Redacție November 21, 2019

 

O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se află joi la Timişoara pentru a acorda sprijin autorităţilor locale în vederea confirmării prezenţei unor substanţe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârşitul săptămânii trecute, când trei persoane au decedat, iar alte câteva zeci au ajuns la spital în urma dezinsecţiei efectuate într-un bloc.

 

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cei trei specialişti, membri ai unei echipe de prelevare şi identificare a agenţilor chimici, bacteriologici şi radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din MApN, vor acţiona cu echipamente performante pentru detecţia fosforului remanent din diverşi compuşi organici şi anorganici de la faţa locului, precum şi pentru verificarea plenitudinii operaţiunilor de decontaminare desfăşurate până în prezent.

Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităţilor competente în vederea finalizării anchetei.

Intervenţia echipei SIBCRA la Timişoara s-a făcut în urma solicitării transmise ministrului Apărării Naţionale de şeful Poliţiei Române.

Un număr de 44 de persoane mai sunt internate în unităţi spitaliceşti din Timişoara în urma incidentului din blocul de locuinţe, toate fiind în stare stabilă hemodinamic, fără agravare.

Ministerul Sănătăţii a dispus ca DSP Timiş să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului în imobilele unde s-a folosit pentru dezinsecţie Delicia-Gastoxin.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patronul firmei de deratizare din municipiul Timişoara sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată (trei acte materiale), ambele în concurs real.

Citește și:  Timișorenii evacuați din blocul în care s-a făcut dezinsecţie pot reveni în locuinţe

 

Agerpres

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*