Imaginați-vă că în viitor v-ați modifica puțin apartamentul, ca să-l modernizați.
Scoateți sârmele din pereți și le înlocuiți cu niște țevi prin care circulă gaz de iluminat.
Dar țevile astea din casă trebuie legate de ceva, așa că facem și pe străzi același lucru, rupem sârmele de pe stâlpi și le scoatem pe cele subteran și le înlocuim și pe ele cu țevi prin care circulă gaz.
Ar fi un întreg haos.
Iar rezultatul ar fi dezastruos, în loc să avem în casă lumina puternică produsă de becurile cu LED, vom avea o lumină slabă produsă de niște flăcărui care ard undeva într-un dispozitiv de iluminat.
La fel e și cu energia asta minunată dată de hidrogenul verde, gri sau albastru.
Procesul ar fi cam ăsta:
Obținem curent cu moriști de vânt, sau cu panouri solare, sau cu energie atomică, sau hidrocentrale.
Odată ce avem curentul luăm niște apă, facem electroliza acesteia și obținem hidrogen și oxigen.
Luăm hidrogenul ăsta și începem să-l ducem prin țevi la stațiile de benzină transformate în stații de hidrogen sau îl pompăm prin alte țevi acasă la fiecare din cetățenii planetei pentru a se încălzi cu el sau pentru a-și găti mâncarea. O grămadă de țevi.
Numai că, hidrogenul ăsta nu e chiar ușor de transportat pentru că are molecula tare mititică, așa că e greu de transportat. Dacă l-am transporta prin actualele țevi de gaz, astea care ne intră fiecăruia în casă, pierderile ar fi imense, pur și simplu o parte a hidrogenului s-ar pierde printre porii materialelor din care sunt făcute țevile.
Dacă am alimenta o mașină cu hidrogen motorul acesteia ar trebui să fie și el transformat.
Și nu în ultimul rând, hidrogenul mai și explodează foarte ușor.
Să revenim puțin la procesul descris mai sus, deci avem curent produs printr-o metodă oarecare.
Păi și de ce nu folosim curentul ăla în loc de a-l transforma în hidrogen, după care transformăm din nou hidrogenul în energie electrică sau mecanică?
Că avem deja infrastructura.
Să transporți curentul din punctul A în punctul B este în prezent cea mai eficientă modalitate de a transporta energia, curentul se transportă folosind două sârme, nu-ți mai trebuie tot felul de țevi și pompe.
Cu ajutorul curentului electric putem să avem lumină în case, putem să ne încălzim, de fapt o facem de o mulțime de timp, putem chiar să-l folosim ca să ne alimentăm mașinile, deocamdată mai puțin eficient, dar se rezolvă și asta.
Asta ar însemna progres, înlocuirea consumatorilor care încă folosesc gaze sau lichide combustibile cu alții care folosesc energie electrică, care e mai ieftină și mai ușor de transportat.
Are și curentul pierderi, dar una sunt pierderile astea și alta sunt pierderile pe care le ai dacă transformi curentul în hidrogen și apoi transporți hidrogenul.
Dacă la energia electrică pierderile cumulate cu transformarea și transportul sunt de maxim 21%, la hidrogen acestea ajung la 62%.
Și pierderile astea se vor reflecta și în prețul la consumator, pentru că să nu credeți voi că le vor acoperi firmele care încearcă să ne prostească cu această aberație ilogică și anti științifică din profitul lor.
Păi și dacă e așa, de ce se tot face propagandă cu hidrogenul ăsta?
Răspunsul este foarte simplu, de obicei, când întâlnești un prost, nu-l trimiți la școală, ci încerci să-i iei banii.
În privința stațiilor de măsurat calitatea aerului, nu am fi ajuns să coste atât dacă acestea ar fi fost întreținute.
Avem aici în Timișoara 4 stații din astea, de fapt mai avem containerele în care era aparatura, și mai avem una la Calacea.
În containerele astea nu e cine știe ce aparatură complicată, nu trebuie să fii specialist în fizică cuantică ca să o întreții.
O mică echipă, vreo doi oameni pricepuți care să aibă la dispoziție un mic atelier și o mașină ar fi îndeplinit cu succes această sarcină, ar fi lucrat puțin în fiecare zi, că nu se strică aparatele alea în permanență, iar în restul timpului ar fi dormit la serviciu sau ar fi stat pe Facebook.
Problema este că noi nu întreținem. Nimic. Și nici nu reparăm.
Când ni se strică calculatorul nu înlocuim hard diskul, sau modulul ăla de memorie, sau să punem niște pastă la procesor, nici pe departe. Îl aruncăm și cumpărăm altul nou.
Sau, uitați-vă la stadionul 1 Mai/Dan Păltinișanu.
L-au reparat la un moment dat, i-au pus și televizorul ăla mare în partea de vest, după care l-au lăsat să decadă, s-a stricat o chestie, nimeni nu a mai reparat-o, s-a mai stricat ceva, la fel.
Ca acum să ne spună că stadionul e stricat și ne trebuie neapărat altul nou, ceva mai mic, mai puțin performant, dar care va costa mult mai mult.
Că ne dă Guvernul bani.
Păi da, dar guvernul dă tot din banii noștri, că să nu credeți că s-au dus Ciucă sau Ciolacu la muncă în străinătate ca să câștige bani pentru a ne face nouă stadioane.
De ce se face așa?
Păi stadioanele astea sunt cea mai rentabilă metodă de a sifona o parte din banii noștri, ai tuturor, în buzunarele unora, puțini.
Am pățit și eu în urmă cu câțiva ani ce a pățit femeia aia cu Google.
Doar că eu nu mi-am mai putut recupera contul.
Și am învățat ceva din această întâmplare:
Nici Google, nici alții nu sunt prietenii mei.
Ei fac un business, vor să-mi ia banii, iar pentru asta încearcă să mă facă dependent de ei.
Dacă am niște poze acolo, risc să rămân fără ele, sau ca acestea să devină publice.
La fel se poate întâmpla și cu alte documente.
Dacă am facturile acolo, în vreun cloud sau într-o aplicație online a unei firme despre care nici măcar nu știu a cui e și unde e, risc să fiu obligat să le plătesc o taxă până se termină timpul, pentru că altfel, dacă nu le mai plătesc, facturile vor dispare în neant, sau poate va afla concurența cu cât cumpăr și de unde cumpăr marfa pe care o vând.
De aceea, niciodată, fie că e Google sau alt serviciu din ăsta de cloud, nu vă lăsați numai la mâna lor.
Sau jucați-vă cu ele doar în privința lucrurilor neimportante, că nu e mare lucru dacă vă dispar pozele pe care i le-ați făcut cățelului.
Dar, ceea ce este cu adevărat important va fi păstrat întotdeauna pe propriul calculator sau pe propriile medii de stocare.
***
În timp ce Europa încearcă să facă față rivalilor săi economici, politicienii cred că au o armă secretă: economiile neexploatate ale propriilor cetățeni. De la Italia care vinde obligațiuni guvernamentale persoanelor fizice, până la propunerea Franței pentru introducerea unui produs de economisire paneuropean sau Marea Britanie care oferă scutiri de taxe pentru investițiile în acțiuni […]
UNICEF: Peste 13.000 de copii au fost ucişi în Gaza
Peste 13.000 de copii au fost ucişi în timpul conflictului din Gaza. Estimarea este realizată de UNICEF. Numeroşi alţi copii au fost răniţi.
Trump a spus că va forța Ucraina să cedeze Crimeea și Donbasul
Fostul președinte american Donald Trump a declarat în privat că ar putea pune capăt conflictului din Ucraina forțând Kievul să recunoască Crimeea și Donbasul ca parte a Rusiei, scrie Washington Post, citând surse. „Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a spus în privat că ar putea pune capăt războiului Rusiei în Ucraina făcând presiuni asupra Ucrainei să
Oamenii trebuie să înveţe să ia pauze de la utilizarea tehnologiei, de la a răspunde tot timpul imediat mesajelor de colegi sau şefi sau de la a derula la infinit fluxurile din aplicaţiile de social media, pentru că fără deconectarea de la aceste surse permanente de întreruperi nimeni nu poate fi creativ, nu poate reflecta la anumite teme şi nu poate veni cu idei noi – o calitate esenţială pentru a face faţă schimbărilor şi volatilităţii cu care se confruntă întreaga lume.
Europol: Crima organizată din UE își spală banii prin piața imobiliară
Peste o treime din cele mai periculoase rețele de crimă organizată din Uniunea Europeană își spală veniturile ilicite prin intermediul pieței imobiliare, potrivit unui raport privind crima organizată din Europa. Europol, agenția UE pentru cooperarea în domeniul aplicării legii, a constatat că, printre grupurile criminale care reprezintă cea mai mare amenințare, 41% au folosit tranzacții […]
Energy Policy Group: Cele 10 mituri despre energia hidrogenului în România
Virtuțile ecologice ale hidrogenului verde (produs prin electroliza apei cu electricitate obținută din resurse regenerabile) au alimentat câteva mituri în România, mai ales în privința înlocuirii gazelor naturale, în opinia experților de la Energy Policy Group (EPG), care propun demontarea lor. Hidrogenul verde este noua vedetă a energeticii românești la cinci luni după lansarea în […]
Rețeaua românească de cântărit praful și-a dublat prețul: costă acum 100 de milioane €
Aflată în procedură de infringement și riscând sancțiuni financiare consistente pentru că nu monitorizează parametrii de calitate ai aerului, Guvernul vrea să aloce încă 250 de milioane de lei pentru pentru dezvoltarea și optimizarea rețelei naționale de monitorizare. În octombrie anul trecut a fost încheiat un contract-cadru (nr. 159/2023) în valoare de circa 256 milioane de lei, cu TVA inclus (circa 51 milioane de euro), pentru acest proiect. Contractul se întindea pe o perioadă de 4 ani, dar acum Ministerul Mediului a ajuns la concluzia că perioada de execuție trebuie prelungită până în 2030, iar suma alocată, dublată. „Banii ar urma să fie asigurați din fondurile Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). România are o rețea națională pentru monitorizarea calității aerului, formată din stații, laboratoare și centre de prelucrare a datelor, dar în mare parte ea nu este funcțională, a constatat Comisia Europeană.
Cum am devenit persona non grata pentru Google
Statutul meu de persona (Google) non grata a debutat în 29 martie 2024, când am fost dată afară, eliminată, exclusă, izolată, segregată, alungată, interzisă de către Google (numit în continuare G.) care – în același timp – nu contenea să mă invite cu ipocrizie, cu fățărnicie mieroasă, să mă autentific. Apoi, după ce făceam primii pași de confirmare că eu sunt eu însămi și nu un intrus care se dă drept mine, poc îmi trântea ușa în nas!
Programul de lucrări al SDM în ziua de 8 aprilie 2024
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 08. 04.2024, unde se vor executa reparaţii şi lucrări de întreţinere (formaţii de lucru şi străzile respective). LUCRĂRI DE REPARAȚIE ȘI ÎNTREȚINERE A STRĂZILOR, ALEILOR, TROTUARELOR, PODURILOR, PASAJELOR, PASARELELOR DIN MUNICIPIUL TIMIȘOARA: În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate. De asemenea în…
Ce facem astăzi, 8 aprilie 2024, în Timișoara?
Luni puteți merge la expoziții, spectacole de teatru și să vă bucurați de Târgul de Paști din centrul Timișoarei.