Redacție December 19, 2021

 

Luni vor răsuna în Timișoara sirenele de alertare a populației. Acestea vor fi activate la ora 12:00 pentru a marca momentul în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.

 

„În dimineață zilei de 20 decembrie 1989 exista o diferență față de zilele precedente.

Încă erau soldați pe stradă, mai existau și geamuri sparte, steagurile negre încă nu reapăruseră la scările blocurilor, dar era mai multă lume pe stradă, destul de multă ca să fie înghesuială în troleibuz și în tramvai, parcă oamenii vorbeau mai tare, parcă erau și mai veseli cumva.

La un moment dat în tramvai un bărbat începe să-i spună altuia de lângă el că ieri ar fi fost grevă la ELBA. Și vorbea destul de tare ca să îl audă cei din jur.

Cum să spui, măi, așa ceva în tramvai, că a fost grevă undeva, că există oameni nemultumiți?

Pentru așa ceva veneau doi bărbați îmbrăcați în haine de piele până la glezne, te luau de coate, unul de o parte, celălalt de cealaltă parte, te coborau din tramvai și te urcau într-o Dacie neagră după care nu te mai vedea nimeni”, extras din editorialul 20 decembrie 1989 – Renașterea, de Anton Kovacs.

Citește și:  Mylan Romania anunta finalizarea livrărilor de vaccin gripal tetravalent in Romania, ca parte a programului national de vaccinare

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*