Asociația „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare” din Timișoara va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins definitiv cererea de înregistrare. Motivarea deciziei va fi comunicată ulterior.
Cererea de înregistrare a fost respinsă definitiv
Marți, Biroul de presă al lui László Tőkés a anunțat că ÎCCJ a respins cererea de înregistrare a Asociației „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare”, menținând decizia Curții de Apel București. Organizația a fost înființată în 2021, la Timișoara, de cinci intelectuali români și maghiari – Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea, Zsolt Szilágyi și László Tőkés – cu scopul de a obține recunoașterea zilei de 15 decembrie drept data oficială a izbucnirii Revoluției din 1989.
De ce a fost refuzată înregistrarea?
Înregistrarea asociației a fost blocată din cauza denumirii care conține cuvântul „român”. Pentru folosirea acestuia, era necesară o autorizație prealabilă din partea Secretariatului General al Guvernului, autorizație pe care inițiatorii nu au obținut-o, scrie G4Media.
„Asociaţia civilă înfiinţată a trebuit să se confrunte mai întâi cu o întârziere inexplicabilă, iar în cele din urmă cu un refuz şocant şi revoltător”, se arată în comunicatul transmis.
Apel la CEDO și critici dure
Profesorul universitar Gabriel Andreescu, unul dintre inițiatorii asociației, a calificat decizia ÎCCJ drept „rușinoasă”. La rândul său, avocatul Előd Kincses a anunțat că se va face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Inițiatorii susțin că acest demers este necesar pentru a corecta o omisiune a istoriografiei oficiale din România, care ar „eclipsa în mod deliberat” rolul maghiarilor reformați și al comunităților locale în declanșarea Revoluției din 1989.
De mai bine de trei ani, asociația a încercat să obțină înregistrarea, dar procedurile au fost tergiversate, iar instanțele românești au respins cererea de fiecare dată.
„Numeroase asociaţii şi fundaţii din România poartă în denumirea lor numele naţiunii române sau al altor naţiuni, fără să întâmpine astfel de obstacole”, precizează comunicatul.
Decizia Înaltei Curți este definitivă, însă motivarea scrisă urmează să fie comunicată la o dată ulterioară.
foto (c) Facebook / Tokes Laszlo Sajtoirodaja