Nicoleta C. December 16, 2021

 

În 16 decembrie 1989 începea la Timișoara revoluția care a dus la căderea regimului comunist. Tonul fusese dat în ziua anterioară, când sute de oameni s-au adunat în fața casei pastorului reformat László Tőkés. Acesta urma să fie evacuat și mutat într-o parohie de la ţară.

 

Flacăra revoluției s-a aprins în Piața Maria, unde au fost oprite tramvaiele, iar manifestanții s-au încolonat și au plecat spre centru, scandând lozinci împotriva regimului totalitar. Atunci s-au făcut primele arestări, pentru ca a doua zi, pe 17 decembrie, să se deschidă focul asupra protestatarilor, scrie Rador.

 

Astăzi sunt programate ample manifestări comemorative în amintirea celor care și-au sacrificat viața pentru libertate:

La Memorialul Revoluției este Ziua Porților Deschise. Va fi o slujbă de pomenire, iar elevi de la 15 școli vor depune coroane de flori la monumentele eroilor. La ora 12:00, este programată ședința festivă a Consiliului Local. După-amiază va fi o proiecție de film „Remember ’89”. De la ora 18:00, în Piața Victoriei se vor aprinde Candelele Nemuririi, iar Galeria Poli va organiza marșul „Eroii nu mor niciodată”. Seara se va încheia cu concertul Folk for Revolution, cu Mircea Baniciu. La miezul nopții va fi oficiată Sfânta Liturghie cu priveghere, în așteptarea zilei de mâine, când, la Timișoara, va fi zi de doliu.

 

Citește și:  Trupurile decedaților de COVID-19 la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, ținute într-o remorcă frigorifică

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*