Da, cam un deceniu va dura.
Dar acest deceniu va avea două etape, una, până prin 2025, în care totul va merge din rău în mai rău, după care lucrurile vor începe încet să se redreseze.
E ca un pendul, acum cădem spre punctul de repaus, după care vom urca.
Oricum să nu își imagineze cineva că peste un deceniu vom ajunge din nou la nivelul de anul trecut, nici pe departe, până atunci mai este de asteptat, probabil până prin 2050.
***
E o nuanță în titlu care ar putea trece neobservată, acolo scrie “mulți din cei care mai au bani”.
Poți să o spui și altfel, de exemplu “Foarte puțini mai au bani pentru 4 luni”.
Dar asta nu înseamnă neapărat că o ducem foarte rău, citeam nu de mult că peste jumătate din americani nu au rezerve de 400 de dolari. Și crește și la ei șomajul ca fasolea aia fermecată a lui Jack. În timp ce PIB-ul cade.
Așa că, dacă ne uităm la jumătatea plină a paharului, putem să spunem că trăim cam la fel de bine ca americanii.
***
“Marea recesiune din 2008” nu a fost chiar o mare recesiune, a fost doar o componentă de scurtă durată a unui ciclu economic cu durata de 50-60 de ani.
Pentru că o imagine face cât 1000 de cuvinte, în poza de jos se pot vedea 4 cicluri economice, așa cum le descrie teoria lui Nikolai Kondratiev.
Părerea mea este că “recesiunea” din 2008 este acea mică cădere din dreptul săgeții.
Acum suntem în porțiunea albastră, iar cândva prin 2025 vom ajunge la fundul gropii. Bineînțeles că toată prognoza asta nu are precizia unui ceas electronic, în loc de 2025 poate fi și 2024 sau 2027, oricum important este să știm dacă cădem sau urcăm.
Spun că este părerea mea pentru că, pornind de la același grafic veți întâlni alte interpretări. De exemplu unii spun că la fundul gropii am ajuns cândva prin 2000.
O altă părere a mea este că ciclurile Kondratiev nu au legătură numai cu economia, ci cu evoluția întregii societăți umane. Cei care ați depășit o anumită vârstă și aveți o perspectivă care depășește un singur ciclu, uitați-vă în jur și îmi veți da dreptate.
Dar, să nu credeți că o depresiune din aceasta este ceva catastrofal, nu e decât ceva care se întâmplă pentru că așa trebuie, dacă pentru a avea gazon proaspăt și frumos în grădină trebuie să cosiți iarba veche și uscată, tot așa pentru a avea o lume mai frumoasă și mai bună trebuie să eliminăm ce nu e bun din cea veche.
***
E un fenomen normal, poate unii nu fac public acest lucru, dar toată lumea din industria auto pierde.
Și o să piardă în continuare, pe măsură ce lumea se transformă dintr-o civilizație a automobilului în altceva.
***
Parcă e cu totul altceva decât se anunță pe posturile TV specializate în știri pozitive care spuneau că economia e în creștere, salariile și pensiile cresc și ele, apartamentele se scumpesc și românii sunt cu toții la mare unde beau șampanie scumpă și, pentru că margarina e nocivă, își ung feliile de pâine cu caviar.
Sunt peste 875000. La sfârșitul anului vor fi și mai mulți. Oricum, treaba asta nu are absolut nici o legătură cu vreo problemă medicală, în vremurile normale pentru ca economia să fie sănătoasă trebuie să existe o rată a șomajului de vreo 6-7%. În vremurile grele, când se produc schimbări în societate, e normal ca acest procent să crească.
Pe plan mondial, cândva spre 2025, cam 30% din cei care în 2019 aveau un loc de muncă sigur vor fi șomeri sau asistați.
Sper că acest text va fi citit și de cei care se consideră supercalificați pentru că întocmesc sau centralizează câteva hârtii, se chinuie cu câte un tabel în Excel și vor salarii de mii de Euro.
E posibil, așa cum spunea Cristian Păun într-un articol despre care pomeneam ieri, dacă cereți o recompensă prea mare, cel care vă plătește să vă dea afară pe ușă, mai ales că în spatele fiecăruia din voi sunt alții 10, flămânzi, care vor să-și câștige onest bucata de pâine.
***
Cea mai importantă știre de ieri nu am găsit-o în presa scrisă românească, care de altfel, așa cum o dovedesc 98% din știrile publicate, se ocupă mai curând de credință decât de știință, ci în niște ziare ale unor țări care au dovedit de-a lungul istoriei că încurajează cercetarea și evoluția științifică.
Aflăm că după ce tot luna asta spre Marte au plecat două misiuni, una arabă, un satelit care se va învârti în jurul planetei și va face tot felul de măsurători, și una chineză, care duce pe planetă un mic rover, ieri a fost lansată și o rachetă a NASA care transportă spre aceeași destinație un rover de dimensiunea unei mașini de teren și un mic helicopter.
Din păcate ultimele știri ne anunță că sunt niște probleme tehnice cu această misiune, să sperăm că vor fi rezolvate și cele două vehicule vor ajunge pe Marte fără nici o problemă.
***
„Timișoara este astăzi unul dintre cele 5 municipii din România care se află sub procedură de infrigement a Comisiei Europene pentru depășirile de dioxid de azot. Vestea bună pentru timișoreni e că Timișoara face progrese vizibile. O spun măsurătorile specialiștilor noștri”
Timișoara nu face nici un progres, nu poți să faci progrese în privința calității aerului construind șosele și parcări și tăind copaci.
Pur și simplu anumiți senzori de la stațiile de măsurare au fost deconectați sau sunt periodic deconectați.
În consecință, dacă nu se detectează noxe, o anumită logică ne poate face să credem că aerul e curat.
Priviți capturile de ecran făcute în această dimineață, 31.07.2020, la ora 9.20, pentru stația TM4 și veți vedea cum funcționează șmecheria: no data to display nu înseamnă că nu avem deloc toluen în aerul pe care îl respirăm, ci că senzorul respectiv nu este conectat.