Anton Kovacs July 1, 2020

Ursulețul ăla fusese abandonat de mamă. Probabil pentru că era deosebit de ceilalți ursuleți, avea un guler alb.

El săracul s-a dus la oameni, poate o să îl ajute.

Cu timpul a învățat că oamenii sunt buni, așa că avea încredere în ei.

Când s-a speriat a fugit și s-a ascuns după o cutie, exact ca un copil.

Și niște oameni l-au ucis.

De ce se înțâmplă lucrurile astea în această țară?

Poate pentru că ministrul mediului este un cetățean pe care îl interesează mai mult să strângă case și terenuri decât să protejeze animalele și pădurile.

Nici nu trebuie să ne mirăm, România este țara de la periferia Europei unde ciocârliile sunt vânate pentru a li se mânca limba.

***

Țin minte cum urlau cu toții că ei sunt niște intelectuali, au nevoi, altele decât ale pulimii, să li se mărească salariile.

Și cu toate că țării îi mergea greu pe atunci  cu toate că mărirea pentru ei însemna să se ia din altă parte, li s-a dat.

Și salarii, și sporuri care poate mai însumau un salariu, au primit de toate.

Pentru că învățământul este important pentru viitorul unei țări.

Timpul ne-a arătat că nu s-a procedat bine.

După ce s-au mărit salariile cei din învățământ nu au devenit nici mai responsabili, nici nu au făcut mai mult, nici mai bine.

Poate ar fi trebuit să se facă invers, nu trebuia să li se mărească lefurile ci o parte din ei ar fi trebuit concediați astfel incât celorlalți, celor care doreau într-adevăr să facă ceva, să le rămână mai mulți bani.

Nu e târziu nici acum, dacă cu bomboana nu a mers poate ar trebui să se folosească biciul, oricum pentru un învățământ adaptat secolului XXI, în care o mare parte a activității se va desfășura folosind mijloace și tehnologii moderne, nu mai este nevoie de atât de mulți profesori.

***

Domnu’, nu vă faceți probleme, nu o să murim de foame, o să găsim noi ceva de mâncat.

Atât doar că un timp vom mânca acasă, nu la restaurant.

Și între timp, ținând cont că nu numai investitorilor în turism le merge greu, poate mai lăsați și dumneavoastră din prețurile alea  că altfel chiar o să muriți de foame.

***

Lucrurile astea, comunicare prin email, lucru de acasă, trebuiau făcute în urmă cu 20 de ani.

Dar e bine și acum.

La casele de pensii s-a făcut deja și rezultatul, chiar și cel văzut de la nivelul cetățeanului, este impresionant.

***

Copii, până la ora viitoare faceți exercițiile de la www.exercitii.ro și citiți primul capitol din Robinson Crusoe, pe care o găsiți în biblioteca online.

Lecții interactive de fizică în care lucrurile se mișcă, la chimie vedem cum electronii ăia de pe ultimul strat se desprind și se lipesc altundeva, la geografie nu mai desenăm hărți în caiet pentru că le avem gata desenate pe Google Maps, biblioteci online din care oricât de mulți elevi împrumută o carte tot mai rămâne un exemplar, lecții predate de premiați Nobel și nu de tuta aia care scrie pe tablă formule despre care nimeni nu știe la ce vor folosi în viață.

Copacii nu ar mai fi tăiați pentru a se produce hârtie, nici părinții nu ar mai trebui să cheltuie o mulțime de bani pentru tot felul de manuale alternative.

O mulțime de lucruri minunate care ar fi realizate prin această măsură. 

Și nici nu ar costa mult, banii nu ar trebui decât să fie mutați dintr-o parte în alta, nu mai construim o bibliotecă fizică din cărămidă cu 5 milioane de euro ci cu banii ăștia cumpărăm 25000-50000 de tablete.

***

Da, ați citit bine, oamenii ăștia spun că jumătate din populația activă a SUA nu are un loc de muncă.

Citește și:  Revista presei, 11.06.2020

***

Acesta este motivul pentru care e bine, chiar și în capitalism, ca  unele lucruri să rămână în administrarea statului.

Chiar și la noi, în ciuda faptului că au trecut 30 de ani sistemul medical privat nu a reușit să demonstreze că este mai eficient sau aduce un spor de calitate față de cel anterior, cu toate că profiturile și veniturile medicilor au crescut până la cer

De fapt s-a demonstrat că sistemul medical și pharma privat, chiar și în cazul prezentat în articolul de sus, nu este decât o căpușare a societății sau șantaj în care miza este viața pacienților.

***

Și în infinita ei înțelepciune, ce a hotărât justiția că trebuie făcut cu acești indivizi care au săvârșit una din cele mai grave infracțiuni?

I-ai plasat sub control judiciar.

Întreaga lume vorbește despre România unde acest gen de fapte au devenit ceva cotidian, chiar Ambasadorul SUA ne atrage atenția în acest sens, iar derbedeii ăia primesc control judiciar în loc să taie sare până la sfârșitul vieții:

– Nu trebuie decât să mergeți odată pe săptămână, vă așteaptă băieții cu o cafea, mai povestiți de una, alta. Poate luați legătura cu ceilalți la care le-am dat tot control judiciar, să vă spună pe unde e drumul să o ștergeți. Și între timp poate le băgați mințile în cap la curvele alea.

Și ăștia așa o să facă, doar sunt liberi să facă ce vor.

Pot să le amenințe pe fetele alea, sau, dacă sunt mai proaste, poate o să le spună că le iau de neveste după ce trece urgia.

Sau poate o să le dea foc.

După care o să plece pe același drum pe care au plecat și Sebi Ghiță, sau securistul ăla corupt care bătea apa în piuă cu statul paralel, sau mulți alții.

***

“Ai uitat regula, când trăiești bine, trebuie să înapoiezi ceva”

Așa se întâmplă când o țară este condusă de bădalăi, o țară în care justiția îi lasă liberi pe bandiți, dar urșii sunt împușcați pentru că au evoluat și s-au atașat de oameni.

***

– Vezi că mă duc până în garaj, am puțină treabă.

Ăștia oameni hotărâți.

Ai noștri în garaj mai toacă un săculete de tutun, sau poate au două ghivece cu niște plăntuțe.

Aștia fac elicoptere.

Și nu e puțin lucru, ia să văd câți români sunt atât de calificați încât să fie în stare să-și facă un elicopter în șopronul din fundul curții.

***

De data asta băieții ăștia de la USR au cam dat-o cu bâta în baltă.

Probabil ca să se afle în treabă niște tineri nefumători s-au apucat să facă legi cu privire la țigări electronice, neavând nici cea mai mică idee despre ce e vorba.

Așa se întâmplă când vrei să interzici lucrurile plăcute de dragul de a interzice și când nu ai citit cartea aia în care se spune că rațiunea pură nu e bună dacă nu e bazată pe experiență.

***

Capture

 

De fapt nu au rescris-o prea mult.

Este adevărat, au greșit spunând “Dacia” ținuturilor de la estul Carpaților deoarece la momentul unirii dacii fuseseră de mult înlocuiți cu acea amestecătură care forma poporul român.

Dar cu aderarea acelor locuri la Transilvania nu au greșit prea mult.

De fapt acesta a fost telul celor de aici, cei care doreau unirea Transilvaniei și al Banatului cu ținuturile de dincolo de Carpați, să ridice cultura, nivelul tehnologic și nivelul de trai al Munteniei, al Moldovei și al Dobrogei la nivelul de aici.

Din păcate s-a întâmplat invers și astfel a pierdut toată lumea.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*