Nu cred că germanii sunt proști.
De fapt, dimpotrivă, cred că au o inteligență și o capacitate de organizare remarcabile. Totuși, pare să existe ceva în cultura lor, poate un defect în codul genetic, o trăsătură care îi face să fie deosebit de receptivi la autoritate.
Este ca și cum, în mod tradițional, în mentalitatea germană, există o înclinație de a urma regulile și de a respecta ierarhia. Atunci când șeful sau sistemul afirmă că ceva este corect, germanul obișnuit are tendința de a accepta acea direcție fără prea multe întrebări, având încredere că autoritatea știe ce este mai bine.
Din acest motiv, atunci când germanii sunt conduși de lideri competenți, integri și vizionari, ei pot deveni un popor extraordinar, capabil să realizeze lucruri mari și să avanseze în diverse domenii. Sub o astfel de conducere, forța lor colectivă și spiritul lor de ordine și disciplină se manifestă la maximum, ducând la inovație, progres social și economic, și o contribuție pozitivă la nivel mondial.
Pe de altă parte, când cei care dețin frâiele puterii sunt persoane corupte sau lipsite de scrupule, rezultatele pot fi dezastruoase, așa cum am văzut deja în anumite perioade din istoria nu foarte îndepărtată. În astfel de situații, tendința de a urma orbește autoritatea devine periculoasă, permițând ca abuzurile și greșelile să devină norme, iar o întreagă națiune poate ajunge pe căi întunecate și distructive.
*
Ministerul Apărării Naționale (MApN) solicită Parlamentului aprobarea donării unui sistem Patriot către Ucraina și achiziționarea unui nou sistem. În locul unui vot exprimat la ordin, aș recomanda parlamentarilor să reflecteze cu atenție asupra acestei decizii.
A cumpăra arme când țara nu are nevoie de ele, mai ales în condițiile în care există alte priorități și resursele financiare sunt limitate, reprezintă o acțiune discutabilă. Însă, a le achiziționa doar pentru a le dona altor state poate fi o decizie și mai controversată.
În plus, astfel de hotărâri sunt documentate și rămân în arhive – va exista întotdeauna o înregistrare care să arate că anumiți parlamentari au votat pentru, în timp ce alții s-au opus. În viitor, poate peste un an sau chiar peste zece, aceste voturi ar putea fi supuse analizei și judecății publice.
Roțile au proprietatea de a se învârti. Si de aceea este posibil ca, atunci, când roate se învârte, cei care te-au sfătuit sau îndrumat cum să votezi să nu fie prezenți să-ți ofere sprijinul promis, lăsându-te singur să te confrunți cu consecințele deciziilor tale.
*
Xiaomi SU7. 300 Km/oră în 15 secunde. Se poate reîncărca în mai puțin de 12 minute. 1548 de cai putere. Preț de pornire 29900 USD, probabil că sunt și Dacii mai scumpe de atât. 90000 de comenzi în primele 24 de ore.
Sunt curios ce vor comenta cei cărora le place să facă glumițe despre chinezării la tastatura unui Apple fabricat în China.
***
Semnal de alarmă tras de Papa Francisc în privința schimbărilor climatice. „Pământul are febră”
Înaintea unei călătorii de 12 zile în Asia de Sud-Est, săptămâna viitoare, în timpul căreia este aşteptat să lanseze un apel la acţiuni globale privind schimbările climatice, Papa Francisc i-a îndemnat vineri, 30 august, pe oamenii din întreaga lume să protejeze mai bine mediul înconjurător, informează Reuters.
2020: Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 12)
Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?
Germanii sunt proști?
Un articol de opinie de Tom J. Wellbrock
Poate o întreagă națiune să fie etichetată în mod colectiv drept proastă? Bineînțeles că nu, dar trebuie să vorbim despre prostia generalizată, pentru că ea face posibil ceea ce se întâmplă în Germania, în primul rând.
Cu un subiect precum prostia unei națiuni, trebuie mai întâi să abordezi mințile critice care există și care dovedesc că nu toți germanii sunt proști. Ei continuă să apară, chiar dacă represiunea împotriva lor se accentuează și mulți au părăsit țara, și-au pierdut locurile de muncă sau le-au fost anulate conturile bancare. Situația devine din ce în ce mai dificilă pentru critici, motiv pentru care poziția lor este mai mult decât lăudabilă.
De exemplu, criticii Corona au fost cei care au reușit în cele din urmă să împiedice obligația generală de vaccinare în timpul pandemiei. Sute de mii de persoane au demonstrat în toată Germania în favoarea drepturilor fundamentale și împotriva vaccinării obligatorii. Ei nu au primit nici recunoaștere, nici laude pentru acest lucru. Rezistența lor nu a fost răsplătită, dimpotrivă. În narațiunea propagandei, cei care au prevenit ce era mai rău sunt încă băieții răi, conspiratorii, teoreticienii conspirației și extremiștii de dreapta – negaționiștii care au contribuit la divizarea societății.
De fapt, ei au salvat vieți, pentru că nimeni nu știe câți oameni ar fi murit ca urmare a vaccinării forțate. Ceea ce se numește vaccin nu este nimic mai mult decât un bulion de ARNm care ar fi făcut cu siguranță mult mai multe victime decât este cazul dacă vaccinarea ar fi fost obligatorie.
Dar, pe cât de mult se poate vorbi fără ironie despre faptele eroice ale rezistenței în episodul corona, pe atât trebuie spus cu sobrietate că, de la „reunificare” (care a afectat în primul rând Germania de Est), nu a existat nicio rezistență cu adevărat eficientă în Germania. Și, cu siguranță, niciuna care ar fi împiedicat ceva cu adevărat dăunător.
Cinci răniți într-un atac cu cuțitul într-un autobuz din Germania. O atacatoare a fost reţinută
Cinci răniţi, trei grav, într-un atac cu cuţitul în nord-vestul Germaniei, într-un autobuz cu 40 de persoane către festivalul municipal Siegen. O atacatoare reţinută, într-o operaţiune a forţelor de ordine. ”Nicio informaţie cu privire la un atac terorist”
Italia interzice Ucrainei să tragă cu armele sale spre ținte din Rusia, anunță ministrul italian de Externe: Noi „nu suntem în război cu Moscova”
Blocaj în UE în privinţa fondurilor destinate achiziţiilor de arme pentru Ucraina
Țările Uniunii Europene nu au găsit încă o soluție pentru a debloca cele şase miliarde de euro necesare proviziilor militare destinate Ucrainei, care ar trebui achiziţionate prin Instrumentul european pentru pace – potrivit şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Acesta a mai declarat, joi, că UE nu a ajuns la o decizie nici în ceea ce […]
TurkStream, noua țintă
Cum ar fi dacă scafandrul ucrainean aflat în stare de ebrietate în urmă cu doi ani ar pune o bombă și sub conducta de gaze TurkStream? Oare turcii ar reacționa la fel de elegant ca nemții?
Cert este că din ianuarie Ucraina va închide robinetul de la conducta de gaze rusești spre Europa, așa că Moscova va rămâne cu două rute mari și late: TurkStream și intermediarii de GNL.
Exportatorii americani de GNL au constatat cu stupefacție că în 2024, în ciuda sancțiunilor de tot felul, Statele Unite au livrat în UE mai puține gaze decât au făcut-o rușii. Practic, europenii au continuat să cumpere gaze naturale rusești în proporție de 15% din totalul importurilor.
Astfel, Europa cheltuiește în prezent de două ori mai mult pe energia livrată de Moscova decât oferă Ucrainei ca ajutor de război, potrivit unui articol din Politico. Este strigător la cer, nu-i așa?
Americanii se gândesc acum la cea mai simplă modalitate de a bloca tranzitul de gaze rusești prin conducta TurkStream către Europa. Principalele puncte de presiune vor fi la Bruxelles, la Sofia și la Ankara. Bulgarii ar trebui convinși pe filiera Bruxelles-Washington să renunțe la colaborarea cu Moscova și să închidă traficul de gaze spre Austria, Italia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Grecia și Balcanii de Vest. Aceste țări ar fi nevoite, astfel, să caute peste noapte furnizori la un preț mult mai mare decât cel oferit de ruși. Pentru economiile lor, dependente de energie ieftină, decuplarea de TurkStream ar fi echivalentă cu explozia NordStream pentru Germania. Dacă nu cumva chiar mai rău decât atât.