Anton Kovacs February 18, 2021

NASA Live

Probabil că acesta este cel mai interesant eveniment al zilei: Dacă doriți să vedeți cum Perseverance Mars Rover coboară pe Marte după o călătorie de 473 de milioane de kilometri, puteți să urmăriți envenimentul în direct diseară, în jurul orei 20.55 ora României, dând click, la fel ca pentru citirea celorlalte articole, pe titlu. Până atunci pe aceeași pagină puteți urmări tot felul de discuții interesante și filmulețe în legătură cu acest subiect.

***

Ce este şi cum funcţionează „ochiul” roverului Perseverance – instrument esenţial în căutarea semnelor de viaţă pe Marte

646x404.jpg

Roverul Perseverance – elementul esenţial al misiunii Marte 2020 – va ajunge în cursul zilei de mâine pe Marte, după o călătorie de şapte luni.

 

***

 

După o problemă tehnică, un vehicul rusesc de tip cargo s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

inchide

Un vehicul rusesc de tip cargo din gama Progress, care transportă rezerve de oxigen, materiale şi provizii, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) miercuri, după o călătorie pe orbită de două zile şi o mică problemă tehnică apărută în timpul procedurii de andocare automatizată, informează DPA.

 

***

Misterul găurilor masive din Siberia, descifrat de oamenii de știință

image-2021-01-27-24566753-70-crater.jpg

Un crater masiv a apărut violent și exploziv în tundra siberiană anul trecut – o puternică explozie de gaz metan aruncând gheața și stânca la sute de metri distanță și lăsând o adâncitură circulară în peisajul gol și straniu. A fost a 17-a gaură apărută în zonă. Fotografia cu drone, modelarea 3D și inteligența artificială ajută la dezvăluirea secretelor lor acum, scrie CNN.

***

Lucrarea “Hula Hoop”, realizata de Banksy, a fost indepartata de pe un zid din Nottingham si vanduta pentru o suma cu “sase cifre”

?mmid=d592b564ee36895936

Lucrarea “Hula Hoop”, realizata de Banksy, a fost indepartata de pe exteriorul unei cladiri din Nottingham si vanduta unui colectionar, scrie BBC.

***

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, adoptată de Senat și Camera Deputaților. Un singur partid nu a votat

parlament.jpg

Deputații și senatorii au votat, miercuri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind inițiat de PSD. Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat. „Poziția UDMR e una fermă și consecventă – toți cetățenii trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă și contributivitate. […]

 

***

 

Se îngheață salariile la stat, dar se îngheață deopotrivă cele mici și cele de peste 10.000 de euro pe lună!

Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul de buget pe anul 2021. Dincolo de orice calcule, un lucru trebuie spus clar despre acest buget – e un buget de austeritate. 

Cheltuielile cu personalul, conform bugetului, sunt plafonate la 9,8% din PIB în 2021 și 9,1% din PIB în 2022. În traducere liberă, asta înseamnă înghețarea salariilor. Urmează ceea ce Cîțu numește „recalibrarea finanțelor” – adică restructurări, concedieri, rediscutarea legii salarizării. 

 

***

 

Concedieri masive la Tarom: aproape jumătate din angajaţi vor fi disponibilizaţi. Sunt prea mulţi şefi

646x404.jpeg

Planul de restructurare al Tarom, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevede disponibilizarea a 700 intre cei aproape 1.500 de angajaţi, închiderea a 11 agenţii externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani.

 

***

 

Cîţu nu dă înapoi. Studenţii nu vor avea gratuitate pe transportul feroviar nici măcar între domiciliu şi facultate

646x404.jpg

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR) a anunţat, miercuri, că discuţiile cu prim-ministrul Florin Cîţu, privind menţinerea subvenţiilor acordate de guvern pentru transportul studenţilor, nu au avut succes. Astfel că aceştia îi îndemnă pe studenţi să îşi procure bilete de tren cu o anticipaţie de 20 de zile, deoarece Ordonanţa privind tăierea acestei subvenţii ar putea intra în Monitorul Oficial în decursul zilei de joi.

Citește și:  Revista presei–14.11.2020

 

***

 

CCR: Legea prin care evazioniștii pot scăpa de închisoare este constituțională

evaziune1.jpg

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins cu majoritate de voturi sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului legate de legea…

 

***

Acid acetilsalicilic

Felix Hoffmann, chimist de top al companiei Bayer, a concluzionat că acidului salicilic îi trebuie alăturat încă un acid (acid acetic) pentru a diminua efectele iritante ale medicamentului.

***

Iisus și marțienii

206cf23d4bf5a06e631c51a3d3115db1-41830.j

Se ajunge și la religie, iar marțianul spune că există multe rituri, dar că unii marțieni sînt creștini și s-a bucurat că și pe Pămînt lucrurile stau la fel.

***

Patreon

***

Dominic Fritz: Nu pot sa fac sa ploua cu bani. Vom incepe in curand lucrarile pe Bogdanestilor, Sudului, Alexandrescu si Prezan. Incercam sa gasim acum fonduri

prezan-lidia-700x336.jpg

TIMISOARA. Primarul Dominic Fritz tine sa spulbere neincrederea timisorenilor ca mai multe proiecte incepute de administratia Robu au fost oprite si ca nu vor continua. Edilul da asigurari ca vor reporni santierele in primavara. CITESTE SI: Dominic Fritz despre bugetul Timisoarei pe 2021: Incepem cu un handicap de 100 de milioane de lei datorii. Cel […]

 

***

 

Primarul Fritz explică de ce și-a delegat semnătura de ordonator de credite noului city manager

Atunci când l-a prezentat pe Matei Creiveanu, noul administrator public al Timișoarei, primarul Dominic Fritz spunea că îi va delega semnătura de ordonator de credite, astfel că va iscăli în locul edilului toate facturile primăriei. A primit nenumărate critici și acum explică de ce a ales să facă acest lucru.

 

***

Păcăleala ”reducerilor” din supermarketuri – experiment

Supermarketurile și-au obișnuit clientela ca, în cazul unor produse vândute cu un preț redus, eticheta de preț să fie de culoare roșie și, în plus, pentru a accentua faptul că prețul din ziua respectivă a fost redus față de prețul obișnuit, eticheta să conțină prețul vechi, tăiat, și alăturat prețul nou, care se presupune că ar trebuie să fie semnificativ mai mic.

Astfel, se creează un reflex condiționat și se induce subliminal clientului ideea că, atunci când vede o etichetă roșie și, mai mult, una cu două prețuri, cel vechi tăiat și cel nou, produsul respectiv este o adevărată ofertă.

Din păcate, de multe ori, unele dintre aceste oferte sunt ridicole, de ordinului unui ban (1 ban, adică a suta parte dintr-un leu) la un produs care costa 10, 20, sau chiar 50 de lei. Și totuși, metoda fubncționează.

Am făcut, miercuri, un experiment într-un supermarket și, în câteva minute, ne-am lovit de mai multe așa zise oferte.

Primul produs cu ”preț redus”, celebrul lichior Jagermeister. Prețul vechi: 55,99 – Prețul redus: 55.89. Adică o reducere zguduitoare de …. 1o bani!

***

curs

***

Cu ochii-n 3,14

În anul pandemiei se estimează că 1,56 de milioane de măști au ajuns în oceanele planetei.

***

Cine a fost spioana germană care l-a cucerit pe John F. Kennedy cu performanţele din dormitor

646x404.jpg

Despre aventurile trăite de preşedintele JFK în paralel cu mariajul său cu Jackie Kennedy s-au scris fluvii. Una dintre aceste aventuri a fost dezvăluită de Bobby Baker, cel care a fost mâna dreaptă a preşedintelui Lyndon Johnson

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*