Anton Kovacs July 1, 2021

Am avut primul meu PC în 1992. Un AT 286 la 20 MHz, 2 M de RAM, HDD de 20 M, produs de firma Okean, din Germania.

Până atunci cheltuisem o avere (pentru mine) pentru ZX81, Microtim, TimS. La începutul anilor ‘90 alții își cumpărau mașină, eu mi-am luat calculator. Masina era mai ieftină.

La serviciu, într-un fel de semiclandestinitate, în sensul că cei din conducerea întreprinderii habar nu au avut timp de trei ani de ce făceam eu acolo, țineam evidența operativă a depozitului central  ICRAL pe un PC. În timp real, nu exista în vremea aceea așa ceva niciunde în țara asta, să meargă clientul la depozit, să primească marfa și în momentul în care ieșea pe ușă toate operațiunile erau înregistrate pe calculator. 

Din păcate, noțiunea de online nu exista pe atunci. Internetul, așa cum îl știm noi, sub formă de www nu se inventase încă.

Exista însă BBS, Buletin Board Systems.

Adică, cineva, un timp din Galați, Iași, Cluj, Timișoara (la noi cel mai bun BBS era la Eastern Digital), își punea la dispoziția comunității un calculator.

Calculatorul ăsta era legat la o linie telefonică și rula un soft specializat.

Eu, de acasă (la serviciu nu aveam modem și nici telefon în birou) mă conectam la calculatorul individului respectiv, cu o viteză de 2400 Kb/s. Și puteam descărca din acel calculator tot felul de softuri, fișiere MIDI, chestii din astea. De regulă, dădeai un fișier și puteai descărca 5. Nu existau pe atunci nici filme pe calculator, MP3-urile nu fuseseră inventate, iar ca să descarci o poză mică și de slabă rezoluție era o aventură. Toată povestea asta se mai întrerupea, și atunci era nevoie să o iei de la început și din păcate pe atunci telefonul se plătea la minut iar impulsurile pentru alte localități erau imens de scumpe. Dar și sistemul de operare încăpea pe o dischetă, pe altă dischetă aveai Norton Commander, mai aveai o dischetă cu un editor de text, poate un program de desenat, ceva, jocurile încăpeau și ele de obicei pe o dischetă de 1.2 sau, dacă erai bazat, 1.44 M.

Internet am avut prima oară prin 1994-1995, de la Lasting. Pe dial-up. Se mai întrerupea și ăla, dar se inventaseră “download manager”, programe care îți permiteau să reiei descărcarea de unde ai rămas în momentul întreruperii conexiunii. Viteza modemurilor crescuse încet, ajunsese, cel puțin teoretic, pe la 56 kbit/s, în realitate era însă mult mai mică.

A urmat conexiunea prin ISDN și la un moment dat, cândva după 2000, l-am cunoscut pe Răzvan Trif, omul care astăzi, dacă ar exista dreptate în lume, ar trebui să fie directorul RDS. Așa am ajuns la fibra optică.

În prezent nu mai e nevoie să salvez muzică pe calculator pentru că găsesc online orice muzică de pe planetă am nevoie. Vreau carte, chick și am cartea, vreau film, am film, vreau să învăț cum se repară un zid fisurat, un sud american, un nord american și un rus mă învață cum să repar zidul, și-a adus aminte nevastă-mea că nu a mai mâncat șerbet din copilărie, click și din norii ăia gri care acolperă cerul acum coboară 4 borcane de șerbet, unul de vișine, altul de soc, altul de trandafiri și unul de vanilie. Prietenii îmi sunt tot în nori, în afară de 2-3 pe ceilalți nu i-am văzut niciodată live, sau poate i-am văzut că tot mă salută pe stradă oameni pe care nu-i cunosc. Nu mai e nevoie să stochez poze pe calculator pentru că am online spațiu de stocare pentru poze. Biblioteca mea e și ea în nori. În afara sistemului de operare și al unui browser nu mai e nevoie să am nici programe pe calculator, online găsesc și programe pentru editare de text, textul ăsta de exemplu e scris pe un program care nu e la mine în calculator, dacă am nevoie găsesc și programe de calcul tabelar online, și pentru editarea imaginilor, și pentru comprimat și decomprimat fișiere, și antiviruși și absolut tot ce îmi trece prin minte. Citesc despre Dakota Building  și mă uit să văd cum arată clădirea aia și dacă au trecut gunoierii pe acolo.

Nici măcar nu îți mai trebuie un hard disk în calculator, îți pui pe un stick un Linux mititel cu un browser și ai tot ce îți trebuie, chiar îmi făcusem la un moment dat o jucărie din asta dintr-un calculator vechi.

Nu mai trebuie să sar cu curul în mașină de fiecare dată când un client are o problemă, acum mă conectez la calculatorul respectiv și rezolv problema, oriunde ar fi acel calculator.

Chiar și când merg la serviciu, nu mai ascult radio din ăla normal la telefon, că nu îmi plac căștile cu fir, mi-am pus o aplicație de radio și ascult cu căști bluetooth orice post din lume.

Cei care au făcut posibile toate aceste lucruri au fost cei care au propulsat omenirea spre mai bine, nu politicienii, nici militarii.

Iar începând din august vom putea accesa toate minunățiile astea, din orice loc de pe planetă, și direct prin intermediul sateliților lui Elon Musk. 

***

jurn_ind

Rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk va furniza internet întregii lumi în câteva săptămâni

image-2020-02-10-23655327-70-sateliti-st

Rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk urmează să ofere internet broadband pe tot globul cu excepția regiunilor polare până în luna august, relatează Bloomberg.

 

***

China acuza Statele Unite ca “distrug” ordinea mondiala: “Este un sistem hegemonic dominat de SUA”

?mmid=05899565d5848777dc

In conditiile existentei in ultima vreme a unor tensiuni intre Washington si Beijing, China acuza Statele Unite ca “sunt cel mai mare distrugator ” al ordinii mondiale, criticand hegemonia dominata de America si aliatii sai.

***

Prima linie de tren de mare viteză din Tibet intră în funcțiune

Un tren glonț Fuxing circulă de-a lungul noii linii de cale ferată Lhasa-Nyingchi.

(CNN) – Pentru prima dată, călătorii din Tibet se pot bucura de priveliștile montane ale zonei cu viteză mare.

O linie ferată de 435 de kilometri (250 de mile) care leagă capitala tibetană Lhasa de orașul Nyingchi a intrat în funcțiune pe 25 iunie, oferind tuturor celor 31 de regiuni la nivel de provincie din China continentală acces la călătoriile cu trenul de mare viteză.

47 de tunele, 121 de poduri

Construirea unei căi ferate de mare viteză în Tibet , supranumită „acoperișul lumii”, nu a fost un lucru ușor.

Aproximativ 90% din traseu, care a durat șase ani pentru a fi construit, se află la mai mult de 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Linia Lhasa-Nyingchi are 47 de tuneluri și 121 de poduri – care reprezintă aproximativ 75% din întregul traseu. Aceasta include podul feroviar Zangmu, lung de 525 de metri , cel mai mare și cel mai înalt pod arc de acest fel din lume.

 

***

 

Rusia nu intenționează să blocheze rețelele de socializare străine, în ciuda confruntării cu gigantul american Twitter pentru „conținut ilegal” – Putin

Rusia nu intenționează să blocheze rețelele de socializare străine, în ciuda confruntării cu gigantul american Twitter pentru „conținut ilegal” - Putin

Rețelele de socializare care operează în Rusia trebuie să respecte legile țării și să reducă conținutul interzis, a spus președintele Vladimir Putin, insistând totuși că guvernul nu vrea să interzică site-urile străine.

Vorbind ca parte a sesiunii tradiționale de întrebări și răspunsuri televizate „Linie directă” cu publicul, miercuri, Putin a respins sugestiile conform cărora giganții tehnologici precum Twitter și Facebook ar putea fi blocați de stat, în ciuda ultimelor rânduri cu autoritățile de reglementare. „Nu avem astfel de planuri”, a spus liderul. „Nu vom bloca pe nimeni – vom lucra cu ei.”

Cu toate acestea, am continuat să adăugăm că „există probleme, mai ales atunci când ne trimit și apoi nu ne îndeplinesc cerințele prevăzute de legile rusești … ne spun că vor lua angajamente și că dacă nu ca ceva, ne dau gesturi simbolice și ne spun să ne bucurăm că au făcut ceva. ” Putin a spus că „acest lucru vă umilește demnitatea în ochii noștri”.

 

***

 

Vladimir Putin este gata „să facă totul” pentru a proteja Rusia. NATO desfășoară în prezent ample manevre militare în Marea Neagră

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să adopte orice fel de măsuri pentru a proteja Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a evitat să dea un răspuns direct la întrebarea dacă Putin ar putea să dea ordin de a se trage asupra navelor NATO, în contextul recentului incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră, în apropierea Crimeii, informează agenția rusă Tass.

 

***

 

Virgin Orbit lansează primii săi sateliți comerciali în spațiu

Urmăriți această lansare de rachetă de pe aripa unui jet jumbo

 

New York (CNN Business)O rachetă de 70 de picioare a fost lansată de sub aripa unui Boeing 747 peste Oceanul Pacific miercuri, marcând al doilea zbor orbital de succes pentru lansarea rachetelor Virgin Orbit.

Citește și:  Revista presei cu Anton Kovacs–16.07.2021

Avionul, poreclit Fata Cosmică , a decolat din California miercuri, chiar înainte de ora 7 dimineața, și aproximativ o oră mai târziu, pilotul a lovit un buton roșu mare pentru a indica eliberarea rachetei de sub aripa stângă a avionului. Racheta și-a tras motorul și s-a îndreptat spre spațiul cosmic, în timp ce se îndrepta până la peste 17.000 de mile pe oră. Cea de-a doua etapă a rachetei a finalizat apoi ceea ce Virgin Orbit numește o “rolă de grătar”, în care se rotește scurt pentru a o menține expusă uniform la căldură înainte de a lansa pe orbită grupul de mici sateliți găzduiți în conul nasului rachetei.

 

***

Editorial dur în New York Times despre ”noul rasism” orwellian care îi pune la colț pe albi: Să înființezi un grup pentru „responsabilizarea albilor” este insultător

Exagerările activiștilor anti-rasism din SUA, care duc la discriminarea cetățenilor albi, e criticată dur într-un articol de opinie publicat în The New York Times – unul dintre bastioanele ideologice ale stângii americane – de jurnalistul de dreapta Bret Stephens.

”A încerca să repari vechiul rasism prin intermediul noului rasism nu va produce decât și mai mult rasism. Dreptatea nu se obține niciodată răspunzând la nedreptate cu nedreptate”, scrie Stephens, care dă câteva exemple de discriminare fățișă a albilor

***

Fenomene meteo extreme în Europa: Inundații de proporții în Germania și grindină adunată cu plugurile de zăpadă în Franța | VIDEO

Vremea extremă a afectat mai multe state europene, astfel că în țări precum Germania și Franța au fost organizate intervenții de amploare pentru limitarea efectelor intemperiilor. Germania se confruntă cu inundații de proporții, în timp

***

Este oficial: Guvernul înfiinţează Garda Forestieră Naţională. Tanczos Barna, ministrul Mediului: Această măsură vine împotriva infracţionalităţii de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri

 

***

 

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, reţinut. Este acuzat că a luat mită două milioane de lei

646x404.jpg

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia.

 

***

 

Incitarea la violenţă, ură sau discriminare se va pedepsi cu închisoarea. Legea urmează să fie trimisă pentru promulgare

 

***

 

Interviu cu istoricul Adrian Cioflâncă despre pogromul antievreiesc din iunie 1941 de la Iași. Cum a fost posibil și ce rol a jucat mareșalul Ion Antonescu

4926184010213683539223778221918494873092

Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, istoricul Adrian Cioflâncă explică, într-un interviu pentru Libertatea, ce a făcut posibil pogromul antievreiesc de la Iași din 1941, cum au apărut și s-au dezvoltat curentele antisemite și naționaliste în România și care era planul lui Ion Antonescu (conducător al României din 1940 până în 1944) pentru populația evreiască în al Doilea Război Mondial.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la pogromul de la Iași, iar astăzi, 30 iunie, Parlamentul României s-a reunit în prima ședință solemnă de comemorare a tragicului eveniment istoric.

În același timp, președintele Klaus Iohannis a decorat trei supraviețuitori – Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda și Moshe Yassur.

 

***

 

Caracatița mafiotă protejată de polițiști: organizație criminală cu ramificații în Timiș, Mehedinți, Dolj și Cluj destructurată de DIICOT

Prejudiciu de 800.000 de euro în urma celor 167 de percheziții privind destructurarea rețelelor de contrabandă protejate de polițiști.

DIICOT a transmis un comunicat referitor la perchezițiile de miercuri. Acestea au avut loc în județele Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj și au vizat destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată:

”Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală”, se arată în comunicatul DIICOT.
Prejudiciul calculat de DIICOT în urma perchezițiilor este de aproximativ 800.000 de euro.

 

***

 

curs

***

Expoziția internaţională World Press Photo ajunge la Muzeul Național de Artă din Timișoara

World Press Photo, expoziția de fotojurnalism care se desfășoară la nivel global, ajunge la Timișoara. Începând din acest an, va exista și un proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea.

 

***

 

Un afgan refugiat la Timișoara gătește mai bine decât orice wannabe masterchef de România

refugiati timisoara, festival mancare refugiati

 

Mâncarea e un prilej excelent de socializare pentru mai toată România. De la festivaluri câmpenești cu mici și bere, organizate de partidele politice în preajma alegerilor ca să mai smulgă un vot, până la show-uri culinare cu audiențe demne de invidiat și evenimente gastronomice care mai de care mai nișate ca temă și specific. 

Din ultima categorie, cea a festivalurilor de nișă, face parte și TRAF, adică Timișoara Refugee Art Festival. E un eveniment mic, dar plin de energie, care are loc an de an în iunie în orașul de pe Bega, locul care a devenit punctul zero al dezbaterii despre migrație din România în ultimul an. 

 

***

 

Extravaganţele celui mai bogat român în bitcoin, mort în Costa Rica. „Era ciudat şi foarte caustic în limbaj”

Extravaganţele celui mai bogat român în bitcoin, mort în Costa Rica. „Era ciudat şi foarte caustic în limbaj”

Mircea Popescu este un personaj de legendă, unul dintre pionierii reţelei Bitcoin, fiind printre primii investitori români în criptomonedă, în perioada în care aceasta apărea pe piaţă. În acelaşi timp, oamenii îşi vor aminti de tipul excentric care plimba două femei în lesă, în centrul Timişoarei

Tuur Demeester, un investitor în croptomonede şi autor al cărţii “Bitcoin Reformation”, a postat pe Twitter că unul dintre pionierii Bitcoin-ului, Mircea Popescu, a fost găsit mort pe o plajă din Costa Rica. Potrivit presei din statul Americii Centrale, un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost găsit înecat pe plaja Hermosa, din provincia Puntarenas, ziariştii menţionând că este vorba de un “turist polonez”, pe nume Mircea Popescu. „Totul s-a petrecut în jurul orei 8.30 când Popescu a intrat în mare pentru a înota, în perimetrul Tramonto. A fost luat de curent şi a murit pe loc. Salvamarii Jaco Beach amintesc turiştilor că Paya Hermosa nu este o zonă pentru înot”, scria site-ul crhoi.com din 23 iunie.

 

***

 

reclama_red

***

Cu ochii-n 3,14

314

ÎN CAZUL UNORA DINTRE NOI, O ÎNTREBARE GREA (OARE CE SE ÎNTÎMPLĂ DE-ACUM ÎNCOLO?) E ALTĂ POVESTE

● Secvențierea completă a genomului uman a fost, în sfîrșit, realizată, după douăzeci de ani de muncă. Asta înseamnă identificarea a trei miliarde de molecule genetice. Cîtă risipă în cazul unora dintre noi! (M. C.)

● Într-un supermarket, o întrebare grea, rostită cu năduf de o doamnă lucrînd acolo, în timp ce aranja mărfuri pe rafturi: „Cum poți să-ți lipești guma de un pateu pe care oricum nu-l cumperi?“. (D. S.)

● Într-o noapte, am visat că aveam o oaie care se numea Filologia Alpină. O alintam Filo. Dacă visele spun ceva despre subconștientul uman, mă întreb: oare ce se întîmplă cu al meu? (A. P.)

***

Amorul grec

img_1553

Acceptau grecii în epoca clasică homosexualitatea (deopotrivă masculină și feminină)? Fără îndoială că da, cel puțin într-o măsură mult mai mare decît civilizația iudeo-creștină care i-a urmat. Totuși, forma în care o acceptau ar fi fost astăzi respinsă, ba chiar condamnată vehement. În fapt, în Atena clasică (de unde avem informații destul de extinse) și mai ales în rîndul claselor medii și avute, ceea ce se accepta și chiar se încuraja era pederastia, adică o relație homoerotică între un bărbat matur (numit erastes, adică „îndrăgostit”) și un adolescent în vîrstă de 12-17 ani (numit eromenos sau paidika, adică „iubit” sau „drăguț”). Evident, primul era „activ” în relație, iar al doilea se considera că trebuie să fie „pasiv” și să se comporte ca atare. Primul arăta toate semnele pasiunii: scria epistole înflăcărate, făcea jurăminte, dăruia cadouri scumpe, ba chiar ajungea să doarmă pe pragul iubitului, numai ca să obțină favoruri sexuale de la acesta. În schimb, iubitul se cuvenea să se poarte reținut cel puțin în public, chiar rece, „feciorelnic”, în cazul lui exteriorizarea pasiunii fiind considerată indecentă.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*