Redacție June 19, 2020

 

Râul Timiș a crescut mai mult decât la inundațiile din 2005. O spun cei de la Apele Banat, care și la această oră sunt în teren și lucrează alături de pompieri la protejarea digurilor râului care străbate Lugojul. La ora 10, pe râul Timiș se atingea deja cota maximă la stația hidrologică Lugoj , faza de apărare III +143 cm, nivelul fiind mai mare cu 11 centimetri decât cel înregistrat în 2005, scrie lugojeanul.ro.

 

„Deși s-a intervenit la menținerea primei linii de apărare din aval de localitatea Lugoj, pe malul stâng al râului Timiș, digul a cedat în zona Pohalma, la km 2 +125. Calea ferată Lugoj-Timișoara reprezintă linia a doua de apărare. Apa râului Timiș va inunda terenurile agricole din zonă până la calea ferată, după care se va scurge natural în albia râului Timiș, în aval de pragul deversor de la nodul hidrotehnic Coștei”, transmit reprezentanții ABA Banat.

 

Administrația Națională Apele Române transmite că directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, se află pe teren, împreună cu Marcel Vela, ministrul de interne, și cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. După orele 12, apele au crescut și mai mult.

 

„Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere. În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități. Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj. Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval”, transmit reprezentanții Apelor Române.

 

Citește și:  Autorităţile statului nu sunt capabile să închidă o spălătorie din Timişoara care a fost construită ilegal şi deranjează vecinii

sursa lugojeanul.ro

1 thought on “Râul Timiș a atins un nivel istoric, la Lugoj. Două ferme au fost evacuate din calea apelor

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*