Dacă vă uitați pe o hartă, undeva mai jos de China, adică în sudul Chinei, în dreapta Indiei și în stânga Laosului și Thailandei veți descoperi o țară care se numește Myanmar și care înainte se numea Birmania.
Au oamenii ăia de acolo un scris tare frumos, poți să scrii folosind compasul.
Acum se cam bat ăia pe acolo, junta militară care a pus mâna pe putere în urma unei lovituri de stat care a avut loc în urmă cu câțiva ani se bate cu opoziția. Dar nu asta vreau să spun.
Birmania avea capitala la Rangoon (sau Yangon), care este cel mai mare oraș și centrul economic al țării.
Dar la un moment dat cineva a ajuns la concluzia că Rangoon este mult prea aglomerat așa că ar fi bine să se facă o nouă capitală undeva mai în centrul țării. Cel puțin ăsta era motivul oficial.
Zis și făcut, s-a stabilit locul, la Naypyidaw, undeva în centrul țării, era pe atunci sălbăticie și junglă pe acolo, și în 2002 oamenii s-au pus pe treabă, au gonit maimuțele și șerpii, au defrișat o bucată de junglă și au început să facă o nouă capitală a țării pornind de la zero.
Iar în 2006 guvernul din Myanmar și-a încărcat hârtiile, mobilierul, aparatura, toate bunurile și tot ce mai aveau ei pe la instituțiile unde lucrau și acasă și s-au mutat în noua capitală.
Remarcați anii, au început în 2002 și s-au mutat acolo în 2006.
În timpul ăsta au făcut un oraș cu suprafață de 7056 km pătrați, adică de vreo 4,5 ori mai mare decât New York City.
Cum arată orașul ăla?
Păi nu e neapărat frumos, că e făcut de niște militari și militarii nu știu să facă lucruri frumoase. Sau poate e frumos dar frumosul de acolo e altfel decât frumosul meu.
Dar e impresionant.
Are clădiri imense, are poduri, pagode, are tot ce-i trebuie, de la clădiri guvernamentale și clădirii pentru cei care locuiesc acolo la fântâni arteziene și parcuri, clădiri mari cât Casa Poporului de la noi, are chiar și autostrăzi, dintre care una, 20 Lane Highway, are 20 de benzi. Totul e mare acolo. Și tot ce vezi acolo, sau în pozele de mai jos, este nou-nouț.
Și important este că, repet, ăia au făcut toate astea în 4 ani. Cred că acolo cei de la primărie, cu autorizațiile de construcție și alte birocrații din astea se mișcă tare repede.
Noi, niște cetățeni europeni care, ne tot lăudăm cât de deștepți suntem de 2000 de ani, o tot frecăm cu muzeul ăla, care nu trebuia decât să fie reparat, de peste 20 de ani.
Și probabil că până acum am cheltuit cu reparațiile alea mai mult decât dacă l-am fi dărâmat și am fi făcut unul nou și complet aurit, așa că s-au cam terminat și banii, că vilele alea multe de la marginea orașelor nu s-au făcut cu rugăciuni, iar acum ne milogim de unguri să ne dea niște bănuți ca să-l terminăm.
Pentru Ministrul Finanțelor este o enigmă de ce alimentele de bază sunt mai scumpe decât în alte părți.
Nu ar trebui să fie pentru un ministru de finanțe adevărat, mai ales că omul ăla are acces la tot felul de date și are și o mulțime de oameni care lucrează pentru el.
Hai să ne gândim puțin.
O mare parte din ceea ce produce agricultura românească merge la export. La unele produse se ajunge la 70-80%.
Să nu uităm că agricultura asta este subvenționată. Din banii noștri, din banii strungarului sau ai femeilor care lucrează în fabricile de confecții în lohn de la oraș.
Porcii îi omorâm sistematic, că e mai convenabil așa, spunem că s-au îmbolnăvit, îi îngropăm și asta e. Afacerea e rentabilă, producătorul e despăgubit și nici nu mai trebuie să se chinuiască să-și caute clienți pentru porcii ăia, mai primește și ăla care împarte ceva din despăgubirile alea, mai primește cineva și de la cei care produc carne de porc în alte părți și ne-o vând nouă…
După ce am vândut sau distrus produsele subvenționate, ca să nu murim de foame, importăm cam de trei ori mai mult decât am exportat.
Dar produsele astea importate sunt la alt preț, că este vorba despre carne de porc sau de vită sau de pui, sau de alte produse alimentare, muncite de țăranul ăla de aiurea, plătit în euro sau în dolari, nu în lei. Țăran care plătește mâncarea, chiria, abatorizarea, prelucrarea produselor în fabrici și tot ce-i trebuie ca să trăiască, la prețurile de acolo, nu la prețurile noastre. Așa că o să fie și prețul a ceea ce produce corespunzător.
Și la prețul țăranului de aiurea se mai adaugă și transportul, că nu e ieftin să cari puii din America, vacile din Argentina, pepenii din Nicaragua și roșiile din Olanda.
Se mai adaugă și profiturile lanțurilor comerciale, că și acolo e un importator care pune un adaos, mai pun și angrosiștii alt adaos, mai pune și retailerul cel mai mare adaos.
Și peste astea toate, chiar Ministrul FInanțelor i-a mai pus pe ăstia toți să-și cumpere case de marcat noi, legate în capătul lor la internet, dar în partea cealaltă, la ANAF, nu sunt legate niciunde, stau și atârnă sârmele alea pe acolo de se împiedică angajații de ele, mai o semnătură electronică, mai o e-factură, mai un e-transport, la anul urmează și SAF-T, alt rahat inutil, contabili, experți contabili, experți cu protecția muncii, medic de medicina muncii, o grămadă de poveri inutile care adunate costă o grămadă de bani și cheltuielile alea ajung tot în prețul pâinii și al cărnii…
Și uite așa, enigma domnului Ministru al Finanțelor se dezleagă, încet, încet.
***
Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO, aşa cum au făcut şi la summitul de la Vilnius de anul trecut. Mai mult, vor ca această chestiune nici măcar să nu mai fie discutată anul acesta la summitul aniversar al alianţei, care va avea loc în iulie, la Washington, scrie The New York Times.
Este o dezinformare ideea că Uniunea Europeană ar interzice centralele de apartament
RADOR RADIO ROMÂNIA (5 aprilie) – Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti afirmă că este o dezinformare ideea că Uniunea Europeană ar interzice centralele de apartament. Potrivit unui comunicat al reprezentanţei, Uniunea ia măsuri de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, votată recent de Parlamentul European, prevede eliminarea […]
Myanmar: Junta pierde controlul
În Myanmar, rebelii atacă ținte în capitală – demonstrând cât de vulnerabilă a devenit armata.
Românii ar putea fi filați legal! Legea ar putea trece tacit de Camera Deputațilo
Un proiect de lege care a starnit controverse ample este pe cale sa treaca tacit prin Camera Deputatilor, urmand sa ajunga pentru dezbatere si decizie finala la Senat, camera decizionala in acest caz.
Initiat de deputatul PNL Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, proiectul propune masuri extinse de supraveghere a populatiei de catre autoritati.
Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Imigrările și IGSU, acces nelimitat și necondiționat la orice filmare, poză sau înregistrare în spațiul public. Ministrul de Interne dictează, prin Ordin, cine este filat. Trebuie doar un motiv „verosimil pentru a bănui” că urmează să se săvârșească o ilegalitate
Întinzându-se mai mult decât este plapuma, guvernul trebuie să găsească rapid un pled pentru picioarele rămase pe afară, în frig. Și se împrumută, amanetând viitorul copiilor noștri
Un studiu recent arată că, dintre toate personalitățile testate pentru prezidențialele lui 2024, Mircea Geoană are cea mai bună imagine, cea mai multă încredere a oamenilor.
Ministrul Finanțelor, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România: „E o enigmă”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, consideră că este „o enigmă pe care cu greu o putem explica” de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest.
Mihail Neamțu Candidat al partidului AUR pentru Parlamentul European
Președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a confirmat oficial că Mihail Neamțu va fi candidatul formațiunii sale pe listele pentru Parlamentul European.
Această decizie marchează o nouă etapă în strategia de consolidare și extindere a AUR, având în vedere că Mihail Neamțu este deja o personalitate cunoscută în peisajul politic românesc.
George Simion a subliniat că alegerea lui Neamțu ca și candidat este o decizie strategică, menită să aducă în Parlamentul European o voce puternică și autorizată, capabilă să reprezinte cu demnitate valorile și interesele AUR.
Mihail Neamțu este cunoscut pentru expertiza sa în domeniul academic, fiind profesor universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Pentru Mihail Neamțu, AUR reprezintă a patra formațiune politică din care face parte, după Noua Republică, PNL și PMP.
Mihail Neamțu, recent anunțat candidat pe lista AUR la europarlamentare, a motivat vineri atacul din decembrie 2020 la adresa liderului George Simion – în care l-a descris ca fiind o „nulitate” – de „ceața mentală, bulversarea emoțională, plămânii afectați și ficat supraîncărcat de antibiotice”, fiind „pe 6 decembrie 2020 pe un pat de spital din Timișoara, supus unui tratament foarte agresiv împotriva virusului Covid-19”.
Parcarea pe care Primăria Timișoara dorește să o ridice în locul celei existente la nivelul solului în spatele Shopping Center Bega, ar urma să aibă 250 de locuri, conform proiectului care a fost finalizat. De asemenea, această parcare ar urma să fie echipată cu un sistem inteligent de monitorizare, cu ajutorul căruia utilizatorii pot evita…
Castelul Huniade rămâne în ,,aer” cu finanțarea, după 20 de ani de la debutul lucrărilor de renovare
Administrația județului Timiș caută în continuare surse de finanțare pentru valorificarea Castelului Huniade.
Consiliul Județean Timiș încearcă să obțină finanțare printr-un program în colaborare cu Ungaria pentru valorificarea Castelului Huniade din Timișoara.
Închis publicului pentru renovare încă din 2006, Castelul Huniade va fi consolidat și valorificat ca monument istoric printr-o finanțare de 32 de milioane de lei prin PNRR. În plus, CJ Timiș a atras, ca administrator, 35 de milioane de lei prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat.
În continuare, administrația județeană lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU).
La sfârșitul săptămânii viitoare, în cadrul celei de-a doua ediții a Timișoara International Tattoo Convention, va avea loc un happening cultural în cadrul căruia publicul va avea parte de un happening cultural inedit: refacerea copertei originale a albumului „Cantafabule” al grupului Phoenix. Valeriu Sepi, un artist complet al zilelor noastre, cu o carieră internațională prodigioasă, […]
Ce facem astăzi, 6 aprilie 2024, în Timișoara?
Sâmbătă puteți merge la mai multe proiecții în oraș și să vă bucurați de mai multe evenimente pregătite celor mici în cadrul Târgului de Paști Timișoara.