Kenia, o țară din Africa, lansează un satelit propriu. Este adevărat, cu ajutorul unei rachete SpaceX, dar satelitul este al lor.
Următoarea știre pe care am citit-o era că în România s-au asfaltat undeva 300 de metri de drum.
Pentagonul spune că “Nu poate confirma niciun transfer de date în timp real al baloanelor chinezești”.
Totuși, ieri, o mulțime de ziare din România au citat o știre în care se afirmau următoarele:
“China a reușit să controleze balonul astfel încât să poată face mai multe treceri peste unele dintre locuri (uneori zboară formațiuni în formă de opt) și să transmită informațiile pe care le-a colectat înapoi la Beijing în timp real”.
Mă întreb cât de prost, de needucat și de analfabet, sau ticălos, trebuie să fie cineva ca să preia o astfel de știre.
Băi dobitocilor, este vorba despre un balon, un obiect care este mai ușor decât aerul, adică este purtat de curenții de aer unde vor ăia să-l ducă. Un balon nu poate fi controlat ca să treacă pe deasupra unor anumite locuri în formații de câte opt.
Dar poate că există un interes oarecare să fie diseminate astfel de prostii menite să provoace o anumită stare se de spirit în rândul populației. Poate cineva plătește pentru astfel de știri.
Și încă un lucru interesant: Eu răsfoiesc zilnic ziare din Germania, Franța, SUA, India, Rusia, Africa de Sud, Israel, Marea Britanie, Australia, Filipine și Algeria. Și bineînțeles România. Cel puțin un ziar din fiecare țară și probabil toate ziarele și agențiile de presă importante din România.
În nici unul din ziarele acestea pe care le urmăresc, în afară de România, nu s-a difuzat știrea cu baloanele care zboară în formații de câte opt, pe unde vor chinezii.
Asta ne arată că totuși, în alte țări, nivelul de cultură a jurnaliștilor a ajuns cel puțin la “Cinci săptămâni în balon” a lui Jules Verne.
Germania ar putea interzice și ea ChatGPT. Nu mă miră, germanilor le-a fost inoculată în cap o stare de paranoia atât de accentuată încât ăia nu intră pe Facebook de frică să nu citească șefii sau americanii cine știe ce despre ei, într-o mare parte a Germaniei nu există StreetView, ca să nu vedem noi dacă și-au măturat ei trotuarul din fața casei.
Britanicii pe de altă parte vor să le dea vacilor medicamente ca să nu mai râgâie, considerând că asta ar duce la reducerea încălzirii globale.
Mi-ar plăcea să citesc un studiu, eventual făcut de către cercetătorii de la Oxford, în care să se arate cum de a fost posibil ca două țări, printre cele mai importante în istoria umanității, să ajungă la nivelul ăsta de îndobitocire.
O altă idee germană, producem hidrogen cu ajutorul energiei electrice, pe care o producem noi cumva, că atomice și gaze nu mai avem, cu ajutorul acesteia producem hidrogen, luăm hidrogenul și îl amestecăm cu bioxid de carbon și astfel obținem combustibili sintetici, ca să nu folosim mașini electrice.
Așa cum spuneam, aș fi curios să citesc studiul acela.
Nouriel Roubini prezice din nou.
De fapt, eu îl urmăresc de mult pe omul ăsta, Nouriel Roubini nu a prevăzut niciodată nimic. Sau a prevăzut, de exemplu acea cădere economică din 2008, după ce evenimentele au avut deja loc.
Meritul său este că știe să-și facă PR, să spună după ce se întâmplă un lucru “v-am spus eu”.
Și acum, criza pe care o prezice există deja, nu de azi, de ieri, e aici încă de câțiva ani. Pentru că, la fel ca revoluțiile, crizele nu sunt ceva care se întâmplă de mâine, 5 aprilie, începând cu ora 10.35. Crizele sunt niște fenomene care încep discret și, exact ca într-o avalanșă, lucrurile se amplifică, după care lucrurile se liniștesc și o luăm de la început. Totul arată ca o sinusoidă din aia care era desenată în cărțile de fizică din clasa a VIII-a, când am învățat despre curentul alternativ.
Poate că ar trebui ca în revista presei să includem și comentarii despre ceea ce se numește “presa cetățenească”, Facebook, bloguri sau YouTube.
De exemplu, de un timp îmi apar pe Facebook niște reclame ale unor cărți care fac elogiul unor escrocherii, tot felul de metode de a te vindeca rugându-te la îngeri și altele asemănătoare.
În schimb, încercați să postați, tot pe Facebook, ceva mai altfel despre imensa mizerie numită pandemia de Covid, sau despre vaccinarea anti-covid. Sau despre oamenii ăia care în urmă cu câțiva ani defilau cu steaguri pe care era un fel de zvastică și dădeau foc blocurilor în interiorul cărora erau niște oameni care nu erau de aceeași părere cu ei.
Nu veți mai apuca să o faceți a doua oară pentru că veți fi suspendați.
Ieri un domn a postat pe YouTube un filmuleț în care arăta cum face mâncare de fasole. L-au urmărit sute de mii de oameni, cel puțin așa se spunea la televizor. Mă întreb cât de neted trebuie să-ți fie creierul ca să te uiți timp de 15-20 de minute cum Liviu Dragnea face mâncare de fasole galbenă.
Kenya va lansa în spaţiu primul său satelit operaţional, pe 10 aprilie, din Statele Unite, cu ajutorul companiei americane SpaceX, au anunţat luni Ministerul kenyan al Apărării şi Agenţia spaţială kenyană, informează Agerpres.
Pentagonul: Nu poate confirma niciun transfer de date în timp real al baloanelor chinezești
Pentagonul a declarat luni că nu poate confirma informațiile potrivit cărora un balon spion chinezesc a reușit să transmită informații în timp real către China în timp ce survola baze militare sensibile din Statele Unite la începutul acestui an, adăugând că analiza americană este încă în curs de desfășurare, potrivit Reuters.
Vacile de lapte din Marea Britanie ar putea fi hrănite cu inhibitori de metan, ca parte a unui plan de reducere a gazelor cu efect de seră provenite din agricultură.
Germania a presat și, după un lobby puternic, a reușit să obțină ce a dorit: și după 2035 vor putea fi vândute mașini cu motor termic în Europa, dar să fie propulsate de carburanți sintetici. De ce Germania a fost așa de insistentă? Ce sunt acești „e-fuels”? De ce vor rămâne o nișă, deși se vor investi miliarde pentru ei?
Germania ar putea interzice ChatGPT din cauza îngrijorărilor legate de securitatea datelor
Germania ar putea călca pe urmele Italiei şi ar putea interzice ChatGPT din cauza îngrijorărilor legate de securitatea datelor, a declarat comisarul german pentru protecţia datelor într-un interviu pentru ziarul Handelsblatt.
Daria Tarpova mărturiseşte atentatul comis împotriva bloggerului Vladen Tatarski
Ministerul de Interne al Rusiei a distibuit un prim videoclip după arestarea Dariei Trepova, care îşi recunoaşte vinovăţia
La 3 aprilie 1973, la New York, a avut loc un eveniment aparte în istoria modernă a telecomunicaţiilor. Martin Cooper, inginer şi inventator în cadrul companiei Motorola, a efectuat un apel folosind un dispozitiv telefonic mobil.
Ucraina: Acest război este și o afacere
Banii pot fi câștigați cu armament, întreținere și reconstrucție. Nu e de mirare că europenii își arată și aici latura urâtă.
O țară din Asia înlocuiește pedeapsa cu moartea cu o alternativă mai puțin obișnuită
Parlamentul din Malaysia a adoptat luni ample reforme ale sistemului judiciar care, printre altele elimină pedeapsa obligatorie cu moartea în cazul unor infracțiuni și desființează sentințele cu închisoare pe viață, relatează Reuters.
Profesorul Nouriel Roubini, de la Universitatea New York, celebrul economist care a prevăzut crahul major din 2008, avertizează acum asupra faptului că piețele internaționale ar trebui să se pregătească pentru criză, deoarece factorii de stres conduc spre o ”buclă fatală” în economia mondială.
Ce rol are cafeaua în reducerea riscului de diabet de tip 2. Oamenii de știință au fost surprinși
Un nou studiu relevă faptul că consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 datorită impactului său asupra biomarkerilor inflamatori. Cercetătorii au descoperit că o ceașcă de cafea pe zi în plus a fost asociată cu un risc cu 4-6% mai mic de diabet de tip 2.
Dormi cu pisica în pat? Iată câteva beneficii neștiute ale acestui obicei
Foarte multe persoane au un animăluț de companie, iar de cele mai multe ori acesta este o pisică drăgălașă care face mereu atmosferă și este în centrul atenției.
Pentru că Franța trece prin unele din cele mai puternice proteste din ultima perioadă, cele legate de reforma pensiilor, am vorbit cu români stabiliți aici pentru a afla cum se raportează la aceste mișcări. De asemenea, i-am întrebat dacă românii de acasă ar putea să reacționeze la fel pentru a-și apăra drepturile.
Începând cu 1 aprilie 2023 valoarea diurnei zilnice acordată personalului din instituțiile publice pentru delegare/detașare în altă localitate este în valoare de 23 lei, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor (1235/2023), analizat de consultantul fiscal Adrian Bența.
Petru Gherghel a condus Episcopia Romano-Catolică din Iași între 1978 și 2019.
Gherghel îi suna pe ofițerii Securității pentru a le povesti detalii despre vizitele turiștilor și preoților străini, despre întâlnirile pe care le avea peste hotare cu înalți prelați catolici sau despre numirile de preoți în parohii.
Există indicii că Gherghel era folosit de Securitate pentru a influența decizii din Biserica Catolică. O informație arată că ieșeanul ar fi lucrat la infiltrarea unui preot-informator în Misiunea Catolică din Paris.
O parte a străzii Remus Răduleț, închisă temporar timp de 48 de ore
Strada Remus Răduleț va fi închisă temporar de miercuri, 5 aprilie, până vineri, 7 aprilie, pentru a fi turnat un nou strat de asfalt. Porțiunea afectată va fi cea dintre Calea Aradului și Aleea Speranței.
Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara va găzdui un concert al solistei Rosanne Philippens, care va cânta la o vioară ”Barrere” Stradivarius din 1727, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timişoara, sub bagheta dirijorului Robert Farkas.
Catalanii ce au adus duzii în Banat au fost răpuși de țânțari
În marele creuzet în care s-au topit zeci de neamuri și seminții venite în Banat din tot rotundul lumii au fost și unele nații ce au rămas doar în paginile unor cronici. Mai nimeni nu-și mai aduce aminte de trecerea lor efemeră pe aceste meleaguri. Una din cele mai exotice componente din mozaicul de etnii bănățene a fost și colonia de catalani ce au încercat să se așeze undeva pe cursul Begheiului.
Nu mulți oameni se pot lăuda că au avut ocazia să-l întâlnească, ba chiar trebuie să te consideri foarte norocos dacă l-ai întâlnit, mai ales că își petrece în jur de trei sferturi din an „dormind”. Este vorba despre pârșul de alun (Muscadinus avellanarius), un animal rozător simpatic, fiind cel mai mic reprezentant al pârșilor din Europa.
Ce facem astăzi, 4 aprilie 2023, în Timișoara?
Marți, 4 aprilie, puteți participa la spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea” sau la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa laureatului Nobel Orhan Pamuk.