Cloudul este tare minunat.
De fapt, dacă ne gândim puțin, cloudul, cu tot ce înseamnă el, este unul din cele mai importante lucruri care au fost create vreodată.
Și îl folosim cu toții, uneori nici nu ne dăm seama de acest lucru.
O mare parte din biblioteca mea este în cloud.
Toate pozele mele sunt în cloud.
Muzică nu mai țin de o veșnicie pe calculatoarele mele fizice, ce rost are să ocup spațiul de disc când am la dispoziție toată muzica care s-a compus vreodată în cloud, pe YouTube.
Banii mei sunt undeva în cloud.
Ziarele pe care le citesc sunt în cloud.
Acest text pe care-l citiți acum este undeva în cloud, nici măcar eu, cel care îl scriu, nu am nici cea mai mică idee pe unde.
Facturile pe care le facem și le primim zboară de la un nor la altul, ca niște fulgere.
Ministru Cercetării și Digitalizării ne anunță că până la sfârșitul anului vom avea o aplicație care va face ca permisul de conducere, pașaportul, actele de studii vor fi în cloud.
Marea noastră majoritate nu știm unde e cloudul ăsta, o fi undeva deasuptra Americii, plutește norul pe deasupra Europei, poate e norul ăla negru pe care-l vedem undeva la est?
Eu nu știu unde-mi sunt cele 10000 de cărți, cele câteva mii de poze, sau Colecția Tehnium. Îmi văd cardul pe telefon dar nu știu unde sunt stocate informațiile alea despre el.
Și totuși ele funcționează toate, pot să-mi citesc cărțile, pot să plătesc lucruri dând pur și simplu un click sau apropiind telefonul de POS, pot să văd poza cățelului.
Dar…
La un moment dat, de mult, trebuia să fac pentru directoarea unei firme italiene un calculator.
Femeia îl dorea de azi pe mâine, astăzi era vineri, mâine era sâmbătă când nu creștea nici iarba și ea dorea neapărat ca mâine să aibă calculatorul ăla funcțional. Chiar îmi descrisese cum o să dea drumul la Winamp să-i cânte și ea se bagă în baia plină cu spumă și se va relaxa.
Nu e mare lucru să faci un calculator, dacă ai componentele în câteva minute l-ai asamblat, după aia îți mai ia o oră-două să instalezi sistemul de operare și cele câteva programe de care este nevoie, îl bagi în cutie și gata, poți să i-l duci clientului.
Dar trebuie să ai componentele alea, iar eu nu le aveam, așa că trebuia să le cumpăr.
M-am dus frumos cu mașina la o firmă care vindea componente din astea și ce să vezi, acolo era o mare coadă, formată din alții ca mine, care doreau să cumpere componente.
Nimic nu mișca.
L-am întrebat pe ăla care era șef acolo ce se întâmplă.
Pur și simplu programul lor de facturare era în cloud.
Și se întâmplase ceva cu cloudul ăla, așa că programul de facturare nu putea fi accesat.
Iar rezultatul era că la coada aia stăteau o grămadă de oameni care aveau în mână niște bani pe care abia așteptau să-i dea ălora cu componentele, dar ăia nu luau banii pentru că nu puteau să facă facturi.
I-am spus ăluia, era mai tinerel decât mine, băi, ești prost, trimite o fată la librărie să cumpere un facturier din ăla din hârtie și ia-le banii oamenilor că altfel o să plece cu toții și o să le dea altora banii ăia.
Nu se gândise la asta.
Chiar alaltăieri merg în centru, e acolo undeva un loc unde se vinde plăcintă ardelenească.
Îmi dă femeia aceea plăcinta caldă și bună, eu îi arăt POS-ului telefonul și ce să vezi, ăla îmi cere cardul fizic.
Noroc că mai pățisem din astea așa că acum m-am învățat minte și am întotdeauna la mine și cardul fizic, nu numai pe ăla din telefon.
Sau poți să pățești ca rușii, îți suspendă Microsoft serviciile de cloud.
Dacă cineva dorește asta, peste 5 minute nu îmi mai pot accesa biblioteca, nu mai pot asculta muzică decât dacă am un radio adevărat, nu mai pot să-mi cheltui banii nici chiar dacă bag cardul fizic într-un bancomat, pentru că banii nu sunt pe banda aia neagră din spate, sunt tot undeva în cloud, și va trebui să rog un vecin să-mi împrumute niște bani fizici ca să-mi cumpăr o pâine, nu mai pot să citesc ziarele, nu mai pot să fac facturi dacă folosesc un program de facturare în cloud, așa că nici venituri nu voi mai avea.
De aceea este bine să nu uitați niciodată, cloudul este minunat.
Dar este doar computerul altcuiva.
Iar ăla poate să-l oprească oricând dorește.
***
Microsoft și Amazon suspendă accesul la serviciile cloud în Federația Rusă
Restricțiile sunt definite de pachetul al 12-lea de sancțiuni al Uniunii Europene.
Octav Ganea Ministrul Cercetării şi Digitalizării Bogdan Ivan a anunţat, la o conferinţă de presă la PSD Arad, că va fi semnat un contract pentru o aplicaţie prin care românii vor avea, până la finalul anului, dacă toate se vor derula conform calendului, acest instrument la dispoziţie care îi va ajuta să scape de ghişee şi hârtii în relaţia cu statul.
Cristian Tudor Popescu a reacționat în stilul său caracteristic la un material care prezintă stilul de viață al celor ce vizează scaunul de primar al Capitalei.
Studiu: Câinii te ajută să scapi de stres şi să fii mai concentrat
Se face un nou parc în Timișoara, în Zona Lunei/FOTO
Primăria Timișoara a anunțat că va finaliza, în perioada următoare, amenajarea unui nou parc în Zona Lunei. Ultimul parc nou din Timișoara a fost Parcul Uzinei, inaugurat în 2009. Proiectul este realizat cu finanțare de la bugetul local, prin mecanismul de bugetare participativă, depus în campania din 2023.
USR Timiş atacă: “Timișoara merită un spital modern, dar PNL se opune”
PNL a refuzat să voteze proiectul primarului Dominic Fritz de a construi un nou spital municipal, cu finanțare de la Banca Mondială, iar consilierul PNL Simion Moșiu a votat “NU”, arată USR Timiş, printr-un comuncat dfe presă. Simion Moșiu este și pe lista de consilieri locali ai lui Nicolae Robu, fostul primar. În pofida opoziţiei…
Nu scapi de ce ți-e frică: „mafia mică”
“Nu-mi este teamă, dar nici nu putem să nu luăm în serios candidatura sa, pentru că domnul Robu, încă o dată, este un pericol pentru Timișoara”. O frântură dintr-o serie de declarații pe care primarul USR Dominic Fritz le-a făcut zilele trecute. Cuvintele de mai sus nu vin pentru a face din edilul USR un…
Ce facem astăzi, 16 martie 2024, în Timișoara?
Sâmbătă, 16 martie, începe ediția de primăvară din acest an a Târgului Imobiliar Timișoara TIT. Mai puteți participa la Festivalul de animație japoneză IZANAGI de la Cinema Timiș, să mergeți la concerte, la spectacole de teatru sau la expoziții.