Avem și noi idioții noștri, vă dați seama cât de obsedați sunt de fapt pudicii ăștia dacă și în desenul acela văd ceva pornografic.
Dar mă bucur că avem și oameni inteligenți, cu simțul umorului
***
Ideea e minunată, și așa nu prea avem turism industrial, dar eu totuși am o problemă cu muzeele astea:
Până prin ‘90 dacă doream să merg la muzeu, la Muzeul Banatului de exemplu, mergeam acolo, îmi cumpăram un bilet care costa 1 leu, sau pe acolo, nu contează, și intram.
Putea să fie și luni la ora 8, putea să fie și miercuri la 12 sau sâmbătă la 17.
La muzeul de artă, când încă era în vechea locație, la fel, m-am dus, mi-am luat bilet, am intrat și m-am plimbat printre tablouri.
La alte muzee nu se putea intra, de exemplu când eram copil ne-ar fi plăcut să mergem la Muzeul Militar, care era în clădirea aceea din Libertății, ne gândeam că o să vedem acolo tot felul de pistoale și mitraliere, aiurea, nu te lăsau soldații ăia doi de la poartă nici să te apropii. Nici măcar cu școala nu au reușit să ne ducă acolo. Poate nici nu era decât firma aia de pe clădire, poate pistoalele și mitralierele le vânduse cineva la italienii ăia care nu au reușit să cumpere tunul de la Bastion.
La fel a fost și cu muzeul care se zvonea că este în subsolul Catedralei Mitropolitane, existau tot felul de legende urbane că ar fi acolo tot felul de aururi și alte chestii interesante. Odată am întrebat un popă pe unde e intrarea la muzeul ăla, mi-a spus că în acea perioadă nu putea fi vizitat. Cred că acea perioadă s-a prelungit, nu cred că turiștii ăia mulți care bântuie prin centru și prin Piața Unirii au acces acolo.
Acum avem, cel puțin teoretic, un muzeu la turbină, unde sunt tot felul de chestii interesante, aparate de măsură în carcase din alamă lustruită, tot felul de reostate și întrerupătoare antice, generatoare și alte lucruri minunate.
Altul al tramvaielor unde ar trebui să fie tramvaie care au circulat la noi de-a lungul timpului și alte tramvaie donate de diferite orașe din Europa, tramvaiul cisternă, tramvaiul cu plug, tramvaiul atelier de reparații, tramvaiul cositoare care va tunde iarba de pe Bogdăneștilor după reamenajare. o colecție de compostoare, nu știu pentru că nu am putut să le văd dar îmi imaginez că așa ar trebui să fie.
Acum se face muzeul acesta la stația de pompare de pe Calea Urseni, se mai face Muzeul Cetății, la fostul dermato.
Dar astea (nu știm încă cum vor fi cele din articole) nu sunt muzee adevărate, nu pot să mă duc acolo astăzi, miercuri, la ora 10, să cumpăr un bilet și să vizitez muzeul. Trebuie să existe un grup organizat, trebuie să anunți dinainte, să vină cineva să-ți descuie lacătul de la ușă…
Cred că problema asta ar trebui rezolvată, să facem muzee pentru noi, locuitorii orașului, nu pentru grupurile organizate de turiști.
Nu cred că e chiar atât de scump să pui doi oameni acolo, unul în schimbul 1 și unul în schimbul 2 să păzească ce e de păzit, să rupă bilete la intrare, eventual ca să nu se plictisească să mai și șteargă praful de pe exponate.
Că dacă nu facem așa, dacă tot muzeul constă numai dintr-o firmă care nu are nimic în spate, sau ceva care nu poate fi vizitat oricând ci numai când e “noaptea muzeelor”, mai bine o lăsăm baltă și folosim banii ăia mulți la altceva.
***
Cât de idiot ar trebui să fie cineva care să creadă că în acea perioadă, în care trebuia să obții aprobare de la partid pentru un televizor colorat și aprobare de la securitate pentru o mașină de scris, când majoritatea preoților și a pastorilor erau fie ofițeri de securitate, fie informatori ai acestora, când până și pictorii de biserici pictau cu aprobare ce pictau, că nu puteai să pictezi tu ce doreai pe pereții ăia, cineva ar fi putut să construiască pe ascuns o biserică.
Ăștia tinerii, ascultați-mă pe mine, că ăștia de la ziar vă mint, nu-ți făceai pe vremea aia nici un coteț pentru porc în fundul curții fără să știe cine trebuie să știe, darămite o biserică.
***
Ați înțeles ideea, domnule Nicolae Robu?
30 Km/oră, în oraș, probabil mult mai puțin în zonele rezidențiale. Așa se poartă în lumea civilizată, aia care a intrat deja în secolul XXI.
Nu ca la noi în Timișoara, oraș rămas pierdut în timp în “Epoca automobilului”, unde dacă trece TIR-ul ăla pe lângă tine pe Rebreanu te ia vântul și te aruncă în șosea și unde mașinile alea ale cocălarilor aleargă de zici că fuge Satana după ele.
***
Probabil fata asta s-a enervat când a văzut filmul ăla sud-corean în care ni se explica că bogații sunt niște blajini, poate puțin cam prostănaci dar totuși niște oameni cumsecade, în timp ce săracii nu sunt decât un fel de gândaci care trăiesc în subsoluri iar când stingi lumina ies din cotloanele în care sunt ascunși și îți beau whisky-ul. Și când nu mai ai băutură te lichidează cum te prind.
Secvență din filmul sud-corean Parasites
Mărturisesc că de când am văzut idioțenia aia premiată cu Oscar nici mie nu mai îmi plac produsele Samsung.
***
Noi nu am pățit-o dar am avut clienți care au avut această problemă.