Faptul că administrația locală din Timișoara luptă împotriva propriilor cetățeni nu mai este o surpriză, dar modul și mijloacele prin care o face depășesc de multe ori absurdul. Există o Hotărâre de Consiliu Local (HCL 371/2007) de o inepție demnă de lucrările lui Kafka și care are, cu titlu obligatoriu, următorul paragraf:
„ART.21
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează contravenţional creşterea şi deţinerea de
animale de companie cu nerespectarea următoarelor condiţii:
- deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj apartamentului de deţinere al animalului de companie).”
Absurditatea acestei hotărâri a fost adusă la cunoștință celor care ne conduc local de către cetățeni, dar timp de 12 ani nu a dorit nimeni să o schimbe. Sutele de sesizări făcute de timișoreni au fost ignorate de către autorități, începând cu viceprimarul de la data respectivă Adrian Orza (cel care a pus umărul serios la scrierea acestei hotărâri) și până la actualul primar Nicolae Robu și, mai ales, actualul Consiliu Local.
Abandon, eutanasiere sau mutare în altă locuință
Administrația nu a înțeles că prin această hotărâre va genera situații în care oamenii vor fi nevoiți să abandoneze pe străzi animalele de companie dacă sunt certați cu vreun vecin (cu toate că niciun iubitor de animale nu ar putea să facă asta prietenului necuvântător), să le eutanasieze sau, pur și simplu, să se mute în altă locuință.
Ne-a fost adus la cunoștință cazul unei persoane care, afectată de HCL-ul în cauză, face un apel disperat după ajutor către oricine ar putea să i-l ofere:
- „Acest cățel are 9 ani ,a fost adoptat la vârsta de 2 luni si pana nu demult a locuit cu stăpânul lui intr-un imobil unde nu a fost nici o problemă legată de catel.
De mai bine de jumătate de an s-au mutat intr-un imobil , apartamentul este proprietatea stăpânului,deci nu stau in chirie .
Unul din vecini, mai exact cel din stânga l-a reclamat la Poliția Locală pe motiv că nu are acordul lui si ca il deranjează câinele.
Precizam următoarele aspecte: vecinul 90 % din timp nu locuiește acolo ,ci in alt oras ,iar câinele nu latră, e foarte cuminte ,educat si destept .
Poliția Locală foarte promptă i-a si trântit o amendă.
Vin si intreb ,care este solutia?
Dacă îl lasă pe stradă se cheamă abandon si se pedepsește cu amendă intre 5000-10000 lei .
Dacă îl duce in adăpost il costă intre 700-900 lei.
Amenda este 800 lei si o primește saptamanal până are acordul vecinului care mai mult ca sigur ca nu o sa i-l dea având în vedere că probabil are un IQ mai mic decât al cîinelui.
Nu are nici un motiv ,doar ca nu vrea!
In conditiile in care străzile orașului sunt pline de câini abandonați, lucru pe care cei de la Poliția Locală nici nu il sesizează vin si intreb , e cazul sa ne legăm de proprietarii de câini care îndeplinesc toate condițiile în ceea ce privește bunăstarea unui animal si sa ii determinăm să îngroașe rândurile câinilor din stradă?
Din punctul meu de vedere acest HCL este un abuz si nu cred ca trebuie sa stăm si sa acceptăm acest abuz fără să facem nimic .
Au dat o hotărâre fără să se gândească la consecințele grave .
Sunt curioasă ce soluție ar gasi domnii la o astfel de situație.
Probabil sa meargă la un veterinar si sa il eutanasieze , lucru pe care ma indoiesc ca il va face veterinarul in conditiile in care acest caine e perfect sănătos.
Deci ?
Așteptăm sfaturi si sugestii !”
Noi, cei de la Info Timișoara, considerăm că animalele de companie sunt cei mai buni prieteni ai omului și din acest motiv facem un apel public către administrația locală din Timișoara (actuală sau viitoare), către Poliția Locală Timișoara și către toți cei care iubesc animalele de companie să oferim o mână de ajutor.
Modificați HCL 371/2007, încetați cu amenzile, lucrați pentru cetățeni măcar în acest caz!
Trebuie să înțelegem, o dată pentru totdeauna, însemnătatea cuvintelor de mai jos:
„Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii, considerand ca scopul Consiliului Europei este de a realiza o cooperare mai stransa intre membrii sai, recunoscand ca omul are o obligatie morala de a respecta toate creaturile vii si pastrand legaturile speciale existente intre om si animalele de companie, considerand ca animalele de companie sunt foarte importante datorita contributiei lor la calitatea vietii si, prin urmare, reprezinta o valoare pentru societate
Conventie europeana pentru protectia animalelor de companie, 2003, ratificată de Parlamentul României prin Legea 60/2004”