Ramona Băluțescu December 17, 2021

 

Spunea cândva rabinul Mozes Rosen ce nu este o sinagogă. Și insista că un astfel de loc nu trebuie privit doar drept o casă de rugăciune. Dacă o biserică, deci un loc de rugăciune creștin, încă vrea să aibă legătură cu societatea, ea trebuie să fie, la rândul ei, mai mult decât un loc de împreunat mâini, în rugă. Cred că e doar firesc să fie și un loc unde oamenii să primească sfaturi despre mersul lucrurilor în societate. Și să aibă conducători care să îi sfătuiască despre cum să aleagă binele de rău. Și, acolo unde ei, conducătorii, nu se pricep, să știe să îi invite spre a vorbi pe cei care se pricep.

Ceea ce, în ce privește marea problemă de acum a societății noastre, raportarea la Covid-19, se și întâmplă, în undele biserici din România. După un gând al șefului ATI al Spitalului Județean Timișoara, profesorul Dorel Săndesc, cel care a și ”inventat” maratoanele vaccinării, rezolvând, astfel, problemele cu platforma de vaccinare, s-a pornit un proiect interesant, și extrem de binevenit, care face ca medici cu experiență și cu poziții cheie în ierarhia medicală (conducători de spitale, profesori universitari, medici care lucrează în primele rânduri ale celor ce se ocupă de pacienții cu covid) să se adreseze oamenilor din biserici, împărțind nemijlocit din experiența lor.

Și astfel, biserica devine un loc de înțelegere și ajutare și pentru trup, recipient pentru sufletul de care instituția se ocupă în mod obișnuit. Și e foarte bine așa. O biserică ce își pierde sau nu știe să își însușească și dimensiunea de comunicator față de problemele enoriașilor săi e doar un zid sterp.

În 5 decembrie am fost, împreună cu profesorul Săndesc, la o biserică romano-catolică din Timișoara, pentru a-l auzi vorbind despre vaccinare, invitat al preotului Barazsuly István, iar în 12 decembrie, cu șeful Unității de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean din Timișoara și coordonator SMURD pe Timiș, Arad, Caransebeș și Hunedoara, doctorul Mihai Grecu, la Lugoj, invitat al bisericii romano-catolice unde este paroh preotul Mihail Titi Dumitresc, precum și la Catedrala Greco Catolică, invitat de Prea Sfinția Sa Alexandru Mesian.

A fost impresionant să vezi cum, în biserica de la Bălcescu, un medic vine în fața celor prezenți pentru a ajuta Biserica în misiunea sa. (Poate util ar fi fost să nu fie secondat de un coleg homofob și lăudător al supremației albe, dar… asta avem, cu asta defilăm).

Profesorul Săndesc, în cele câteva minute în care, după cum se convenise cu Dieceza Romano-Catolică de Timișoara, s-a adresat enoriașilor, a vorbit despre faptul că în ciuda unei ambianțe toxice, pline de ură, de frustrare, de violență și vulgaritate (care constituie unul din efectele secundare grave ale acestei pandemii, mergând până la sciziunea societății), medicii și-au făcut datoria, deși corpul medical e o victimă, dar medicii consideră că nu trebuie să renunțe la dialog și se dorește repararea punților dintre ei și societate, voluntar. A explicat că oamenii trebuie să înțeleagă că cei care prezintă cea mai mare încredere, pentru un domeniu, sunt meseriașii acelui domeniu, cei care asta au învățat de o viață, iar mesajul lor e prezentat de niște oameni care au trăit această dramă din primele rânduri, ei fiind cei credibili, direct implicați în această problemă.

S-a amintit și de medicii care n-au avut legătură cu boala dar emit de pe margini opinii, ”frustrați profesional ce utilizează această perioadă să devină și ei relevanți în ochii publicului” – cum i-a denumit Săndesc.

Pornind de la responsabilitatea civică indusă de noblețea meseriei de medic, șeful ATI de la Spitalul Județean a amintit de caravanele de evaluare a stării de sănătate pe care le-a condus în locuri unde nu există medici specialiști, pentru a ajuta populația, și de maratoanele vaccinării, pe care le-a inițiat. Și-a justificat ”extinderea” voluntariatului și spre explicatul în biserici, împreună cu o mână de medici care au făcut și ei, voluntar, acest lucru, pentru că, spunea el: ”Biserica are un rol important în societatea românească, poate fi un influent semnificativ, iar spațiul în sine al bisericii e unul potrivit pentru comunicare, și oamenii vin cu sufletul mai deschis și liniștit”.

Doctorul Săndesc a mai spus: ”E important să transmitem oamenilor un mesaj că suntem iar în o perioadă de reducere a incidenței bolii, și ar fi bine să nu repetăm greșelile anterioare, unde, la scăderile de cazuri, s-a proclamat victoria, ceea ce a avut un efect nefast, și am plătit, iar acest lucru trebuie evitat. De o să repetăm asta, plătim grav – ar trebui folosită perioada ca să aibă oamenii grijă ei de sănătatea lor, de clasa politică română e ezitantă și populistă. În alte țări, cu rata de vaccin dublă, s-au luat măsuri, noi trebuie să mai discutăm de importanța igienei. Noi, medicii, stăm cu masca pe figură de dinainte de pandemie – e exact același mecanism, de prevenție a transmiterii unor boli, și vedem că, de când cu măștile, gripa a scăzut dramatic. Trebuie să ne bucurăm, fără să ne îngrămădim, de această perioadă de sărbători, să avem grijă de cei vulnerabili, să nu mergem în aglomerații”.

Citește și:  Ați vrut campanie de vaccinare? Așa se face, ca la Maratonul timișorean!

Legat de vaccinare, medicul a spus că a avut și el întrebări, legat de vaccinarea copiilor, cum la început nu ajungeau cazuri în spital, dar apoi au existat și morți, apoi a verificat studiile apărute, și, în urma constatărilor sale, recomandă vaccinarea nu doar la adulți ci și la copii.

În aceeași duminică au avut loc astfel de acțiuni la mai multe biserici romano-catolice din Timișoara, lucru care a fost comentat mult, pe rețelele de socializare, ca o idee bună. În duminica următoare, acțiunea a continuat, implicând bisericile greco-catolice din oraș, prin mijlocirea pr. Răzvan Oprișa, vicar foraneu și protopop de Timișoara, precum și trei adresări în biserici din Lugoj, cum spuneam mai sus.

Așadar, acum câteva zile am ajuns cu doctorul Mihai Grecu la Lugoj, loc de unde el a și plecat, și unde în ambele biserici unde am fost, cei în vârstă veneau să-i spună, după discursuri, că-l știau de mic. Și, sper, altfel asculți și crezi pe unul dintr-ai tăi.

Doctorul le-a vorbit despre firescul ca, dincolo de fișa postului, medicii să ofere și în felul acesta informații legate de boala momentului, și măsurile de prevenire, să vină cu informații directe, nu de pe facebook, și să depună mărturie despre ce se întâmplă în spitale – el aducând experiența lui din UPU și descarcerare: ”Suntem linia întâi, primul contact pe care îl aveți cu sistemul medical. Nu e rolul meu să vă conving, dar trebuie să aveți informații reale, medicina merge pe studii.”

Mihai Grecu a vorbit și despre statisticile legate de vaccinare, explicând că există o marjă ca unii vaccinați să facă totuși boala: ”Noi spunem ce pățește nu individul, ci comunitatea. Care vor fi cei 5 ce fac, totuși, boala, nimeni nu știe să spună”. Dar primează beneficiile vaccinări, medicul arătând că 90% dintre cei care ajung la Terapie Intensivă, cu covid, fiind nevaccinați. Iar cei care decedează sunt în proporție de 92% nevaccinați.

Vă dau mărturie lucruri citite și văzute de mine, de aceea m-am alăturat acestui grup de medici, alături de profesorul Săndesc, pentru că am văzut suferință inutilă și morți în zadar – nu poți întoarce lucrurile acestea dar poți face să nu mai fie. Fiecare e proprietarul trupului său, se zice, dar ești parte a unei comunități, trebuie să oprești împrăștierea virusului. Hedonismul nu e o virtute, mă interesează ce i se întâmplă și aproapelui meu, mă sprijin pe el. Lupta nu se dă în spitale, ci în comunitate.

Sunt multe frici ce au fost sădite, dar nedemonstrate. Legate de gravide – nu există date că vaccinul face rău – dar hipoxia, lipsa de oxigen, e sigur cp dăunează nou-născutului, așa că e bine ca gravidele să se vaccineze și ele. Puteți opri împrăștierea virusului prin distanțare și vaccinare. În rest, tratament eficace nu există. Ce aplicăm noi, în spital, permite organismului să lupte și îi dă timp să se vindece. Dar, pentru unii pacienți, timpul ăsta nu e suficient, și atunci trebuie să previi apariția bolii.

Hotărâți-vă cât mai repede și luați decizii pe baza informațiilor corecte și a dovezilor științifice. Presiunea este mare pe sistemul de sănătate. Avem și infarcte, și AVC-uri, și accidente rutiere ce nu iau pauză, și Spitalul Județean Timișoara și-a asumat tratamentul tuturor pacienților” – a arătat medicul Grecu.

Părintele Dumitresc i-a mulțumit invitatului, spunând că și el a trecut prin boală, și asigurându-l că medicii rămân constant în rugăciunile lui și ale colegilor lui. Și a încheiat astfel: ”Aproape ați tinut o predică, așa e, egoismul nu e o virtute”.

Și la Catedrala Greco-Catolică au fost oferite aceleași date, în prezența episcopilor Alexandru Mesian și Călin Ioan Bot, care au fost parte din adevărul simplu, că, legat de cele medicale, specialiștii trebuie să aibă ultimul cuvânt.

În duminica următoare, în 19 decembrie, proiectul se extinde și la Oradea, în trei dintre cele patru catedrale și spații sacre unde vor ține serviciul divin episcopii locului urmând să vorbească și medici, și anume, după cum nu va mira pe nimeni, cei ne-prezenți în suită fiind ortodocșii. Așadar episcopii Böcskei László, Csűry István și Virgil Bercea, adică șefii comunităților locale romano-catolică, reformată și greco-catolică și-au dat deja acordul ca, după serviciile divine principale ale zilei, să se ofere, dinspre medici, aceste informații, legate de covid și vaccinare, enoriașilor, de la catedrele lor bisericești.

Ramona Băluțescu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*