Anton Kovacs June 20, 2020

Aparent inexplicabile.

Dar întotdeauna există o explicație.

De regulă oamenii “normali”, cei cu bun simț, atunci când li se propune o funcție care presupune un nivel ridicat de cunoștințe își spun ceva de genul “cum să merg eu să îndeplinesc o astfel de funcție de mare răspundere, sigur se găsește altcineva mai deștept și mai competent decât mine”.

Dar alții se reped cu tupeu la orice oportunitate, nu contează că nu au, nici cea mai mică idee despre, să spunem,  transporturi, dacă cineva le propune să ocupe funcția de director la o filială locală a drumurilor naționale, sau de ministru al transporturilor, ei vor accepta.

La fel vor accepta dacă după un timp cineva le propune să fie directori de aeroport, sau de spital, sau de servicii secrete.

Din această a doua categorie sunt recrutați și politicienii.

Oamenii ăștia politici nu sunt acolo unde sunt neapărat datorită nivelului excepțional de inteligență. Sau pentru că că au dat rezultate excepționale în activitatea pe care o desfășoară

Ei sunt acolo pentru că sunt niște oportuniști și pentru că sunt tupeiști.

Totuși, uneori, de exemplu în relațiile dintre state, când mirosul rufelor nespălate dintr-o țară ar putea ajunge la nasul celor din altă țară, problema asta a politicienilor ar trebui rezolvată prin intercalarea între politicienii din diferite țări a unor oameni extrem de inteligenți și cu puteri excepționale, care să explice partenerilor lucrurile mai greu de înțeles.

Să luăm exemplul concret din acest articol.

Avem o lege aparent favorabilă atât părții române cât și părții ungare, este vorba despre deschiderea unui punct de frontieră la Beba Veche.

Nu știu de ce ar fi oportună deschiderea acestui punct de frontieră, poate pentru ca oamenii din România să meargă la Aquapolisul din Seghed, se știe că foarte mulți români din vestul țării merg la ștrand în Ungaria.

Szeged – Aquapolis, locul unde este cel mai lung tobogan acvatic din Europa

Lucru de neînțeles atât pentru unguri cât și pentru majoritatea populației române, președintele Iohannis trimite legea la Curtea Constituțională.

A explicat el de ce, dar nu prea a înțeles multă lume.

Aici ar fi trebuit să intervină omul inteligent responsabil de relația cu Ungaria, omul din umbră.

Acesta ar fi trebuit să pună mâna pe telefon și să sune la președinție să se intereseze ce se întâmplă.

– Băi, ce-i rahatul ăla cu Beba Veche, de ce ați trimis legea la CC?

După ce a obținut informațiile necesare și le-a și înțeles ar fi trebuit să-l sune la telefonul verde pe omul inteligent din Ungaria:

– Bună Ianoș, fii atent că s-a întâmplat o chestie și s-ar putea să existe neînțelegeri. Preșețu’ nostru a trimis la CC o lege cu deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche. Dar să știți că el nu are nimic de-a face cu ungurii, de fapt îi iubește tare mult, dar chestia e că prin legea asta se încalcă prerogativele guvernului. Așa că explică-le la ai tăi că deschidem sigur punctul ăla, dar vrem să o propună guvernul, nu parlamentul.

Omul inteligent al ungurilor l-ar fi sunat pe președintele, primul ministru și ministrul lor de externe și le-ar fi explicat pe limba lor care e șmecheria cu guvernul și parlamentul la noi și de ce ăștia se mănâncă între ei.

Ăia ar fi înțeles, că nici la ei nu e tot timpul pace și armonie, ministrul lor de externe în loc să sară de cur în sus ar fi pus pe Facebook o poză cu o mâță și textul ăsta nu ar mai fi fost scris.

Așa, fără explicații, ungurii nu prea au priceput despre ce e vorba, ca să înțeleagă ar fi trebuit să cunoască la perfecție Constituția României, pe care nu o cunoaște nici Curtea Constituțională de la noi, mai sunt și diferențe de limbă, de exemplu ăia când se duc să cumpere pantaloni treisfert spun “pantaloni fără un sfert”, și uite așa rahatul a ajuns până la palele ventilatorului…

Dacă ne gândim bine, oamenii ăia inteligenți există de fapt, cel puțin teoretic, sunt diplomații.

Citește și:  Revista presei, 11.06.2020

Dar probabil că în România ei sunt diplomați numai pe statul de plată, acest incident dovedește că fie nu-și fac treaba cum trebuie, fie nu sunt chiar atât de inteligenți pe cât ar trebui să fie.

Că dacă ești inteligent se poate, chiar și în relația cu ungurii.

Chiar ieri a demonstrat-o prietenul meu virtual Dinu Barbu, din  postarea căruia despre acest subiect citez:

“Taman ieri povesteam că la Ştrandul Termal din Macău, conform Radio România Actualităţi (corespondent Ioan Suciu), au acces la băiţă ungurii (că doar sunt acasă, normal), sârbii, cehii, slovacii, austriecii, nu şi românii. Decizia aparţinea Cosiliului Local din Mako. Ca atare, mi-am permis să-i trimit o întrebare doamnei Farkas Eva Erzebet, polgarmeşterul Macăului, cu următorul conţinut: “Dear Mayor Farkas Éva Erzsébet, The National Radio Romania News Station broadcast this morning that access to the thermal stage in your city is not allowed to Romanian citizens, but only to Hungarians, Serbs, Slovaks, Czechs or Austrians. Please let us know if those with dual citizenship, Romanian and Hungarian, are allowed to enter.Thank you very much!”

XXX Mai promptă ca SMURDUL concetăţeanului nostru palestinian Raed Arafat, doamna primar din oraşul Mako, judeţul Csongrad-Csanad, a făcut ce a făcut, şi bine a făcut, aşa că ditamai Hagymatikum a transmis azi către populaţia din ţara vecină şi prietenă, până la proba contrară, următorul mesaj estival: “Makói Hagymatikum Fürdő: Momentul pe care cu toţii l-am asteptat a sosit! Incepand cu data de 19 Iunie 2020, asteptăm cu drag toti musafirii veniţi din România! Deasemenea, dorim sa anuntam ca începand cu data de 20 Iunie se vor redeschide şi piscinele interioare! Intrarea principala de pe strada Makovecz se va redeschide, valabila în fiecare zi intre orele 8:00 si 20:00. Purtarea măstilor si dezinfectarea mâinilor la intrare este in continuare recomandata! Următoarele servicii vor fi valabile începand cu data de 20 Iunie: Bazinele de experienţa: 8:00 – 20:00; Paradisul copiilor: 10:00 – 18:00; Masaje Wellness Se aşteapta ca bazinul cu apa termala să fie valabil începand cu data de 26 Iunie. Începand cu data de 20, vom oferi o reducere de 10% de la biletele de intrare din cauza lipsei unor servicii. Reducerea se va putea combina cu reducerile cardului Mako si de localitate. Schimbari asteptate începand cu 1 Iulie:

Lumea saunelor 11:00 – 20:00; Bazinul interior de înot de 25 de metri 8:00 – 20:00; Rezervarea serviciilor wellness la receptie.

Începand cu data de 15 Iulie, veti putea face programari si pentru serviciile medicale. Suntem încantati să vă revedem!”

Uite că v-am găsit și omul inteligent de contact cu Ungaria, nu trebuie decât să-l numiți în funcție.

***

Eu am o idee care poate ar rezolva problema asta cu notele:

Oare cum ar fi să facem puțin invers.

Dacă Ia media elevilor la examinare nota este 5, iau și profesorii de la respectiva școală nota 5 pentru următorul an.

La leafă.

Obțin elevii nota 10, obțin și profesorii leafă de nota 10.

In felul ăsta toată lumea va fi fericită și nimeni nu va mai spune că au profesorii salarii mult prea mari.

Că mi se pare aberant să spuii, tu profesor care îți iei leafa întreagă, că jumătate din munca ta reprezintă rebuturi.

Și ca să nu mai fie discuții că unii au prea multe case, cine vrea să facă meditații poate să le facă, dar nu mai predă și la școală. Ori una, ori alta.

Că altfel ne trezim că profesorii nu-și mai fac treaba  la clasă ca să atragă elevi la meditații.

***

Omul ăsta știe ce spune dar nu poate să le spună chiar așa, pe față.

Ascultați-mă pe mine, va fi “sau mai rău”, ce a fost în 2009 a fost floare la ureche față de ce va fi până prin 2025-2030.

Abia după aceea va începe încet, încet să urce.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*