea prin crearea și dezvoltarea internetului modern, transformând comunicarea, economia și cultura globală. Dacă radioul a schimbat lumea în secolul XX, internetul a redefinit-o în secolul XXI, având un impact și mai profund.
Cartografierea genomului uman: O descoperire cu potențial imens în medicină, ce deschide calea către tratamente personalizate și chiar eradicarea unor boli.
Exploatarea spațiului de către companii private: SpaceX, Blue Origin și altele nu doar că au făcut zborurile spațiale mai accesibile, dar au transformat această industrie într-un sector comercial viabil, cu perspective uluitoare pentru viitor.
Asia – motorul producției și al noilor tehnologii
Revoluția 5G și AI: Accesul la internet de mare viteză și inteligența artificială au transformat nu doar industria digitală, ci și sectoare precum medicina, transportul sau finanțele.
Mobilitatea: Trenurile de mare viteză, mașinile electrice și infrastructura modernă au redefinit transportul public și individual.
Fabrica lumii: Indiferent ce obiect avem în față în acest moment, e aproape imposibil să nu conțină un component produs în Asia. Continentul a devenit coloana vertebrală a economiei globale.
Europa – campioana regulilor și a moralizării
Bosonul Higgs: O descoperire științifică fundamentală, dar fără aplicabilitate imediată.
Galileo: Un sistem de poziționare avansat, dar mai degrabă un supliment la GPS decât o revoluție.
Au legat dopul de sticlă.
Politici climatice și regenerabile: Importante pe termen lung, dar fără impact economic sau tehnologic major în prezent.
Așadar, în timp ce SUA și Asia au produs schimbări cu impact imediat și revoluționar, Europa s-a pierdut în proiecte academice, politici ecologice și reglementări.
Inovațiile europene sunt respectabile, dar insuficiente pentru a menține continentul în competiția globală.
Cea mai elocvente dovezi a acestei stagnări sunt că Volkswagen vinde mai mulți cârnați decât mașini, iar cea mai valoroasă companie europeană este SAP, un gigant al software-ului de contabilitate.
Când un program de gestionare a facturilor devine simbolul economic al continentului, e clar că aristocrații ar trebui să coboare din balcon, să lase deoparte visele războinice și să încerce să facă ceva util, poate prin investiții mai curajoase în tehnologia cu impact imediat (IA, spațiu) sau, de ce nu, prin reducerea birocrației.
***
VIDEO Hamas, contestată în stradă de locuitori din Gaza. „Oamenii sunt extenuați”

Sute de palestinieni au protestat în nordul Fâșiei Gaza pentru a cere încetarea războiului, scandând „Afară cu Hamas”, ceea ce reprezintă o manifestare rară de opoziție față de gruparea care a provocat războiul cu Israel,…
O nouă țară a anunțat că recunoaște Kosovo ca stat independent. Este primul stat după ani de pauză
O nouă țară a recunoscut Kosovo ca stat independent, fiind prima țară care face acest lucru după aproape cinci ani de eforturi blocate pentru a obține recunoaștere internațională suplimentară. Kenya este astfel primul stat după o lungă pauză ce recunoaște teritoriul din Balcani ca fiind un stat independent.
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar nu este membru al Organizației Națiunilor Unite din cauza opoziției Serbiei și a aliaților săi, inclusiv a Rusiei și Chinei, care dețin dreptul de veto la ONU.
Teste genetice pentru sportivele din atletism – altfel, nu vor putea concura ca femei

Atletele vor trebui să se supună în curând unui test genetic unic pentru a putea concura în probele feminine, a anunțat marți președintele World Athletics, Sebastian Coe, după ce propunerile de înăsprire a regulilor de eligibilitate au fost discutate în cadrul consiliului organismului. Coe, citat de Reuters, a explicat că reglementările vor fi redactate în […]
ROMÂNIA CA DE OBICEI TACE: Franța, Italia și Spania resping planul de înarmare al lui Leyen: NU VREM SĂ NE ÎMPRUMUTĂM

Hurezeanu e pe făraș după eșecul Visa Waiver. Cine ar veni în locul lui la Externe. Pe lista scurtă a PNL sunt un ministru, un deputat și un fost premier SURSE
Decizia Administrației Trump de a suspenda intrarea României în Visa Waiver a generat tensiuni în cadrul Coaliției de guvernare, iar PSD și UDMR vor demiterea ministrului de Externe.
Dan Dungaciu: Americanii se uită la Europa ca la un teritoriu care îşi dă duhul
Potrivit lui Dan Dungaciu, SUA consideră că Europa şi-a pierdut relevanţa şi nu mai reprezintă un pol de putere economică şi strategică. Americanii văd continentul european ca pe un spaţiu aristocratic, lipsit de dinamism, care nu mai poate ţine pasul cu transformările globale.
„Americanii se uită la Europa exact aşa, ca la un teritoriu care îşi dă duhul, ca la aristocraţii aceia care stau în palate somptuoase, dar care nu vor mai fi capabili să le întreţină”.
Andrei Marga: Anularea alegerilor ne-a trimis la coada istoriei și a civilizației

”Anularea alegerilor aruncă țara în coada civilizației. Asta este intolerabil” este de părere fostul ministru de Externe, filosoful Andrei Marga, într-un interviu pentru podcastul ”Pe drept cuvînt”.
Epoca șobolanilor

De zece ani, românii votează șobolani. Președinți, miniștri, parlamentari care se ascund în întuneric și rod articulațiile statului.
Oameni care fug de lumină, de rațiune, de școală, de confruntare, de responsabilitate. În galeriile subterane ale funcției publice ei răspîndesc ciuma prostiei și a indolenței, bacilul hoției și lașității individuale. Trăiesc în colonii clădite pe complicitate, sînt progeniturile păroase și copleșitoare ale imposturii.
Comisia Europeană suspendă plățile către România în cadrul PNRR, din cauza pensiilor speciale
Oficialitățile de la Bruxelles activează procedura de suspendare a plății pentru o parte din cea de-a treia tranșă PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro. Jalonul privind pensiile speciale și alte cinci reforme esențiale nu au fost îndeplinite.
Gigantul german care plănuia o investiție de 500 de milioane de euro în România se retrage. Toți angajații vor fi concediați
Grupul german Karl Mayer își închide toate operațiunile din Maramureș, a anunţat conducerea, majoritatea angajaţiilor fiind deja concediaţi. Gigantul este lider monidal în producţia de maşini textile şi planifica anul trecut o investiţie în afacerea din România de 500 de milioane de euro.
CJ Timiș, proiect pentru construirea de noi adăposturi pentru câinii fără stăpân

În ședința de astăzi, consilierii județeni au votat pentru realizarea unor adăposturi pentru câinii fără stăpân în Timiș. Primele două vor fi construite în comunele Pișchia și Lenauheim, ca parte a unei rețele extinse ce va include și alte localități. „Sper să fie finalizate cât mai repede și consider că reprezintă o soluție mult mai […]