Anton Kovacs July 25, 2020

image

image

La pachet cele două știri ar trebui citite cam așa:

Rusia, marele dușman al popoarelor democratice, a făcut niște manevre în spațiu, ceea ce înseamnă că a testat o armă antisatelit.

Pentru a păstra echilibrul și pacea mondială, SUA a fost nevoită să-și alcătuiască o forță spațială și după nici 24 de ore aceasta este funcțională, mai mult, are și o siglă.

Bineînțeles că există și posibilitatea ca SUA să-și făcut sigla fără ca instituția să existe, așa cum au făcut și jocuri cu avioane de luptă când acestea erau doar în faza de randare pe calculator, pentru ca să-i sperie pe alții cu tehnologia lor aviatică.

***

image

Nu ar fi prima oară, au fost și situații mult mai grave.

Așa se întâmplă când armele sunt date pe mâna unor tineri cu reflexele formate pe jocuri de calculator, îndobitociți de propaganda unor băsinoși bătrâni, senilizați și paranoici.

Pentru ei oamenii ăia din avioane nu sunt decât niște personaje ale unui joc.

***

image

Citind această știre nu pot să nu îmi aduc aminte de unul din colegii mei de la școala generală, care a fugit “dincolo” pe la mijlocul anilor ‘80.

Visul său de o viață era să ajungă în SUA, dar americanii i-au refuzat accesul pentru că aici, în România, fusese, timp de unul sau doi ani, membru de partid, la fel ca alte milioane de oameni care se înscriseseră în partid pentru ca să primească o butelie, sau un apartament, ceva.

A trebuit să emigreze în Canada, unde nu i-a mers prea rău pentru că anul trecut am citit că pe lângă avionașul pe care îl folosea ca să meargă pe unde avea treabă și-a mai cumpărat și un elicopter.

In schimb la revoluție pe ginerele lui Teleagă, un personaj care făcuse parte din nomenclatura de la vârful comunismului românesc și, mai mult sau mai puțin direct, a serviciilor de securitate comuniste, americanii l-au primit cu brațele deschise și i-au asigurat toată protecția necesară, astfel încât autoritățile postcomuniste să nu îl poată trage la răspundere.

E și democrația asta cu 5 ochi tare interesantă.

***

image

Nu știu dacă ceea ce s-a întâmplat e rău sau bine, dar cred că e prima oară în istoria modernă a lumii civilizate că se întâmplă așa ceva.

Se știe dintotdeauna că în sediile misiunilor diplomatice, indiferent ale cui sunt acele misiuni, există și ofițeri de informații care bineînțeles că nu curăță cartofi la bucătărie ci au legături cu cetățeni localnici pentru a strânge informatii. Avem și noi, românii, spioni care sălășuiesc în ambasare, au și americanii, au și rușii, și chinezii, și germanii, toți.

Dar niciodată nu am citit ca într-o țară oarecare, URSS, Cuba, Iran, România sau indiferent care o fi, să se fi pătruns cu forța întro misiune diplomatică.

Nici nu cred că dreptul internațional permite așa ceva.

***

image

Așa se face reclamă la ceva, că o fi podcast sau detergent de rufe.

Sunt convins că o mare parte din bărbații de pe planetă, dar nu neapărat numai bărbții,  au căutat ce înseamnă “Spotify” și cum poate fi accesat după ce au citit această știre.

La fel de convins sunt și că printre aceștia nu prea erau mulți curioși să-l vadă pe Barack Obama.

Citește și:  Revista presei–12.11.2020

***

image

Ținând cont de cât de mult a fost difuzată această stire se pare că românii se pregătesc să urmeze exemplul dacilor când au început să vină popoarele migratoare, cu mic cu mare își iau în spate ce au mai prețios și se duc la Roma.

Cred că înțelept ar fi, dacă avem o problemă, și dacă nu trebuie să mergeți acolo la servici, să stați dracului acasă cu toții, o să vină și vremuri mai bune și atunci o să puteți merge în concedii și shopping la Milano.

Si când spun acasă spun acasă, nu la Mall, la cârciumă sau la plajă.

***

image

 

Ceea ce vrea să spună omul ăsta este că cineva, nu știm cine, vrea să sugereze că există un dușman la care trebuie să fim atenți cu toții. Dușmanul ăsta este reprezentat de conspiraționiștii anticovid (care, așa cum știm cu toții sunt plătiți de Rusia și de China).

Exact cum prin ‘90 trebuia să fim atenți la ungurii care doreau să-i omoare pe români și ne-am trezit că s-a înființăt SRI-ul, mai târziu ni s-a spus că trebuie să fim atenți la yoghinii care beau urină și ne-am trezit că Petromul nu mai este al nostru al tuturor și cum s-a mai întâmplat în multe alte situații asemănatoare.

Cine știe cu ce o să ne mai trezim și de data asta.

 

***

 

image

 

Așa se întâmplă peste tot, revoluțiile au și victime colaterale.

S-a întâmplat și în Franța, s-a întâmplat chiar și la noi în primele luni din 1990.

Dacă îi iei separat pe fiecare din oamenii ăia vei constata că sunt niște cetățeni cumsecade, capabili să poarte o conversație civilizată…

Dar împreună toți ăștia formează o haită care se comportă cu totul altfel decât fiecare  din componentele sale.

S-ar putea oare face ceva pentru a preîntâmpina apariția victimelor nevinovate când există posibilitatea izbucnirii de mișcări sociale?

Da. De exemplu poți să le spui tuturor că dacă vor ieși din casă vor muri din cauza unui virus care bântuie pe străzi. Și dacă chiar e necesar să iasă trebuie să o facă purtând o mască care îi acoperă gura și nasul.

Dar trebuie să fii și destul de credibil pentru ca lumea să te creadă când faci o astfel de manevră. Și nu în ultimul rând trebuie să te ții de chestia asta, că dacă pe de o parte le spui să stea în casă, iar pe de altă parte îi lasi să plece în concediu sau să bântuie cu mașinile prin orașe sau între orașe, nu te mai crede nimeni.

 

***

 

image

 

Eu îl cred.

Un om care are atât de mult șimț al umorului încât face publică o astfel de promisiune nu poate să facă rău nimănui.

Pe de altă parte, cât de mult s-a imbecilizat omenirea încât să creadă că cineva ne poate implanta tuturor cipuri, ca să ce?

Sa vadă Bill Gates că majoritatea oamenilor nu realizează nimic important în viață și nu sunt altceva decât o povară pentru planetă?

Sunt convins că știe deja aceste lucruri.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*