Așa cum am mai spus, dacă cineva procedează greșit într-o anumită privință, asta nu înseamnă că nu are niciodată dreptate.
O persoană poate comite erori de judecată, poate susține idei discutabile sau poate acționa într-un mod pe care îl considerăm inacceptabil, dar asta nu îi anulează complet valoarea altor opinii sau realizări. O minte strălucită poate face greșeli, la fel cum cineva cu principii discutabile poate, ocazional, să spună un adevăr incontestabil.
Un exemplu elocvent este Thomas Edison, care, în timpul „Războiului Curenților”, a promovat utilizarea curentului continuu (DC) în defavoarea curentului alternativ (AC), susținut de Nikola Tesla și George Westinghouse. În încercarea de a demonstra superioritatea DC, Edison nu s-a limitat la argumente tehnice, ci a recurs la tactici discutabile, printre care o campanie agresivă de denigrare a curentului alternativ. A susținut public că AC este periculos și a organizat demonstrații în care electrocuta animale pentru a-și susține punctul de vedere. A mers chiar până la colaborarea cu autoritățile pentru introducerea scaunului electric, tocmai pentru a asocia curentul alternativ cu moartea.
Cu toate acestea, metodele sale agresive nu îi șterg contribuțiile excepționale la progresul tehnologic. Edison a fost un inventator prolific, ale cărui realizări – de la becul electric la fonograf și cinematograf – au schimbat fundamental societatea modernă. Perseverența, spiritul inovator și capacitatea sa de a transforma ideile în realitate sunt trăsături care continuă să inspire și astăzi. Fără îndoială, fără Edison, lumea ar fi arătat diferit.
Situații similare se regăsesc în multe alte domenii, inclusiv în sfera politică.
Nu sunt deloc de acord cu politica lui Mihai Neamțu, iar ideile pe care le promovează mi se par, de cele mai multe ori, exagerate sau chiar periculoase.
Cu toate acestea, chiar și el poate avea dreptate câteodată.
Spre exemplu, în articolul de mai jos, punctează unele aspecte reale legate de câteva figuri politice influente din Uniunea Europeană.
Problema este, însă, felul în care alege să le descrie.
Când le numește „cățele”, comite o eroare fundamentală de judecată.
Ca cineva care a avut de-a lungul anilor câini, și în special cățele, pot spune cu toată convingerea că nimic nu este mai loial, mai protector și mai devotat decât o cățea.
Dacă cele trei doamne ar avea măcar o parte din aceste calități, Uniunea Europeană ar fi un teritoriu al bunăstării și al stabilității.
Un termen mai potrivit ar fi „vrăjitoare”, dar nu în sensul mitologic sau romanticizat, ci în cel al vrăjitoarei malefice din povestea cu Hansel și Gretel – o ființă care vrea să atragă, să manipuleze și, în final, să distrugă. Sau, poate să le spună „femei venite din somnul rațiunii europenilor”.
A doua greșeală a domnului Neamțu este că a limitat lista acestor „vrăjitoare” la doar trei nume.
Fără să mă gândesc prea mult, aș putea adăuga câteva doamne în plus, inclusiv cel puțin una din România. Diferența este că a noastră, mai degrabă decât a fi malefică, pare să fie doar extrem de proastă.
***
Secretele implicării ”șocante” a SUA în războiul din Ucraina

The New York Times a publicat un lung articol despre implicarea Statelor Unite în războiul din Ucraina. Nu aduce informații noi în privința imaginii de ansamblu și a schemei generale a acestui război prin procură, însă este extrem de interesant prin amănuntele relatate. The New York Times arată că articolul se bazează pe mai mult de 300 de interviuri cu ”foști și actuali politicieni, oficiali de la Pentagon, oficiali din serviciile secrete și militari din Ucraina, SUA, Marea Britanie și mai multe state europene”.
USAID ar fi plătit revistei americane Time 4 milioane de dolari pentru ca să-l declare Omul Anului pe Zelenski

O mămică de la Bruxelles ne pregătește de război

Mihai Neamțu, un nou derapaj. Le-a calificat „vrăjitoare” și „cățele” pe trei femei din conducerea UE
Deputatul AUR Mihail Neamțu le-a calificat pe Kaja Kallas, Christine Lagarde și Ursula von der Leyen, trei oficiale europene, drept „vrăjitoare” și „cățele”.
Prima tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri mici va fi plătită de săptămâna aceasta

Prima tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri mici, în valoare de 400 de lei, va fi plătită de săptămâna aceasta, a anunţat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Cupoanele au fost tipărite și vor fi distribuite începând de mâine, 1 aprilie, a precizat acesta la un post de televiziune. Sprijinul financiar se acordă […]
Modificare importantă la Facebook: utilizatorii vor beneficia de o nouă secțiune

Noua secțiune numită „Friends” va afișa doar postările făcute de prieteni. Noua secţiune nu trebuie confundată cu fluxul care există deja în Facebook şi care afişează doar postări ale prietenilor, dar în ordine invers cronologică,…
O scurtă istorie a jurnalismului de investigație: De la „The Muckrakers”, la anchetele care au schimbat lumea

Introducere Jurnalismul de investigație reprezintă o practică esențială care a avut un impact profund asupra societății, expunând corupția și abuzurile din mediul politic și economic. Originile acestui tip de jurnalism sunt greu de stabilit cu exactitate, dar conceptul de investigație jurnalistică poate fi urmărit încă din Antichitate, când cronicarii expuneau neregulile conducătorilor. O primă formă […]
Regula fermoarului în trafic ar putea deveni lege: ce prevede proiectul și ce înseamnă pentru șoferii români
Un nou proiect de lege propune implementarea „regulii fermoarului” în traficul din România. Această regulă ar urma să devină obligatorie pentru șoferi în situațiile de îngustare a drumului, potrivit anunțului făcut de parlamentarul USR, Mihai Botez, pe pagina de Facebook, care a depus o propunere de modificare a Codului Rutier.
Viceprimarul Ruben Lațcău anunță schimbări importante în circulația rutieră din Timișoara: Ieșim din era exclusivă a mașinii
