Anton Kovacs January 15, 2021

 

Când au apărut cartofii oamenii nu prea doreau să mănânce chestia aia ciudată care creștea în pământ și nici nu arăta prea bine.

Și atunci Ludovic al XVI-lea a cultivat niște cartofi pe un teren și a dat sfoară în țară că cine fură cartofi de acolo va fi executat. Fiind ceva la care nu aveau acces, oamenii au început să-i prețuiască și astfel cartoful a ajuns unul din alimentele cele mai consumate în prezent.

În anii ‘50, 60’, ‘70, ‘80 existau lucruri despre care pur  și simplu nu se discuta în România.

De exemplu despre astrologie. Sau despre numerologie.

Yoga era considerată un fel de gimnastică sau sport, dar când în anii ‘80 unii au început să exagereze, cărțile de yoga au fost pur și simplu interzise.

A fost o greșeală că s-a procedat așa, s-a întâmplat ca și cu cartofii. Fiind ceva interzis oamenii au devenit curioși.

Existau “inițiați” care făceau horoscoape la comandă, nu rahaturi din acelea pe care le vedeți la televizor sau în ziare, ci horoscoape elaborate, se muncea câte o săptămână la o chestia din aceea. Existau alții care făceau yoga. Alții erau pur și simplu curioși și cheltuiau o mulțime de bani pe cărți, vechi că altele noi nu apăreau, despre aceste subiecte.

Până la jumătatea anilor ‘80 almanahurile erau ceva destul de serios, la fel ca și revistele.

Exista o parte inevitabilă, lauda pentru conducător și sistem, pe prima sau primele două pagini, aproape întotdeauna pe ultima pagină era o parte de dialog cu cititorii, uneori exista pe penultima pagină puțin umor, dar în rest, dacă revista era despre cinematografie, se trata cinematografia, nu cine cu cine din actori și-o pun, dacă era de știință și tehnică, se discuta despre știință și tehnică, dacă era o revistă pentru femei, găseai acolo rețete de zacuscă și mai știu eu ce supe și ciorbe, sau sfaturi pentru decorarea casei.

Revistele de prestigiu aveau și câte un almanah, care apărea de obicei la sfârșitul anului.

Pe la jumătatea anilor ‘80 însă, moda almanahurilor explodase, pentru că oamenii nu prea aveau ce citi cumpărau almanahurile astea. Acestea începuseră să apară uneori mai des decât revistele. Și ca să se vândă, almanahurile deveniseră destul de comerciale, pe lângă conținutul specific revistei respective exista și o secțiune de povestiri, polițiste uneori, alteori SF, alteori de dragoste, exista o secțiune de umor…

Pentru că oamenii, din punct de vedere spiritual, erau mult mai liberi decât generația care acum are 30-40 de ani, în permanență se încercau tot felul de “șopârlițe”. Iar dacă regimul le considera inofensive, acestea erau publicate.

Astfel puteam citi despre OZN-uri. Sau despre faptul că oamenii de știință au constatat că o găină elimină mai mult calciu decât consumă. De aici până la un articol despre alchimie nu era decât un pas și de obicei acest pas era făcut. De cel puțin 10 ani Adrian Păunescu promova tot felul de vraci, unul care te vindeca de ulcer cu niște medicamente făcute din plante, câțiva care vindecau cancerul, unul, care a ajuns și șef de partid și membru al Academiei Române, era și profesor universitar, descoperise apa vie și apa moartă, aia din poveștile cu Făt Frumos. Tot felul de escroci.

După revoluție tot ce fusese interzis a fost intens promovat.

Tarabele vânzătorilor de cărți erau pline de cărți de yoga, numerologie, astrologie, numerologie, biblii…

Și pentru că nu toți oamenii care au o anumită funcție au și inteligența necesară pentru acea funcție, medicii au început să nu mai administreze bolnavilor medicamente, ci le dădeau produse homeopatice sau îi tratau cu pase energetice, mai târziu, prin 2000 a început să se practice o altă escrocherie, biorezonanța, stă pacientul ca un idiot cu niște electrozi în mână și medicul îi citește dintr-o listă de boli care sunt afișate aleator pe display-ul laptopului după care în loc de medicamente îi prescrie niște suplimente alimentare scumpe și care nu au nici un efect. Profesorii au început să îndobitocească copiii cu religie, locuri fermecate și, după cum puteți afla din presa ultimelor 24 de ore, cu horoscoape și alte noțiuni pseudoștiințifice. Nimeni nu le explică copiilor la ce folosesc triunghiurile acelea asemenea despre care am învățat cu toții,sau de ce (a+b)² =a²+b² +2ab, dar le explică cum e cu flacăra violet. Iar rezultatul este ceea ce se vede astăzi. Nu mai există gândire critică, oamenii ăștia care ne conduc nu mai au niște cunoștințe bazate pe ani și ani de muncă și de studiu, ci au o cultură de almanah. Acesta este motivul pentru care am ajuns să trăim într-o adevărată idiocrație.

Eu nu spun să mă credeți neapărat pe mine când spun, de exemplu, că toată povestea asta cu horoscoapele este o prostie. Dar testați singuri, citiți un horoscop în care aveți încredere căutați niște persoane din diverse zodii și urmăriți ce se întâmplă. Spune horoscopul că cei dintr-o anumită zodie se vor îmbogăți în următoarea lună, verificați dacă e așa. Vreți să aflați cât de adevărată este toată povestea despre religie, citiți Biblia, din scoarță în scoarță, și încercați să vă faceți dumneavoastră o părere, nu vă luați după părerea altora că și popii și predicatorii primesc bani să vă spună ce vă spun, exact cum primesc și ăia de la televizor.

Vă spune nu știu ce fizician că masca nu obturează respirația, gândiți-vă puțin, dacă avem o gaură (gura sau/și nările oamenilor) și obturăm parțial gaura aceea cu ceva, cu o cârpă de exemplu, deci diametrul găurii va fi mai mic, aerul care trece pe acolo va fi mai puțin, tot atât sau mai mult?

Sau puneți pur și simplu o cârpă în capătul furtunului de la aspirator și ascultați cum face motorul.

Vă spune careva despre românul Teslaru, căutați să aflați mai multe despre Tesla, sau despre orice alt subiect, că informația e la doar un click distanță.

S-a ajuns să fim atât de îndoctrinați încât acum, când ar trebui să avem toată libertatea din lume, ne este frică să discutăm despre anumite lucruri ca nu cumva cineva să ne acuze că facem propagandă în favoarea cuiva sau a ceva.

Dacă vă spune cineva că ăia din China sunt niște primitivi, aveți Google, aveți Street View și YouTube, mergeți acolo cel puțin virtual, uitați-vă ce se întâmplă pe străzi, cum sunt oamenii, sunt mai mulți care sunt veseli sau sunt mai mulți oameni triști. Uitați-vă și în Rusia, la poze, la oamenii de pe stradă, la reviste, ascultați posturi de radio de acolo să aflați ce ascultă rușii, o fi la radio toată ziua vocea lui Putin care face propagandă sau și ăia ascultă ce ascultăm și noi, au aceleași probleme ca și noi și de fapt rușii sunt niște oameni care ne seamănă mai mult decât ne imaginăm, dar există niște lepădături care vor să ne facă să ne fie frică și de chinezi, și de ruși, și de unguri, și de evrei, și de emigranți, și de gripă.

Fiți liberi și deștepți și nu uitați să dați click pe linkuri că nici nu știți ce pierdeți.

***

Big Brother: serviciul de informații străin din Germania sub presiune

Agenția de informații externe din Germania (BND) examinează anual sute de milioane de e-mailuri. Curtea Europeană a Drepturilor Omului analizează acum această practică.

Protestatarul ridică un oftat citind Big Data? Frate mai mare!

Activiștii germani de protecție a datelor sunt precauți cu privire la căutarea de conținut online de către BND

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO )  a admis  o  plângere a Reporterilor Fără Frontiere ( RWB ) prin care pretinde că oamenii nu sunt protejați corespunzător împotriva supravegherii în masă neîntemeiate și nejustificate de către  serviciul de informații extern al Germaniei,  BND.

***

Greta Thunberg va apărea pe timbrele din Suedia, într-o colecţie despre protejarea mediului

***

America este răvăşită de şomaj mai rău decât în criza financiară: Oamenii rămân fără locuri de muncă la aceeaşi viteză ca în martie 2020, cu aproape 6 milioane de americani care trăiesc din ajutorul de şomaj

Cererile noi pentru ajutor de şomaj în SUA au înregistrat săptămâna trecută un ritm de creştere ridicat, similar cu cel de la finalul lui martie 2020, ceea ce arată şocurile resimţite în continuare de piaţa muncii în contextul restriciilor impuse pentru a stăvili răspândirea virusului, potrivit Bloomberg.

Nivelul cererilor noi de şomaj a crescut cu 181.000 la 965.000 de cereri în săptămâna care s-a încheiat în data de 9 ianuarie, conform datelor publicate de Departamentul Muncii, joi, care arată creşteri în mai multe state.

Cererile continuate – o estimare a numărului de oameni care primesc deja de mai mult timp ajutor de şomaj – au crescut cu 199.000 la 5,27 de milioane de cereri în săptămâna care s-a încheiat în data de 2 ianuarie.

Atât cererile noi cât şi cele continuate s-au situat peste cele mai pesimiste estimări ale economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

***

Gluma se ingroașă în SUA: Susținătorii lui Trump plănuiesc pe rețelele sociale asedierea Washington în weekend

Citește și:  Revista presei–01.01.2021

Susținătorii extremiști ai lui Donald Trump răspândesc mesaje pe rețelele sociale prin care plănuiesc proteste armate weekendul acesta în cele mai mari orașe din SUA, urmate apoi de un asediu asupra Washington pentru a împiedica învestirea lui Joe…

***

Un nou caz „George Floyd”. Revoltă la Bruxelles. Au incendiat secția de poliție! (VIDEO)

Un nou caz „George Floyd” inflamează spiritele în Europa. La Bruxelles, comunitatea din Schaerbeek s-a revoltat după ce un tânăr a decedat chiar în comisariat! Sute de oameni au ieșit pe străzi, s-au incendiat mașini, […]

***

Zodiile ca “metodă” de predare, într-un proiect cu finanțare de la Ministerul Educației, și culorile paranormale – noi mostre de pseudoștiință folosită în învățământ / Ghid de “bune practici” didactice: Albastrul crește capacitățile paranormale, portocaliul eliberează toxinele din colon

Foto:

Culorile care vindecă afecțiuni și descrierea personajelor prin semnul zodiacal sunt noi exemple de situații, ieșite la iveală în ultimele zile, în care pseudoștiința e recomandată spre folosire în școlile românești. Un document cu antetul Ministerului Educației, cu strategii didactice pentru învățământul universitar și care vorbește despre “metoda horoscopului” de predare la limba română, a început să circule în mediile universitare, după cazul numerologiei recomandate școlilor gălățene. Iar zilele trecute, pe Facebook, Alexandru Toma Pătrașcu, fondator al Bucharest Science Festival și al Asociației Secular-Umaniste din România, a notat cazul unui ghid de bune practici în educație, publicat sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Iași, în care se vorbește despre puterile paranormale ale unor culori.

***

După numerologie, în educația din România își fac loc puterile paranormale ale culorilor. Ce spune un ghid pentru profesorii din Iași

Cursurile de numerologie adresate profesorilor de la Galaţi nu au fost un accident. Inspectoratul Şcolar Iaşi a publicat un ghid pentru educaţie de calitate şi abandon şcolar redus, în care se vorbeşte, printre altele, despre puterile paranormale ale culorilor, ce să purtăm ca să ne creştem abilităţile de telepatie şi clarviziune, să ducem la bun sfârşit un proiect sau să avem noroc la bani.

***

Ministrul educației, despre ghidurile ce recomandă numerologia și paranormalul: Este mult mai grav decât prezintă presa

Ministrul educației a avut cuvinte aspre, joi seara, la Digi24, la adresa ghidurilor recomandate profesorilor de unele inspectorate școlare, prin care se promovau, de pildă, numerologia și paranormalul: „absolut aberant”, „categoric o greșeală”, „nu are nicio legătură cu știința”, a spus Sorin Cîmpeanu.

***

 

Scenariul hibrid dispare, anunță ministrul Educației. Elevii care vor merge la școală din 8 februarie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 că scenariul hibrid nu va mai exista din 8 februarie, atunci când ar urma ca elevii să revină în școli. Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local.

 

***

 

Cine sunt baronii sindicali din Sanatate. Bogatiile stranse de liderii care controleaza reformele planuite de statul roman

Liderii sindicali din Sanatate se numara printre cei mai influenti “actori” din sistem atunci cand vine vorba de reformele dure anuntate de autoritati.

Mereu chemate la consultari, sindicatele din Sanatate rotesc in pozitiile cheie din cadrul propriilor organizatii aceleasi persoane.
Spre exemplu, Federatia Sanitas, cel mai puternic sindicat din zona sanatatii, dat fiind numarul mare de membri la nivel national, peste 120.000, are prezenta in fiecare judet si in peste 500 de unitati sanitare si de asistenta sociala din Romania.

***

 

Florin Roman solicită primii paşi pentru înlocuirea Avocatului Poporului: Renate Weber se pregătește să plece acasă! Nici nu a fost unealta politică a PSD!

400x200.jpg

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, miercuri, în plenul Parlamentului, convocarea Comisiilor juridice pentru a lua în dezbatere cererea liberalilor de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Ulterior, acesta a anunţat pe Facebook că „Renate Weber se pregătește să plece acasă”, adăugând ironic – „o doamnă! un monument de rafinament, pe care noi, muritorii, nu îl mai merităm”.

***

Bugetarii ar putea rămâne fără sporuri. Cîţu: Să vedem care se justifică sau nu

400x200.jpg

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că Guvernul analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situaţia sporurilor acordate în sectorul public pentru a vedea care dintre ele se justifică.

***

Paradox: România a trimis mai mulţi turişti în Maldive decât Germania, Elveţia sau SUA. Ţările şurpriză cu cei mai mulţi turişti în insula din Oceanul Indian

***

Primaria Alba Iulia plateste 120.000 de lei pentru un audit extern care sa rezolve “lipsa de organizare a angajatilor”

Una dintre cele mai mari companii din lume in domeniul auditului a fost angajata de Primaria Alba Iulia pentru realizarea unei analize privind “lipsa de organizare a angajatilor”.

Institutia a incheiat un contract pentru 120.000 de lei plus TVA, cu KPMG, valabil pentru o perioada de 60 de zile.
Principala problema pe care vrea sa o lamureasca auditul tine de “lipsa de organizare a angajatilor”. Mai exact, pe un departament pot fi foarte multi angajati, iar pe altul aproape deloc.
Specialistii vor incerca sa identifice problemele legate de organigrama primariei si de departamentele unde sunt prea multi sau prea putini angajati. Auditul presupune discutii cu aproape fiecare angajat de pe fiecare departament in parte.
“Asa cum am mai afirmat, nu urmaresc nici sa reduc, nici sa maresc aparatul primariei, doar sa il reorganizez pentru un mai bun randament si pentru a mari performanta fiecaruia dintre departamente. Daca auditul va constata ca undeva mai e nevoie de personal pentru a duce la bun sfarsit sarcinile, vom angaja, daca dimpotriva se constata ca sunt prea multe posturi pentru volumul de munca si atributii atunci vom organiza concurs pentru ocuparea numarului de posturi necesare”, a declarat primarul Gabriel Plesa pentru ziarulunirea.ro.

***

Patreon

***

Cum deghiza fosta Securitate “dizidenta” in infractiuni de drept comun. Tudor Postelnicu: “Sa-i gasim ca borfasi, sa actionam cu militia”

In 1975, Nicolae Ceausescu semna Actul Final de la Helsinki prin care se angaja ca
Romania sa respecte drepturile omului.
Obsesia lui Nicolae Ceausescu era imaginea internationala, in vreme ce, pe plan intern, cu ajutorul Securitatii, bratul de fier al PCR, dictatorul exercita controlul total al populatiei.
Sistemul de control al populatiei exercitat de catre structurile Securitatii prevedea “prevenirea” oricarei forme de
opozitie, “neutralizarea” oricarei forme de proteste sau de organizare. Aceasta “anihilare” se realiza atat asupra “obiectivului”, cat si asupra anturajului acestuia, prin metoda “destramarii anturajului”. Toate aceste actiuni de control, profund nedemocratice in conditiile in care Ceausescu semnase Actul Final de la Helsinki, erau “deghizate” pentru ca anihilarea oricarei forme de dizidenta sa nu devina un subiect in presa internationala.
Andrei Ursu, cercetator asociat CNSAS, arata intr-un studiu “Discernamantul politic si juridic al Securitatii. Deghizarile represiunii in timpul regimului Ceausescu”, publicat in Noua Revista de drepturile omului, bazandu-se pe documente, ca toate aceste forme si metode de control isi avea ca scop camuflarea represiunii si deghizarea opresiunii, astfel incat orice forma de dizidenta sa fie anihilata, dar si “transformata” intr-o infractiune de drept comun. De aici era doar un pas pana la compromiterea sociala a “obiectivului”, si chiar anihilarea fizica a acestuia, cum s-a intamplat in cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

 

***

 

image

***

Recucerirea libertății. Experiența maghiară

Pe 16 iunie 1989, La Budapesta, avea loc o ceremonie solemnă. Vreme de mai bine de treizeci de ani, Imre Nagy (1896–1958) și alți martiri ai revoluției din 1956 fuseseră demonizați de propaganda regimului Kádár drept instigatori ai conspirației contrarevoluționare. În vara anului 1989, liderii Revoluției maghiare aveau în sfârșit parte de o înhumare adecvată.

Între timp, poveștile oficiale spuse pentru a-i justifica pe cei care trădaseră revoluția și colaboraseră cu invadatorii sovietici se destrămaseră. János Kádár (1912–1989), omul care acceptase diktat-ul sovietic și condusese țara timp de trei decenii, fusese obligat să demisioneze în primăvara anului 1988. Noii lideri, Secretarul General Károly Grósz și premierul Miklós Németh, încercau din răsputeri să câștige autoritate prin relansarea întreruptei tradiții a comunismului reformist.

***

Ce este Seiful Apocalipsei şi cum ar ajuta omenirea în cazul producerii unor catastrofe

400x200.jpg

Cu toate că Apocalipsa pare un scenariu de film, există tot mai multe preocupări legate, printre altele, de asigurarea unor resurse de hrană în eventualitatea producerii unor dezastre.

***

Ambiția nemăsurată a principelui ardelean Gheorghe Rákóczi al II-lea: Expediția militară a Țărilor Române în Polonia

Războiul Polono-Suedez dintre anii 1655-1661, cunoscut și ca Al Doilea Război din Nord sau „Potopul” a reprezentat un conflict de la mijlocul secolului al XVII-lea prin care Polonia a fost invadată și ocupată de Regatul Suediei. În același timp polonezii erau angajați în Războiul Polono-Cazac (1648–1657) contra lui Bogdan Hmelnițki și în Războiul Ruso-Polon (1654–1667). Toate aceste conflicte au contribuit la declinul Uniunii Polono-Lituaniene ca mare putere. În acest război au participat și Țările Române: Transilvania condusă de Gheorghe Rákóczi al II-lea, Valahia condusă de Constantin Șerban, Moldova condusă de Gheorghe Ștefan, notează muzeograful Petre Vlad, pe pagina de Facebook a Muzeului Conacul Pană Filipescu.

 

***

 

Daily Russia on Photographs of Sergey Kolyaskin

3afc602db9d947c9ef957d0cd8c3d7ff.jpg

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*