Redacție October 15, 2019

 

În 26 septembrie, publicația InfoTimisoara.ro vă prezenta cazul lui Ciprian, care nu mai putea sta alături de câinele său, după ce s-a mutat într-un apartament nou, proprietate personală, din cauza unui vecin care îi făcea săptămânal reclamație la Poliția Locală în baza HCL 371/2007, respectiva Hotărâre de Consiliu Local fiind de o inepție demnă de operele lui Kafka:

 

„ART.21

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează contravenţional creşterea şi deţinerea de

animale de companie cu nerespectarea următoarelor condiţii:

  • deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj apartamentului de deţinere al animalului de companie).”

 

Tot atunci transmiteam următorul mesaj:

 

Noi, cei de la Info Timișoara, considerăm că animalele de companie sunt cei mai buni prieteni ai omului și din acest motiv facem un apel public către administrația locală din Timișoara (actuală sau viitoare), către Poliția Locală Timișoara și către toți cei care iubesc animalele de companie să oferim o mână de ajutor.
Modificați HCL 371/2007, încetați cu amenzile, lucrați pentru cetățeni măcar în acest caz!

 

În ciuda indiferenței autorităților locale, iubitorii de animale din Timişoara s-au mobilizat și au început să strângă semnături pentru anularea Hotărârii de Consiliu Local care interzice deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul vecinilor. Toate semnăturile strânse în urma acestei campanii vor fi depuse la Primăria Timişoara.

 

Asociaţia Micaela şi pensiunea de animale Dog Camp au iniţiat această campanie de anulare a HCL din 2009, care limitează un drept fundamental de a deţine un animal de companie în propriul apartament fără acordul vecinilor. Oamenii au fost mobilizați, după cum spuneam, de cazul timişoreanului care s-a văzut nevoit să renunţe la câinele său, un collie, de care a stat alături nouă ani, după ce s-a mutat într-un apartament nou, în centrul oraşului. Acesta nu a putut obţine semnătura de la toţi vecinii, aşa cum cere Hotărârea de Consiliu Local. În primă fază a fost amendat cu 800 de lei, apoi a decis să lase câinele la o pensiune de animale.

Citește și:  Efectele pandemiei: Alimente și servicii mai scumpe

 

„Am plecat de la cazul lui Ciprian, care nu mai poate sta alăîturi de câinele său, după ce s-a mutat într-un apartament nou. Are un vecin – care nici măcar nu locuieşte acolo, se duce o dată pe lună la apartament, care refuză să semneze. S-a trezit cu reclamaţie, iar Poliţia Locală i-a dat amendă de 800 de lei. Nu este singurul caz de acest gen. Avem multe sesizări de acest gen, toate sunt cazuri tulburătoare. Am zis că trebuie să facem ceva. Acţiunea noastră a coincis cu un al caz care a ajuns în instanţă, exact pentru acelaş motiv, pentru eradicarea acestei litere din HCL. Este o hotărâre nedreaptă, este abuzivă şi care contravine dreptului de proprietate, care este garantat de Constituţia României”, a declarat Mihaela Graure, de la Asociaţia Micaela.

 

Inițiatorii petiției spun că și alte oraşe din România au avut asemenea hotărâri de consiliu, însă ele au fost anulate. Nu e normal ca un vecin rău voitor, singurul din toţi vecinii să decidă soarta unui animal de companie.

 

Iubitorii de animale pot semna petiţia în Parcul Central „Anton Scudier” din Timișoara, zilnic, între orele 10.00-18.00, până în data de 21 octombrie.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*