Redacție June 19, 2020

 

Prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, s-a aflat pe tot parcursul zilei de astăzi în zona Lugoj, unde a coordonat intervențiile desfășurate pentru salvarea vieților și a gospodăriilor, ca urmare a creșterii alarmante de nivelului râului Timiș.

 

 

La Lugoj au venit și Ministrul Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, alături de generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, domnul Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române, domnul Leonard Achiriloaiei, secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Conform lui Marcel Vela, ruperea unor diguri din Banat a fost cauzată de faptul că spaţiul hidrografic de aici a fost neglijat de responsabilii Apelor de până acum.

 

„Zona Banatului a fost vitregită, (în timp ce n.r.) toate digurile din România au fost reabilitate, analizate şi reechilibrate conform unor directive europene, la o cotă de siguranţă. Îmi doresc şi eu, şi colegii care administrează Apele să clarificăm această situaţie la nivel regional în Banat, pentru a găsi soluţii tehnice financiare pentru a elimina în viitor cauzele care produc efecte negative şi dezastre care pot avea consecinţe dramatice. Anul acesta am reuşit să salvăm vieţi. Nu putem risca pe viitor. Doresc să facem lucrurile bune şi să aducem şi aceste judeţe spre o stare de normalitate. În fiecare an, primăvara şi toamna, (cauzele n.red.) creează probleme”, a declarat Marcel Vela.

 

Marcel Vela și Liliana Oneț au inspectat ce s-a întâmplat în aval de Lugoj, unde digul s-a rupt într-o zonă agricolă şi au constatat că nu este un pericol foarte mare, deoarece deversarea se face într-o zonă sigură, nu în localităţi sau în locuri unde se poate crea pagube mari, fiind vorba despre o fermă şi plantaţiile din jurul ei, fără aglomerare umană.

Citește și:  O femeie din Japonia a fost diagnosticată pentru a doua oară cu COVID-19, confirmând teoria conform căreia o singură persoană se poate infecta de mai multe ori cu coronavirus

La ora actuală situația e staționară însă pericolul nu a trecut, județul Timiș fiind încă sub incidența codurilor de avertizare.

 

Ministrul de Interne s-a deplasat şi în oraşul Oţelu Roşu, unde râul Bistra a inundat mai multe gospodării.

 

sursa foto: Facebook/Instituția Prefectului Județul Timiș

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*