În ultimele 24 de ore, am avut două subiecte mari și late care au captat atenția presei.
Primul subiect este legat de TikTok.
Avem două tabere distincte:
Pe de o parte, cei pentru care TikTok este un adevărat hub al informației și divertismentului, un loc unde găsesc de toate, de la știri și lecturi până la momente amuzante sau inspiraționale.
Pentru ei, TikTok nu este doar o platformă, ci o sursă esențială de conectare și cunoaștere.
Pe de altă parte, se află cei care cer interzicerea TikTok-ului.
Aceștia par să vadă în platformă doar un pericol, fie pentru siguranța națională, fie pentru sănătatea mentală a utilizatorilor.
Argumentele lor trădează adesea o lipsă a unei minime alfabetizări tehnice, o lipsă de înțelegere a faptului că TikTok nu este nimic altceva decât un suport neutru, ceva care ar putea fi comparat cu un folder de pe harddisk-ul unui calculator.
Conținutul postat pe platformă poate proveni din orice direcție, de la susținătorii unei figuri politice, cum ar fi doamna Lasconi, până la cei ai domnului Georgescu sau alte teme de interes public. Platforma nu impune un anumit tip de conținut; este doar un spațiu virtual în care fiecare decide ce să creeze și să urmărească. Pe TikTok găsim și filmulețe cu câini, și propagandă electorală, dar și lecții pentru elevi.
Exact cum și pe un folder de pe harddisk pot fi stocate filme pornografice sau tabele Excel în care este înscrisă contabilitatea unei firme.
Din acest tumult de opinii pro și contra, se remarcă poziția echilibrată și de bun simț a domnului Ciolacu, care sugerează că o astfel de măsură extremă, cum ar fi interzicerea platformei, nu este necesară. Aceasta arată o doză de moderație într-un peisaj politic altfel plin de excese.
Ca o paranteză, omul cu interzicerea TikTok-ului este timișorean. PNL-ist. Nu m-ar mira să fie complice cu colegul său de la Ministerul de Finanțe în problema cu e-urile de acolo.
Aici mai avem o problemă, acuzațiile legate de atacurile cibernetice.
În acest caz, avem două perspective.
Pe de o parte, unii susțin că hackerii ruși sau chinezi ar fi încercat să influențeze procesul electoral, o ipoteză susținută de declarații venite din partea unor instituții precum CSAT. Fără a exista vreo dovadă în acest sens, în afară de faptul că nu a câștigat candidatul preferat de ei.
Pe de altă parte, specialiștii autentici în securitate cibernetică, oameni care într-adevăr știu ce vorbesc și au și mijloacele tehnice necesare pentru a evalua o astfel de situație, contrazic aceste afirmații, spunând că nu există dovezi în acest sens.
*
În acest context, renumărarea voturilor pare o măsură firească.
Caut să gândesc logic:
Dacă aș fi acuzat de fapte ilegale, cum ar fi obținerea averii din mită sau alte furturi, ce aș face?
Dacă aș avea ceva de ascuns, aș căuta să evit orice formă de control. Aș spune că e neconstituțional, că îmi este afectat presigiul, că mi se încalcă drepturile, că nu mai trăim în comunism, că voi reclama, lucuri de genul ăsta. Exact cum s-a dovedit de-a lungul timpului că au procedat toți hoții.
Dar, dacă sunt cinstit, nu doar că nu m-aș teme, ci aș coopera deschis.
Aș invita autoritățile să verifice fiecare colțișor din casa mea, să îmi analizeze conturile bancare, să îmi evalueze veniturile din salarii, dividende sau alte surse legitime și le-aș pune la dispoziție informații despre aceste surse de venit.
Aș merge până la a le arăta chiar și sertarul în care soția mea ține papiotele de ață.
La fel și în cazul voturilor.
Când ești cinstit, un control, fie că este legat de avere sau de alegeri, nu ar trebui să te neliniștească.
Renumărarea voturilor ar trebui văzută ca o garanție a corectitudinii, nu ca o amenințare.
Pentru că transparența nu este doar o dovadă de integritate, ci și un mijloc prin care câștigi încrederea celor din jur, ceea ce este esențial pentru o societate funcțională.
Nu în ultimul rând, dacă aveți peste 18 ani ar fi bine să vă uitați la clipul acesta. Nu e cu YouTube ci cu radio dar mesajul reflectă exact ceea ce se întâmplă acum la noi. Nu trebuie să înțelegeți versurile, imaginile spun destul. Cei mai inteligenți decât o mușcată vor înțelege.
***
Elicopterul Drahttps://youtu.be/z0NfI2NeDHIgonfly va fi lansat cu o rachetă Falcon Heavy către Titan
NASA pregătește o misiune științifică revoluționară numită Dragonfly, care are ca scop explorarea Titanului, cea mai mare lună a lui Saturn. Acest proiect excepțional de mare, estimat la 3,35 miliarde de dolari, va fi lansat de racheta Falcon Heavy de la SpaceX, un jucător esențial în explorările spațiale moderne.
Cercetătorii din Sydney dezvoltă nanoroboţi care transportă în organism medicamente ce ţintesc cancerul
Jeffrey Sachs: SUA sunt în criză pentru că oamenii de rând nu sunt reprezentați
”Cauza centrală a crizei americane este incapacitatea sistemului de a reprezenta adevăratele interese ale alegătorului obișnuit. Sistemul politic a fost capturat de marile interese financiare, cu decenii în urmă, în special după ce Curtea Supremă a deschis robinetul contribuțiilor nelimitate pentru campaniile electorale. De atunci, politica americană a devenit jucăria donatorilor super-bogați și a intereselor înguste ale lobby-ului, cei care finanțează campaniile în schimbul unor politici care să le favorizeze interesele, mai degrabă decât binele comun”, scrie Jeffrey Sachs, profesoir la Columbia University și expert ONU în dezvoltare durabilă
FBI, în alertă. Noaptea trecută, mai mulți membri ai cabinetului Trump au fost ținta unor amenințări cu moartea
Mai mulți dintre membrii de seamă ai noului cabinet al președintelui ales, Donald Trump, ar fi fost ținta unor amenințări cu bombă și a unor „atacuri de tip swatting”, conform echipei de tranziție a lui Trump. FBI a anunțat că desfășoară investigații în acest sens, informează Associated Press.
Concedierile din IT vor continua chiar dacă se mențin facilitățile fiscale actuale (raport)
Kelemen Hunor: Nu poţi să spui astăzi că au fost atacuri cibernetice. Dar n-ai văzut? Pe ce cheltuiţi voi banii acolo?
Ana Birchall: CCR trebuie reformată din temelie
Ana Birchall, candidat independent în turul întâi al alegerilor prezidenţiale a afirmat, joi, că CCR trebuie reformată din temelie, după decizia Curții de a cere renumărarea voturilor. „CCR a cerut renumărarea voturilor din toată ţara.…
Armata semnează cu Otokar pentru furnizarea a 1. 059 de autovehicule 4×4 tactice blindate de tip uşor
Armata Română, prin Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, a semnat cu producătorul turc de sisteme terestre Otokar un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei pentru furnizarea a 1.059 de autovehicule 4×4 tactice blindate de tip uşor COBRA II.
Impotența: „cer interzicerea tiktok”
update: s-a rezolvat, omul a recunoscut că este prost
”Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituţiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidenţiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, este anunţul lui Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, postat pe Facebook.
Aha. Cui ceri? Mie? Ceri pe facebook? Cât creier ai?
Asta e impotența statului, dragi prieteni. Oameni în funcții cer pe net nu se știe cui să se ia măsuri. Să se facă. Sunt convins că ăsta e mândru de el, că a muncit și azi. Își merită 5-10.000€ pe lună salariu.
Ciolacu, despre interzicerea TikTok: Eu nu voi fi de acord cu un astfel de demers niciodată
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă ar fi de acord cu interzicerea TikTok în România și a spus că nu va fi de acord cu un astfel de demers niciodată.
Legea nu permite ca ANCOM să blocheze TikTok. APTI: „Suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă”
Reprezentanții ANCOM au confirmat la începutul unui întâlniri avute joi cu organizațiile neguvernamentale că nu au nici măcar posibilitatea legală să ceară blocarea aplicației TikTok pe teritoriul României, transmite organizația neguvernamentală Asociația pentru Tehnologie și…
Ce se întâmplă acum pe TikTok. ”Așa ceva este ireal!”
Anunţul lui Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), conform căruia va cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României până la finalizarea anchetei referitoare la posibila manipulare a procesului electoral (de către Calin Georgescu), dar și posibilitatea anulării alegerilor prin contestarea la CCR au încins și mai mult spiritele.
STS: Sistemele informatice pentru alegeri au funcționat fără probleme și nu au fost ținta atacurilor
Ca răspuns la întrebările legate de posibile atacuri cibernetice asupra alegerilor și participarea la ședința CSAT din 28 noiembrie, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a clarificat situația: toate sistemele informatice folosite în procesul electoral au funcționat perfect.
OFICIAL Curtea Constituțională a dispus renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Elena Lasconi, reacție dură după decizia BEC privind renumărarea voturilor: „Un abuz și un atac direct la procesul electoral și democrația din România” / USR va depune contestație la Curtea de Apel și sesizăm Comisia de la Viena
Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a renumăra voturile în alegerile prezidențiale, luată la solicitarea Curții Constituționale (CCR), reprezintă „un abuz și un atac direct la procesul electoral și democrația din România”, consideră lidera USR…
REPER: Decizia CCR privind renumărarea voturilor creează un precedent periculos pentru democraţie
REPER îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia Curţii Constituţionale a României de a dispune renumărarea voturilor din turul întâi al alegerilor prezidenţiale.